Каква е връзката между витамин D и Ковид-19

Каква е връзката между витамин D и Ковид-19

Зима е и слънцето все по-рядко ни се усмихва. Щом се покажем навън, студът сковава телата ни, а настинките и вирусните инфекции се оказват на една ръка разстояние.

Всички ние можем да съдим по себе си, по своите деца и роднини, че през зимата имунитетът ни спада и боледуваме много по-често. Отчитаме и осезаемо повишение на заболелите от вируса на Ковид-19. Учените търсят една от основните причини за това в недостига на витамин D в организма ни. Именно топлото слънце, попадащо върху нашата кожа, помага на тялото ни да синтезира този така важен за костите и имунната система стероиден хормон. Колкото по-малко се излагаме на слънце, толкова по-голям е рискът от недостиг на витамин Д.

Според проучвания голям процент от българското население страда от дефицит на така наречения слънчев витамин. Най-често засегнати от този проблем са хората, прекарващи светлата част от деня на закрито, възрастните над 60 години, бебетата, чиято кожа все още не успява да синтезира достатъчно витамин D, хората с по-тъмен тен, както и тези, които не се хранят здравословно. Важно е да знаем и че дори да не попадаме сред тези групи, през зимата всички сме изложени на риск от дефицит на витамин Д.

Каква е връзката между витамин D и имунитета

Витамин Д представлява стероиден хормон, отличаващ се с:

  • противовъзпалително действие;
  • имунорегулиращо действие;
  • активиращ защитните сили на имунната система ефект.

Сред основните функции на витамин D е да подпомага нормалната работа на имунната система, която ни защитава от инфекциите и болестите. Наличието на достатъчно количество от него в организма ни благоприятства функцията на имунните клетки (включително на Т-клетките и макрофагите), предпазващи ни от вируси и бактерии.

В същото време недостигът на слънчевия витамин е в състояние да доведе до по-лесно поддаване на инфекции и заболявания – особено на такива, свързани с имунния дефицит. Сред здравословните проблеми, за които понижените нива на витамин Д в организма ни са предпоставка, са:

  • заболявания на дихателната система като туберкулоза, астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ);
  • вирусни инфекции;
  • бактериални инфекции.

Недостигът на този стероиден хормон се оказва в пряка връзка и с влошената белодробна функция. Това, от своя страна, е в състояние да окаже негативен ефект върху способността на организма ни да се противопоставя на респираторните инфекции, предизвиквани от гриповете и вируса на COVID-19.

Каква е връзката между витамин Д и Ковид-19

Приемът на витамин Д не е в състояние да ни защити напълно от разболяване или сам по себе си да ни излекува от Ковид-19. В същото време обаче е отчетено, че наличието му в минимум 30 ng/ml в кръвта може да намали опасността от неблагоприятни клинични резултати и фатален край при пациенти с Ковид-19.

Обект на скорошно изследване на Тринити Колидж и Университета в Единбург е връзката между витамин D и вируса на COVID-19*. Учените, провеждащи изследването, прилагат аналитичен генетичен подход, известен като Менделова рандомизация. С негова помощ те проучват вероятността за причинно-следствена връзка между витамин Д и Ковид-19. Изследователите стигат до заключението, че повишеното излагане на слънчева светлина ни осигурява протекция от тежко протичане на коронавирусната инфекция и смърт, причинена от нея.

Участие в изследването взимат близо половин милион англичани. С тяхна помощ експертите установяват, че количеството на падащите UVB лъчи (слънчева светлина) върху територията на местоживеене на човек оказва силно влияние върху вероятността за хоспитализация и тежко протичане на вируса на COVID-19.

Това твърдение е потвърдено и от друго изследване, сочещо, че сред жителите на северните държави с по-малко слънчеви дни в годината се наблюдава по-висок процент на смъртност от COVID-19, отколкото в страните, разположени по-близо до Екватора.***

Този факт води и до извода, че наличието на достатъчно количество витамин Д в организма е в състояние да намали вероятността от тежко развитие на болестта и летален край.

Важно е да отбележим и че наблюденията на учените от Тринити Колидж и Университета в Единбург сочат, че усложненията при Ковид-19 са най-често срещани при хората с наднормено тегло, в по-напреднала възраст или с хронични заболявания. Именно при тях в повечето случаи се отчита и дефицит на витамин Д.

„Нашето проучване добавя доказателства, че витамин D може да предпази от тежка инфекция на COVID-19”, споделя проф. Лина Згага, доцент по епидемиология от Тринити Колидж и старши експерт в изследването. „Като се има предвид, че добавките с витамин D са безопасни и евтини, е силно препоръчително да приемате такива, за да се предпазите от дефицит на витамин D - особено когато зимата е на хоризонта”, допълва тя.*

„Нашето проучване подкрепя препоръката за прием на витамин D не само за поддържане на здравето на костите и мускулите, но и във връзка с потенциалните ползи за защитата от COVID-19”, добавя Хю Ли, изследовател от университета в Джъдзян.*

Интересно е да споменем и анализ на болничните данни** на 235 души над 40-годишна възраст, засегнати от вируса на Ковид-19. Изводът от него показва, че хората със задоволителни нива на витамин D в организма си са изложени на 51,5% по-малка вероятност да получат усложнения по време на боледуването си от коронавируса - включително изпадане в безсъзнание, хипоксия и смърт, спрямо пациенти с дефицит на витамин D.

Каква е връзката между витамин D и ваксините

Всеизвестен факт е, че не бива да се ваксинираме, когато сме болни или с отслабена имунна система, тъй като вероятността ваксината да се окаже неефективна, е голяма. В същото време приемът на витамин Д е в състояние да повиши ефективността на редица ваксини, както и да ни предпази от евентуални нежелани странични реакции от тях.

Слънчевият витамин благоприятства както вродения, така и придобития имунитет, като подпомага организма ни в производството на вирус-специфични антитела. Именно по тази причина специалистите допускат, че наличието на нормални нива на витамин Д в тялото ни при имунизация срещу Ковид-19 е в състояние да подпомогне действието на ваксината.

Какво е добре да знаем за хранителните добавки с витамин D

Множество изследвания* сочат, че редовният прием на хранителни добавките с витамин D е в състояние да повиши имунитета ни и да понижи риска от развитие на остри респираторни инфекции с до 12%.

Освен това е известно, че употребата на добавки с витамин Д понижава процента на смъртността при хората в напреднала възраст – най-застрашените от боледуване от коронавирусната инфекция.

Учените стигат и до още един извод - недостигът на витамин D, понижаващ имунитета, повишава силата на „цитокиновата буря“, оказваща се нерядка причина за полиорганна недостатъчност и синдром на остър респираторен дистрес, както и ключов фактор за тежкото развитие на COVID-19.

Към момента редица клинични изследвания проучват действието от хранителните добавки с витамин D и при лица, вече страдащи от COVID-19***.

Важно е да знаем обаче, че предозирането с витамин Д също крие своите рискове. По тази причина е препоръчително да изследваме нивата си на витамин Д, за да може да се определи дали наистина страдаме от дефицит и се нуждаем от допълнителен прием на витамин Д. Добре е да отбележим и че през зимата недостигът на слънчевият витамин е широкоразпространен проблем у нас.

Хранителните добавки с витамин Д благоприятстват най-силно имунната ни система, когато ги приемаме ежедневно или седмично в малки дози.

Спрямо резултатите от изследването ни лекар може да ни предпише подходящата за нас хранителна добавка с витамин Д, както и схема за приема й. В повечето случаи препоръчителната дневна доза**** е между 400 и 800 IU (между 10 и 20 µg), като при бременните и хората в напреднала възраст обикновено се назначава по-висока дневна доза.

Защо да изберем Детрикал за набавяне на витамин Д

Детрикал на NaturProdukt представлява висококачествена хранителна добавка със съдържание на витамин D3. Тя се предлага в два варианта:

  • перорални капки Бебе – те съдържат витамин D3 (холекалциферол) в добре усвоима форма както от новородените, така и от по-големите деца и възрастните;
  • таблетки – те също съдържат D3 (холекалциферол) в добре усвоима форма, като се препоръчват за по-големи деца и възрастни, които не биха се задавили с тях.

И двете разновидности на хранителната добавка съдържат по 400 IU в доза - 1 таблетка или 2 капки. Това спомага за лесното им дозиране спрямо индивидуалните нужди. За бебета например препоръчителният дневен прием е от половин доза - 1 капка Детрикал Бебе, равняваща се на 200 IU.

Важно е да отбележим и факта, че Детрикал се предлага на в пъти по-достъпна цена спрямо много други хранителни добавки с витамин D на пазара. Това в комбинация с високото й качество я превръща в чудесен избор за дълготраен прием от цялото семейство.

Преди прием на хранителна добавка с витамин Д се консултирайте с лекар.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

* More Evidence That Vitamin D Might Protect Against Severe COVID-19, technologynetworks.com
** Can Vitamin D Lower Your Risk of COVID-19?, healthline.com
*** Can Vitamin D Help Protect against COVID?, scientificamerican.com
**** How Much Vitamin D Should You Take For Optimal Health?, healthline.com

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.