Атопичен дерматит при бебета

Атопичен дерматит при бебета

Атопичният дерматит е често срещано заболяване на кожата при бебетата. Носи силен дискомфорт, както в бебето, така и у родителите, защото предизвиква притеснение и изисква по-специфична грижа. Според статистиката около 45% от случаите на атопичен дерматит започват през първите 6 месеца на бебето. Атопичният дерматит е хронично заболяване на кожата, което се среща при 18 до 25% от децата. В тази статия ще разгледаме малко по-подробно какво означава атопична кожа, как да се грижим за нея и каква козметика да използваме.

Кавто представлява атопичната кожа

Атопичният дерматит представлява хронично кожно заболяване, характеризиращо се със суха и много раздразнена кожа. При него кожата сърби и се лющи. Зоните с атопична екзема мога да бъдат както по лицето, така и по тялото.

Основните симптоми, които могат да ви наведат към съмнение за атопичен дерматит са силно суха кожа, сърбеж, лющене на кожата. При това заболяване се наблюдават две основни фази – активна фаза и затишие. Обикновено активната фаза се нарича пристъп и тогава кожата е най-раздразнена. Неактивната фаза е период на затишие, когато кожата е по-спокойна и по-малко раздразнена.

Какви фактори повлияват появата на атопичен дерматит

Все още няма напълно изяснени и доказани причини за появата на атопичен дерматит. Наследсвения фактор тук има голямо значение, но той не се унаследява дерматитът, а предразположението към него. Това означава, че за да се появи атопичен дерматит, трябва да има фактор, който да отключи тази предразположеност. Факторите са два основни типа – екзогенни (от външната среда) и ендогенни (вътрешни – обикновено психически фактори). Статистиката сочи, че по-предразположени към атопичен дерматит са децата със светли очи и коси, светла и чувствителна кожа. Ето някои основни рискови фактори за проява:

  • Пол на детето – жените са по-предразположени от мъжете
  • Напреднала възраст на майката
  • Детето живее в страна с по-студен климат
  • Детето живее в страна, където има силно замърсяване на въздуха
  • Сенна хрема или астма при родителите може да е причина детето да развие атопичен дерматит
  • Някои материи като найлон и вълна могат да раздразнят кожата
  • Прахове за пране, омекотители, почистващи препарати и ароматизатори за дома
  • Сух въздух – климатиците са нож с две остриета

Ако детето има атопична кожа, то реакцията на кожата може да бъде отключена от много фактори като – алергии, стрес, цигарен дим, слънце, климат, пот и други. За това хубаво да изградим цялостен подход в начина ни на живот, за да можем да облекчим хроничното заболяване на детето ни

Как да се грижим за много суха и атопична кожа

Все още няма известно лечение за това хронично заболяване на кожата. При голяма част от децата то отшумява до тийнейджърските години. При ежедневната грижа за кожата на детето ни трябва да се фокусираме върху поддържането на защитната бариера на кожата и хидратация. Когато кожата е влажна се удължават периодите между пристъпите на заболяването.

За да не лишим кожата от необходимите й липиди не трябва да използваме агресивни препарати при къпане и миене. Хубаво е времето за къпане да се намали, защото топлата вода води до загуба на влага. Препоръчително е водата да не е гореща. След баня, кожата трябва да се подсуши внимателно без търкане и непосредствено след това да се намаже с овлажнител, известен още като емолиент (например Mustela Stelatopia Емолиентен крем за атопична кожа).

Как да облекчим симптомите на атопичен дерматит на бебе

По време на пристъп симтомите са изключително неприятни. Тогава трябва да се постараете да хидратирате и успокойте сухата и раздразнена кожа, за да облекчите дискомфорта на вашето бебе. За щастие има неща, които могат да ви помогнат. Може да разгледате продуктите, които предлагаме за суха, раздразнена и атопична кожа. При остри симптоми се обърнете към вашия педиатър, който може да ви предпише кортикостероиден крем или антихистаминов препарат в комбинация с овлажняващи компреси. 

Каква козметика да изберем при атопична кожа

При избора на козметика за атопична кожа е хубаво продуктите да са без аромат и да бъдат с изчистен състав да имат активни вещества като ликохалкон A (екстракт от корен от женско биле, който действа успокояващо на кожата), серамиди (укрепват естествената защитна бариера на кожата) и натурални масла (действат успокояващо и подхранващо). Такива са продуктите на Eucerin, които може да видите тук. Сред най-продаваните ни и ефективни продукти за атопична кожа са:

Всички продукти действат успокояващо върху раздразнената кожа и я овлажняват интензивно. Може да разгледате богатата гама продукти за атопична и суха кожа, която предлагаме тук.

Надяваме се статията да е била полезна за вас. Прочетете още статията – Как да се грижим за детската кожа.