Как да запазим къдриците и след морската почивка

Как да запазим къдриците и след морската почивка

Годините на с мъка изправените изтощени коси отдавна отминаха. Днес на почит са небрежните и естествени фризури, обемните прически, дори леко рошавите закачливи къдрици. Точно с такива повечето от нас се сдобиваме по време на морската почивка. Солената вода накъдря иначе чупливите коси и начупва напълно правите. Само се замислете как природата ни осигурява супер стайлинг точно в момента, когато най-трудно бихме могли сами да се грижим за него. С ненасита се гледаме в огледалото, правим си снимка след снимка и мечтаем да отнесем тази вълшебна прическа като на русалка с нас у дома. Завръщайки се към ежедневието си в отдалечени от морската шир селища обаче, толкова лесно и съвършено оформените ни къдрици изчезват също така магически бързо. Но с малко усилия и подходящите средства бързо можем да възстановим къдравата си прическа. А защо и да не я разнообразим с различни видове къдрици, те са толкова много?!

Вземете стилизираща козметика за къдрава коса на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Как да имаме плажни къдрици далеч от морето

Може би сте се чудили защо косата ви се накъдря толкова много, докато сте край морето? Заради влагата във въздуха може би? Заради честото мокрене, рядката употреба на сешоар? Защото забравяме за стилизанта, забързани към следващото приключение?

Отговорът всъщност се крие много далече от всички тези предположения, той е в самата морска вода, в състава й. Причината за страхотните ни плажни къдрици е не самата вода, а морската сол в нея.

От деца знаем за лечебните свойства на морската сол, но в същото време бързо научаваме и че времето, прекарано на плажа и във водата, изтощава косата ни. Къде тогава се нареждат плажните къдрици, прекрасни за стайлинга ни, но може би вредни за косъма?

Разковничето е в баланса и в правилната употреба на морската сол. Ежедневното обливане на косата с морска вода в комбинация със силното слънце наистина може да изтъни и изтощи косъма. Потапянето на буйната ни (или не толкова буйна) грива 2 пъти седмично във вода с морска сол в комбинация с качествена слънцезащита за коса, когато сме на плаж, ни дарява с желаните къдрици по далеч по-щадящ начин.

Може би се питате дали морската сол по магазините върши същата работа като тази в морето. Разбира се, нали и тя идва точно от него. Предлагаме ви една изпитана рецепта за плажни къдрици далеч от морето:

  • 250 мл топла вода;
  • 5 капки етерично масло по избор - с цел хидратация;
  • 2 чаени лъжици морска сол – за получаване на къдриците;
  • 1 чаена лъжица гел за коса – за дълготрайно фиксиране.

След като подготвим необходимите продукти, е време да ги смесим. Най-добре е да изсипем всичко в шише с пулверизатор, след което да го разклатим енергично до получаване на хомогенна смес. Следва да нанесем спрея върху влажна коса, като междувременно леко я сресваме с пръсти. Важно е да нанесем сместа по цялата дължина на косъма – от корена до върха. След това оставяме косата да изсъхне сама, като използваме сешоар към края за дооформяне. Резултатът са страхотни плажни къдрици, които ще останат за дълго.

Чудесни етерични масла за рецептата са:

Що се отнася до гела, добър избор са:

Когато използваме този саморъчно направен спрей или ако имаме достъп до морска вода и обливаме косата си с нея, е добре да имаме предвид следните препоръки:

  • ако косата ви е тънка и по-рядка, употребата на вода с морска сол ще вдъхне нов живот на фризурата ви. Тя ще придобие обем и ще чудесна форма много по-лесно, отколкото с повечето конвенционални методи. Морската вода/ водата с морска сол е чудесен избор и за дамите с мазна коса, защото полезните соли отстраняват излишния себум и то по напълно натурален начин. Изчезва дори пърхотът;
  • ако имате напълно права коса, морската сол ще ви дари с къдриците, за които винаги сте мечтали;
  • ако се радвате на естествено чуплива коса и без намесата на морската сол, то с нейна помощ къдриците ви ще станат още по-плътни и красиви;
  • ако косата ви е много гъста и къдрава обаче, морската вода може да я утежни, спласти и да затрудни разресването й;
  • ако косата ви е много гъста, но не е къдрава, морската вода ще й осигури страхотни плажни къдрици, но е силно препоръчително след потапянето в морето да нанесете хидратиращи продукти, които да я предпазят от увреждане, загуба на еластичност, блясък и сила;
  • ако косата ви е твърде суха, то обливането й с морска вода или със специалния спрей са силно противопоказни, тъй като ще я дехидратират още повече.

Кои други продукти за къдрене на косата да използваме

Постигането на добре оформени и дълготрайни къдрици без намесата на морска вода е малко по-труден процес, но с подходящите козметични продукти нищо не е невъзможно.

Предизвикани от желанието си да осигуряват висококачествена грижа за всеки тип коса и да отговарят на желанията на всяка дама, специалистите зад луксозната марка за продукти за коса John Frieda създават серията си Frizz Ease. Тя е специално разработена, за да отговори на нуждите на чупливата и къдравата коса, оформяйки страхотна прическа. Нека си го признаем, повечето от нас нямаме перфектно прави коси, а начупващите се кичури ни изваждат от равновесие. С помощта на Фриз Ийзи от Фжон Фрида чупливата коса бързо се преобразява в перфектно къдрава прическа. Най-подходящите за това продукти от серията са:

  • John Frieda Frizz Ease Серум за къдрава и чуплива коса 50 мл – този невероятен серум се отличава с притежанието си на цели 6 действия - подхранва, изглажда, хидратира и укротява хвърчащата коса, като в същото време я предпазва от влагата и от високата температура на пресата и машата. Стилизира и оформя перфектни къдрици и придава на косъма блясък и гладкост благодарение на включените в състава му копринени протеини. Нанася се на суха коса и не се изплаква;
  • John Frieda Frizz Ease Стилизиращ крем за къдрици 150 мл – този чудесен крем осигурява добре оформени къдрици всеки ден. Разработен е с технологията StyleFlex и съдържа масло от абисиния, благодарение на което дарява косата с мекота и я фиксира за дълго време. Нанася се на влажна коса и не се отмива;
  • John Frieda Frizz Ease Пяна за стилизиране на къдрици 200 мл – осигурява красиви и стабилни къдрици до 24 часа, като в същото време не утежнява и омазнява косата. Прикрива хвърчащите краища, осигурява блясък, термо- и UV- защита на косъма. Нанася се на влажна коса и не се отмива;
  • John Frieda Frizz Ease Шампоан за къдрава коса 250 мл – почиства косата и скалпа, като спомага за оформянето на красиви къдрици. Също така придава мекота на косъма, овлажнява го, защитава от накъсване и хвърчащи краища, прави косата жизнена и сияйна, без да я утежнява. Втрива се във влажна коса и се отмива;
  • John Frieda Frizz Ease Балсам за къдрава коса 250 мл – перфектното допълнение към действието на шампоана от серията. Изглажда косъма, прави го още по-мек и блестящ, осигурява му сила и хидратация. Оставя се за 2-3 минути на влажна коса, след което се изплаква;
  • John Frieda Frizz Ease Спрей за стилизиране на къдрици 200 мл – ефективно възвръща еластичността на косата и придава естествено оформяне на вродените къдрици, не утежнява косата. Осигурява й мекота, блясък и здравина. Съдържа UV- филтри, предпазващи от вредното действие на слънчевите лъчи. Нанася се на влажна коса и не се изплаква.

Друга луксозна козметична марка, помагаща ни да постигнем страхотни къдрици, е Rene Furterer със серията Sublime Curl. Тя ни дарява със чудесна къдрава коса благодарение на продуктите:

  • Rene Furterer Sublime Curl Спрей за съвършени къдрици 150 мл – този уникален продукт съдържа масло от вечерна иглика, подхранващо косъма, и клей от екстракт от акантус, осигуряващ форма и текстура на къдриците. Спреят също така хидратира косъма и освежава къдриците мигновено след нанасяне. Използва се на суха или влажна коса и не се изплаква;
  • Rene Furterer Sublime Curl Шампоан за къдрава коса 200 мл – предназначен за къдрава коса, деликатно измива и стилизира къдриците. В същото време им осигурява дълбоко подхранване и възстановяване. Спомага за по-лесно разплитане и сресване на къдравата коса и я защитава от накъсване благодарение на протективния филм, с който покрива всеки косъм. Подобно на спрея от серията съдържа масло от вечерна иглика, богато на омега-6 мастни киселини, и клей от екстракт от акантус.

Друг отличен продукт на Рене Фуртерер, който е в състояние да спомогне за сдобиването ни с божествени плажни къдрици дори ако сме с права коса, е Rene Furterer Style Текстуриращ спрей за обем и блясък с жожоба 200 мл. За целта е необходимо да го нанесем на чиста и леко влажна коса, след което да я изсушим със сешоар. После я навиваме с маша или подходяща за това преса, като оставяме краищата прави. Накрая разделяме кичурите с пръсти, за да получим по-меки и естествено изглеждащи вълни.

Благодарение на спрея къдриците остават фиксирани за дълго време, запазвайки естествения си вид. Косата ни придобива обем, мекота и блясък. Маслото от жожоба във формулата ни осигурява дълбока хидратация, а витамин B5 подхранва и овлажнява косъма. След употребата на спрея на Рене Фуртерер дори влагата във въздуха не е в състояние да ни раздели със страхотните къдрици.

Още един чудесен продукт за получаване на красиви къдрици при права коса е Taft Wave Me Wonder Спрей за коса за вълни 150 мл. Той функционира чрез иновативен подход, действащ, докато спим. Този чудодеен спрей се явява безвредна алтернатива на машата, защото накъдря косата ни без нуждата от топлинна обработка. За целта е необходимо да го нанесем на суха или влажна коса – ефектът е по-добър при влажна, след което да я сплетем и да си легнем да спим. На сутринта разплитаме плитката и voilà – косата ни се превръща в море с буйни, но добре стилизирани вълни. Продуктът също така осигурява обем, плътност и гъвкавост на косъма, като не го утежнява.

Как да задържим къдриците възможно най-дълго

Вероятно на почти всяка от нас се е случвало да навие косата си с маша, но къдриците да издържат едва до прекрачването ни на прага. В следващите редове ще споделим няколко трика за увеличаване трайността на къдриците:

  • препоръчително е да къдрим косата поне ден, след като сме я измили – ако мием косата си всеки ден, оформянето на красиви и дълготрайни къдрици на правата ни или дори леко чуплива коса е мисия невъзможна. След измиване – особено ако ползваме балсам, косата ни е гладка, лъскава и хлъзгава, което пречи на задържането на така желаните вълни и спирали. Най-добре е да оформяме къдриците си с маша или преса поне ден, след като сме мили косата си. Така можем да се възползваме от естествените масла, произвеждани от скалпа, с които косъмът е покрит. Те спомагат за по-лесното оформяне на прическата и за дълготрайното й задържане;
  • стилизиращите продукти са основополагащи за къдриците – методите за къдрене на косата са много – с маша или преса, с плитки, ролки, парцалчета, ластици. Но на който и от тях да се спрем, ако не допълним фризирането с подходящ стилизиращ продукт, вероятността усилията ни да са били напразни, е огромна. Препоръчително е да разполагаме с поне два козметични продукта, за да се сдобием с желания ефект. Първия нанасяме преди къдрене, препоръчително е той да придава обем и да текстурира косата ни – точно като текстуриращия спрей на Rene Furterer Style, както и да осигурява термична защита, ако ще използваме сешоар, маша, преса. Хубаво е вторият да е висококачествен лак за коса или друг стилизант, който да фиксира вече оформените къдрици и да ги задържи възможно най-дълго време;
  • пипането на косата ЗАБРАНЕНО – много дами имат навика да усукват краищата на косата си, често да я отместват назад или да я придърпват към раменете си. Други постоянно опипват къдриците си, проверявайки дали все още са там. Всички тези навици са силно противопоказни за устойчивостта на фризурата. Ограничавайки пипането на косата до минимум, увеличаваме живота на своите изящни къдрици.

Вземете страхотна козметика за коса на промо цена от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Още по темата:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.