Как течният хидролизиран колаген с куркума и джинджифил ни помага за здрави и подвижни стави

Как течният хидролизиран колаген с куркума и джинджифил ни помага за здрави и подвижни стави

Болките в коленете и цялостно в ставите, усещането за скованост и затрудненото движение са проблеми, които спохождат все повече хора в наши дни. Ако допреди години те са били характерни основно за по-възрастното население, днес от подобни оплаквания страдат и младите. Сред причините за това са по-нездравословният ни начин на живот, включващ меню, богато на захари, повишената консумация на алкохол, тютюнопушенето от ранна възраст. Добавят се още фактори като обездвижването на работното място и/или физическото пренатоварване във фитнес салоните.

Тук се намесва и колагенът, чието естествено производство в телата ни постепенно започва да намалява към 25-ата ни годишнина.

Какво представлява колагенът

Сред предположенията за произхода на думата колаген е, че тя води корените си от гръцкото κόλλα, което се превежда като лепило. Това свидетелства за факта, че дори прадедите ни от древността са съзнавали способностите и значението на колагена за нашия организъм.

Колагенът е точно това - лепилото, което свързва всички тъкани в тялото ни. Той е един от ключовите и най-разпространеният протеин в нашия организъм. Играе важна роля за образуването на съединителната тъкан, за нормалните функция и състояние на мускулите, сухожилията, кожата, кръвоносните съдове, ставите, за цялостната опорно-двигателна система. Отговаря за подвижността, еластичността и устойчивостта на ставите и сухожилията ни.

Защо да приемаме колаген

Нека започнем с няколко интересни факта за значението на колагена за нашето тяло:

  • колагенът съставлява приблизително 75% от кожата ни, той я поддържа стегната и еластична, без бръчки;
  • колагенът е от ключово значение за здравето и нормалната функция на ставите и костите ни, за преодоляването на сухотата в ставите;
  • колагенът спомага за синтеза на нова костна маса и поддържа костите здрави и силни;
  • колагенът спомага за увеличаване на мускулната маса;
  • колагенът ни зарежда с живителни сили, тъй като спомага за преобразуването на глюкозата в енергия за мускулите;
  • колагенът благоприятства дори храносмилателната система, защото съдържа аминокиселината глутамин, благоприятстваща синтеза на протеин в червата;
  • колагенът ни помага да сме в добра физическа форма и със здравословни килограми, тъй като подкрепя подвижността ни;
  • колагенът благоприятства растежа и здравината на косата и ноктите;
  • колагенът играе важна роля и в детоксикирането на тялото;
  • колагенът спомага за справянето с целулита и ни помага да ограничим шанса за поява на стрии.

Бидейки толкова важен за цялостното функциониране на организма ни, всички ние се раждаме със способността телата ни сами да произвеждат колаген. С напредване на възрастта обаче тя отслабва и постепенно количеството на естествено синтезирания протеин става недостатъчно, за да покрива нашите нужди.

Това бързо се отразява на опорно-двигателната система – особено на ставите и на кожата ни. Продължителният недостиг на колаген води до изтъняване и набраздяване на ставните хрущяли, до повишено триене между тях, предизвикващи дискомфорт, болка и усещане за скованост. Кожата ни започва да се отпуска, губи еластичността си и се сбръчква.

Така редовният допълнителен прием на колаген придобива съществено значение за здравето и комфорта, за живота ни, изпълнен с движение.

Кои са най-разпространените типове колаген

Когато говорим за колаген, е важно да знаем, че в тялото ни се срещат 16 типа от този толкова ключов протеин. Всички те се отличават с различни свойства и са характерни за отделни части на организма ни. Сред тях най-широкоразпространени и значими за опорно-двигателната система са:

  • колаген тип I – този тип колаген представлява около 55% от колагена в нашия организъм и се приема за най-силния вариант. Той е изключително издръжлив на опъване, което позволява на изградените от него влакна да се разтеглят до голяма степен, без да се късат. Затова и колаген тип I участва във формирането органите, на кожата, сухожилията, костите. Откриваме го дори в храносмилателния тракт. Колаген тип I осигурява здравината на тъканите, еластичността на епидермиса, спомага за зарастването на раните;
  • колаген тип II – тази разновидност на протеина е най-важната за ставите и хрущялите. При болки в ставите, пукане, скърцане, сухота, именно приемът на колаген тип II ще ни донесе облекчение;
  • колаген тип III – този тип колаген е разпространен в кожата, кръвоносните съдове, мускулите, в много от органите, сред които и белия дроб. Интересно е да отбележим и че колаген тип III обикновено се среща в комбинация с колаген тип I.

Кой се нуждае от допълнителен прием на колаген

Както вече споменахме, след като навършим около 25 години, производството на колаген в организма ни постепенно започва да намалява. Напълно възможно е години след това да не чувстваме проблеми като болки в ставите и затруднения с подвижността. Ако спадаме към някоя от следните групи хора обаче, е силно препоръчително своевременно да се погрижим за осигуряването на достатъчно колаген на организма ни:

  • лица на средна и по-напреднала възраст, изпитващи дискомфорт и трудност при движения от типа на слизане и качване по стълби;
  • млади хора, които водят активен живот, изпълнен с движение и спорт – било то любители, или професионални спортисти;
  • при ежедневен тежък физически труд – например, ако професията ни го изисква;
  • хора, водещи заседнал начин на живот и/или прекарващи голяма част от деня си в седнало положение – например при работа на бюро, като шофьори и т.н;
  • хора с налични травми на опорно-двигателния апарат с цел по-бързо възстановяване;
  • лица с наднормено тегло, тъй като тежестта им оказва извънредно натоварване на ставите.

Как да си набавяме колаген и защо да изберем хидролизираната му форма

Разбира се, природата ни е осигурила различни естествени начини за прием на колаген. Той се съдържа в най-голямо количество в храни като бульони от кости, стави и сухожилия с животински произход. Сред най-разпространените източници на колаген са:

  • телета и говеда – те съдържат колаген тип I и II;
  • риба – съдържа колаген тип I;
  • пиле – съдържа колаген тип II;
  • мембраните на яйчените черупки – съдържат колаген тип I.

В наши дни консумацията на подобни бульони, за съжаление, е сведена до минимум – особено при по-младото поколение. Затова и приемът на хранителни добавки с колаген се оказва изключително важен за свободата ни на движение. Чудесен избор е Doppelherz Допелхерц систем Collagen 11000 + Curcuma + Ingwer За здрави стави 25 мл x30 флакона.

Интересно е да отбележим, че тази хранителна добавка съдържа хидролизиран колаген. Това означава, че използваните за създаването й колагенови пептиди са преминали през процеса хидролиза – накъсване на протеиновите вериги с цел по-оптималното им усвояване от организма. Освен това е доказано, че колагеновите молекули с големина 3kDa (каквито са в добавката на Допелхерц), съчетани с витамин С, стимулират естественото производство на колаген от клетките в ставния ни хрущял.

Защо да изберем Doppelherz System Collagen 11000 + Curcuma + Ingwer

През 2016 г. хранителната добавка Допелхерц систем Колаген 11.000 печели награда за Хранителна добавка на годината от Българския фармацевтичен съюз, а през 2021 г. е най-продаваният течен колаген за стави в аптеките в България!*

Допелхерц Систем Колаген 11000 + Куркума + Джинджифил е неговият подобрен наследник, запазил всички полезни съставки на своя предшественик, но в комбинация със сок от корен на куркума и екстракт от корен на джинджифил.

Вземете Допелхерц Систем Колаген 11000 + Куркума + Джинджифил на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Какво е значението на сока от корен на куркума за опорно-двигателната ни система

Куркумата представлява многогодишно тревисто растение, познато с многобройните си полезни свойства за човешкия организъм. То произлиза от Индия и Южен Китай, като частта му, която най-често използваме в медицината, а и в кулинарията, са неговите корени. Те се отличават със своя жълт цвят и леко пикантния си вкус.

Именно в кореновата система на растението откриваме над 100 съединения, притежаващи силен фармакологичен ефект. Сред тях са разнообразни куркуминоиди, захари, етерични масла, смоли и протеини. Извличайки сок от корените на куркумата, ние получаваме лесно усвоим от организма ни източник на всички тези полезни ингредиенти. Сред тях от най-голямо значение за здравето и устойчивостта на нашите стави е полифенолът куркумин.

Важно е да обърнем внимание на факта, че той е хидрофобно съединение и в повечето си варианти се усвоява трудно от тялото ни. Приемайки го като сок обаче, организмът ни успява да се възползва от пълната му палитра от свойства. Затова и хранителната добавка Doppelherz System Collagen 11000 + Curcuma + Ingwer го съдържа именно в тази форма.

Сред ползите за човешкото здраве от редовния прием на куркума са:

  • редуциране на сковаността и подобряване подвижността при лица със ставни проблеми**;
  • оказва силен антиоксидантен ефект, защитавайки клетките ни от вредното действие на свободните радикали***;
  • благоприятства състоянието на сърдечно-съдовата система и на черния дроб****;
  • оказва антимикробен, антивирусен и антибактериален ефект*****;
  • облекчава проблемите при храносмилането.


Каква е ролята на джинжифила в Допелхерц Систем Колаген 11000 + Куркума + Джинджифил

Познанието за лечебните сили на растението джинджифил води своите корени хилядолетия назад във времето от Азия и Европа. То се отличава с остър лютив вкус и силен характерен мирис. Подобно на куркумата се използва както в кулинарията, така и в медицината.

Джинджифилът е толкова полезен за здравето ни, а и има своите вкус и мирис благодарение на намиращите се в него гингерол и шагаол. Съдържа и множество витамини от B групата, витамин С, минералите калций, магнезий, цинк и т.н.

Сред ползите от редовния прием на джинджифил за нашия организъм са:

  • облекчава проблемите със ставите и подвижността********;
  • притежава силен антиоксидантен ефект и благоприятства общото ни здраве и физическата ни активност******, *******.

И най-важното – куркумата и джинджифилът идват директно от природата, за да ни осигурят многобройните си полезни свойства по един напълно безопасен начин без нежелани странични ефекти.*********

Какво още съдържа Doppelherz System Collagen 11000 + Curcuma + Ingwer

Хранителната добавка на Допелхерц с течен хидролизиран колаген в комбинация със сок от куркума и екстракт от джинджифил дължи благотворния си ефект на още няколко важни съставки на своята формула:

  • витамин C – подпомага естествения синтез на колаген в организма и така за нормалното състояние и работа на хрущялите, костите, кръвоносните съдове. В същото време оказва силен антиоксидантен ефект и повишава имунитета;
  • витамин D – благоприятства оптималното усвояване на калция и фосфора от тялото ни, като така спомага за нормалните състояние и функция на костите и мускулите и осигурява здравословна концентрация на калций в кръвта. В същото време подпомага работата на имунната система, повлиявайки благоприятно на общото ни здраве. Важно е да отбележим, че вложеният в хранителната добавка витамин Д е с естествен произход, той е под формата на ланолин, добита от вълна;
  • минерала мед – той се явява ко-фактор на ензима лизилоксидаза, съдействайки за образуването на напречните мостчета в съединителната тъкан и за поддържане на нейното нормално състояние;
  • сложният въглехидрат хондроитин сулфат – той спада към глюкозаминогликаните и се среща естествено в хрущялите, костите и кръвоносните ни съдове, повишавайки устойчивостта и силата им;
  • минералите цинк и селен – допълват мощния антиоксидантен ефект на хранителната добавка и спомагат за повишаване на имунитета.

Още причини да изберем Допелхерц Систем Колаген 11000 + Куркума + Джинджифил
за здравето на нашите стави:

  • добавката е под формата на флакон с течна субстанция, позволяващ лесното и точно дозиране на всички съставки;
  • всеки флакон съдържа 11 000 мг течен колагенов хидролизат;
  • флаконът може да се изсипе директно в устата, без да е необходима вода, което позволява приема му навсякъде и по всяко време;
  • не е нужно взимането на специални мерки за съхранението на добавката, достатъчно е да я държим на стайна температура до 25 градуса;
  • флаконите са лесни за пренос и можем да носим у себе си толкова на брой, колкото ще са ни необходими за дните на лятната ни отпуска например;
  • флаконите са изцяло рециклируеми с цел опазване на природата, осигуряваща ни голяма част от безценните съставки в добавката.

Изпитайте действието му сега, вземете Doppelherz System Collagen 11000 + Curcuma + Ingwer на специална цена от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.


* Допелхерц е на 1-во място по брой продадени опаковки на българския фармацевтичен пазар за лекарствени продукти, без лекарско предписание за периода Януари 2021 – Декември 2021 в OTC3 категория продукти "Грижа за ставите"

** Kimberly Perkins, PharmD, William Sahy, PharmD, and Robert D. Beckett, PharmD, BCPS - Efficacy of Curcuma for Treatment of Osteoarthritis, Jan 2017

*** Susan J. Hewlings and Douglas S. Kalman - Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health, Oct. 2017

**** M. Akram , Shahab-Uddin , Afzal Ahemt et all – Curcuma longa and curcumin: A review article, Jan 2010

***** Khursheed Ahmad, Vaseem A. Ansari, Kuldeep Singh, Poonam Kushwaha and Juber Akhtar - Curcuma Longa: Boon for health care system with its biomedical application, Oct.2015

****** Shaopeng Wang, Caihua Zhang, Guang Yang, Yanzong Yang- Biological properties of 6-gingerol: a brief review, Jul.2014

******* Nafiseh Shokri Mashhadi, Reza Ghiasvand, et all - Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence,Apr.2013

******** R D Altman, K C Marcussen-Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis, Nov 2001

********* DoppelherzBG

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.