Как да изберем най-добрата храна за своето куче

Как да изберем най-добрата храна за своето куче

Ако четете тази статия, вероятно имате или се готвите да се сдобиете с куче, обичате животните и искате да осигурите възможно най-доброто на вашия домашен любимец. Основополагаща за щастието, здравето и енергичните му игри се явява храната. А отговорността за избора й е във ваши ръце.

Щателното проучване, консултацията с ветеринар и ежедневното наблюдение на кучето са ключови за взимането на правилното решение. За да ви улесним, решихме да изясним основните критерии, според които е препоръчително да изберете храната на лаещия приятел. Ще поговорим и за така любимите на вашия опашат другар лакомства. Не на последно място, ще изброим основните човешки храни и напитки, които се оказват опасни и токсични за кучето.

Кои са критериите, според които да изберем храна за кучето

Възраст

Един от най-важните фактори при избора на храна за кучето е неговата възраст. Както при хората, така и при лаещите ни другари годините определят това, което да попада в купичка.

Кучетата се делят най-общо на 3 групи според възрастта си:

  • Junior / подрастващи кучета;
  • Adult / кучета в зряла възраст;
  • Senior / кучета в напреднала възраст.

За кучета в подрастваща възраст обикновено се приемат тези до 1-годишна възраст. Тогава те преминават през най-динамичните месеци на развитие в своя живот. Това е времето, когато се изграждат костната, нервната и останалите системи в организма им. В същото време кутретата преливат от любопитство и желание за игри, което води до необходимостта да им осигуряваме възможно най-много енергия чрез храната.

Те се нуждаят от поне 25-30% протеин в храната, от голямо количество мазнини, превръщащи се в енергия, от витамини, минерали и омега мастни киселини за нормалното развитие на очите, костите, мускулите и всички органи в тялото си.

Важно е да обърнем внимание и на формата на предлаганата храна. Препоръчително е гранулите да са по-малки, а консистенцията на мократа храна по-фина, за да са лесни за прием от подрастващото куче.

Чудесни варианти за храна за кучета през първите месеци от живота им са:

  • Храна за кучета Selected Meat Immun Plus Junior 400 гр за кученца от 1 до 12 месеца – тази висококачествена полу-мокра храна за кутрета съдържа 42% говеждо, 29% свинско месо, 29% птиче месо, осигуряващи високо съдържание на протеини и мазнини, както и пребиотика инулин, който благоприятства храносмилането. Храната също така подкрепя имунната система на кучето. С вкус, който то обича;
  • Суха храна с агнешко и ориз за подрастващи кучета Dr. Clauder's Sensitive Junior 12,5 кг – основната съставка на тази суха храна за кучета е агнешкото месо, като съдържа още ориз и зеленчуци. Богата е на витамини А, Б, Ц, на минералите цинк, желязо, манган, йод, селен, мед, съдържа антиоксиданти и още редица полезни нутриенти. Храната подкрепя имунитета, съдържа фибри с пребиотичен ефект FOS, подпомагащи храносмилането, не съдържа глутен, намалявайки риска от алергия. С вкус, който кучето обича;
  • Суха храна със сьомга и ориз за подрастващи кучета Dr. Clauder's Sensitive Junior 12,5 кг – тази суха храна е предназначена за кучета над 2-месечна възраст. Улеснява храносмилането и подпомага имунитета. Явява се източник на моно протеин (протеин от един вид) от сьомга, което намалява риска от алергия и спомага усвояването от подрастващия организъм. Освен витамини A, B, C и множество минерали тази храна съдържа омега-3 и омега-6 мастни киселини, подкрепящи цялостното здраве на кучето. Без глутен. С вкус, който кучето обича;
  • Смес месо за кучета от 1 до 12 месеца Dr. Clauder's Selected Junior 800 гр – тази полу-мокра храна в консерва съдържа смес от качествени говеждо, пилешко и свинско месо и е с до 50% по-висока хранителна стойност спрямо традиционните консерви. Богата е на протеини, мазнини, фибри, витамин А, витамин Д3, витамин Е. С вкус, който кучето обича.

Добре е да обърнем внимание и на специализираната храна за отбиване на кучета като Суха храна с пилешко за отбиване на кучета от всяка порода Dr. Clauder's Puppy All Breed 20 кг. Тя улеснява храносмилането и повишава имунитета, помага за по-лесния преход на кучето от майчиното мляко към храната за подрастващи. Пилешкото месо в нея е прясно и чисто, внимателно изсушено под стриктен контрол за качество, така че да запази оптимални нива на полезните си хранителни съставки. Храната съдържа и фибри, подкрепящи храносмилателната система.

За кучета в зряла възраст обикновено се приемат тези между 1 и 7-годишна възраст. За тях е характерно метаболизмът да се забави, а желанието им за бурни игри да поутихне. Това налага смяната на храната с по-нискокалорична, по-бедна на мазнини, но богата на протеини. Тя ги предпазва от повишаване на телесната маза, но и запазва мускулната им маса. Отлични храни за зрели кучета са:

Що се отнася до кучетата в напреднала възраст, това са опашатите ни другари над 7 години. Те се нуждаят от все по-нискокалорична храна поради по-заседналия си начин на живот. В същото време е препоръчително храната им да подкрепя опорно-двигателната система и мозъчната функция. Много добри варианти са:

  • Суха храна с пуешко кучета в напреднала възраст със склонност към наднормено тегло Dr. Clauder's Senior Light 12,5 кг – тази специализирана суха храна за кучета в напреднала възраст съдържа моно протеин от пуешко, като така намалява риска от алергии. Тя е с лека формула, спомагаща за поддържане на здравословно тегло, която в същото време подкрепя имунитета и храносмилането. Съдържа още витамини A, B, C, минералите цинк, мед, селен и антиоксиданти. С чудесен вкус за домашния ни любимец;
  • Смес месо за кучета над 7 години Dr. Clauder's Selected Senior 800 гр – тази богата смес от висококачествени меса - патешко, пилешко, пуешко, свинско, говеждо и телешко, осигурява на възрастното куче всичко, от което се нуждае при едно хранене. Тя не само засища и удовлетворява апетита на нашия другар, а и ни помага да поддържаме кожата и козината му здрави и красиви. Освен това подкрепя храносмилането.

Порода

Както вероятно вече сте забелязали от горните примери, храната за кучета се разделя и според големината на породата:

  • малки породи до 10 кг;
  • средни породи от 11 до 25 кг;
  • малки и средни породи до 20 кг;
  • големи породи от 26 до 45 кг;
  • гигантски породи над 45 кг.

Съществуват и специализирани храни според конкретната порода – за лабрадори, за кокери, за хъски и т.н., но в повечето случаи определящ е основно размерът на кучето.

Консистенция

Храната за кучета се дели и според консистенцията си на:

  • мокра – сосове и консерви с по-течно съдържание;
  • полу-мокра – повечето консерви;
  • суха – гранули и крокети.

Препоръчително е да обърнем внимание на следните факти относно консистенцията, когато избираме кучешка храна:

  • мократа и полу-мократа храна в консерва обикновено е по-апетитна за кучето благодарение на богатия си вкус;
  • сухата храна привлича четириногите ни приятели с приятната си хрупкавост;
  • след отваряне консервите с кучешка храна могат да се съхраняват в хладилник до 2-3 дни;
  • сухата храна се отличава с по-дълготраен срок на годност след разпечатване на пакета;
  • сухата храна подкрепя здравето на зъбите и спомага за отстраняване на зъбния камък.

Специфични здравословни нужди

Когато избираме храна за домашния си любимец, е много важно да обърнем внимание на специфичните му здравословни нужди. Осигурявайки му вариант с нужните микро и макронутриенти, е възможно дори да не ни се налага да му даваме и хранителни добавки за кучета.

Примери за специализирани храни според конкретни здравословни проблеми са:

Досегашно хранене

Още един важен фактор е храната, с която кучето се е хранило до момента. Организмът на домашния ни любимец не се адаптира лесно към коренните промени в менюто. По тази причина, ако решим да променим храната му поради непоносимост или защото преди да дойде при нас, са го хранили с продукт, който ние не одобряваме, е важно да направим смяната плавно. Препоръчително е да смесваме старата с новата в различни пропорции, като постепенно намаляваме количеството на досегашната храна за сметка на новата.

Какво да знаем по отношение на храненето

За да осигурим на кучето си здравословно и пълноценно хранене, не е достатъчно само да изберем най-подходящите за него продукти. Важен е и начинът на хранене, режимът, който му създадем.

Добре е да знаем, че хранителните нужди на домашния ни любимец се променят с възрастта. За да им отговорим по оптимален начин, е необходимо не само да подбираме храна, съответстваща на годините му, но и да съобразяваме броя на храненията. В началото на живота си кучето се нуждае от няколко по-леки хранения на ден, докато през зрелостта му са достатъчни 1-2 по-обилни.

Полезно е да имаме предвид и че лаещият ни приятел трудно контролира апетита си. Можем да сме 99% сигурни, че винаги ще изяжда цялото количество от храната, която изсипваме в купичката му – стига да няма здравословен проблем или изразена непоносимост към конкретния продукт. Затова е важно да внимаваме с определянето на необходимите му дневни калории и да следваме стриктно определения от ветеринаря режим.

Важно е и храненията да са по едно и също време всеки ден с цел подобряване на храносмилането, а и на поведението му. От голямо значение за комфорта и храносмилането на кучето е още постоянният му достъп до вода по време на хранене.

Какво да знаем за лакомствата за кучета

Всяко куче обожава лакомствата като кокали, ленти, бисквити, кубчета или хапки в различни форми. В повечето случаи те съдържат месо и се отличават с пленителни за домашния ни любимец вкус и текстура.

Тази форма на награждаване помага за дресирането на кучето, прави го още по-игриво, щастливо и обичащо ни. Важно е обаче да внимаваме с количеството им, тъй като те увеличават калорийния прием и могат да доведат до затлъстяване, ако прекаляваме. Предпочитан избор са вариантите с по-леки формули като Кокал от пилешко месо за кучета L 8in1 Delights и Кокал от пилешко месо за кучета дентален с минерали М 8in1 Delights Dental, които съдържат минимално количество мазнини и са полезни за зъбите, дъвкателната способност и дъха.

Вземете висококачествени и апетитни лакомства за кучета на супер цена от онлайн Аптека Гален!

Кои са токсичните храни и напитки за кучето

Макар и да съзнаваме, че специализираната кучешка храна е по-подходяща за нашия любимец, е възможно понякога да му даваме част от нашето собствено меню. Съществува и опасността игривият ни другар да изяде паднала храна по пода дори без нашето знание. По тази причина е много важно да знаем кои храни и напитки са токсични и опасни за него и да полагаме максимални усилия, за да не му позволяваме да ги поема. Такива са:

  • алкохолът;
  • кофеиновите напитки – кафе, чай, кола;
  • авокадото;
  • гроздето и стафидите;
  • лукът и чесънът;
  • ядки като бадеми, макадамия, орехи, фъстъци, кайсиени костилки;
  • сол;
  • шоколад;
  • захар и ксилитол;
  • сурово тесто – особено ако е с мая;
  • подправки като сода за хляб, бакпулвер, индийско орехче.

По кои признаци ще познаем, че кучето е здраво

Като заключение е добре да кажем, че най-ясният признак, че сме се справили добре в избора на храна и изграждането на хранителния режим на нашето куче, са неговите здраве, добър външен вид и енергичност. Ако кучето дефекира поне 2 пъти дневно и изпражненията му са с добра консистенция – нито течни, нито прекалено твърди, ако е изпълнено с енергия, теглото му е в норма, има лъскава и пухкава козина, погледът му е бистър, а дъхът – свеж, то определено сме открили най-добрата храна за нашия домашен любимец.

Вземете храна за кучета на топ цена от онлайн Аптека Гален сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Още по темата: Как да отглеждаме здраво и щастливо куче – съвети за начинаещи

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.