Кое е най-подходящото куче за апартамент

Кое е най-подходящото куче за апартамент

Да имаш куче, е голяма отговорност, ала носи и необятно щастие. Да се радваш на безмерна и безусловна любов, да чуваш любимия лай още щом доближиш ключалката, винаги да те посрещат с усмивка и въодушевена прегръдка.

За да бъде отглеждането на нашия домашен любимец наслада, а не задължение, за да се радваме на всеки миг с него, без да изпитваме съжаление, че сме го поканили в своя живот, е необходимо да вземем добре обмислено решение при избора на най-подходящата за нас порода. Ако живеем в къща с двор, няма нужда да се съобразяваме с размера и енергичността на кучето, тъй като то ще разполага с достатъчно пространство, за да се забавлява и само. От друга страна, ако домът ни е апартамент в голям град, не всяка порода би паснала добре в живота ни. За да осигурим комфорт и на нас, и на бъдещото си куче, е препоръчително да вземем решение за вида му въз основа на описаното по-долу.

Вземете необходимото за отглеждане на вашето куче на промо цена от онлайн Аптека Гален!

Колко голямо куче да изберем

Едва ли има нужда да го казваме, но все пак – най-подходящите кучета за средно голям апартамент са тези с малък размер. Макар и мнозина да отглеждат голдън ретривъри, колита, санбернари, английски догове и други големи породи в гарсониери, това не означава, че животните се чувстват добре. Повечето кучета имат нужда да тичат, което изисква и значително по-голяма квадратура. Ала дори и апартаментът ни да е над 100 кв. м, ако семейството е 4-5-членно, място за голям домашен любимец отново няма.

Някои хора – особено представителите на силния пол, мечтаят за гигантско куче, за да могат да се боричкат с него, да се въргалят в тревата и да се забавляват. Това обаче е напълно възможно и с някои по-дребни, но доста игриви породи като джак ръселите.

В случай че избираме кучето си заедно с нашите деца, е важно да им обясним, че макар и то да е малко на ръст като бебе, би могло да наедрее значително, когато порасне – точно като детето. Затова и при спирането ни на дадена порода е препоръчително да проучим до колко килограма достигат нейните представители.

За апартамент са най-подходящи:

  • малките породи до 10 кг;
  • междинните породи до 20 кг;
  • средните породи от 11 до 25 кг – само ако апартаментът е голям и малко населен.

Какви са предимствата на малките породи кучета

Малките породи кучета не само заемат по-малко място, а и са по-икономични за отглеждане. Те се нуждаят от много по-малко храна в сравнение с едрите си събратя. Това се отнася и за лакомствата, за хигиенните консумативи и т.н. В някои случаи е възможно дори играчките им да са по-достъпни в сравнение с тези за по-големи породи.

Като пример нека разгледаме следните храни за кучета:

Подобен е случаят и с лакомствата за кучета:

Същото се отнася и за хранителните добавки за кучета:

Още по темата прочетете в: Как да изберем най-добрата храна за своето куче

Друго предимство на малките породи е, че пренасянето им с нас при местене или пътуване е в пъти по-лесно. Повечето от тях можем да затворим в специализирана клетка. По-игривите породи едва ли ще се чувстват комфортно при подобен тип пътуване, но за ленивите като мопса и чау-чауто клетката е прекрасно място за няколкочасов сън.

Не на последно място, малкото куче може да ни нанесе малка вреда. Колкото и взаимна да е любовта с домашния ни любимец, инцидентите никога не са изключени. Можем да спим сгушени години наред без проблем, но някоя нощ да го натиснем с ръка в съня си и в опит да се измъкне от хватката ни, той да ни ухапе. В тази и други подобни ситуации ухапването от малка челюст е далеч по-безболезнено и по-малко опасно, отколкото ако кучето ни е немска овчарка например.

Куче с какъв темперамент е подходящо за нас

Когато избираме куче за живота и апартамента си, е добре да обърнем внимание на характерния за дадената порода темперамент. Препоръчително е да съобразим енергията и нрава на кучето си с нас самите, с нашите сили и време за разходки, а и с възможностите на жилището ни.

Колкото по-игрива е дадена порода, толкова по-голям е рискът за тапетите, килимите, обувките ни. Кучетата – особено в подрастваща възраст, опознават света чрез захапката си. Следователно колкото по-любознателен е нашият нов другар, толкова по-големи ще са евентуалните щети по апартамента. Ако не сме готови за този риск, е препоръчително да изберем дисциплинирана порода като кокер шпаньол или спокойна като пудел.

Добре е да се замислим и за храбростта на нашето куче. Колкото по-страхливо и лесно стряскащо се е то, толкова повече ще лае при звуци и разминаване с хора. Това едва ли ще се понрави на съседите ни. Едни от най-трудно свикващите с непознати породи са мини шпицът и чау-чауто.

Какви са плюсовете и минусите на подрастващите и зрелите кучета

Подрастващо или куче в напреднала възраст да изберем?

Повечето от нас предпочитаме бебета кучетата, мигновено поместващи се в сърцата ни. Макар и малките кученца да са толкова сладки и любвеобилни, те всъщност изискват много повече грижи в сравнение с вече порасналите си чичовци. Затова и е изключително важно да преценим силите и възможностите си, да решим дали сме в състояние тепърва да отглеждаме бебе.

Плюсовете на подрастващото куче са сладката му муцунка и безрезервната привързаност, която придобива към своя стопанин. В същото време е добре да знаем, че през първите месеци от живота си то няма никакви хигиенни навици или навици като цяло. В този период е препоръчително да сме неотлъчно до него – тоест да разполагаме с опция за работа от вкъщи. В противен случай е напълно възможно вечер вкъщи да ни посрещат неприятна миризма, скъсани и счупени предмети. Възпитанието и дресировката изискват време и нашето пълно посвещаване на домашния ни любимец.

От друга страна, вече зрелите кучета обикновено знаят, че не бива да уринират върху дивана, разбират команди като дай лапа и седни, имат по-малко енергия, което е еквивалентно на по-малко щети по дома.

Друго тяхно предимство е, че в повечето случаи са си самодостатъчни. Едва ли ще скимтят всеки път, когато ги оставяме сами вкъщи – тоест няма да дразнят съседите. Освен това са чудесен избор за по-мързеливи стопани, на които не им се тича постоянно из парка.

Кои са най-подходящите породи кучета за апартамент

За да сме по-конкретни в насоките, ви предлагаме и нашата класация с топ 5 породи кучета подходящи за апартамент:

Уелско Корги Пемброк

Вероятно често се разминавате с усмихнатите представители на тази порода. Те набират все по-голяма популярност сред градските жители. Пленяват сърцата ни със своята неизмерна сладост, игривия си характер и послушна натура. Те са и отлични пазители на дома, тъй като лаят непознатите гости. В същото време, щом опознаят даден човек, стават общителни и дружелюбни. Мъжките представители на породата тежат до 12 кг, а женските до 11 кг. Отличават се с дългото си тяло и своите къси крачета. Козината им обикновено е със средна дължина.

Английски Кокер Шпаньол

Няма как да сбъркате кокер шпаньола с неговите характерни къдрави уши. Той е ловджийска порода, поради което е високо интелигентен. В същото време е с малък размер и миловиден вид. Изключително дисциплиниран, лоялен и привързващ се към своя стопанин, кокер шпаньолът бързо се превръща в любящ член на семейството. Много подходящ е, ако в дома има деца. Важно е да имаме предвид и че е доста енергичен. Тежи около 13-14 кг в зряла възраст, а козината му достига средна дължина.

Кавалер Кинг Чарлз Шпаньол

Също толкова сладък като гореописания си братовчед, кавалер кинг чарлз шпаньолът е със сравнително по-малки размери – достига до 8 кг. Той е перфектен член на семейството, ако имате малки деца. Дружелюбен е с всекиго – дори и с непознати, така че няма да ви създава проблеми, докато го разхождате. Игрив и верен е и обича пътешествията.

Джак Ръсел

Джак ръселът е малко, но много енергично куче. Подходящо е за активни хора, които са готови ежедневно да тичат в парка и да правят десетки обиколки на блока. Не се разбира много добре с деца, но е верен другар за своя възрастен стопанин. Козината му е къса и гладка, така че ще цапа по-малко дома. В зряла възраст тежи до 8 кг.

Йоркширски Териер

Малък, сладък и любвеобилен – това е йоркширският териер. Той обича да се гушка, а дългата му и красива козина е перфектна за прически и панделки. Но благият му вид не бива да ви лъже, представителите на тази порода ревностно пазят територията си и са готови да се разлаят на всяко съседско куче, което опита да навлезе в нея. Тежат около 3,2 кг.

Разбира се, подходящите за апартамент кучета не се изчерпват дотук. Други чудесни варианти са дакел, чау-чау, булдок, басет, померан, пекинез, чихуахуа, мопс, пинчер.

Погрижете се за своя другар, вземете висококачествена храна за кучета на топ цена от онлайн Аптека Гален сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.