Какво води до безсъние и как да го преодолеем?

Какво води до безсъние и как да го преодолеем?

Нощният сън е част от нашата природа. Устроени сме така, че се нуждаем от него, за да функционират нормално телата ни. Въпреки това напрежението, стресът и дори преумората са в състояние да ни лишат от пълноценната почивка. Негативно влияещите върху съня фактори дори не се изчерпват само дотук.

Как да успеем да се наспим - това е въпросът, на който Ви отговаряме днес.

Вземете Ойоно Нощ За спокоен сън х 12 трифазни таблетки на топ цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Защо е важно да се наспиваме?

Докато спим, си почиваме и физически, и психически. Тялото ни се възстановява, а имунната система се активира. Ако сме болни, именно нощем организмът ни най-силно се бори с вирусите и с бактериите, поради което обикновено сутрин се чувстваме по-добре.

Възстановяват се и мускулите, които сме натоварвали през деня. Ако сме били достатъчно активни, се образува нова мускулна маса. Именно докато спим, горим и най-много от натрупаните мазнини.

Сънят е важен и за нашата памет. През нощните часове поетата през деня информация преминава в дългосрочната памет, като отново се освобождава място за натрупване на нови впечатления и знания на следващия ден.

Ако не се наспиваме добре, ни дебне риск от:

  • хронично лошо настроение, нервно напрежение и депресивни състояния;
  • покачване на килограмите;
  • хронична умора;
  • диабет;
  • сърдечно-съдови проблеми;
  • отслабен имунитет.

Кoи фактори влошават съня ни?

Вероятно сте чували, че излъчваната от монитора, телевизора и смартфона синя светлина вечер пречи на заспиването. Сигурно и от опит знаете, че колкото по-емоционален е денят, толкова по-безсънна е нощта. А случвало ли Ви се е да не можете да спите поради зъбобол или друг физически дискомфорт?

Възможните влошаващи спането причини са много. Важно е обаче да знаем, че те се делят на две основни категории. От това към коя спадат засягащите ни фактори, зависи и подходящото решение на нашия проблем.

Първични причини за проблеми със съня

Първичните причини са по-разпространените и за щастие, по-лесно преодолимите. Сред тях са:

  • стрес - добре е да знаем, че стрес ни оказват както негативните събития и твърде многото задължения, така и динамичните дни с позитивни вълнения;
  • обездвижване - без достатъчно движение през деня телата ни не се изморяват, а и е възможно да започнем да изпитваме вътрешно безпокойство. От друга страна, спортът спомага за отделянето на хормона ендорфин, който ни прави щастливи;
  • спорт преди лягане - въпреки че движението е здраве, часовете преди лягане не са подходящи за физическо натоварване. Под негово влияние тялото ни се изпълва с превъзбуждащия ни хормон кортизол;
  • кофеин, алкохол, никотин - тези три съставки ни превъзбуждат, поради което прекаляването с тях - особено вечер, ни пречи да заспим и да се наспим пълноценно. Добре е да знаем, че е противопоказно за съня ни да пием кофеинови напитки след 15:00 ч. и да пушим и пием алкохол непосредствено преди лягане;
  • шум - спането в шумна среда пречи на дълбокия сън. Решение в случая могат да бъдат тапите за уши;
  • неподходяща температура - твърде топлите и прекалено студените помещения нарушават съня. Оптималната температура за сън е 18-19°С. Добре е да обърнем внимание и на спалната си завивка, така че тя да е възможно най-подходяща за сезона;
  • неудобен матрак - ако матракът не е съобразен с удобството ни, е възможно да доведе до безсъние;
  • светлина - ако пердетата/ щорите ни пропускат твърде голямо количество светлина в помещението, е възможно да страдаме от проблеми със съня. Важно е да знаем, че хормонът на съня - мелатонин, се синтезира именно нощем, защото тогава е тъмно. Светлината обърква тялото ни и то започва да отделя по-малко от важния за заспиването ни хормон. По подобен начин ни влияят и излъчващите светлина диоди на компютри и други електрически устройства, докато спим. Важно е и отново да подчертаем, че взирането в екрани, излъчващи синя светлина - на компютър, телевизор, смартфон, в часовете преди лягане също разстройва биологичния ни часовник;
  • храна - преяждането вечер, както и лягането с празен стомах ни създава дискомфорт и води до часове въртене в леглото;
  • спане през деня - към него добавяме и задремването пред телевизора вечер;
  • напредване на възрастта - с годините много естествени процеси в тялото ни отслабват, сред тях е и производството на мелатонин;
  • менопауза - симптомите на климактериума като горещи вълни и нервно напрежение създават дискомфорт, който нарушава и нашия сън;
  • менструация - хормоналният дисбаланс през предшестващите я и началните й дни често причиняват трудности със спането;
  • сънна апнея - причина за хъркане и множество нощни събуждания, за които човек обикновено не помни;
  • работа на смени - нарушава биологичния часовник;
  • смяна на часовата зона - нарушава биологичния часовник.

Вторични причини за проблеми със съня

Вторичните причини включват различни видове заболявания - най-често неврологични и психически. Сред тях са:

  • депресия;
  • хиперфункция на щитовидната жлеза;
  • тревожни разстройства;
  • инсулт;
  • множествена склероза;
  • болестта на Паркинсон;
  • хронична болка с различен произход;
  • протичащо възпаление;
  • сърдечни и белодробни проблеми;
  • синдром на неспокойните крака.

За преодоляване на безсънието, провокирано от вторични причини, обикновено се изисква лечение на основния проблем.

Защо да изберем Oyono Night за по-добър сън?

Ойоно Найт е иновативна хранителна добавка под формата на трифазни таблетки, която бързо и лесно осигурява в пъти по-добър сън. Високата й ефективност се дължи както на внимателно подбраните съставки, така и на трите фази на освобождаването им.

Какво съдържа Ойоно Нощ?

Активните съставки на хранителната добавка за по-добър сън са:

  1. Мелатонин - известен още като хормон на съня, той се отделя естествено в човешкото тяло през тъмните часове на денонощието. От него зависи нормалния циркаден ритъм - през деня да сме бодри, а нощ да ни се спи. В случай че по някаква причина произвеждаме недостатъчно количество мелатонин нощем, сънят се влошава.
  2. Витамин B6 - този витамин, известен и като пиридоксин, влияе благоприятно на нервната система. Освен това участва в превръщането на аминокиселината триптофан в серотонин, като той се явява изходен ингредиент за мелатонина. Сред богатите на витамин Б6 източници са сьомгата, авокадото, бананите, орехите, соята, картофите, лещата и брюкселското зеле.
  3. Валериана - това е една от най-известните успокояващи билки не само у нас, а и по света. Приемът й успокоява мускулите и психиката, подобрява съня.
  4. Пасифлора - тя ни действа не само успокояващо и приспивно, а и се справя с придружаващите стреса симптоми като стомашно-чревни неразположения и главоболие.
  5. Глог - укрепва неспокойното сърце, действа релаксиращо и отпускащо.
  6. Маточина - помага при нервно напрежение, безсъние, стомашно-чревни неразположения и проблеми с кръвообращението.

Как действа Ойоно Нощ?

Иновативното в добавката за сън Ойоно Нощ е начинът на освобождаване на отделните съставки в организма. Това се случва на три фази:

  1. Незабавна фаза - до 10 минути след прием таблетката освобождава мелатонина, екстракта от валериана и витамин B6. Тази комбинация ни помага да заспим бързо и ни спасява от безкрайното въртене. Според проучване*, проведено от марката, времето за заспиване след двуседмичен прием на добавката се съкращава от 40 на 20 минути.
  2. Депо фаза - в продължение на до 8 часа от приема на таблетката тя освобождава в организма допълнително количество мелатонин в комбинация с екстракти от пасифлора. Това поддържа съня стабилен, пълноценен и без пробуждания. Според цитираното по-горе проучване* след двуседмичен прием на Ойоно Нощ участниците увеличават нощното си спане от 6 на 7 часа.
  3. Хроно фаза - продължително се освобождават и екстрактите от глог и маточина, които осигуряват спокойствие, допринасящо за по-добрия сън.

Според проучването на Oyono* качеството на съня се подобрява при над 50% от участниците след двуседмичен прием на добавката.

Наспете се! Вземете Oyono Night още сега на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

* OyonoBG

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.