Сезонен косопад и как да го овладеем

Сезонен косопад и как да го овладеем

Сезонният косопад е явление, което може да засегне мнозина от нас, особено през определени периоди на годината. Разбирането на механизмите, които стоят зад този процес, и прилагането на ефективни методи за предотвратяване и лечение може значително да подобри състоянието на вашата коса и да ви помогне да поддържате здрав и силен косъм.

Разбиране на фазите на растеж на косата

Частичната загуба на коса е нормален физиологичен процес, който изпитва всеки човек. Според учените във всеки един момент приблизително 90% от косата на главата е във фаза на растеж, докато останалата част „спи“ за 2-6 месеца, преди да падне. След това фоликулите "почиват" за около три месеца и цикълът се повтаря.

Анагенна фаза

Това е активната фаза на растеж на косъма, която трае между две и шест години. През този период косъмът расте активно от корените, което е критично за поддържането на плътна и здрава коса.

Катагенната фаза

Тя продължава средно 7-14 дни. Всички етапи от фазата на растеж постепенно спират: например меланоцитите спират да произвеждат пигмента меланин, така че зоната на корените на косата може да е по-светла. Фоликулът претърпява много промени: той намалява по размер с 70%, коренът на косъма се отделя от папилата и започва да се движи навън.

Телогенна фаза

Това е фазата на покой, която обикновено продължава около 2-4 месеца. През този период старите косми остават в скалпа, без да растат, преди окончателно да изпаднат и да освободят място за нови косми. Именно поради тази етапност на жизнения цикъл на косъма, засиленият косопад се наблюдава не веднага, а 2-4 месеца след излагане на неблагоприятен фактор.

Време и причини за появата на сезонен косопад

Сезонният косопад често се наблюдава през пролетта и есента. Тези периоди са свързани с естествени хормонални промени в организма, които могат да повлияят на жизнения цикъл на косъма. Промените в климата и слънчевата светлина също играят роля, тъй като могат да алтерират биологичните ритми на тялото и да доведат до засилен косопад.
Причини, които могат да провокират временна загуба, са:

Кратък светъл ден

През есента и зимата слънчевите лъчи докосват кожата ни по-рядко особено ако през деня сме заети с работа или учене и излизаме на чист въздух едва привечер. Липсата на слънчева светлина е трудно изпитание, защото под въздействието на ултравиолетовото лъчение кожата произвежда витамин D, който е необходим за косата. Неговият дефицит е една от възможните причини за сезонното засилване на косопада, както и за нейната чупливост, загуба на жив блясък и яркост на цвета. Включването на морска риба и морски дарове в менюто и приемът на допълнителен витамин D ще ви помогне да се справите с това.

“Есенно-зимен блус“

Липсата на слънце потиска нервната система. Лошото време често пречи на разходките и упражненията на открито – практики, които помагат в борбата със стреса.

Стрес

Стресът активно уврежда функционирането на космените фоликули, скъсява периода на активен растеж и допринася за продължителен период на почивка („хибернация“), когато новата коса не бърза да расте на мястото на изгубената. Спазването на дневен режим, здравият сън и физическата активност, която може да се извършва при всякакви метеорологични условия, помагат в борбата със стреса.

Студ и температурни промени

Престоят на студено без шапка предизвиква спазъм на кръвоносните съдове, които захранват космените фоликули. За космените фоликули температура от дори +2 градуса по Целзий е опасна, особено при вятър. Какво може да е по-лошо за косата ви от това да излезете навън с непокрита глава? Непосредствено предшестващото термично сушене или стилизиране. Необходимо е да дадете време на косата си да се адаптира (поне 30 минути) след използване на сешоар или преса и не забравяйте да я защитите с шапка.

Сезонни инфекции

Косата е вид огледало на здравето, всеки здравословен проблем се отразява на нейното състояние. Косата може да бъде негативно повлияна от повишаване на температурата по време на заболяване или от приема на някои необходими лекарства. По време на борбата срещу сезонните ARVI тялото активно консумира хранителни вещества (протеини, витамини, микроелементи), често оставяйки косата „гладна“.

Хранителни дефицити

Недостигът на хранителни вещества, важни за косата, може да възникне дори ако не сте страдали от сезонни инфекции. Той може да бъде породен и от промяна в хранителния режим, характерна при смяната на сезоните.

Методи за намаляване и предотвратяване на сезонния косопад

Въпреки че сезонният косопад е естествен процес и обикновено не е повод за притеснение, има няколко стратегии, с които да го минимизирате.

  1. Хидратация на косата: поддържането на косата хидратирана е изключително важно. Използвайте хидратиращи продукти, които ще помогнат за предпазване от сухота и крехкост, допринасящи за косопад.
  2. Масаж на скалпа: редовният масаж на скалпа стимулира кръвообращението и може да подобри здравината на корените на косъма, като по този начин намалява риска от косопад.
  3. Избягване на стегнати прически: стегнатите прически могат да натоварват косъма и корените, водейки до механично увреждане и косопад. Опитайте се да носите по-свободни и нежни към скалпа стилове.
  4. Избягване на агресивни продукти и процедури: химичните третирания и използването на висока температура при стилизиране могат да увредят косъма. Избирайте продукти с нежна формула и минимизирайте топлинната обработка.
  5. Прием на витамини и минерали: укрепването на косъма отвътре е също толкова важно. Витамини като биотин и минерали като желязо и цинк могат да подобрят здравето на косата и да намалят сезонния косопад.

Възстановяване след сезонен косопад

Важно е да се знае, че сезонният косопад обикновено не води до трайно оплешивяване. След като сезонните фактори отшумят, косата обикновено се възстановява. Поддържането на добри грижи за косата и скалпа през този период може значително да ускори възстановяването. Например, може да прилагате маска с арганово масло или кокосово масло – те не само хидратират косата, но и помагат за нейното укрепване и възстановяване. Прилагането им веднъж седмично може да спомогне за възстановяване на естествения блясък и сила на косата.

Включването на диета, богата на белтъчини, желязо, омега-3 мастни киселини и витамини като B12, може да подпомогне здравето на косата отвътре навън. Пример за такива храни са авокадо, ядки и зеленолистни зеленчуци.

Съществуват продукти, разработени специално за стимулиране на растежа на косата, като тоници и серуми, които съдържат съставки като миноксидил или природни екстракти, които стимулират кръвообращението в скалпа и подпомагат растежа на косата.

За автора

Екип Аптеки Гален