Кафе по време на бременност: противопоказно или безопасно?

Кафе по време на бременност: противопоказно или безопасно?

Много жени са свикнали да започват деня си с чаша кафе. Силната ароматна напитка ви помага най-накрая да се събудите и ви зарежда с енергия. По време на бременност жените трябва да променят много навици. За някои най-трудно е да се откажат от кафето. Необходимо ли е да се откажете от напитката, крие ли тя опасност за бременната жена и за плода?

Необходимо ли е да откажем кафето по време на бременност?

Изследванията сочат, че умерената консумация на кафе обикновено е безопасна по време на бременност.
Кофеинът стимулира нервната система, повишава апетита и дава енергия. Това може да е полезно в ранна бременност, когато много жени страдат от сутрешно гадене. Понякога кафето помага да се справите с гаденето, дава сила, подобрява настроението и помага да се отървете от сънливостта. Важно е само да запомните, че ефектът не трае дълго - по правило енергията от напитката продължава не повече от два часа.
Важно е обаче да се консултирате със своя лекар, тъй като индивидуалните здравни условия могат да наложат други препоръки.

Как влияе кофеинът?

Кофеинът влияе на организма на бременната жена по начини, които могат да имат както краткосрочни, така и дългосрочни последици за здравето на майката и развитието на плода.

На майката

Кофеинът има диуретичен ефект, което означава, че увеличава производството на урина. Това може да доведе до намалена хидратация, което е особено важно за бременните, тъй като те имат по-голяма нужда от вода. Най-честите негативни ефекти от кофеина са превъзбуда, безпокойство, нарушения на съня и ускорен пулс. Кръвното налягане може да се повиши, особено при жени, предразположени към хипертония.

На плода

Кофеинът преминава през плацентата към плода, чиято метаболизираща система все още е в развитие и не може ефективно да обработва кофеина.
Прекомерната консумация на кафени напитки по време на бременност нарушава работата на сърдечно-съдовата система. Кръвотокът във всички органи страда, включително плацентата. Снабдяването на плода с хранителни вещества и кислород е намалено. Детето може да развие хипоксия и недостатъчно наддаване на тегло. Проучванията показват, че прекомерната консумация на кофеин увеличава риска от раждане на бебе с ниско тегло и от преждевременно раждане.

Какво количество кафе на ден е позволено по време на бременност?

Повечето здравни експерти се съгласяват, че до 200 mg кофеин на ден (приблизително една чаша кафе) е позволено и считано за безопасно количество за бременни жени. Превишаването на тази доза може да увеличи рисковете от нежелани реакции.

Какви са рисковете от прекомерната консумация на кафе по време на бременност?

През първи триместър

Първият триместър е изключително важен период, когато настъпва формирането на системите и органите на нероденото дете. Ето защо една жена трябва да се придържа към всички препоръки, дадени от нейния лекар. Не е необходимо напълно да елиминирате кафето, ако бременността ви протича нормално. Въпреки това е необходимо да се намали количеството му. Някои проучвания откриват връзка между риска от спонтанен аборт и прекомерната консумация на кафе.

През втори и трети триместър

Вторият триместър е най-спокойният период от бременността. Тялото на жената вече е успяло да се адаптира към новото си състояние, детето постепенно расте и се развива, а раждането е все още далеч. Ако няма противопоказания, можете да започнете деня си с чаша кафе, което експертите препоръчват да се разрежда с мляко.

Редица проучвания предполагат връзка между умерената консумация на кофеинови напитки и намаления риск от гестационен диабет.
През третия триместър съществува риск от преждевременно раждане, така че бъдещата майка трябва да бъде възможно най-внимателна. Въпреки че не може категорично да се твърди, че кофеинът може да причини преждевременно раждане на бебето, е добре да бъдете предпазливи. Ако няма противопоказания, консумацията на напитката трябва да бъде само ограничена. Ако има определени усложнения (например високо кръвно налягане), е по-добре напълно да избягвате кафето.

Има ли безопасни алтернативи на кафето?

За бременните жени, които искат да намалят приема на кофеин, са налични алтернативи като безкофеиново кафе или топли напитки като ройбос и други билкови чайове, които не съдържат кофеин и са безопасни за консумация.

Смята се, че зеленият чай е полезен по време на бременност, но той съдържа не по-малко кофеин от черния чай или кафе. Следователно, пиенето на зелен чай по време на бременност подлежи на същите ограничения като другите кофеинови напитки. Вярно е обаче, че зеленият чай съдържа голям брой микроелементи и биологично активни вещества. Ето защо, ако избирате между кафе, черен или зелен чай по време на бременност, трябва да дадете предимство на последния.

На бременните майки се препоръчва да пият прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове, неподсладени компоти, плодови напитки и слаби билкови чайове. Можете да използвате цикория като тонизираща напитка.

Позволена ли е консумацията на кафе по време на кърмене?

Периодът на кърмене е важен за майката и бебето. Благодарение на състава на кърмата и контакта кожа до кожа, храненето има положителен ефект както върху имунитета, така и върху нервната система на бебето. Тъй като всички вещества от диетата на майката влизат в тялото на бебето с млякото, храненето трябва да се третира внимателно.

Според експертите на СЗО консумацията на кофеин се счита за безопасна в количество не повече от 300 mg на ден. В същото време през първите седмици от живота на детето се препоръчва напълно да се откаже от кафето, за да се предотвратят негативните реакции на нервната система и стомашно-чревния тракт на бебето.

В бъдеще пиенето на кофеин, като се вземе предвид общото количество кофеин на ден, е приемливо. Но трябва да следвате някои правила:

  1. Пийте го през първата половина на деня, за да сведете до минимум възможното въздействие върху нощния сън на вашето дете.
  2. Пийте го веднага след хранене, като това ще даде на тялото ви повече време да преработи кофеина.
  3. Ако искате да пиете кафе, но наближава храненето, изцедете мляко и нахранете бебето си от шише. Използвайте нашите помпи за кърма Philips Avent за нежно, нежно изцеждане и подпомагане на лактацията във всяка ситуация.

Пиенето на кафе по време на бременност изисква умереност и внимание. Винаги консултирайте своите здравни решения с квалифициран медицински специалист, за да гарантирате безопасността и здравето както на вас, така и на вашето бебе.

За автора

Екип Аптеки Гален