Как да се справим с болките в гърба и кръста

Как да се справим с болките в гърба и кръста

Октомври е и времето застудява все повече, а дъждовете се превръщат в често явление. Ниските температури и атмосферно налягане охлаждат и притискат телата ни, провокирайки болки в ставите и по-конкретно - в гърба и кръста на много от нас.

Разбира се, ако нямаме никакви проблеми с опорно-двигателната си система, то климатичните особености няма да ни доведат до подобно състояние. Над 80% от българите обаче изпитват болки в кръста и гърба си поне 1 път в живота. В следващите редове ще разгледаме причините и начините да облекчим този проблем.

Какво провокира болката

В по-голямата част от случаите болката в гърба е локализирана в областта на кръста, защото той поддържа повечето от тежестта на горната половина на тялото ни. Този проблем обикновено засяга хората в работоспособна възраст - между 30 и 50 години, като в последно време долната граница все по-често пада.

Най-разпространеното оплакване е от болки в долната част на кръста. Те могат да бъдат провокирани от много причини – проблеми с дисковете между гръбначните прешлени, с мускулите на гърба, с коремните и тазовите вътрешни органи.

По-редкият случай - болката в горната част на гърба, обикновено е провокирана от нарушения в аортата, различни по вид образувания или възпаления на гръбнака.

Други причини за болките в гърба са болестни състояния като остеоартрит, остеопороза, дискова херния, нестабилност на гръбнака, мускулен дисбаланс, различие в дължината на краката. Хубаво е да знаем и че в немалка част от случаите на болки в областта на гърба конкретната причина за това състояние остава неизвестна.

Осъзнавайки обаче основните фактори, причиняващи горепосочените проблеми, и вземайки необходимите мерки за преодоляването им, можем да се предпазим или да облекчим болките си.

Фактори за болките в гърба и как да се справим с тях

Обездвижване, пренатоварване, неправилна стойка

Живеем във време на крайностите. За мнозина ежедневието е свързано с прекарване на 8-9 часа обездвижени на бюро, а за други – с часове на крак и/или тежък физически труд. Всички тези варианти оказват негативен ефект върху гръбначния стълб. В комбинация с неправилна приведена стойка в седнало или изправено положение този начин на живот лесно води до болки, придружени често и от гръбначни изкривявания.

Решението е в умереността. В случай че прекарваме по-голямата част от деня си обездвижени, е добре да компенсираме през останалите ни свободни часове. Лесни начини за това са разходката от офиса до вкъщи, избирането на стълбите вместо асансьора, 15-минутните упражнения сутрин, посещението на йога класове или избора на активно хоби като плуване, танци, планинарство. Важно е и да помним, че не бива да намираме извинение за обездвижването си в болката, защото така само ще попаднем в порочен кръг и проблемът ще си остане.

Хубаво е също така да се научим да държим гърба си изправен. В началото може и да ни е непривично, дори да ни се струва грешно. Постепенно обаче ще свикнем и не само ще се чувстваме, но и ще излгеждаме по-добре. В това начинание могат да ни бъдат от полза вече споменатите танци, плуване, йога. Полезно ще е и да спрем да вървим със забита в смартфона глава, а да се изправим, разглеждайки така интересния свят около себе си.

Хубаво е да имаме предвид и че диванът е „враг“ номер 1 на добрата стойка. Седнали или легнали на него, тялото ни буквално потъва в мекотата му и гръбнакът ни се изкривява. Добре е да имаме предвид този факт особено ако работим от вкъщи. В случай че не разполагаме с бюро, кухненските маса и стол са най-добрата алтернатива.

Обувките, които носим, също оказват влияние на стойката ни и на стабилността на гръбнака. За да избегнем болките в гърба, е важно да вървим с удобни обувки – по възможност с ток или платформа с височина от около 3-4 см.

Проблемно е още вдигането на тежки предмети по неправилен, небалансиран начин. Това включва дори носенето на дамската ни чанта или лаптопа в ръка. Препоръчително е да повдигаме тежките предмети с две ръце, а багажа си да носим в раница с две презрамки или често да сменяме ръката/рамото, с които го придържаме.

Наднормено тегло

Колкото по-тежки сме, толкова по-голямо е и натоварването, което тялото ни оказва на гръбначния стълб. По тази причина спортът ще ни бъде полезен не само защото ще раздвижи ставите ни, а и ще ни съдейства в борбата с наднорменото тегло.

От помощ могат да ни бъдат и хранителните добавки, за които разказваме в „Топ хранителни добавки за отслабване – видове и действие“.

Грешки по време на сън

Точно така – възможно е да грешим дори докато най-спокойно си спим. Основният фактор в случая е нашата стойка. За да бъде тя оптимална за доброто състояние на нашия гръбнак, е препоръчително да спим възможно най-дълго по гръб. Добра идея е и да слагаме възглавница под коленете си и навита хавлиена кърпа под кръста, за да им осигурим допълнителна стабилност.

Правилното разположение на гръбначния ни стълб по време на сън зависи и от матрака. Най-неблагоприятният избор са твърде меките модели, в които пропадаме. Прекалено твърдите също биха могли да ни причинят дискомфорт, затова е препоръчително да спим върху умерено твърд матрак.

Макар и разположен на значително разстояние от кръста, вратът ни също оказва влияние върху неговото състояние. По тази причина е препоръчително да спим върху ортопедична възглавница, която поддържа и врата ни в правилна позиция. Такае възможно да си спестим дори евентуално главоболие.

Стрес

Стресът, подобно на цигарите, е способен да ни причини множество здравословни проблеми. Нервите и тревожността могат лесно да отключат и гръбначните ни болки, които да доведат до още негативни емоции, задълбочаващи проблема.

Спортът е перфектно решение и в този случай. При активна тренировка тялото ни отделя големи количества от „хормона на щастието“ - допамин, спомагайки ни да преодолеем стреса. Добър вариант е йогата, тъй като с нейна помощ не само ще оправим стойката си, ще разтегнем добре гръбнака, а и ще открием душевно спокойствие.

Можем да си помогнем и с хранителни добавки, съдържащи успокояващи билки като пасифлора, мента, маточина, валериан. Добър пример е Herbamedica Релакса за нервната система 500 мг 100 таблетки.

Кои хранителни добавки и мехлеми ще ни спасят от болките в гърба

Изключвайки от ежедневието си вече изредените фактори, които водят до болки в гърба, е напълно възможно бързо да усетим желаното облекчение. Въпреки това може и да имаме нужда от допълнителна помощ под формата на болкоуспокояващи и лекуващи възпалението мехлеми. Чудесни варианти за това са:

Що се отнася до хранителните добавки, които ще подпомогнат възстановяването нормалното състояние на гръбначния стълб и облекчаването на болките, топ 3 са:

Витамин D с калций

Ако костите ни са достатъчно силни, това може да предотврати развитието на остеопороза – една от най-честите причини за болки в гърба при напреднала възраст. Калцият е ключов минерал за здравината на костната ни система и следователно за здравината на гръбначния стълб. В същото време той спомага за нормалното функциониране на мускулите и ни осигурява лекота на движението.

Витамин D, от своя страна, спомага за по-доброто усвояване на калция. В допълнение към това ни осигурява и силен имунитет.

Калций можем да си набавяме чрез консумацията на млечни продукти и зеленолистни зеленчуци, а витамин Д, като се препичаме на слънце. Удобни за прием са и комбинираните хранителни добавки като:

С калция като с всички останали хранителни добавки обаче е добре да внимаваме. Прекомерният му прием е в състояние да доведе до калциране и вкостяване, известни като шипове. Също така, ако именно шиповете са причина за болките ни в гърба и ставите, то приемът на хранителни добавки с калций е противопоказен.

Куркума

Куркумата за някои е позната като подправка, за други като мощен антиоксидант или имуностимулатор. Тя притежава и силно противовъзпалително действие, което ще ни помогне за по-бързо преодоляване на болката от притиснат или възпален нерв. В същото време редовният прием на куркумин може да ни спаси и от хроничната болка.

За да се възползваме от действието й, е чудесна идея да се доверим на хранителните добавки за здрави стави, чиито формули съдържат куркумин – полезното вещество в куркумата:

Колаген

Колагенът е протеинът „слепящ“ всички наши тъкани и поддържащ тялото ни стабилно. Организмът ни е в състояние да го произвежда сам, но с напредването на възрастта този процес се забавя и след 40-те ни години дори спира.

Повече за безценната роля на колагена в тялото ни сме разказвали във „Видовете колаген и ползите от приема му“. В случая е важно да акцентираме на ролята му за нашите стави. Недостигът на колаген в организма ни често е причина за ставните болки – включително по гръбнака. За да го компенсираме, е добре да приемаме хранителни добавки като:

Както споменахме по-горе, възможно е болките ви в гърба да са породени от дископатията, дисковата херния, ишиаса, лумбагото или друг проблем, свързан с периферната нервна система. Ако това е така, предполагаме, че ще ви е интересно да прочетете и „Заболявания на нервната система и можем ли да се справим с тях“.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.