Kак да се предпазим и облекчим бъбречните проблеми

Kак да се предпазим и облекчим бъбречните проблеми

Здравето и правилната функция на всеки орган в нашия организъм са от ключово значение за общото ни благосъстояние, за нормалната работа на цялата система. Въпреки това уверено можем да кажем, че бъбреците са сред най-важните, но често не достатъчно пазени органи.

Каква е ролята на бъбреците в нашия организъм

В нормалния случай човешкото тяло разполага с два бъбрека, намиращи се в долната част на нашия гръден кош. Те представляват пречиствателните центрове на тялото ни. Бъбреците служат за филтриране на отпадъчните продукти, на излишното количество вода и на други примеси в кръвния поток. Ежедневно през тях преминават около 200 литра кръв, от която след филтриране се получават 1-2 литра урина. Освен с пречистваща функция бъбреците разполагат и с отделителна, предпазвайки ни от интоксикация и други проблеми. Това се случва, като токсините преминават към пикочния мехур и се изхвърлят от тялото ни с получената урина.

Бъбреците също така регулират нивото на киселинността, солта и количеството от минерала калий в тялото ни. Отделят и хормони, благоприятстващи синтеза на червени кръвни телца и кръвното налягане. Освен всичко това те отговарят и за активирането на формата на витамин Д, спомагаща за пълноценното усвояване на калция.

Интересно е да отбележим и че някои хора се раждат само с един бъбрек, като е възможно той да извършва двойна работа цял живот, без да доведе до проблеми. В същото време мнозина щастливци, родили се със стандартния чифт бъбреци, ежедневно им нанасят вреда, която може да доведе до ред проблеми.

Веднъж увредени бъбреците могат да се превърнат в причина за отслабване силата на костите, натоварване на сърцето, увреждане на нервите, черния дроб и др. Ако не вземем навременни мерки, е възможно след време да спрат да работят напълно, довеждайки ни до преминаване на хемодиализа.

Защо през пролетта сме изложени на риск от обостряне на бъбречните проблеми и кой е най-застрашен

През пролетта имунната ни система е отслабена, организмът е изтощен. В същото време прекарваме все повече часове на открито, но температурите прескачат с десетки градуси ежедневно, на закачалката си държим и пролетното, и зимното яке. Всичко това ни прави изключително податливи на простуди и инфекциозни състояния.

Тази ситуация се оказва сериозен проблем за страдащите от бъбречни заболявания. Статистиките сочат, че през пролетта около 35% от тях изпитват обостряне на симптомите.* Сезонните настинки, острите респираторни инфекции, грипът – всичко това бързо може да се превърне в причина за усложняване на бъбречното състояние.

В случай на грип при хората с бъбречни проблеми като например гломерулонефрит специалистите дори препоръчват преминаване към антибиотично лечение още при първите симптоми, за да се избегне бактериална инфекция, засягаща бъбреците**.

Препоръчително е да сме изключително внимателни с грижата си за бъбреците и редовно да следим състоянието им и ако страдаме от някой от следните здравословни проблеми:

  • диабет;
  • сърдечно-съдови заболявания;
  • хипертония.

В случай че спадаме към хората, засегнати от тези три типа заболявания, то рискът да пострадат и бъбреците ни е голям.

Какви са симптомите за проблем с бъбреците

В повечето случаи проблемите с бъбреците са съпроводени от отчетлива симптоматика. Сред най-показателните признаци е отичането на ръцете и краката, както и подпухването на очите сутрин. Това показва, че задържаме излишно количество вода в тялото си. Причината обикновено е в невъзможността бъбреците да изхвърлят всички натрупали се вредни вещества в организма ни. Вследствие на този проблем се забавя и обмена на солите, което затруднява работата на сърцето и води до натоварването му. Оттук следват и други симптоми като високо кръвно налягане.

Важно е да знаем, че колкото по-продължително токсините се застояват в организма ни, толкова по-затруднена става функцията на всички останали органи. Не след дълго бива засегнат черният дроб, след това белият дроб и мозъкът. Възможно е да се стигне до видимо покачване на телесното тегло.

Сред признаците за проблем са и неприятната миризма на урината, съдържанието на кръв в нея, честото уриниране, постоянната жажда, затрудненото уриниране, което, от своя страна, може да доведе до тежка интоксикация на кръвта. Още широко разпространени признаци са усещането за умора, трудното концентриране, намаляване на апетита, мускулни крампи, суха кожа.

Полезно е да отбележим и че съществуват бъбречни заболявания като например гломерулонефритът, които обикновено не са съпроводени от ясни симптоми. Затова страдащите от този проблем често разбират за състоянието си едва когато получат бъбречна недостатъчност. По тази причина нефролозите съветват дори и да не забелязваме белег за бъбречно заболяване, веднъж в годината да изследваме урината си, за да установим реалното наличие или неналичие на проблем своевременно.

Кои са най-разпространените проблеми с бъбреците

Сред най-разпространените здравословни проблеми, засягащи бъбреците, са инфекциите на пикочните пътища като цистит, пиелонефрит, простатит. Те са и сред най-често срещаните пролетни неразположения – особено що се отнася до цистита, засягащ 50% от дамите поне веднъж в живота.

За този род здравословни проблеми разказахме по-подробно миналата пролет в статията Цистит и други инфекции на пикочните пътища – как да се предпазим.

Сред останалите широко разпространени проблеми с бъбреците са нефролитиазата (образуването на песъчинки/ камъни в бъбреците), острата и хроничната бъбречна недостатъчност, ноктурията (чести пориви за уриниране през нощта).

Как да избегнем проблемите с бъбреците

Днес основно внимание ще обърнем на това как да се предпазим от усложнения и поява на бъбречни проблеми.

Храни

Правилното хранене е от основополагащо значение за цялостното ни здраве – включително за това на бъбреците ни. Интересно е да отбележим обаче че полезните за едни органи и процеси в организма ни храни всъщност могат да се окажат вредни за други.

Когато говорим за здравето на бъбреците, е добре да имаме предвид, че наличието на голямо количество подкожни мазнини и наднорменото тегло са противопоказни. Що се отнася до конкретните храни:

  • полезно за бъбреците е да консумираме – пресни плодове и зеленчуци с ниско съдържание на натрий и калий. Чудесен избор са боровинките, гроздето, чесънът, зелето, чушките, лукът, репичките, карфиолът. Добре е да наблегнем и на ананаса, препоръчван за предразположените към бъбречни проблеми. Той е богат източник на фибри, B витамини, манган и бромелаин, като в същото време е беден на натрий и калий;
  • вредно за бъбреците е да консумираме – полуфабрикати, съдържащи големи количества сол и захар, затрудняващи бъбречната функция. Добре е да внимаваме с приема на сол и захар като цяло. Важно е да избягваме и храни с високо съдържание на калий като бананите, кивито, някои ядки.

Важно е да внимаваме още с приема на протеини. Интересно е да знаем, че при преработката им от организма се отделя голямо количество отпадни продукти. Затова и бъбреците се оказват силно натоварени, пречиствайки ни от токсичните вещества. По тази причина е важно да внимаваме с приема на протеини, в случай че имаме бъбречно заболяване или сме предразположени към такова. Разбира се, като градивни елементи за нашия организъм протеините са ни необходими. Затова не е препоръчително да ги изключваме напълно от диетата си, а по-скоро да намалим приема и да избираме източници с високо качество. Такива са месото, рибата, белтъците от яйца, соята. Що се отнася до храните с високо съдържание на протеини, които е по-добре да избягваме, това са млечните продукти като сирена и кашкавали.

Вода и други течности

За да функционират бъбреците ни нормално, е изключително важно да приемаме необходимото ни количество вода всеки ден. Като общ здравословен стандарт са приети 2 литра вода дневно, но е добре да знаем, че нужното ни количество от тази течност се определя от много фактори – пол, възраст, телосложение. Можете да разберете как да определите индивидуалната ви необходимост от вода с помощта на статията ни Колко вода да пием на ден и как тя влияе на здравето ни.

От полза са още фрешовете, смутитата, някои чайове. Важно е обаче да имаме предвид, че течности като кафето водят до обезводняване и са по-скоро противопоказни по отношение на бъбречното здраве. Не са препоръчителни и газираните напитки, тъй като са с високо съдържание на захар.

Спорт

Движението е още един ключов фактор за благосъстоянието на бъбреците. Препоръчително е редовно да тренираме гръбните, коремните и лумбалните си мускули. По този начин подпомагаме работата на отделителната система. Хубаво е ежедневно да раздвижваме и краката си – било то с по-дълга разходка, или активна тренировка, защото по този начин се противопоставяме на застоя на течности и отока на долната част от нашето тяло.

Ограничаване на цигарите, алкохола и медикаментите

Важно е да знаем, че цигарите оказват негативно влияние на кръвоносните съдове, редуцирайки кръвния поток към бъбреците. Това възпрепятства нормалната им работа и може да се превърне в причина за високо кръвно налягане (хипертония), както и за рак на бъбреците.

Добре е да имаме предвид и че алкохолът и лекарствата натоварват бъбреците до много висока степен. Затова е препоръчително да ограничим приема им особено ако сме предразположени към бъбречно заболяване или ако вече страдаме от такова.

Хранителни добавки

Наш верен помощник в превенцията и облекчаването на бъбречните проблеми са и хранителните добавки. В съвремието ни е изключително трудно да спазваме здравословен режим на хранене и да се движим достатъчно активно всеки ден. Затова е препоръчително да приемаме подходящи хранителни добавки, подсигуряващи здравето на нашите бъбреци – особено ако сме предразположени или имаме проблем, свързан с тях. Чудесни варианти са продуктите, съдържащи:

Още хранителни добавки в помощ на здравето на бъбреците и уринарния тракт можете да откриете в секциите ни:

Възползвайте се от специалните промоционални цени на много от тях, погрижете се за здравето на вашите бъбреци сега.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.


* Споделя нефрологът Олга Козина пред ZdraveTO, 30.03.2022 г.
**Споделя нефрологът проф. Боряна Делийска пред ClinicaBG, 13.02.2018 г.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.