Как да се грижим за здравето и красотата на кожата си през лятото

Как да се грижим за здравето и красотата на кожата си през лятото

Лято е и слънчевите лъчи ни обливат. Струва ни се, че всичко е възможно и сме готови да покорим света. Изпълва ни жизнерадостно настроение, но скоро силите ни свършват. Поглеждаме се в огледалото и изглеждаме стопени от жаркото слънце, кожата ни е безжизнена, така се чувстваме и ние.

Колкото и да ни се иска през лятото да получаваме супер сили и да не е необходимо да полагаме допълнителни грижи за своите здраве и красота, това просто е невъзможно. Разбира се, ако водим напълно здравословен начин на живот, няма от какво да се притесняваме. Това би означавало:

  • да се храним основно с плодове, зеленчуци, протеини, ядки и други храни, богати на фибри;
  • да не приемаме захар, глутен, мазни храни, полуфабрикати, бяло брашно и т.н;
  • да не пием алкохол, газирани и подсладени напитки;
  • да пием поне по 2 литра вода на ден;
  • да спортуваме редовно;
  • да не пушим;
  • да спим по 9 часа през нощта;
  • да не сме подложени на стрес;
  • да не живеем на място със замърсен въздух;
  • да нанасяме висококачествена и силна слънцезащита на кожата си, когато излизаме навън – е, няма как да пропуснем тази допълнителна грижа, колкото и здравословно да живеем.

В общи линии здравословният начин на живот отговаря на тези точки. Можете ли да кажете, че всички те се отнасят за вас?

Важно е да знаем, че вредните навици влияят негативно на всяка част от тялото ни – включително на кожата, представляваща най-големия орган в човешкия организъм. В комбинация с летните фактори като продължителното излагане на силно слънце, морската вода, пясъка, потта топлият сезон се оказва изключително изтощителен за нашия епидермис.

В следващите редове ще разгледаме няколко начина, по които да съхраним здравето и красотата на кожата си през лятото. Най-важно е грижите ни да започнат отвътре навън. За целта ни помагат хранителни добавки като Fortex CoRepair Derma.

От кои вещества се нуждае кожата ни най-много през лятото

Ако някой вътрешен орган е изтощен или дори увреден, може да мине време, докато разберем, а външни признаци е възможно дори да не се появят. Случаят с кожата обаче е напълно различен. Вредните навици като пушенето и пиенето, агресивните външни влияния като слънцето, вятъра, морската сол и потта, нашите усмивки, смръщвания и сълзи, стресът и недоспиването – всичко това бързо се отразява на кожата. Ако докато сме млади, е достатъчно да си починем ден-два и да се наспим, за да възстановим красотата и жизнеността на епидермиса си, то с годините това става все по-трудно. Причината е във все по-отслабеното производство на важни за епидермиса вещества като колагена и еластина, в дехидратацията, във все по-голямата му нужда от защита и грижа.

Макар и добре подбраната козметика да е изключително важна за здравето и красотата на кожата, най-напред трябва да й осигурим нужните нутриенти отвътре. Сред ключовите за доброто й състояние (особено през лятото) са:

Витамин Е

Най-важният витамин за кожата ни през лятото е витамин Е. Той се отличава със своя силен антиоксидантен и антикомедогенен ефект. Благодарение на това ни предпазва от запушването на порите и от появата на акне – често срещани проблеми особено когато сме на море.

Основната причина витамин Е да ни е толкова необходим през лятото обаче е способността му да защитава клетките от свободните радикали, от вредното влияние на слънчевите лъчи. Този му ефект е толкова силен, че намалява опасността от развитие на рак на кожата под влияние на UV светлината до минимум. Освен това е в състояние да ускори процеса на заздравяване на епидермиса при слънчево изгаряне. Също така намалява шанса от поява на пигментни петна, предпазва кожата ни от дехидратация и възпаления, забавя процесите на стареене.

Чудесни хранителни източници на витамин E са бадемите, лешниците, сушените кайсии, спанакът, тиквата, авокадото, червените чушки.

Колаген

Колагенът е ключов протеин за човешкия организъм, който е съставен от комбинация от заменими и незаменими аминокиселини. Той играе ролята на лепило, спомагащо за формирането на органите, тъканите, мускулите и костите в нашето тяло. Именно колагенът е отговорен за еластичността, гладкия и жизнен вид на кожата ни, като формира около 75% от нея.

В началото на живота нашият организъм е в състояние да произвежда необходимите му количества колаген сам. След 25-тата ни годишнина обаче този синтез постепенно намалява и с времето напълно спира. Допълнителни фактори, които редуцират количеството на този важен протеин в тялото са недоспиването и стресът, тютюнопушенето и алкохолът, неправилното хранене и приемът на много захар. Така кожата ни започва да губи еластичността, здравето, красотата си. Става отпусната и без тонус, сбръчква се.

Тъй като колагенът е основен градивен елемент и за ставите, мускулите, костите, недостигът му води още до проблеми с цялостната опорно-двигателна система, появяват се ставни и мускулни болки.

Добре е да знаем, че колагенът се среща в 5 основни форми, като в случая ще разгледаме 2 от тях – най-важните за кожата и подвижността, от която се нуждаем през лятото:

  • колаген тип I – той е приеман за най-силният в човешкия организъм, като участва във формирането на органите, кожата и сухожилията. Освен това осигурява здравина на тъканите, спомага за зарастването на раните и осигурява еластичност на кожата. Колаген тип I представлява приблизително 55% от колагена в организма ни;
  • колаген тип II – той изгражда ставите и хрущялите, помага ни за преодоляването на ставните болки, на пукането и сухотата.

Осигурете на тялото си колаген тип I и колаген тип II с CoRepair Derma 60 капсули на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Витамин C

Витамин C е още един важен антиоксидант, защитаващ кожата от вредното влияние на свободните радикали. В същото време играе ключова роля за производството и усвояването на колагена от нашето тяло. Редовният прием на витамин C е в състояние да забави процесите на стареене на кожата, да редуцира бръчките и да защити епидермиса от фотоувреждане под влиянието на UV светлината.

Добре е да отбележим и че витамин C повишава имунитета и жизнените ни сили, като така ни помага да се чувстваме още по-готови за летните приключения, за които мечтаем.

Отлични хранителни източници на витамин C са цитрусите, но и почти всички останали плодове и зеленчуци.

Биотин

Биотинът представлява водоразтворим витамин от B-групата – витамин B7. Той е ключов за благосъстоянието на кожата, косата и ноктите. Участва в производството на енергия и играе важна роля в синтеза на колаген, като така благоприятства за еластичността на кръвоносните тъкани, допринася за кръвната циркулацията, подобрявайки храненето на дермата в дълбочина. Освен това подпомага растежа на косата и ноктите, предпазвайки ни от чупенето и разслояването им.

Богати хранителни източници на биотин са месото, яйцата, ядките, броколите и сиренето чедър.

Хиалуронова киселина

Хиалуронова киселина е една от най-често срещаните съставки в козметиката за красива, жизнена и млада кожа. За да е максимален ефектът й обаче, е добре да я приемаме и под формата на хранителни добавки като CoRepair Derma.

Хиалуроновата киселина представлява естествено намиращ се в клетките ни биополимер, способен да се свързва с водата и да я задържа в нашите тъкани. Интересно е да отбележим, че всяка молекула хиалуронова киселина побира в себе си хилядократно по-голям обем вода в сравнение със своя собствен. Така спокойно можем да я определим като най-ефективния природен хидратант.

Освен това хиалуроновата киселина допринася за синтеза на колаген, подпомагайки не само за хидратацията, а и за еластичността и младия вид на кожата.

Рутин и хесперидин

Рутинът и хесперидинът представляват биофлавоноиди, отличаващи се със силен антиоксидантен ефект. Те благоприятстват състоянието на капилярите, кръвоносните съдове и оттам цялостно на кръвообращението. Правят кръвоносните съдове, артериите и капилярите по-здрави и гъвкави, намаляват риска от разширени вени (проблем, характерен за лятото) и от тромбози. Отразяват се благоприятно на нивата на холестерол в кръвта и на кръвното ни налягане.

Всичко това е от съществено значение за кожата, тъй като тя е богато кръвоснабдена с цел нормалното й хранене, хидратиране и обновяване. Така тези два биофлавоноида подпомагат микроциркулацията и еластичността на съдовете в епидермиса, редуцират изпъкналостта на капилярите и синините по кожата.

Естествени източници на биофлавоноиди като рутина и хесперидина са цитрусите, зеленолистните зеленчуци, черешите, доматите, червените чушки.

Бета-каротин и зеаксантин

Бета-каротинът и зеаксантинът представляват важни за цвета и състоянието на кожата ни каротеноиди. Известни са още под наименованието биопигменти и осигуряват натурална UV-протекция на епидермиса. Спомагат за поддържането на здравословен цвят на кожата, за нейните сияйност, гладкост и свежест. Освен биопигменти те са и мощни антиоксиданти, защитаващи епидермалните клетки от вредното действие на свободните радикали. Добре е да споменем и че подпомагат задържането на красивия ни и равномерен какаов тен за възможно най-дълго.

Сред най-богатите на бета-каротин и зеаксантин храни са морковите.

L-тирозин и глутатион

L-тирозинът и глутатионът представляват аминокиселини със силен антиоксидантен ефект. Те участват в синтеза на меланин в кожата, образуващ се под влиянието на UV лъчите. В случай на неизправност в този процес можем да наблюдаваме повишена или понижена пигментация на кожата и поява на петна.

Това се случва не само когато сме изложени за продължително време на слънчева светлина, водеща до фотостареене, а и под влияние на измененията в тялото, свързани с напредването на възрастта. Така с времето по кожата ни се появяват все повече пигментни петна, тя придобива сух и изтънял вид, става все по-чувствителна.

Достатъчният прием на L-тирозин и глутатион спомага за редуциране на пигментните петна, за постигане на равномерен и красив тен, както и за защита от фотостареенето.

Fortex CoRepair Derma 60 капсули

Хранителната добавка CoRepair Derma от Fortex под формата на опаковка от 60 капсули е изключително ефективен и лесен за прием източник на всички гореизброени нутриенти. Приемайки по 2 капсули КоРипеър Дерма на ден:

  • повишаваме еластичността и хидратацията на кожата си;
  • подмладяваме кожата си;
  • предпазваме я от оксидативния стрес, от вредните влияния на UV лъчите;
  • допринасяме за естествения синтез на колаген в организма си;
  • подпомагаме нормалното формиране на съединителна тъкан;
  • заздравяваме капилярите си;
  • сдобиваме се със сияйна, красива и здрава кожа с равномерен летен тен.

Вземете CoRepair Derma на специална цена от онлайн Аптека Гален!

Как да използваме слънцезащитата

След като се погрижим за кожата си отвътре, идва ред и на външните мерки, които да вземем. През лятото на първо място можем да поставим слънцезащитата.

Важно е да избираме продукти, на които ясно е посочено, че ни осигуряват и UVB, и UVA защита. Добре е те да са със слънцезащитен фактор SPF30 или по-висок. Препоръчително е да избираме кремове и лосиони, съобразени с нашия тип кожа, както и с целите, за които ще ги използваме.

Чудесна идея е да имаме поне по 3 слънцезащитни продукта:

  • един за лицето в градска среда, който да е с лека и незапушваща порите текстура и да е подходящ за основа на грим;
  • един за лице, който да нанасяме на плажа, бихме могли да изберем с оцветена текстура, за да не използваме допълнителен грим;
  • един специализиран за тяло.

При употребата на слънцезащитните продукти е важно да следваме стриктно инструкциите за количеството, което е необходимо да нанесем върху кожата си, и да го правим поне половин час, преди да излезем на слънце.

Важно е и да не пропускаме никоя открита част от тялото си като например клепачите, устните и ушите, които мнозина забравят да защитят.

Как да охлаждаме и хидратираме кожата си

След слънцезащитата идва ред на дълбоката хидратация и охлаждането, от които кожата ни се нуждае в още по-голяма степен през лятото.

За целта е добре да пием достатъчно количество вода и да консумираме повече плодове и зеленчуци. Към това е хубаво да добавим специализирана козметична грижа със силно овлажняващи и охлаждащи гелове, кремове и маски за лицето и тялото ни. Чудесна идея е да избираме продукти, съдържащи хиалуронова киселина, витамин Е, биотин. Препоръчително е да избягваме тежките текстури и да внимаваме продуктите, на които се спираме, да са некомедогенни, за да намалим риска от поява на пъпки.

Как да почистваме кожата на лицето през лятото

През лятото замърсяващите кожата ни фактори са повече от всякога - потта, морската вода, хлорът, пясъкът, дори само фактът, че дрехите ни разголват по-голяма част от нашата кожа, излагайки я на замърсения въздух и прахоляка по улиците. От това най-много страда кожата на лицето ни, тъй като обикновено тя е най-деликатна и чувствителна.

Затова и е важно да полагаме специални грижи за нейното вечерно почистване. Препоръчително е да избираме щадящи средства, които не само отстраняват замърсяванията, а и я хидратират. Чудесно е и да съдържат успокояващи съставки като алое вера.

Защо през лятото ексфолиацията на кожата ни е още по-нужна

Редовното ексфолиране на кожата е много важна процедура за поддържането на красивия й и здрав вид. По този начин премахваме замърсяванията, мъртвите клетки и спомагаме за отпушването на порите. През лятото качествената, но и внимателна ексфолиация е в състояние да ни помогне и за равномерното избледняване на тена, така че да не се сдобиваме с неестетични бели и тъмни петна по тялото си. Важно е да отбележим и че по този начин допринасяме за регенерирането на изтощения от жаркото слънце епидермис.

Да имаме здрава и красива кожа, не е химера, а лесна за постигане цел. От нас зависи да положим необходимите грижи, за да я поддържаме в перфектно състояние през всеки сезон. За това ни помага CoRepair Derma от Фортекс!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.