Как да се справим с пърхота

Как да се справим с пърхота

Пърхотът е хроничен проблем, който започва да се развива в периода от 10 до 20-годишна възраст и засяга голям процент от хората над 30 години. Обикновено е свързан с усещане за дискомфорт, сърбеж, зачервявания. Въпреки това мнозина го игнорират, тъй като не изпитват болка и смятат, че е само естетически проблем. По този начин причината за появата му се задълбочава и е в състояние да доведе до още по-голям дискомфорт.

От друга страна, осъзнавайки какво предизвиква лющенето на скалпа ни, можем да му противодействаме и да отстраним пърхота за постоянно.

Видове пърхот

Пърхотът може да се раздели на три основни вида според преките причинители:

  • себореен дерматит;
  • себорея;
  • сух пърхот.

Себореен дерматит

В случая на здравия скалп кожните клетки на главата се обновяват непрекъснато, като мъртвите падат постепенно и обикновено незабележимо. Когато обаче страдаме от себореен дерматит, известен още като себорейна екзема, цикълът на обновление се съкращава от 25-30 дни на 6-7. Тогава люспите в косата и по раменете ни се превръщат в постоянна част от живота ни.

Прекият причинител на това състояние обикновено е малката гъбичка Malassezia Globosa. Тя е част от флората на всеки скалп, но при наличие на по-мазна кожа започва да расте и да се разпространява по-бързо от обикновено. Това води до ускоряване на деленето на кожните клетки. Така още несъзрелите и неизгубили своята влага клетки биват изтласквани от новообразуващите се, превръщайки се в бели люспи.

Ако не вземем мерки, себорееният дерматит може да се разпространи към лицето, ушите, врата и раменете ни, предизвиквайки зачервявания и сърбеж.

Себорея

За разлика от себореения дерматит себореята не е съпътствана от сърбеж и парене, а причина за появата й обикновено е хормонален дисбаланс. Съществуват три типа себорея – мазна, суха и смесена, като всеки от тях е в състояние да предизвика пърхот. Омазняването на кожата и в този случай може да стимулира растежа на гъбичката Malassezia Globosa и на други зловредни микроорганизми по скалпа ни, а свръхотделяният секрет от мастните клетки оцветява падащите люспи в жълто. Сухата себорея, от своя страна, може да доведе до лющене и свръхчувствителност на кожата.

Сух пърхот

Този вид пърхот също се свързва с лющене на кожата, но причината е сухотата на скалпа. Сухият пърхот подобно на „мазния“ може да доведе до сърбеж и кожни раздразнения, свързани с чувствителността на кожата. Този проблем се преодолява по-лесно от дерматита, но отново изисква вземане на навременни мерки.

Лечение

Наличието на пърхот е болестно състояние – макар и безболезнено, което изисква лечение. На пазара се предлагат редица медицински и козметични продукти за отстраняването му. Сред обичайните съставки в тях са сяра, катран, бор, салицилова киселина, климбазол, кетаконазол, клотримазол, цинк, селен - съставки, справящи се с микроорганизмите върху скалпа. Активните съставки в много от тях са и натурални като черен пипер, екстракти от дървото Inga alba, от Японска софора и други.

Отличен избор в борбата срещу пърхота са лечебните серии Phytosquam и Phytodetox на козметичната марка с продукти за коса Phyto. Те включват висококачествени шампоани и маски за коса с иновативни растителни формули, които ефективно се справят с пърхота и осигуряват нежна грижа за чувствителния скалп.

В случай че знаем от какво е причинен нашият пърхот – от мазен или от сух скалп, то лесно можем да изберем един от следните шампоани от серията Phytosquam:

  • Phyto Phytosquam Почистващ шампоан против пърхот за мазен скалп – редуцира свръхотделянето на себум и по този начин възпрепятства развитието на микроорганизми и множенето на гъбичката Malassezia Globosa. В същото време успокоява скалпа, редуцира сърбежа и осигурява хидратация и блясък на изтощената вследствие на пърхота коса;
  • Phyto Phytosquam Хидратиращ шампоан против пърхот за сух скалп – хидратира косата и скалпа, възстановява фибрите на косъма, като по този начин се справя с лющещата се кожа. Пърхотът е премахнат, а скалпът – успокоен и без сърбеж. В същото време косата е подхранена и хидратирана, става блестяща и жизнена.

И двата варианта са подходящи както за мъже, така и за жени и не само премахват пърхота, но и предпазват от повторната му поява.

Серията включва и трети шампоан, подходящ за всеки вид скалп - Phyto Phytosquam Интензивен шампоан против пърхот. Той ефективно и бързо се справя с пърхот с различен произход и е подходящ, ако не сме сигурни за причината за проблема ни и ако имаме смесен тип скалп.

Важното при употребата на всички тези лечебни шампоани е да ги използваме, спазвайки упътванията им. Тъй като действат само докато са нанесени на косата и скалпа ни, е необходимо да ги оставяме по няколко минути преди изплакване. По този начин им осигуряваме нужното време да подействат, отстранявайки микроорганизмите и мъртвите кожни клетки и в същото време възстановявайки нормалното състояние на скалпа.

Чудесна идея е да редуваме продуктите от серията Phytosquam с Почистващия и ободряващ шампоан Phytodetox. Той осигурява дълбоко почистване на скалпа и косъма, отстранява натрупалите се от околната среда замърсявания, справя се с омазняването и успокоява кожата. Този продукт стимулира микроциркулацията на скалпа, благоприятства свободното дишане на кожата и й осигурява антиоксидантен ефект. С негова помощ можем да подпомогнем възстановяването на скалпа си и излекуването от пърхота. Освен това специалистите препоръчват редуването на лечебните шампоани против пърхот с други козметични измиващи средства, за да предотвратим привикването към активните лечебни съставки и намаляването на тяхното действие.

С цел детоксикация на скалпа и възвръщане на свободното му дишане можем да използваме няколко пъти в седмицата и Почистващата маска Phytodetox. Тя е подходяща за всеки тип коса и скалп и подпомага действието на шампоана от серията.

Какво да променим в живота си

Употребата на лечебни шампоани е основополагаща за лечението на пърхота, но няма как да доведе до дългосрочен ефект, ако не се справим с първопричината за състоянието си. Откриването на конкретните причинители на пърхот представлява труден процес, който често изисква намесата на дерматолог. Въпреки това, знаейки какви са най-разпространените възможности, бихме могли да променим начина си на живот в опит за преодоляването им.

Нездравословен начин на живот

Нездравословният начин на живот е в състояние да доведе до редица здравословни проблеми, като един от тях е пърхотът. Конкретните аспекти от ежедневието ни, които оказват негативно влияние на кожата на скалпа, са:

  • Лоша диета - нездравословната диета, съдържаща голямо количество захар, мазнини и нишестени продукти може да предизвика или да увеличи лющенето на скалпа. Захарта и простите въглехидрати действат стимулиращо на възпаленията в организма, които могат да са причина за дерматита. Освен това вдигат нивата на инсулина, който от своя страна предизвиква хормонален дисбаланс, причиняващ мазния скалп, а оттам и пърхота. Проблем при лошото хранене е и недостигът на необходими за кожата витамини, минерали и микроелементи. Това може да доведе до сухота и свръхчувствителност на скалпа и съответно до лющене. Включвайки в ежедневното си меню храни, богати на омега-3 и 6 мастните киселини, биотин, цинк, витамини B1, B2 и B6 можем да повлияем позитивно на проблемите с пърхота. За целта ще ни помогне и спирането или поне ограничаването на алкохола и цигарите;
  • Недоспиване - то също може да доведе до хормонален дисбаланс, причиняващ омазняване на скалпа, себореен дерматит или себорея;
  • Стрес – хроничните стрес и тревожност обикновено понижава имунитета, което ни прави по-податливи на всякакъв вид възпаления и зловредни микроорганизми – като например на гъбичката Malassezia Globosa (този аргумент можем да отнесем и към лошата диета и недоспиването).

Стресиране на скалпа

  • Лоша хигиена - сред ползите от шампоаните е способността им да премахват натрупалия се по скалпа себум, възпрепятстващ нормалната функция на епидермиса и по този начин водещ до раздразнения и пърхот. Недостатъчно честото миене на косата бързо може да доведе до наличието на твърде много себум, който да предизвика лющенето на кожата. Ако обаче не отмиваме добре козметичния продукт, остатъците от него са в състояние да причинят същия ефект;
  • Климатични условия – агресивните външни фактори като слънце, студ, горещина, вятър, прахоляк могат да изсушат и замърсят скалпа – две от основните причини за поява на пърхот;
  • Свръх третиране на косата – употребата на твърде много и агресивни козметични продукти за коса като бои, лакове, гелове и други стилизанти може да омазни и раздразни скалпа, предизвиквайки лющенето му. До пърхот е в състояние да доведе и честата топлинна обработка с маша, преса, сешоар. При наличие на пърхот се препоръчва да намалим до минимум подобно третиране на косата.

Здравословни проблеми – да вземем мерки

Както стана ясно, общото здраве на организма ни е пряко свързано и със състоянието на скалпа. Ниският имунитет, хормоналният дисбаланс, проблемите със стомашно-чревния тракт, с щитовидната жлеза, метаболитните нарушения са сред причините, които могат да отключат себореения дерматит, себореята, други екземи и възпаления, предизвикващи лющенето на скалпа. В същото време предприемането на необходимите мерки спрямо всички тези проблеми може да облекчи и премахне пърхота.

Добре е да имаме предвид и че ако взетите от нас мерки не доведат до желания резултат до няколко месеца, е препоръчително да се посъветваме с лекар. Той би могъл да допълни употребата на лечебните шампоани Phyto с прием на хранителни добавки, хомеопатични средства или други лекарствени продукти, които да подпомогнат преодоляването на пърхота.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.