Как да се справим с домашните микрокърлежи - акарите

Как да се справим с домашните микрокърлежи - акарите

Акарите представляват домашни микроскопични кърлежи. Макар и името им да ни подвежда, те не се стремят да изпият кръвта ни, но негативният им отпечатък върху нашето здраве е голям. Как да се предпазваме от тях, ще разгледаме в следващите редове.

Как изглеждат акарите

Домашните микрокърлежи са с размери от 0,2 до 0,3 мм. Освен че са микроскопични, те са и прозрачни, така че е невъзможно да ги видим с просто око. Въпреки че остават скрити за зрението ни, акарите в нашия дом могат да наброяват десетки хиляди.

В каква среда живеят акарите

Любимите им места са меката мебел, матраците, одеялата, пердетата, килимите, плюшените играчки. Осемте им крака са пригодени така, че с лекота да се закрепят за тъканите и да остават там през целия си живот – от 65 до 100 дни. Добре е да знаем и че женските микрокърлежи снасят средно 100 яйца и така за няколко седмици всяко благоприятно за тях кътче в жилището ни може да бъде населено.

Акарите най-често се разпространяват от въздушния поток в дома ни и така успяват да прилепнат дори към пердетата. Важен факт е и афинитетът им към домашната прах, с която се смесват и придвижват във въздуха.

Те не пощадяват и домашните любимци, по чиято козина с радост залепват. Тя осигурява перфектната среда за живота им.

Акарите обитават места с температура от около 25° C и 70% относителна влажност. Именно затова домашните любимци и матракът ни са сред любимите им местообитания. Кучетата и котките в повечето случаи имат дебела и топла козина, която задържа прах и влага. Подобен е случаят и с матрака. През нощта тялото ни го овлажнява и стопля, осигурявайки необходимата среда за развитие на зловредните микроорганизми.

Именно по домашните любимци и на матрака акарите откриват и най-голямо изобилие от храната си.

С какво се хранят домашните микрокърлежи и защо ни вредят

Акарите не ни хапят, не пият кръвта ни. Тяхната любима храна са мъртвите кожни клетки. Докато спим, ние губим около грам-грам и половина кожни клетки. Те полепват по чаршафите и завивките, осигурявайки препитанието на 1 000 000 домашни микрокърлежа.

Ще попитате какво е вредното в това? Сами по себе си тези микроорганизми не ни вредят. Проблемът произлиза от секретите, които отделят, и от разлагащите им се мъртви тела. Те съдържат ензими и протеини, които водят до:

  • алергични реакции на кожата – зачервявания, лющене, обриви;
  • алергичен ринит;
  • кашлица;
  • кихане;
  • зачервяване и сърбеж на очите;
  • астма и/или затруднено дишане, хрипове.

В случай че принципно страдаме от алергия, присъствието на акарите в дома ни я задълбочава.

Всичко това се отразява и на начина ни на живот, на външния вид, самочувствието. Също така влошава съня ни, прави ни по-нервни и раздразнителни.

Колкото повече игнорираме алергията си към акарите, толкова по-тежки могат да са последствията от нея. Ако не се лекуваме, леко протичащият алергичен ринит (хрема) може да премине в астма. Астматичните пристъпи са в състояние да нанесат вреда на белите дробове, да доведат до възпаление и увреждане на дихателните пътища.

Как да се предпазваме от акарите

Колкото и чист да изглежда домът ни, акарите със сигурност са около нас. Те са микроорганизми, чиито брой можем да намалимза определен период от време, но със сигурност ще се завърнат отново. Затова е много важно да полагаме постоянни усилия в борбата си с тях.

Създаване на неблагоприятна среда за живот за домашните микрокърлежи

Един от най-ефективните методи за намаляване на домашните микрокърлежи у дома е да осигурим неблагоприятна среда за съществуването им. Това включва температура от не повече от 20°C и влажност на въздуха максимум 50%. За целта е добре да проветряваме често и да ограничим поливането на цветята до минимум.

Интересно е да знаем и че акарите не оцеляват при твърде високи температури. По тази причина редовното изпиране на пердетата, завивките, чаршафите, килимите, възглавниците и детските играчки в пералнята при температура 60° C лесно ще ги елиминира. Добавянето на програма за изсушаване при високи градуси подпомага ефекта.

Подобен е случаят и с минусовите температури. При тях акарите отново умират. Затова и ако имаме фини тъкани, на които пералнята и сушилнята не се отразяват добре, можем да ги замразим във фризера. След това е важно да ги изтупаме добре, за да се отървем от телата на вредителите.

Редовно и щателно почистване

За съжаление, повечето тапицерии на диваните и матраците няма как да бъдат изпрани. Подобен е случаят и с тежките пердета и килими, които перем по веднъж в годината.

За да намалим броя на акарите по тях, на първо място, е важно да почистваме добре праха от мебелите си всеки ден. По този начин ще ограничим разпространението на домашните микрокърлежи. От помощ могат да са ни и парочистачките, които почистват тъканите със силна струя гореща вода.

ExAller – спрей против акари

Най-сигурният начин за елиминиране на домашните микрокърлежи е употребата на продукт за елиминирането им. Такъв е спреят ExAller на Acar’Up. Той е много удобен за третиране именно на трудните за изпиране матраци, дивани, фотьойли, столове, пердета, от които успява да премахне около 99% от акарите.

Благодарение на него домашните микрокърлежи биват елиминирани още след първото приложение и така алергичните симптоми на членовете от семейството бързо изчезват.

Важно е да отбележим и че продуктът е с изцяло природен състав и не вреди на човешкото здраве. Формулата му включва растителни съставки, наподобяващи използваните за комуникация от акарите феромони.

ExAller се използва изключително лесно. При третиране на конкретната повърхност - например матраците, е необходимо само да напръскаме разтвора през 100% памучен плат. Привлечени от имитиращите феромони съставки на спрея, акарите бързо прилепват към третирания текстил. След това е необходимо само да изперем плата при температура над 60°C и домашните микрокърлежи са елиминирани.

Както стана ясно обаче, те се развиват бързо и лесно в дома ни – особено ако средата благоприятства популацията им. Затова е препоръчително да прилагаме спрея веднъж седмично в продължение на 3 седмици, след което да го използваме веднъж месечно. Така лесно ще поддържаме дома си защитен от акарите.

Чудесен вариант е комплектът от 2 спрея ExAller 75 ml с подарък памучен чаршаф. Закупувайки го, ще разполагаме с достатъчно количество от продукта за третиране на двойно легло. Освен това получаваме подходящ текстил от 100% памук, в чиято ефективност при процедурата да сме напълно сигурни.

Още няколко трика за по-малко акари

Не на последно място, ви споделяме няколко хитринки за ограничаване развитието на акарите:

  • Добре е да оставяме леглото си неоправено няколко часа, но с отгърнати завивки. По този начин му осигуряваме време да изсъхне от влагата;
  • Препоръчително е да избираме хипоалергенни матраци и възглавници – те са направени от специални материи, които не позволяват проникването на акарите. Оставайки на повърхността, домашните микрокърлежи са много по-лесни за унищожаване с продукти като ExAller;
  • Препоръчително е да не допускаме кучето или котката си в спалнята и на дивана, за да ограничим разпространението на акарите по двете места, на които прекарваме голяма част от престоя си у дома.

Фактът, че делим домовете си с хиляди микрокърлежи, е сравнително обезпокояващ, но съзнавайки проблема, можем бързо да вземем необходимите мерки. Добре е да имаме предвид и че горещите летни нощи са пред нас. Вероятно ще се потим, температурите в спалните ни ще са високи, а матраците – влажни и топли. В същото време изгорялата ни под слънчевите лъчи кожа ще се бели, осигурявайки още повече храна за акарите. Именно сега е най-добрият момент да се отървем от тях, да използваме ExAller.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.