Как да се предпазим от COVID-19 и от тромбозите

Как да се предпазим от COVID-19 и от тромбозите

Есен е и денят намалява все повече, а слънцето едвам наднича зад облаците. Студеното време отслабва естествените защитни сили на тялото ни, а недостигът на слънчева светлина редуцира и количеството витамин D в организма. Всичко това ни прави податливи на вирусите и бактериите – включително на COVID-19.

Ковид-19 е познат отскоро щам на коронавирус, който предизвиква остри респираторни проблеми и понякога води до тежки здравословни усложнения. Основните начини да се предпазим от него са 3, като комбинираното им прилагане може да ни гарантира пълно спокойствие.

Физическа защита отвън

Вирусът на COVID-19 основно се разпространява по въздушно-капков път. По тази причина близкият контакт с други хора е най-лесният начин да се заразим. Да се предпазим можем, като:

  • общуваме с околните на открито и от 2 метра разстояние;
  • носим качествена защитна маска;
  • общуваме през плексиглас или стъкло.

Изрядната хигиена и честата дезинфекация на ръцете са друг ефективен метод за предпазване от заразата. Поддържайки ръцете си чисти, можем да сме сигурни, че дори ако ги допрем до своите очи, нос или уста, няма да вкараме вируса в тялото си.

Хубаво е да знаем и че слънчевата светлина бързо елиминира Ковид-19 от повърхностите, но по това време от годината тя се оказва с недостатъчен интензитет. Това означава, че когато седнем на пейка в парка, вирусът може да полепне по дрехите ни. За да се предпазим, е препоръчително да се преоблечем, щом се приберем.

Тук е добре да споменем и всички предмети, които докосваме в ежедневието си – пари, продукти в магазина, прибори в заведенията. Всички те са в състояние да задържат частици от вируса върху себе си за часове. Дезинфекцирайки ги с подходящ продукт обаче, можем да сме спокойни за здравето си.

Подсилване на имунната система

Колкото и да се пазим отвън, най-добрата протекция срещу вирусите и бактериите идва отвътре. Всички ние се раждаме с вродена защита от зловредните външни тела, която майката ни предава. Въпреки това тя е твърде слаба и неразвита, за да ни предпази от всички вируси, бактерии и други болестотворни микроорганизми около нас. За да подсилим действието на имунната си система, е нужно редовно да предоставяме на тялото си множество важни за здравето ни витамини, минерали и микроелементи. В блога сме ви разказвали за много от тях, като днес ще обърнем по-специално внимание на витамин D и на куркумина, които се отличават със силен имуноподпомагащ ефект.

Как витамин D ни помага в ситуацията на пандемияta от COVID-19

Благоприятното действие на витамин D върху организма ни е безспорно. Той подпомага по-доброто усвояване на калция и съответно – здравината на костната ни система. В същото време благоприятства работата на имунната система, предпазвайки ни от инфекции.

Достатъчното му количество в организма ни оказва превенция от развитието на множество болести като диабет, хипертония, сърдечно-съдови заболявания, рак. В същото време наличието на подобни здравословни проблеми е предпоставка за по-тежкото протичане на Ковид-19.

Учени от Сантандер, Испания установяват, че 80% от пациентите, при които вирусът на Ковид-19 предизвиква усложнения и води до прием в болница, страдат от недостиг на витамин Д.

Освен това, както вече споменахме, е доказано, че липсата на витамин D в организма може да доведе до сърдечни-съдови проблеми, които наред с високия холестерол са сред основните фактори, причиняващи тромбози. Тях ще разгледаме подробно надолу в статията, но вече е всеизвестно, че именно те са сред най-честите причини за фатален край при боледуване от Ковид-19.

Куркумин за още по-силен имунитет

Куркумата е растение от семейството на джинджифила, което човечеството използва като лек за редица заболявания още от древността. Тя съдържа множество полезни за здравето ни вещества, сред които са куркумин (в най-голямо количество), омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, етерични масла, протеини и въглехидрати.

Куркуминът – активната съставка в куркумата, се отличава с редица благотворни действия, сред които:

  • противовъзпалително;
  • антисептично;
  • обезболяващо;
  • антиоксидантно.

Благодарение на тези си свойства куркуминът спомага за по-бързото зарастване на рани, за лечението на артрит, псориазис, за предпазването от развитието на ракови образувания.

В същото време куркумата ефективно подпомага и имунната ни система, сърдечната функция и предпазва клетките ни от увреждане.

По тези причини редовният прием на куркума под формата на подправка (в големи количества) или на куркумин като хранителна добавка е в състояние да подсили имунната ни система, да ни окаже протекция от заразата на Ковид-19 или поне да ни помогне да преминем през вируса по-леко.

Ваксинация

През вековете човечеството се е сблъсквало с тежки пандемии нееднократно. В миналото те са продължавали с години и техни жертви са ставали милиарди хора. Днес медицината е напреднала и е в пъти по-способна да ни предпази от достигането до подобни ситуации.

Показателна за това е бързината, с която бяха създадени толкова много ваксини срещу вируса на COVID-19. Те са основно два вида:

  • векторни – при тях в организма ни се вкарва частица от вируса, която не е в състояние да ни разболее, но стимулира имунната ни система да изгради антитела срещу заразата;
  • РНК – в този случай тялото ни се сдобива с „инструкции“ как нашите собствени клетки да произведат безопасна частица от вируса, която впоследствие да провокира образуването на антитела в организма ни.

При бъдещ сблъсък с Ковид-19 благодарение на ваксините можем да не се разболеем или ако това се случи, да изкараме вируса като най-обикновен грип без усложнения.

Това, което е важно да знаем при поставянето ни на ваксина, е, че трябва да сме напълно здрави. В случай че имунната ни система е разклатена, това може да отслаби устойчивостта на тялото ни дори спрямо минималната доза от вируса, която преминава през вините след ваксинация. По този начин вместо да се защитим, се излагаме на риск от влошаване на здравословното ни състояние.

За да избегнем подобна ситуация, е добре да следваме съветите от предходната точка – да подсилим имунитета си чрез хранителни добавки като витамин Д и куркумин.

Друга евентуална опасност при поставянето на някои от ваксините е образуването на тромбози. От тях обаче също можем да се предпазим.

Какво са тромбозите и как да ги предотвратим

Тромбозата се получава вследствие на сгъстяване на кръвта и образуване на тромби или когато върху наранен кръвоносен съд се получи кръвен съсирек. И в двата случая пътят на кръвта постепенно бива блокиран и пренасяният чрез нея кислород не успява да стигне до мозъка, сърцето или други важни органи в организма ни. Именно това може да е причината за сърдечен удар или инсулт.

Вирусът на Ковид-19 често води до това състояние. Друг негативен фактор е и високият холестерол, който също би могъл да запуши кръвоносните ни съдове.

Осъзнавайки възможността за подобни проблеми обаче, можем да вземем превантивни мерки.

Да пием много вода

На първо място, е консумацията на достатъчно вода всеки ден. Дехидратацията е способна да причини сгъстяване на кръвта, увеличавайки опасността от съсирването й. Препоръчително е да пием минимум 2 литра вода на ден, в случай че температурите около нас са с умерени стойности.

Да се движим

Движението на тялото ни раздвижва и кръвта във вените, като по този начин намалява риска от тромбоза. Добре е да помним това и когато пътуваме. Честите почивки, за да се разтъпчем, или упражненията с крака дори в седнало положение са най-добрите начини да намалим опасността от тромбоза, когато сме на път.

Да приемаме подходящи хранителни добавки

Тялото ни се нуждае от най-разнообразни микро- и макроелементи, за да функционира правилно. NatAspin Control от Valentis ни осигурява точно онези от тях, които ще повлияят благоприятно на нивата на холестерола, на кръвоносната ни система и ще ни защитят от тромбози. Натаспин Контрол се отличава най-вече със своя статинов ефект, блокиращ използваните от черния дроб субстанции за производство на холестерол.

Хранителната добавка съдържа ефективна комбинация от билкови екстракти за регулиране нивата на холестерола и подпомагане дейността на кръвоносната и сърдечно-съдовата система. Специалната й формула включва:

  • ензима натокиназа – получен при специална ферментация на соеви зърна. Той благоприятства кръвообращението, кръвосъсирването, служи като алтернатива на аспирина и предпазва от тромбози;
  • монаколин К – от дрожди на червен ориз, служи за поддържането на нормална концентрация на холестерол в кръвта;
  • коензим Q10 – оказва защита на сърцето, мозъка и кръвоносните съдове, като в същото време спомага за отслабването и намаляването на „лошия“ холестерол;
  • екстракт от растението арюна - подкрепя нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система;
  • екстракт от лаврово дърво – нормализира кръвообращението.

Друг подобен продукт е NatAspinH, чиито основни съставки са вече споменатият фибринолитичен ензим натокиназа и хидрокситирозол, който се изолира от всяка част на маслината, подпомагащ благоприятния ефект на лекарството при тромбоза и повишен риск от тромбобразуване.

НатаспинХ е хранителна добавка на швейцарската фармацевтична компания Валентис, която представлява синергична комбинация от натокиназа и хидрокситирозол. Благоприятства за намаляването на артериалния и венозен тромбозен риск. Действието му се наблюдава в цялата кръвоносна система, като обхваща артериалната и венозната част, периферната съдова система и мозъчното кръвообръщение. Има силно антиоксидантно и противовъзпалително действие благодарение на хидрокситирозола, който съдържа. НатАспинХ има антихипертензивен потенциал, използва се за превенция на атеросклероза, както и за редуциране на общия холестерол. Той е най-ефективният и безопасен препарат за превенция и лечение на тромбоза без риск от кървене благодарение на фибрионалотичното действие на натокиназата. За ефиктивността и безопасността на натокиназата свидетелстват множество научни публикации.

Ежедневният прием на Натаспин Контрол или НатаспинХ – в зависимост от нивата на холестерола ни, е в състояние да ги балансира и да допринесе за сърдечното ни здраве, да нормализира кръвообращението, да ни предпази от тромбози – било то при боледуване от Ковид-19, при ваксинация или други рискови обстоятелства.

Комбинирането на Натаспин с витамин Д и куркумин е в състояние да ни предпази от голяма част от усложненията, съпътстващи вируса на COVID-19. Добър вариант е комплектът NatAspinH 30+ Smarthit куркумин 100 мг+ Oilesen Витамин D3 400 IU 10 мл, който може да бъде при вас до 24 часа с безплатна доставка.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.