Как да изберем капки за нос за хремата на децата

Как да изберем капки за нос за хремата на децата

Ако имате деца, то хремата и запушеният нос са неизменна част от живота ви. Имунната система на малките човечета все още се изгражда, а вирусите и бактериите се възползват от всеки шанс да пробият защитата й. Сред най-честите симптоми на настинката е именно ринитът.

И докато за нас възрастните методите за лечение са много, то при децата изборът е в пъти по-ограничен и е необходимо щателно проучване, преди да се подбере правилният медикамент. Разбира се, най-точният избор е предписаният от лекаря. Но децата боледуват толкова често, че при леките случаи често сами вземаме решение за лечението им. В следващите редове ще ви запознаем с основните критерии, според които да избирате спрейове и капки за хремата на детето. Имайте предвид, че няма да споменаваме антибиотиците, тъй като те могат да се използват само по лекарско предписание, а и е препоръчително да се избягват.

На каква възраст е детето

Възрастта на малкия човек е основополагаща при избора на спрей или капки за хремата. По-разпространените продукти за ринит са предназначени за възрастни и деца над 6-годишна възраст. Причината се корени във факта, че организмът на по-малките пациенти е твърде податлив на външните влияния, много по-чувствителен е и терапията трябва да бъде изцяло съобразена с това. За децата под 6-годишна възраст обикновено се препоръчва физиологичен разтвор (0,9% натриев хлорид), тъй като той може да се използва за дълъг период от време, не причинява привикване и не дразни носната лигавица.

Но продуктите, разработени на тази основа, спомагат само за отделяне на назалния секрет, за по-лесно издухване. Не носят бързо и дълготрайно облекчение, лечението с тях може да остане безрезултатно седмици наред.

Другият подходящ избор при силно запушен нос са съдосвиващите спрейове и капки. Те повлияват директно на възпалената носна лигавица. Оказват й силен вазоконстрикторен ефект – свиване на кръвоносните съдове, и това води до бързо облекчение, възвръща се способността за нормално дишане. Но голяма част от тези продукти се характеризира и със своето агресивно действие, което причинява дразнения на деликатната детска назална кухина. Затова и продукти с подобно действие рядко са подходящи за малките човечета - особено под 6-годишна възраст.

Кои съдосвиващи спрейове и капки за нос все пак са подходящи за малки деца

Основният критерий, който да вземете предвид, е активната съставка на всеки конкретен продукт. В повечето случаи при вазоконстрикторните спрейове и капки тя е оксиметазолин или ксилометазолин. Въпреки че и двете се отличават с едно и също основно свойство – свиват кръвоносните съдове на носната лигавица, което облекчава запушения нос, последствията от употребата им за организма са различни.

Оксиметазолинът е в пъти по-щадящ към лигавицата в сравнение с ксилометазолина, който обаче е много по-разпространена съставка при продуктите за ринит и запушен нос. Какви още са разликите между двете:

  • Причинява ли дразнения и сухота на носната лигавица

По-продължителното лечение, с която и да е от двете активни съставки, крие опасност от изсушаване на носната лигавица. Но при употребата на ксилометазолин това може да се случи след едва няколко дни, а при оксиметазолина - след употреба по-дълга от седмица. Причината е в това, че втората активна съставка е много по-щадяща лигавицата.

Важно е да се има предвид и че ксилометазолинът обикновено предизвиква дразнения и парене при деца под 6-годишна възраст, поради което не се препоръчва за тях. От друга страна, оксиметазолинът няма силно изразен подобен ефект – особено ако е дозиран правилно. Затова и съществуват спрейове и капки за нос с основна съставка оксиметазолин, които могат да се ползват при деца над 2-годишна възраст.

  • Колко време трае ефектът при лечение

Когато детето страда от запушен нос, това обикновено се отразява негативно и на съня му. Заспиването става по-трудно, дишането през устата води до пресъхване на гърлото и до събуждания нощем. А докато дори здравите деца се нуждаят от дълъг и спокоен сън, то при болните това важи в още по-голяма степен – пълноценната почивка на мозъка и тялото е съществена част от лечението.
Затова съдосвиващите продукти за нос са много полезно средство при ринит, а и при синузит. Те успяват да отпушат носа бързо и ефектът трае поне няколко часа. Но докато при спрейове и капки на базата на ксилометазолин назалната кухина остава отпушена средно 8-9 часа, то оксиметазолинът осигурява спокойно дишане за до 12 часа. А както е всеизвестно, препоръчителното време за спане при децата е поне 10-12 часа.

  • Какъв е ефектът след спиране на лечението

При болестите обикновено се търси лечение, а не само облекчаване на симптомите. И по този критерий оксиметазолинът е за предпочитане. Обикновено след спиране на лечението на ринит с него, хремата не се връща отново. За разлика от това, ксилометазолинът е добър в бързото облекчаване на запушения и течащ нос, но не и в лекуването му. В повечето случаи, щом спрете третирането на назалната кухина, симптомите се връщат. Освен това рискът от развиване на атрофия на лигавицата или други усложнения след употребата на ксилометазолин е значително по-голям, отколкото при оксиметазолина.

Какъв е срокът за ползване след отваряне на продукта

Може би не сте се замисляли за срока на годност на лекарствата, които купувате. Разбира се, всеки се надява те да не му потрябват повторно, но това се случва в по-редки случаи. Особено по отношение на децата. Дори напълно излекувано днес, малкото човече може да настине отново още на следващия ден. А постоянното пазаруване на нови медикаменти се отразява значително на семейния бюджет.

При спрейовете и капките за нос срокът за ползване след отваряне на опаковката обикновено е кратък. Същевременно количеството от медикаментите, което се употребява за децата, не е много голямо. Затова сред критериите ви при избор трябва да бъдат и големината на конкретната разфасовка, както и срокът на годност след нарушаване на целостта й.

Капки за нос Назопас

Капките за нос Назопас са лекарствен продукт за повлияване на остър и/или алергичен ринит, синузит, възпаления на евстахиевата тръба. Те се предлагат в два вариант с различно количество на активната им съставка – оксиметазолин, съобразно организмите на по-малките деца и на възрастните:

  • Nazopass 0.25 mg/ml са специално създадени според нуждите на децата между 2 и 6-годишна възраст;
  • Nazopass 0.5 mg/ml са капки, подходящи за деца над 6 години и възрастни.

Назопас отговарят на всички горепосочени критерии при избора на капки за нос за малки деца:

  • Не налагат голямо възрастово ограничение, тъй като се предлагат във вариант за по-малки и в друг за по-големи деца;
  • Активната им съставка е оксиметазолин, щадящ назалната лигавица, осигуряващ мигновено облекчение до 12 часа;
  • Благодарение на активната им съставка след едноседмична употреба на капки Назопас хремата в по-голямата част от случаите изчезва;
  • Срокът на годност на капките Назопа след отваряне на разфасовката е цял месец;
  • И двата варианта на капките се предлагат в малки разфасовки от 10 мл.

Назопас се отличават още с имуномодулаторно действие, изразяващо се в антивирусен, противовъзпалителен и антиоксидантен ефект.

И помнете, че е изключително важно да започнете лечението на ринита още при първите симптоми. В противен случай той може да доведе до сериозни негативни последствия, за които ще прочетете в статията ни „Какво трябва да знаем за хремата и как да се справим с нея?“.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.