Гадене и повръщане при бременност: как да ги облекчим?

Гадене и повръщане при бременност: как да ги облекчим?

Бременността е специален и уникален период в живота на жената, с който обаче често идват и някои неприятни симптоми. Едни от тях са гаденето и повръщането, които могат да донесат значителен дискомфорт на бъдещата майка.

Кои са причините за гадене по време на бременност?

Симптомите на гадене и повръщане са характерни за първите месеци на бременността при по-голямата част от жените. Те са свързани главно с естествени промени в хормоналната и нервната регулация на храносмилателния тракт, но могат да бъдат причинени и от стомашно-чревни патологии, които се влошават през този период.

Първите признаци могат да се появят веднага след забавяне на менструацията, през 4-та гестационна седмица или малко по-късно, например през 6-а или 8-а седмица. Обикновено симптомите изчезват след 12-14 седмица, но в някои случаи могат да персистират по-дълго.

Хормонални промени

Хормоналната теория предполага, че гаденето и повръщането се развива поради промени в хормоналните нива. След зачеването нивото на човешки хорион гонадотропин (hCG) се повишава ежедневно в кръвта на жената - този хормон се произвежда от феталната мембрана.

HCG помага да се запази специална временна жлеза в яйчника - жълтото тяло. Той се появява след овулацията и произвежда друг хормон, необходим за настъпването и успешното протичане на бременността - прогестерон. Освен това се увеличава количеството на женските полови хормони естроген. По-близо до 12-а седмица плацентата поема функцията да произвежда хормони, включително прогестерон, и осигурява хранене на плода. Веднага след като плацентата започне своята работа, hCG намалява и жълтото тяло изчезва - проучванията свързват спирането на неприятните симптоми с този фактор.

Повишена чувствителност към миризми

Изострената чувствителност към миризми възниква отново поради хормонални промени в тялото. Обикновено състоянието отзвучава до 12-а седмица от бременността. До този момент е препоръчително да се избягват силни и дразнещи аромати.

Как да се справим с повръщането по време на бременност?

Няма напълно убедителни доказателства за това какво помага срещу гадене и повръщане, но има няколко възможни начина за тяхното облекчаване и подобряване на благосъстоянието.

Често хранене на малки порции

Разделянето на дневния прием на храна на малки, чести порции може значително да намали гаденето. Това помага на стомаха да обработва храната по-лесно, намалявайки риска от повръщане.

Този подход предотвратява препълването на стомаха и поддържа постоянно ниво на кръвната захар.

Консумация на леки храни

Избирането на леки, лесно смилаеми храни може да помогне за намаляване на рефлукса и повръщането. Храни като солети, бисквити или печени ябълки са добър избор, като същевременно се избягват пържени ястия и такива с много подправки. Не забравяйте да включите в менюто си пресни плодове и зеленчуци, които са леки, не натоварват стомаха и се преработват по-лесно.

Прием на течности

Поддържането на хидратация е изключително важно особено ако се сблъскате с повръщане. Приемът на малки количества течности през целия ден може да помогне за предотвратяване на дехидратация. Обикновена и минерална вода, чай с джинджифил са най-подходящите напитки.

Избягване на силни миризми

Избягването на силни или неприятни миризми може значително да намали риска от гадене. Това може да означава промяна в ежедневните рутини и предпочитания – смяна на парфюма, ароматизатора за кола, перилните препарати и др.

Почивка и намаляване на стреса

Поддържането на достатъчно почивка и намаляването на стреса играят важна роля в борбата с гаденето и повръщането по време на бременност. Намирането на време за релаксация има значителен ефект върху преминаването през всички етапи, запазването на спокойствието на майката и правилното развитие на бебето.

Кога е необходима консултация с лекар?

Важно е да се консултирате с лекар, ако гаденето и повръщането станат тежки, има наличие на кръв или ако имате признаци на дехидратация. Непрекъснатото или тежкото повръщане може да бъде признак за по-сериозно състояние, известно като Хиперемезис гравидарум, което изисква медицинско наблюдение и лечение.
Потърсете медицинска помощ, ако симптомите сериозно влияят на вашето ежедневие и нормалната способност да се храните и приемате течности.

Какво е Хиперемезис гравидарум?

Hyperemesis gravidarum е тежка форма на гадене и повръщане по време на бременност. Може да продължи много по-дълго от нормалното сутрешно повръщане, което обикновено изчезва след около 12 до 14 седмици от бременността. Hyperemesis gravidarum обикновено отшумява до 21 гестационна седмица, но може да продължи и до края.

Това състояние изисква медицинска намеса, за да се гарантира здравето на майката и бебето, защото често може да доведе до:

  • загуба на тегло - която може да надвишава 10% от телесното тегло;
  • хранителни дефицити;
  • рядко уриниране;
  • дехидратация - която от своя страна може да причини главоболие, сърцебиене, объркване и хипотония;
  • припадъци;
  • кетоза и др.

Лечението може да включва хоспитализация, венозно хидратиране и прием на лекарства за намаляване на повръщането

Гаденето и повръщането по време на бременност са състояния, с които много жени се сблъскват. Въпреки че могат да бъдат предизвикателство, съществуват стратегии и методи за облекчаване на тези симптоми. Важно е да се слуша тялото и при необходимост да се търси медицинска помощ, за да се гарантира безопасността и благосъстоянието както на майката, така и на бебето.

За автора

Екип Аптеки Гален