Как да отглеждаме здраво и щастливо куче – съвети за начинаещи

Как да отглеждаме здраво и щастливо куче – съвети за начинаещи

Да имат куче за някои е добре обмислено решение, за други – импулсивен порив. Който и от двата да е нашият случай, веднъж сдобили се със своя верен другар, е време да се запознаем в дълбочина с основните специфики на отглеждането му. Здравето, щастието и комфортът на кучето вече са в наши ръце, от нас зависи да съхраним усмивката и енергичния му ентусиазъм възможно най-дълго. Ние, стопаните, сме отговорни и за дисциплината, за държанието му навън и в нашия дом.

Начинът на отглеждане се определя от три основни показателя:

  • порода на кучето;
  • възраст на кучето;
  • тегло на кучето (малка, средна или голяма порода е).

Макар и оттук да следват десетки, ако не и стотици вариации основните правила в отглеждането на домашния любимец се припокрива. Ако сте начинаещ стопанин на куче, следващите редове ще ви помогнат да усвоите основите в грижата за един здрав и щастлив домашен любимец.

Как да изберем храна за кучето

Изборът на храна за кучето до голяма степен се определя от трите фактора, които споменахме по-горе – порода, възраст и тегло. Затова и висококачествените марки като Dr. Clauder's предлагат богато разнообразие от гранули, консерви, пелети и т.н., съобразени със специфичните нужди на различните кучета.

Няколко са основните специфики, които е добре да запомним:

  • Хранителните нужди на кучето се променят с възрастта. През първите дни от своя живот кутретата имат нужда от няколко малки хранения дневно, които постепенно се редуцират до 1-2 по-засищащи;
  • Ключово за нормалното развитие на нашето куче е да изберем храна, подходяща за неговата възраст. Най-разпространената класификация ги разделя на Junior (подрастващи кучета), Adult (кучета в зряла възраст) и Senior (кучета в напреднала възраст);
  • Много важно е да не даваме на кучето повече от необходимото количество храна, защото вероятността да изяде всичко е голяма, но това ще доведе до свръх наддаване на телесната маса и е възможно да провокира здравословни проблеми – ставни, с холестерола, сърдечно-съдови. Препоръчително е стриктно да контролираме калорийния му прием. Това включва и лакомствата, които използваме по време на дресура, за награди или десерт. Добре е да подбираме нискокалорични варианти, които да не натоварват излишно храносмилателната система на домашния ни любимец;
  • Изключително важно е кучето винаги да има достъп до питейна вода по време на хранене. Купичките за храна и вода Croci и бутилките за вода Camon са чудесен избор за целта;
  • Добре е да избираме храна, богата на витамини, минерали, омега мастни киселини и други ключови за здравето на кучето микро и макронутриенти. Важно е да знаем, че съществуват и специализирани храни за кучета, които служат за предотвратяване или справяне с дадени здравословни проблеми – храносмилателни, ставни, бъбречни, стоматологични, кожни, чернодробни, свързани със зрението, козината, възрастта, с холестерола, имунитета, сърцето и други;
  • Не е препоръчително да променяме храната на кучето си внезапно. В случай че преди да го вземем за наш другар е консумирало дадена храна, а ние желаем да я сменим – по препоръка на ветеринар или по наше собствено усмотрение, е добре да го направим плавно. Хубаво е да смесваме старата с новата храна в различни пропорции, като постепенно намаляваме количеството на едната и увеличаваме това на другата;
  • Добре е да осигурим рутина за кучето – по възможност да го храним по едно и също време и на едно и също място всеки ден. Получаването на лакомство е изключение, което кучето е хубаво съзнателно да си заслужи. Препоръчително е и да храним домашния си любимец, след като семейството приключи с яденето, за да знае какъв е редът в йерархията.

Най-здравословен и съобразен с индивидуалните потребности на кучето ни режим можем да получим при консултация с ветеринар.

Каква козметика за кучета да използваме

Грижата за здравето на кучето не се изчерпва с изпълняването на имунизационния календар и избора на качествена храна. От голямо значение както за красотата, така и за здравето на домашния ни любимец е козметиката, която избираме за него.

Богато портфолио с висококачествена козметика за кучета на топ цени можете да откриете в нашата онлайн аптека. Сред най-предпочитаните ни марки са BioZoo, Croci, FURminator, Trixie.

До голяма степен козметиката за кучета служи за поддържане на добрата им хигиена, което осигурява най-вече здраве, но и красота на животното. Сред основните козметични продукти и аксесоари, които е добре да осигурим на любимия си другар, са:

Продукти за обезпаразитяване

Щастливото и здраво куче обича да тича сред зелената трева, да се промушва между храсталаците, да общува с останалите животни по улиците, да се радва на свободата си, докато сме на разходка. Тогава обаче го дебнат множество паразити и опасни насекоми. За да сме спокойни както за неговите, така и за нашите спокойствие и здраве, е важно да избираме висококачествени продукти за обезпаразитяване и защита от вредителите. Чудесен вариант е Противопаразитен шампоан за кучета BioZoo 250 мл. Той се отличава със своето двойно действие – освежава и премахва неприятните миризми от кучето, като в същото време го защитава от комари, бълхи и кърлежи. Освен това поддържа козината лъскава, красива и чиста.

Шампоани и балсами

Специализираните шампоани и балсами за кучета поддържат кожата и козината здрави и красиви, осигуряват свежест и комфорт на нашия другар. Интересно е да знаме, че като при хората и в случая с кучетата съществуват балсами за обемна прическа, сухи шампоани, подхранващи шампоани и ред други разновидности. Чудесни продукти за къпане на кучето са:

Полезна опция са и мокрите кърпички за по-бързо почистване на кучето като Мокри кърпички Camon с аромат на бяло дърво 40 бр, подходящи за ежедневно ползване.

Устна хигиена

Устната хигиена е основополагаща за общото здраве и нормалния живот на кучето. Здравите зъби са му необходими за сдъвкване на храната, за игра с наградите кокали. Устната кухина е и вход за стотици бактерии и микроби към кучешкия организъм, тъй като домашният ни любимец редовно лапа и облизва мръсни предмети и повърхности. За да го защитим от бактериите, от кариеси, натрупване на зъбен камък, лош дъх и други орални проблеми, е препоръчително ежедневно да използваме продукти като:

Медицинска козметика за кучета

Както вече споменахме, сред основните функции на кучешката козметика е да поддържа здравето на домашния ни любимец. Затова и съществуват продукти, които причисляваме към козметиката, но са по-скоро с медицинска функция. Три от най-важните сред тях са:

  • Капки за очи за кучета и котки Gill's 50 мл – спомагат за преодоляване на замърсяванията, защитават от появата на петна, отличават се с висококачествената си естествена формула, напълно безопасна за здравето на домашния любимец;
  • Капки за уши за кучета и котки Gill's 50 мл – спомагат за преодоляване на замърсяванията и ушната кал, премахват неприятните миризми, отличават се с висококачествената си естествена формула, напълно безопасна за здравето на нашия другар;
  • Крем за лапички за кучета Dr. Clauder's Beauty & Care 40 мл – много важен продукт за спокойна и безпрепятствена разходка – особено през зимата и най-горещите дни. Защитава лапите на кучето от рани, раздразнения, изгаряния вследствие на стъпване върху лед, горещ асфалт, пясък и други.

Аксесоари за нокти и козина

Две са основните направления, в които е добре да съсредоточим усилията си по отношение на естетическата грижа за нашето куче – ноктите и козината.

Основополагащо за здравето и красотата на кучето е редовното сресване на козината с подходящ аксесоар. По този начин предотвратяваме заплитането и спластяването й, можем да видим своевременно, ако по епидермиса на кучето има паразити, грижим се за отстраняване на падащата козина, ограничавайки обилното й разпространение из целия дом. Важно е още редовно да подстригваме кучето си с подходящ тример, за да редуцираме падането на козина, стимулираме естественото омазняване, което осигурява блясък на косъма, заздравява кожата и космените фоликули. Чудесни уреди за поддържане на красива и здрава козина са:

  • тримерите FURminator, съобразени с големината на кучето и дължината на косъма му;
  • гребените за кучета Croci, част от които спомагат не само да ефективното разресване на козината, а и за по-лесното отстраняване на бълхи и други вредители;
  • четките за козина, които й осигуряват здрав и красив вид, като в същото време спомагат за приятен масаж на кучето.

Много важни са още ножиците и нокторезачките за поддържането на кучешкия педикюр. Отличен избор са:

  • Ножица за нокти за кучета и котки Croci Ghgliottina – с удобен дизайн и изработена от висококачествени материали, тази ножица е подходяща за породи от всеки размер и служи за прецизно и безопасно изрязване на ноктите на кучето;
  • Нокторезачка за кучета Vanity S Croci – този хибрид между ножица и нокторезачка е удобен и безопасен за ползване, а висококачествените материали, с които е изработен, гарантират дълъг живот на уреда;
  • Нокторезачка за кучета Vanity М Croci – тази нокторезачка, наподобяваща клещи, се препоръчва за по-едри породи, изработена е от висококачествени материали и е удобна и безопасна за употреба.

Как да поддържаме кучето в добра физическа форма

За да бъде кучето ни в атлетичната форма, която природата му е отредила, е наша задача да се грижим за физическата му активност. Колкото по-застоял е нашият начин на живот, толкова по-намалена е и подвижността на домашния ни любимец. Това се отразява негативно на здравето както на кучето, така и на човека.

За да предотвратим преждевременната поява на опорно-двигателни проблеми при кучето и у нас самите, е важно редовно да извеждаме домашния любимец на дълги разходки. Разбира се, напълно нормално е да не разполагаме с необходимото време за подобно начинание сутрин преди работа, но е препоръчително да компенсираме вечер. Чудесна идея са и излетите сред природата през уикенда, когато спокойно можем да оставим кучето да тича на воля с часове. Хубаво е по време на разходките да не забравяме и тоалетните пликчета за кучето си, в които да събираме изпражненията.

Добре е да знаем и че средните и големите на ръст породи израстват по-продължително време, през което се формира и укрепва опорно-двигателната им система. При тях костите и ставите се закрепват постепенно и е важно да съобразяваме активността на кучето с моментната му степен на развитие, така че да не го излагаме на риск с твърде дълги разходки например.

Освен разходките важни са и игрите. Те помагат не само за поддържането на атлетичната фигура на кучето, а и за изграждане на връзката животно-стопанин и за психологическото развитие на другаря ни. Игрите правят кучето щастливо и му помагат да се привърже към нас – особено в началото. За да ги изпълним с максимално добро настроение, могат да ни послужат лакомства като:

Кучето и заобикалящата го среда

Хубаво е да мислим за новото си куче като за нов член на семейството. То се нуждае от период на адаптация към променената за него среда също като хората. За да улесним този процес, е препоръчително да му осигурим негов собствен кът. Ако все още е бебе и няма изградени навици, е добре мястото му в дома да включва и пелена, играеща ролята на негова тоалетна. Друг основен елемент е собственото му легло.

Препоръчително е постепенно да започнем да го оставяме само вкъщи за малки периоди от време, докато свикне. Хубаво е да го включваме в максимална част от семейните активности и да го запознаем с други кучета, за да се социализира и да не проявява агресия към околните.

Важно е и да обезопасим дома си, като в същото време пазим кучето от опасни места като кабели, остри предмети, дупки в двора и др. За целта ни помагат продукти като Отблъскващ препарат за кучета и котки Trixie Anti Kot 500 мл. Него можем да нанесем и на дивана, масата и /или леглото си, ако не желаем кучето да се качва на тях. Този вид продукти са напълно безопасни за здравето на домашните животни и хората.

С времето е добре да научим кучето си и на няколко основни неща, които ще улеснят съвместния ни живот:

  • да ходи до тоалетна само навън;
  • да се обръща, когато го назовем по име;
  • да се вози спокойно в кола;
  • да не се страхува от заобикалящата го градска среда (ако живеем в град).

Важно е да знаем, че грижата за куче изисква почти толкова енергия, време и отдаденост като тази за дете. Много са и знанията и уменията, които е необходимо да придобием. По пътя ваши верни спътници-помощници са ветеринарният лекар и нашата аптека, където ще намерите основните продукти за отглеждане на здраво и щастливо куче. Вземете и хранителни добавки за кучета на страхотни цени от онлайн Аптека Гален!

Всичко за домашните любимци ще откриете тук.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.