Цистит и други инфекции на пикочните пътища – как да се предпазим

Цистит и други инфекции на пикочните пътища – как да се предпазим

Инфекциите на пикочните пътища са едни най-често срещаните здравословни неразположения. Сред симптомите са честата нужда от уриниране, но в малко количество и придружено от парене, мътен цвят и/или кръв и неприятна миризма на урината, болки в тазовата област. В случай на подобни оплаквания е необходима незабавна консултация с лекар.

Уроинфекциите – по-често при жените

Този вид инфекции засягат нежния пол много по-често в сравнение с мъжете. Проучванията показват, че 50% от дамите в световен мащаб страдат от инфекция на пикочните пътища поне веднъж в живота си. Причината се крие в различната анатомия на двата пола. Уретрата – тръбата, по която урината напуска пикочния мехур, при жените е по-къса. Тази особеност предразполага към по-лесното навлизане на бактерии във въпросната тръба и в пикочния мехур. Друг фактор е близко разположеният до уретрата на дамите анус, около и в който се намират голяма част от причиняващите уроинфекции бактерии. Това са иначе характерните за чревната микрофлора Escherichia coli.

Инфекции на пикочните пътища се срещат и при мъжете, но по-рядко и обикновено на по-късна възраст. Най-честата причина за тях е увеличаването на простата. В този случай урината не може да се оттича нормално и се задържа в пикочния мехур, което причинява инфекция.

Още за причините за инфекции на пикочните пътища

  • Escherichia coli (Eшерихия коли): тази бактерия е сред най-честите причинители на уроинфекции, oбичайното й местообитание е чревната микрофлора, но съществува опасност от попадането й в уринарния тракт, aко това се случи, Ешерихия коли се закрепва за стените на пикочните пътища и ги колонизира, като причинява възпаление;
  • Простуда: при седене на студени повърхности, на силен климатик, носене на тънко облекло, къси рокли/поли и топове;
  • Проблемна хигиена: при влизане в море, басейн, сауна, парна баня, при слаба лична хигиена;
  • Сексуална активност;
  • Някои контрацептиви;
  • Слаб имунитет;
  • Аномалии на пикочните пътища: основно при мъжете;
  • Запушени пикочни пътища: от камъни в бъбреците или уголемена простата при мъжете;
  • Употреба на катетър;
  • Урологична хирургия.

Кой е най-предразположен към поява на уроинфекции

  • Жени над 50-годишна възраст: при тях настъпват редица хормонални промени, породени основно от менопаузата, те причиняват и изменения в урогениталната система, което предразполага появата на възпаления на пикочните пътища;
  • Бременни: в този случай матката увеличава своя размер и започва да притиска пикочните пътища и мехура, което увеличава риска от уроинфекции, важно е да се има предвид, че ако те не се лекуват, това може да доведе до преждевременно раждане, пиелонефрит и други усложнения;
  • Вече боледували дами: в повечето случаи, ако една жена е боледувала от цистит, то тя е предразположена към повторната му поява, възможно е дори хронифициране на инфекцията, което налага вземането на профилактични мерки;
  • Бебета и деца: това важи с най-голяма сила за момичетата.

Как да се предпазим от подобни инфекции

Колкото и разпространени да са уроинфекциите – циститът например, начините за превенция са много. Сред най-лесните за изпълнение са пиенето на достатъчно количество вода на ден, ходенето до тоалетна навреме, без да се стига до „стискане“, профилактичната консумация на червени боровинки и хранителни добавки с червени боровинки в състава си.

Как червените боровинки повлияват възпаленията на пикочните пътища

Американската червена боровинка се нарежда сред така наречените суперхрани и се отличава с множество благоприятни ефекти за организма.

Този сорт боровинки е изключително богат на витамин C, благодарение на което ефективно увеличава нивото на киселинност в урината и по този начин стопира разпространението на болестотворни бактерии в нея. Червените боровинки са и сред най-богатите растителни източници на проантоцианидини от тип А, които възпрепятстват прилепването на Escherichia coli към стените на уретрата. Затова и ежедневният прием на достатъчно количество от полезните вещества на този плод е в състояние да предпази цялото семейство от уроинфекции.

Ще се запитате колко червени боровинки са достатъчни за един ден. Точен отговор няма, но е препоръчително да поемате поне 400-500 мл концентриран сок от плода на ежедневна база. А ако набавянето на подобно количество от лековитата течност ви се струва непосилна задача, то добър вариант за вас са хранителните добавки Уринал.

Всички те съдържат патентованата активна субстанция NutriCranTM - изсушен концентриран сок от американска червена боровинка. Това ги превръща в богат източник на биофлавоноиди, фенолни съединения и други полезни вещества, необходими за правилното функциониране и устойчивостта на пикочните пътища.

Сред палитрата продукти Уринал има удобни варианти за прием според всеки вкус и индивидуална нужда - таблетки, капсули, сашета, сироп за деца, с които се повлияват цистит и други уроинфекции, хранителни добавки в помощ на бъбреците, както и варианти, подходящи за профилактика, за предпазване от инфекции на пикочните пътища.

Още ползи от американската червена боровинка

Този малък червеникав плод неслучайно е наречен суперхрана. Ползите от него не са само по отношение на цистита, болките в бъбреците и другите неразположения, свързани с уроинфекциите. Витамин Ц в червената боровинка се отличава със силните си антиоксидантни свойства, благодарение на които защитава всички клетки от болестотворното действие на свободните радикали. Действието му е подкрепено и от витамин Е, характеризиращ се с подобен ефект. В състава на плода присъства още манганът, който подпомага растежа, метаболизма и антиоксидантната система на организма. Има и витамин К1 – благоприятстващ съсирването на кръвта, както и мед – отговарящ за здравето на сърцето. Червените боровинки са богати и на витамин D – засилващ имунитета, както и на полезни за храносмилането фибри.

Поради този си супер състав малкият плод предпазва от появата на някои видове рак, забавя туморното развитие, благоприятства здравето на зъбите и венците, борейки се с бактериите в устната кухина, понижава кръвното налягане, оказва положителен ефект върху зрението, повишава цялостния имунитет.

Пробиотици и уроинфекциите

Друго ефективно средство за предпазване от уроинфекции са някои пробиотични щамове.

Както вече разбрахте, основните причинители на възпаленията на пикочните пътища са лошите бактерии. Пробиотиците, от друга страна, съдържат добри бактерии. Те балансират стомашно-чревната флора, като някои оказват и благоприятен ефект на микробиота на влагалището при жените. Щамове като Lactobacillus rhamnosus и Lactobacillus acidophilus са изключително ефективни в предпазването от развитие на уроинфекции, болести, предавани по полов път, преждевременно раждане. Естествени източници на подобни пробиотици са ферментиралите храни - кисело зеле, кисело мляко, кефир и други.

По-добре без антибиотици

Макар и мнозина да вярват, че най-ефикасният начин за справяне с инфекциите на пикочните пътища са антибиотиците, ние ги оставихме за накрая. Факт е, че тяхното действие е сравнително бързо, но също толкова скоро може да загуби своята ефективност. Това се случва при продължителното им ползване. В такива случаи лошите бактерии мутират и придобиват устойчивост към антибиотичното лечение. Налага се смяна на конкретните лекарства за цистит или друго неразположение, свързано с пикочните пътища, като съществува вероятност това да се превърне в порочен кръг, който да отслаби защитните сили на организма. Важно е да се има предвид, че при влошен имунитет и неправилно лекуване бактериите могат да се размножат и увеличат своята сила, като предизвикат проблеми с бъбреците, придружени от висока температура, силна болка, повръщане и кървене.

Освен това антибиотиците не са в състояние да послужат като превенция на уроинфекциите за разлика от натуралните способи като червената боровинка и пробиотиците.

Помнете – при поява на симптоми на уроинфекция се консултирайте с лекар, преди да започнете лечението си.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.