Как да се справим със запека при бременност: полезни съвети

Как да се справим със запека при бременност: полезни съвети

Запекът по време на бременност е неправилно функциониране на червата, при което движенията им се случват по-малко от три пъти седмично. Задържането на изпражненията често е придружено от други неприятни симптоми - болки в корема, загуба на апетит, метеоризъм. Такива усещания не трябва да се пренебрегват: редовният запек може да доведе до хемороиди, повишен тонус на матката и, като следствие, отлепване на плацентата и преждевременно раждане.

Как да се справим със запека по време на бременност?

Запекът по време на бременност е често срещан проблем, който може да предизвика значителен дискомфорт. За щастие, съществуват различни начини, с помощта на които да се справите с този неприятен симптом и да се почувствате по-комфортно.

Подходяща диета

Храненето по време на бременност трябва да бъде балансирано и разнообразно. При всяко хранене жената трябва да получава достатъчно количество протеини, мазнини, въглехидрати и фибри, които стимулират перисталтиката и подпомагат процеса на изхождане. Също така е полезно да увеличите количеството храни, които съдържат калций, магнезий и витамин D.

  • плодове и зеленчуци: избирайте свежи плодове и зеленчуци, които съдържат високо количество фибри. Портокали, ябълки, моркови са отличен избор;
  • пълнозърнести продукти: включете в диетата си пълнозърнест хляб, кафяв ориз и овесени ядки. Те са богати на фибри и помагат за регулиране на храносмилателната система;
  • бобови култури: фасулът, лещата са също чудесни източници на фибри, които подпомагат процеса на изхождане.

При запек трябва да се изключат храни, които увеличават натоварването на червата и забавят отделянето на изпражнения: боб, бяло зеле, маринати и кисели краставички, пикантни и мазни храни, репички, спанак и лук. 

Прием на вода

Хидратацията е от съществено значение за поддържането на здравословно храносмилане и предотвратяване на запек. Пийте достатъчно вода през целия ден, за да подпомогнете движението на храната през храносмилателната система.

  • започнете деня с чаша вода: приемът на топла вода сутрин стимулира храносмилането и помага за предотвратяване на констипация;
  • пийте по малко, но често: вместо да изпиете голямо количество вода наведнъж, опитайте се да пиете по малко, но често през целия ден.

Важно е да се поддържа режим на пиене (поне 1,5 литра на ден) освен ако акушер-гинекологът не ограничи приема на течности.

Физическа активност

Редовната физическа активност може значително да подобри храносмилането и да помогне да предотвратите това неприятно състояние. Леките упражнения стимулират перисталтиката и подпомагат движението на храната през червата. Ежедневните разходки на открито са отличен начин да поддържате активността си по време на бременност. Достатъчни са 20-30 минути на ден, за да почувствате подобрение.

Включете се в специализирани класове по йога и пилатес за бременни, които могат да помогнат за облекчаване на запека и подобряване на общото ви благополучие.

Пробиотици

Пробиотиците са полезни бактерии, които подпомагат храносмилателната система и могат да помогнат за облекчаване на състоянието. Такива са:

  • киселото мляко е естествен източник на пробиотици, които подпомагат храносмилането. Консумирайте по една чаша кисело мляко дневно, за да подобрите чревната си флора;
  • традиционното кисело зеле също съдържа пробиотици и е отличен избор за включване в диетата ви.

Други домашни средства

Освен подходящата диета и упражнения, има и други домашни средства, които могат да помогнат за справяне със запека по време на бременност.

  1. Масаж на корема
    Леките масажи на корема могат да стимулират перисталтиката и да помогнат в процеса на облекчаване на нежелания дискомфорт. Използвайте нежни кръгови движения по посока на часовниковата стрелка.
  2. Топла вода с лимон
    Пиенето на топла вода с лимон сутрин на гладно може да стимулира храносмилането и да помогне за облекчаване на запека.
  3. Билкови чайове
    Някои билкови чайове, като чай от джинджифил или мента, могат да помогнат за облекчаване на храносмилателните проблеми и да намалят запека.

Какви са възможните причини за запек по време на бременност?

Запекът е често срещано явление сред бременните жени. Според статистиката около 60% от жените, които очакват бебе, са изправени пред този проблем, който може да бъде предизвикан от различни фактори. 

Хормонални промени

По време на бременността тялото ви произвежда повече прогестерон, който отпуска мускулите на храносмилателната система и забавя перисталтиката. Това може да доведе до запек.

Нарастваща матка

С напредването на бременността, нарастващата матка оказва натиск върху червата, което може да забави движението на храната и да причини констипация.

Промени в диетата и начина на живот

Много жени променят своите диети и начин на живот по време на бременност, което може да повлияе на храносмилането. Например, намаляване на физическата активност или увеличаване на консумацията на определени храни, които влияят негативно на движенията на червата.

Разбирането на тези фактори може да ви помогне да предприемете мерки за предотвратяване на запек по време на бременност.

Крие ли рискове запекът при бременност?

Запекът по време на бременност може да причини редица неудобства и дори да доведе до по-сериозни проблеми.

Дискомфорт и болка

Продължителният запек може да причини болка и дискомфорт в корема. Това може да доведе до напрежение и стрес, което от своя страна може да влоши състоянието.

Хемороиди

Запекът може да увеличи риска от развитие на хемороиди - болезнени, подути вени в областта на ануса. Това е често срещан проблем по време на бременност и може да доведе до значителен дискомфорт.

Други усложнения

В редки случаи, продължителният запек може да доведе до по-сериозни усложнения като чревна обструкция. Това изисква незабавна медицинска помощ.

За да избегнете тези рискове, е важно да предприемете мерки за предотвратяване и лечение на запека по време на бременност.

Кога да се консултираме със специалист?

Ако изпитвате продължителен запек по време на бременност, е важно да се консултирате със специалист. Ето някои ситуации, при които трябва да потърсите медицинска помощ:

  1. Ако запекът продължава повече от две седмици, без да се подобрява, трябва да се консултирате с лекар.
  2. Ако изпитвате силна болка в корема или ануса, това може да е признак за по-сериозен проблем.
  3. Ако забележите кръв в изпражненията си, незабавно се обърнете към лекар.
  4. Ако имате други симптоми като повръщане или загуба на апетит, потърсете медицинска помощ.

Ако има чревно разстройство, което не изчезва в рамките на няколко дни, жената трябва да се свърже с акушер-гинеколога, който води бременността. При назначаването лекарят ще проведе проучване и преглед и ще определи причината за запек или ще изпрати пациента за консултация със специалисти - гастроентеролог, проктолог, ендокринолог, както и за допълнителни лабораторни и инструментални изследвания.

Правилната грижа и навременната консултация със специалист са ключът към здравословно храносмилане и комфорт по време на бременност.

 

За автора

Екип Аптеки Гален