Как да се отървем от пърхота?

Как да се отървем от пърхота?

Пърхотът често се приема по-скоро за естетичен, отколкото за здравословен проблем. В някои случаи това е приблизително вярно, но в други люспите по Вашите рамене могат да бъдат признак за хормонален дисбаланс, отслабен имунитет, заболявания, свързани със стомашно-чревния тракт, с щитовидната жлеза, с метаболизма на веществата и т.н.

Забравете за пърхота с Nizoral на топ цена в онлайн аптека galen.bg!

Какво представлява пърхотът?

Пърхотът се характеризира с наличието на бели, жълти или сиви люспи по косата и скалпа. Те представляват мъртва кожа и в някои случаи са придружени от прекомерно количество себум.

Сред типичните симптоми, съпътстващи пърхота, са:

  • сърбеж;
  • суха кожа;
  • прекомерно количество себум;
  • зачервяване;
  • раздразнение на кожата.

Какво води до лющенето на скалпа?

Сред най-честите причини за поява на пърхот са:

Гъбичките Маласезия

Маласезията е вид гъбичка. Тя се открива по кожата на почти всеки човек, без да създава здравословни проблеми. Обикновено населява по-омазнени части като скалпа, лицето и горната част на торса - местата с повече мастни жлези.

Маласезията се нуждае от себума по епидермиса ни, за да нараства по размер и да се размножава. Затова и при свръхсекреция на мастните жлези гъбичките растат и причиняват увеличаване на кожните клетки. Оттук следват възпаление, производство на още себум и по-интензивно падане на старите мъртви кожни клетки. Именно те са люспите, които наричаме пърхот.

Това състояние е известно като себореен дерматит. Освен скалпа лющенето и сърбежът могат да обхващат лицето и други части на тялото.

Суха кожа

Както прекалено мазният, така и твърде сухият скалп може да бъде причина за пърхот. В този случай лющенето е най-често срещано през зимата поради студа навън и изсушаването на въздуха вътре от отоплителните уреди. В този случай люспите са малки и не са мазни. Проблемът е особено характерен за хора със суха кожа и по други части на тялото.

Както в този, така и в горния случай пърхотът не е заразен. Въпреки това ни създава дискомфорт, в състояние е да понижи самочувствието ни, да повлияе негативно на общуването ни с околните.

Как да се отървем от пърхота?

Комбинирана употреба на продукти Низорал

Низорал е специализирана серия с лечебни средства, борещи се с пърхота. Гамата включва:

  • Nizoral Лечебен шампоан при пърхот и себореен дерматит 2% 100 мл Stada - това е специализиран лекарствен продукт, спомагащ за преодоляването на себореен дерматит. Активната съставка във формулата му се нарича кетоконазол. Тя не само се бори с гъбичките, а и облекчава причиняващите дискомфорт признаци като сърбеж и кожни раздразнения. Освен това предпазва от повторна поява на пърхота, тъй като се свързва с естествения протеин на косъма. Интересен факт е, че кетоконазолът се запазва активен върху скалпа до седем дни, което помага в борбата и с най-упорития себореен дерматит. Шампоанът се прилага по специално определена схема с цел постигане на желаните резултати. Използва се от 2 до 4 седмици, по 2 пъти седмично. Нанася се на влажна коса, като е необходимо да покрие целия скалп. Изчакват се 3-5 минути, след което се изплаква. След преодоляване на проблема продуктът може да се използва веднъж на една или две седмици с цел защита от повторната му поява. Лечебният шампоан Низорал е предназначен за възрастни и деца над 12 години;
  • Nizoral Care Шампоан против пърхот за ежедневна употреба 200 мл Stada - този козметичен продукт от серията Низорал ефективно поддържа балансирания микробиом на скалпа. Успокоява чувствителната кожа на главата, облекчава сърбежа и лющенето, предпазва от повторна поява на пърхот. Активната съставка в случая е CRINIPAN. Тя потиска растежа на гъбичките, водещи до поява на пърхот. Шампоанът е подходящ за всеки тип коса и може да се използва ежедневно за продължителен период от време. Препоръчва се като профилактика след преодоляване на себореен дерматит;
  • Nizoral Care Tоник за грижа за сърбящ, раздразнен скалп 100 мл Stada - тоникът от серията е подходящ както в случаи на себореен дерматит като допълнение към лечебния шампоан, така и при сух скалп. Той ефективно хидратира и успокоява кожата, облекчава сърбежа и спомага за поддържането на естествената протективна бариера на скалпа. Освен това осигурява антибактериален ефект, борещ се с пърхота. Попива бързо и не омазнява косата. Препоръчва се да се нанася по 2 пъти дневно, като може да се прилага и върху сух, и върху мокър скалп.

Здравословно хранене

Храната ни е необходима, за да поддържа нашите живителни сили. За да сме здрави обаче, е необходимо не просто да се храним, а да консумираме полезни за организма ни продукти. Важно е и да ограничим вредните.

Когато говорим за благосъстоянието на скалпа и преодоляването на пърхота, е добре да споменем захарта и простите въглехидрати. Те стимулират възпалителните процеси в тялото. По този начин могат да влошат дерматита. От друга страна, повишават инсулиновите нива, което предизвиква хормонален дисбаланс - причина за омазняване на скалпа и поява на пърхот.

Важно е да обърнем внимание и на необходимите ни микронутриенти. Липсата на някои от тях в менюто ни може да се превърне в причина за сухата и лющеща се кожа. За да се предпазим от това, е необходимо ежедневно да си набавяме витамини C, A, B1, B2, B6, биотин, цинк, омега-3 и омега-6 ненаситени мастни киселини.

От голямо значение в случая са и протеините, които също подобряват състоянието на главата ни.

Сън и спокойствие

Хроничното недоспиване и високите нива на стрес в ежедневието се отразяват неблагоприятно на цялостното ни здраве. Сред последствията може да е и пърхотът. Евентуалните причини са хормоналният дисбаланс и пониженият имунитет, до които те водят.

Добра хигиена

Мнозина имат различно мнение относно това колко често е добре да мием косите си. Някои са привърженици на ежедневните бани, други се протягат към шампоана веднъж в седмицата. Всъщност оптималният вариант е някъде по средата.

Прекалено честото миене на скалпа може да го изсуши, а твърде рядкото да доведе до прекомерно омазняване. И в двата случая рискът от поява на пърхот е голям.

Важно е и добре да отмиваме измивния си продукт. В противен случай той може да доведе до лющене на епидермиса.

Подходяща козметична грижа

Често причина за пърхота е употребата на твърде агресивна и неподходяща козметика за коса. Затова и при наличието на лющещ се склап е препоръчително да се ограничи използването на бои, лакове, гелове и други стилизанти за коса.

Защита от неблагоприятните климатични условия

Пърхот могат да предизвикат още студеният и сухият въздух, слънчевите изгаряния, вятърът, прахолякът. За да се защитим, е добра идея употребата на слънцезащитна шапка през лятото и на по-дебела през зимата.

Кога да посетим лекар?

Както споменахме в началото, възможно е пърхотът да е симптом за по-сериозен здравословен проблем. Затова е добра идея да се консултираме с дерматолог - особено ако гореизброените мерки не дадат желания резултат.

Сбогувайте се с пърхота още сега! Доверете се на Низорал на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.