Как да се предпазим от уроинфекции през лятото

Как да се предпазим от уроинфекции през лятото

Лятото е слънчев сезон, който навява мисли за плаж, море и забавления. Но за да се наслаждаваме на безоблачна почивка, е важно да се погрижим за здравето си.

Сред уролозите лятото е известно и като сезона на уроинфекциите. Макар и те да са по-характерни за зимата и пролетта, редица фактори повишават разпространението им и през топлите месеци. Сред тях са по-ниската хигиена на плажа и край басейна, по-честата интимност с партньора, настинките, породени от климатиците и течение и други. Важно е да споменем, че дамите са най-сериозно изложени на риска от уроинфекции, какъвто е и циститът. Какви са причините и как да се предпазим това лято, ще разгледаме по-долу в статията.

Защитете се с хранителните добавки Urinal на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Защо уроинфекциите засягат най-често жените

Основната причина уроинфекциите да са значително по-разпространени сред дамите в сравнение с господата е фактът, че уретрата им е по-къса, което повишава риска от попадане на зловредни бактерии в пикочните пътища.

Научните статистики сочат, че половината от жените в света получават уроинфекция поне един път в своя живот. Но нека тези данни не ви плашат, а ви подействат като стимул да се грижите за урогениталното си здраве по-добре. Спазването на препоръките, които ще прочетете в следващите редове, в комбинация с профилактичен прием на хранителни добавки с червена боровинка като Уринал е в състояние да ви осигури максимална защита от неприятните инфекции като цистит.

Какво е циститът – най-разпространената уроинфекция

Циститът е не само най-често срещаната уроинфекция, а и една от най-разпространените бактериални инфекции като цяло. Може да сполети както жените, така и мъжете, но засяга основно представителките на нежния пол. Важно е да отбележим, че това включва и момичетата в детска възраст.

Циститът представлява възпаление на лигавицата на пикочния мехур, обикновено причинено от инфекция на пикочните пътища. Причината е навлизането и последващото размножаване на болестотворни бактерии в пикочния мехур. Те могат да бъдат дори естествено срещащи се в организма ни, но в количество, надвишаващо нормалното.

Сред най-честите причинители на цистита е характерната за чревната микрофлора бактерия Escherichia coli (Eшерихия коли). Ако достигне уринарния тракт, тя се закрепва здраво за стените на пикочните пътища, където се размножава и предизвиква възпаление. Веднъж попаднала там, тази бактерия е много трудна за отстраняване.

С подходящо лечение циститът може да премине в рамките на 5-7 дни. Ако не бъдат взети адекватни и навременни мерки обаче, проблемът се хронифицира и води до чест дискомфорт. Възможно е да причини и по-сериозни заболявания, засягащи бъбреците и цялостната пикочно-полова система.

Какви са симптомите на цистита

Циститът се свързва най-вече със силен дискомфорт в коремната област и парене при уриниране. Симптомите обаче не се изчерпват с това. Сред тях са още:

  • честа нужда за уриниране;
  • пориви за повторно уриниране веднага след извършването му;
  • болки и парене при уриниране;
  • тъмен цвят на урината, може да съдържа дори кръв;
  • неприятен силен аромат на урината;
  • болки в тазовата област;
  • спазми в областта на корема и гърба;
  • висока температура;
  • болки при полов акт.

Още фактори, причиняващи уроинфекции при жените

Макар и основната причина за заболяване от цистит или друга уроинфекция при дамите да е късата им уретра, съществуват редица фактори, които повишават риска от развитие на възпалението. Сред тях са:

Повишена сексуална активност

Повишената сексуална активност, характерна за летните почивки, е сред основните фактори за развитие на цистит. В случай че тя следва период от продължително въздържание и/или включва честа смяна на партньорите, рискът се повишава многократно. В този случай причинената инфекция си има и специално име – цистит на медения месец. За да се предпазим, е препоръчително веднага след полов акт да уринираме и да измием добре интимната си област, за да отстраним евентуално попадналите бактерии.

Морето и басейните

През лятото една от най-честите причини за развитие на уроинфекция е рисковото поведение на плажа и в басейна. Бактериалните инфекции се разпространяват много лесно във водна среда. Затова и ако забележим, че даден басейн не е добре почистван или в него влизат хора, за които подозираме, че имат здравен проблем, е по-добре да не се потапяме във водата. В причина за инфекцията могат да се превърнат и препаратите, използвани за дезинфекция на басейна. Затова и профилактиката с хранителни добавки като Walmark Уринал х 60 капсули с цел повишаване устойчивостта ни на уроинфекции е силно препоръчителна през летния сезон.

Друг рисков фактор е стоенето с мокър бански след влизане в басейна или морето. Влажната среда е изключително благоприятна за размножаване на бактерии. За да се предпазим, е важно да обличаме сух бански, щом излезем от водата.

Проблемни са и използваните тампони от дамите, чиито месечен цикъл съвпада с морската почивка. Те лесно могат да се превърнат в развъдници на бактерии и е много важно да ги сменяме често и то с добре измити ръце.

Неправилно поддържана интимна хигиена

Необходимостта от добра хигиена е налице и когато сме далеч от водните басейни. Редовното почистване на интимната област с подходящи козметични продукти е много важно. Ала не трябва да се престараваме. Използването на интимни душове или на други агресивни препарати – особено ако са ароматизирани, влияе негативно на киселинността на средата и също повишава риска от уроинфекция.

Дехидратация

Недостатъчната консумация на вода намалява и честотата на уринирането. Така престоят на урината в пикочния мехур се увеличава, което предразполага към размножаване на бактериите. Важно е да имаме предвид и факта, че през лятото рискът от дехидратация – особено на плажа, е силно повишен. Затова и е добре да следим приема си на достатъчно вода и да знаем че алкохолните и кофеиновите напитки не са неин еквивалент, а дори спомагат за дехидратирането.

Към тази точка ще споменем и съзнателното задържане на урина в мехура ни. Това така наречено стискане действа по подобен начин, повишавайки риска от размножаване на бактерии. Затова и е препоръчително на плажа винаги да избираме място в близост до тоалетна.

Бременност и менопауза

Бременността и менопаузата са два периода от живота на повечето жени, които са свързани с резки хормонални промени. Именно те повишават риска от уроинфекция. В случай че естрогенът в организма намалее, уретрата изтънява, което я прави по-податлива на инфекции. Още един рисков фактор, свързан с периода по време и след менопаузата, е намалената вагинална секреция, която в нормалния случай осигурява защитен филм срещу бактериите.

Употреба на диафрагми

Употребата на диафрагми със спермицид като средство за контрацепция е още една възможна причина за инфектиране на пикочните пътища. Затова и този метод за предпазване от забременяване не е никак препоръчителен – особено през лятото, когато е възможно да комбинираме множество фактори, причиняващи уроинфекция.

Простуда

Лятото е най-топлата част от годината, но това не означава, че сме предпазени от простуда. Дори напротив – високите температури ни провокират да търсим прохлада чрез силни климатици, образуване на течение, носене на къси потници, оголващи кръста, и т.н. Така лесно можем да простудим бъбреците си, повишавайки риска от уроинфекция.

Кои са най-рисковите групи, предразположени към уроинфекции

Както вече казахме, жените са много по-предразположени към уроинфекции в сравнение с мъжете. Ала можем да конкретизираме още повече, като изведем следните четири групи, за които рискът е най-голям:

  • дами в или след менопаузата – вследствие на множеството хормонални промени в организма на жената по време и след преминаване на менопаузата се изменя и урогениталната система. Както споменахме по-горе, уретрата става по-тънка, вагиналните секрети намаляват и рискът от уроинфекции се повишава;
  • бременни жени – по време на бременност матката придобива по-големи размери, което води до притискане на пикочния мехур и на пикочните пътища. Ако не се вземат адекватни и навременни мерки, това може да стане причина за преждевременно раждане, пиелонефрит или друг здравословен проблем. Рискът се повишава и поради хормоналните промени в организма;
  • бебета и деца – защитните сили на малкия организъм все още не са напълно развити. Сред основните причини за развитие на уроинфекциите при тях са по-слабият имунитет – особено след вирусни инфекции, и все още неизградените хигиенни навици. Много важно е момиченцата да бъдат научени от малки, че след дефекация е необходимо да се почистват отпред назад, за да намалят риска от попадане на бактерии от ануса в уретрата;
  • вече страдали от цистит жени – за съжаление, циститът е много устойчив и се лекува трудно. Веднъж засегнати от тази инфекция, оставаме предразположени към нея цял живот. Стресът, отслабването на имунитета или излагането дори на един от посочените по-горе фактори лесно могат да отключат цистита отново. Възможно е и инфекцията да се хронифицира, което изисква взимането на профилактични мерки като прием на Urinal.

Ако попадате, в която и да било от изброените групи, е препоръчително да обърнете специално внимание на пикочно-половата си система и да се посъветвате с лекар кой е най-подходящият за вас метод за профилактика. В повечето от случаите отличен избор са хранителните добавки Уринал, които ще откриете в Аптеки Гален. Добре е да обърнем по-специално внимание на сиропа Urinal, който е подходящ дори за малки деца над 1-годишна възраст.

Как да се предпазим от цистит и други уроинфекции

Макар и през лятото рискът от уроинфекции при жените да е наистина голям, от нас самите зависи да се предпазим. Препоръчително е да:

  • поддържаме интимната си хигиена по правилен начин;
  • да не стоим задълго с мокър бански;
  • да пием достатъчно вода и редовно да посещаваме тоалетната;
  • да внимаваме със сексуалните си контакти и да приемаме хранителни добавки като Уринал, ако често сме интимни с един или повече партньори;
  • да посещаваме лекар при най-малкото съмнение за цистит или друга уроинфекция.

Защо да приемаме Уринал за профилактика на уроинфекциите

Серията Уринал на Валмарк включва богата палитра от хранителни добавки под различни форми – сироп, капсули, таблетки, сашета, обединени от съдържащия се екстракт от плод на американска червена боровинка във всички тях.

Американската червена боровинка е от така модерните напоследък суперхрани и то не без причина. Благотворните й ползи за човешкия организъм са многобройни, като сред тях изпъква най-вече способността й да ни предпазва от уроинфекции и да спомага за по-лесното им преодоляване.

Вероятно сте чували за тези действия на американската червена боровинка, но знаете ли на какво се дължат?

Този мъничък плод съдържа голямо количество витамин C. Благодарение на него значително повишава киселинността на урината и така възпрепятства задържането и размножаването на зловредни бактерии в нея. Американската червена боровинка съдържа още голямо количество проантоцианидини от тип А, които ни защитават от закачане на бактерията Eшерихия коли за стените на уретрата. Така хранителните добавки с екстракт от боровинката се превръщат в изключително ефективен способ за защита на цялото семейство от уроинфекции.

Важно е да отбележим, че за да постигнем желания резултат, е препоръчително да приемаме по около 500 мл концентриран сок от червения плод дневно. Тъй като американските червени боровинки не са широкоразпространени в България и набавянето им в необходимото количество е скъпо начинание, хранителните добавки Urinal от Walmark са чудесна алтернатива.

Всяка една от тях включва във формулата си патентованата активна субстанция NutriCranTM. Тя представлява натурален изсушен и концентриран сок от въпросния плод. Благодарение на тази си съставки добавките Уринал ни осигуряват големи количества биофлавоноиди, фенолни съединения и още ред полезни субстанции, подпомагащи нормалната работа и здравето на пикочните ни пътища.

Какво още да знаем за различните видове Уринал

Добре е, преди да започнем приема някоя от хранителните добавки с американска червена боровинка Уринал, да се запознаем с особеностите относно тяхното приложение.

  • Уринал 60 капсули – препоръчва се най-вече за профилактика при завишен риск от уроинфекции – вкл. при хронифициран цистит. Освен екстракт от червена боровинка съдържа още екстракт от златна пръчица (Solidago virgaurea), осигуряваща диуретичо действие, подпомагащо нормалната работа на пикочния мехур и на долните пикочни пътища. Формулата включва и витамин D за повишаване на имунитета и по-лесно справяне с инфекцията. За възрастни;
  • Уринал Акут 10 таблетки – препоръчва се за прием от първия ден на уроинфекцията за постигане на бързо облекчение. Подобно на капсулите Urinal Akut съдържа екстракт от златна пръчица и витамин D, но в по-големи количества. За възрастни и деца над 12 години;
  • Уринал Сироп 150 мл – тази добавка се отличава с възможността да се приема дори от малки деца над 1 година. Активната съставка в случая е само и единствено висококачественият изсушен концентриран сок от американска червена боровинка. Служи както за помощно средство в справянето с инфекциите на пикочните пътища, така и за профилактични цели;
  • Уринал Нефро 30 таблетки – тази добавка осигурява допълнителна грижа и за функцията на бъбреците, подпомага физиологичното отделяне на вода от тялото и естественото премахване на токсините и ненужните вещества от организма. Освен екстракт от американска червена боровинкa Urinal Nefro съдържа екстракти от корен на гръмотрън и маслинови листа, селен и витамин B2. Препоръчва се за лица с проблеми с долните пикочни пътища и бъбреците, сред които камъни в бъбреците, възпаление на бъбреците, пиелонефрит и други. За възрастни;
  • Уринал Дринк 12 сашета – активната съставка е екстрактът от американска червена боровинка. Urinal Drink е подходяща както за профилактика, така и за прием като помощно средство при лечението на уроинфекции. За възрастни и деца над 3 години, включително за бременни и кърмещи жени след консултация с лекар.

Важно е да отбележим и че за справянето с уроинфекциите при дамите от голяма помощ са пробиотиците, благоприятстващи състоянието на микробиота на влагалището. Често срещана практика е и антибиотичното лечение, но то крие рискове, за които сме ви разказвали в статията Цистит и други инфекции на пикочните пътища – как да се предпазим.

Добре е да знаем, че нелекуваните навреме инфекции на пикочните пътища могат да доведат до бъбречни заболявания и други усложнения.

Противопоставете се на уроинфекциите навреме - с Уринал на ПРОМО ЦЕНА от онлайн Аптека Гален през целия юни!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.