Нормално ли е ниското кръвно налягане по време на бременност?

Нормално ли е ниското кръвно налягане по време на бременност?

Бременността е период, когато женското тяло използва целия си потенциал, всичките си резерви, за да осигури всичко необходимо за пълноценното раждане на детето.

Кръвното налягане е един от основните параметри на интензивността на кръвния поток в тялото. По време на периода на носене на бебе тялото на жената е изправено пред необходимостта да осигури кислород и хранене не само на себе си, но и на нероденото дете. Промените в кръвното налягане по време на бременност стават индикатор за нарушения във функционирането на тялото, които могат да застрашат здравето на жената и детето, а също така могат да усложнят хода на раждането.

Ниското кръвно налягане, или хипотония, е често срещано състояние, което може да предизвика безпокойство сред бъдещите майки. Информацията за нормалните стойности, възможните причини и методите за справяне е от съществено значение за поддържане на здравето на майката и бебето.

Какви са нормалните стойности на кръвното налягане по време на бременност?

По време на бременност кръвното налягане може да варира, като обикновено се наблюдава намаление през първия и втория триместър. Това понижение е резултат от хормонални промени и увеличаване на обема от кръв, необходим за поддържане на развитието на плода. Нормалните стойности обикновено са между 110/70 и 120/80 mmHg. Важно е редовно да се следят тези стойности, тъй като значителни отклонения могат да бъдат предупредителен знак за потенциални усложнения.

Високото кръвно налягане, или гестационната хипертония, може да бъде рисков фактор за усложнения като прееклампсия, която е сериозно състояние, засягащо както майката, така и плода. От друга страна, твърде ниското също може да бъде проблематично, тъй като може да доведе до недостатъчно кръвоснабдяване на плода.

Кои са възможните причини за ниско кръвно налягане при бременност?

Ниското кръвно налягане по време на бременност може да бъде предизвикано от няколко фактора, които варират от хормонални промени до диетични навици и физиологични състояния.


Хормонални промени

През бременността хормоните, особено прогестеронът, играят ключова роля в разширяването на кръвоносните съдове, което може да доведе до понижаване. Този ефект е естествен механизъм, който помага на тялото да се адаптира към нуждите на растящото бебе.

Хранителен режим

Нездравословно хранене или липса на достатъчно калории може да доведе до намаляване на кръвното налягане. Важно е бъдещите майки да се съобразяват с нуждите на тялото си и да консумират балансирана диета, богата на витамини и минерали.

Дехидратация

Адекватният прием на вода е от съществено значение, особено през горещите месеци. Дехидратацията може да доведе до понижаване на кръвния обем, което от своя страна предизвиква ниско кръвно налягане.

Други здравословни състояния

Съществуващи заболявания като проблеми с щитовидната жлеза или специфични сърдечно-съдови заболявания могат също да влияят по време на бременност.

За кои симптоми да внимаваме?

Някои от ключовите признаци, на които трябва да обърнете внимание, включват:

  • световъртеж и главоболие; 
  • умора, сънливост;
  • недостиг на въздух; 
  • загуба на съзнание;
  • гадене.

Тези симптоми изискват внимателно наблюдение и могат да сигнализират за нужда от корекция в начина на живот или медицинска намеса.

Крие ли рискове ниското кръвно по време на бременност?

Общоприето е, че високото кръвно налягане (хипертонията) е по-опасно от ниското. Но всъщност хипотонията също има определени последствия: 

  • нарушеното кръвоснабдяване води до плацентарна недостатъчност и поради кислородно гладуване бебето може да започне да изостава в развитието си; 
  • увеличава се вероятността от спонтанен аборт в началото на бременността и преждевременно раждане на по-късна дата; 
  • при ниско кръвно налягане в ранните етапи токсикозата може да се влоши; 
    в последния триместър е възможна гестоза, която е опасно състояние и
  • заплашва със сериозни усложнения; 
  • поради хипотония има възможност да се наложи раждащата жена да не роди по естествен път.
  •  

Всички тези възможни последствия представляват голям риск за нормалното протичане на бременността, поради което лекарите се отнасят сериозно към ниското кръвно налягане при бъдещите майки.

Ниско кръвно и ускорен пулс: какво трябва да знаем?

Комбинацията от ниско кръвно налягане и ускорен пулс може да бъде признак за хиповолемия или сериозна вътрешна кръвозагуба. Това състояние изисква незабавно медицинско внимание, тъй като може да представлява сериозна заплаха за живота на бременната жена.

Какви са методите за справяне с ниското кръвно при бременност?

Ако страдате от хопотония, е добре да знаете, че има различни методи и практики, които могат да подобрят кръвообращението и общото благосъстояние.

Правилно хранене

Консумацията на храни, богати на желязо и фолиева киселина, може да помогне за увеличаване на кръвния обем и подобряване на кръвното налягане.
Избягването на прекомерно количество кофеин и захар може да предотврати внезапни колебания.

Пълноценен сън

Достатъчният сън е от решаващо значение за поддържането на здравословно кръвно налягане. Бременните жени трябва да се стремят към поне 8 часа сън на нощ.

Прием на течности

Увеличеният прием на течности помага за поддържане на хидратацията и стабилно кръвно налягане. Подходящото количество вода е от важно значение за оптималното функциониране на кръвоносната система.

Физическа активност, подходяща за бременни

Умерената физическа активност може значително да подобри кръвообращението и да поддържа кръвното налягане в нормални граници. Консултирането с лекар е важно преди започване на всяка тренировъчна програма.

Кога е необходима консултация със специалист?

При всяко значително отклонение от нормалните стойности на кръвното налягане или при поява на симптоми като замаяност, сънливост или главоболие, е препоръчително да се потърси медицинска консултация. Ранната интервенция може да предотврати развитието на сериозни заболявания и да осигури безопасна бременност за майката и бебето.

 

За автора

Екип Аптеки Гален