Нормално ли е главоболието по време на бременност?

Нормално ли е главоболието по време на бременност?

Деветте месеца на бременността са време на очакване и вълнение, на радостни трепети и нетърпение да вземете в прегръдките си своята рожба. В същото време това върви ръка за ръка с множеството неразположения, сред които често е главоболието.

Какви видове може да бъде главоболието при бременните?

Главоболието по време на бременността може да бъде провокирано от различни фактори и да се проявява под различни форми. Такива са:

Тензионно

Това е един от най-често срещаните варианти. При бременните обикновено е провокиран от стрес и тревожност. Възможни провокиращи го фактори са още дехидратация, шум, миризми. Под тяхно влияние налягането в шийните мускули се повишава и те се стягат. Оттам започва и главоболието, което може да се пренесе към задната, страничната или предната част на главата.

Мигрена

В случай че и преди забременяването сте страдали от мигренозни пристъпи, то е почти сигурно, че след него ще се влошат. Важно е обаче да отбележим, че при някои жени хормоналните промени в организма действат по точно обратния начин и мигрената сякаш изчезва по време на износването на бебето.

За мигрената е характерна силната и пулсираща болка в едното полукълбо на главата. Сред придружаващите симптоми са още гадене и замъглено виждане. Обикновено се влошава под влиянието на ярка светлина, шум, миризми.

Клъстерно

При клъстерното болката настъпва на кратки пристъпи, като обикновено е остра и пронизителна. Най-често се съсредоточава в областта на очите и слепоочието. Понякога сред признаците са още подуване и сълзене на очите, запушен нос. Отделните пристъпи могат да са с продължителност от броени минути до час. Конкретната причина за това състояние не е напълно установена, като се смята, че може да се унаследява.

Синусово

Синусовото се свързва с инфекция на синусите. Изразява се в чувство за натиск в областта на очите, челото и бузите. В същото време носът се запушва. Характерно е и че дискомфортът се засилва при навеждане на главата.

Цервикогенно

Цервикогенното главоболие е разпространено при бременност, тъй като е породено от възпаление или влошена функция на мускулно-скелетните структури на гръбначния стълб в неговата горна шийна част. Болезнените усещания могат да засегнат една или няколко части от главата.

На какво се дължи главоболието по време на бременност?

От който и тип да е Вашето главоболие, провокиращите и засилващи го причини през бременността обикновено се припокриват. Повечето от тях са най-характерни за първия триместър.

Първи триместър

Това е периодът от бременността, през който тялото на жената е изложено на най-голям стрес. Промените настъпват бързо, а на него му е необходимо време, за да се адаптира. Оттам произтичат и повечето неразположения, сред които е главоболието.

Промени в организма

Промените в тялото през ранната бременност са основно хормонални.

Хормонални

В този период нивата на естрогена рязко се повишават, което често става причина за главоболие. В същото време голямо е количеството и на релаксина и прогестерона, които могат да засегнат основата на черепа, врата и челюстта, причинявайки дискомфорт.

Стрес

Каквото и да си говорим, бременността е стресираща. Мисли за раждането, за отглеждането на детето, съпруг, който все не помага достатъчно с домакинските задължения, гадене, глад, болки и притеснения за здравето на мъника. А списъкът дори не се изчерпва дотук.

Глад

През първите месеци на бременността е възможно гладът да бъде почти постоянен - дори през нощта. Сред причините за това са хормоналните промени, евентуалните повръщания и зараждащият се нов живот.

Ниски нива на кръвната захар

Под влиянието на допълнително синтезираните хормони от плацентата по време на бременността е нормално в дадени моменти нивата на кръвната захар да се повишават. Последващото им спадане обаче може да доведе до главоболие.

Запушен нос

Запушването на носа също може да предизвика дискомфорт в областта на главата. Засегнати са синусите, челото, а понякога и бузите.

Спиране на кофеина

Кофеинът е противопоказен по време на бременността, поради което много от дамите напълно го изключват от диетата си. Това може да предизвика остро главоболие през първите дни, докато организмът се адаптира.

Умора и безсъние

Бременността е свързана и с непрестанна умора, а често и безсъние. Сред причините за това могат да бъдат гаденето, гладът, жаждата, честото ходене до тоалетна, стресът.

Гадене и/или повръщане

През първия триместър рязко се повишават и нивата на човешкия хорион-гонадотропин - хормонът на бременността. Под негово влияние повечето жени изпитват силно гадене, а някои и повръщат. Дехидратацията и дискомфортът често пораждат и болка в главата.

Дехидратация

През този период от живота си жената се нуждае от още по-големи количества вода от нормалното, тъй като обемът на кръвта й постепенно се увеличава. Ако приемът на вода не е в нужното количество, дамата бързо може да се дехидратира.

Определени храни, напитки и аромати

През този период жените обикновено са изключително чувствителни и на силните миризми. Освен това съществуват конкретни храни и напитки, които могат да се превърнат в причина за дискомфорта, засягащ главата. Сред тях са:

  • млечни продукти;
  • шоколад;
  • кафе и кола;
  • фъстъци;
  • домати;
  • консерви с месо.

Втори и трети триместър

През втората и третата част от бременността повечето от горепосочените фактори изчезват (поне в голяма част от случаите). Някои обаче се запазват, а наред с тях могат да се появят и други като:

  • повишено напрежение в мускулите;
  • повишено кръвно налягане;
  • гестационен диабет;
  • изкривена стойка под влияние на повишаващото се тегло;
  • понижен имунитет.

Как да се справите с главоболието по време на бременност?

Тъй като приемът на лекарства в този момент не е препоръчителен, Ви предлагаме няколко алтернативи, които биха могли да облекчат дискомфорта:

Пийте повече вода

Приемът на допълнително количество вода е изключително ефективно средство в тази ситуация.

Спете достатъчно

Постарайте се да си набавяте достатъчно количество сън. Ако нощните ставания до тоалетната Ви пречат, е добра идея да спите поне 1 или 2 часа следобед.

Движете се повече

Редовните разходките и леките, съобразени със състоянието Ви упражнения ще Ви осигурят тонус и допълнителна енергия. Освен това ще тушират стреса, ще подобрят съня Ви и ще подпомогнат синтеза на хормони на щастието, които да неутрализират болката.

Намалете стресовите фактори

Колкото повече е спокойствието в живота Ви, толкова по-добре ще се чувствате. Затова и направете всичко по силите си, за да си го осигурите. Гледайте романтични комедии и забравете за трилърите. Помолете близките си да не Ви занимават със своите притеснения относно бременността. Обяснете на партньора си, че от него в най-голяма степен зависи Вие и бебето да сте добре, затова да не Ви напряга излишно. И не на последно място, ако работната Ви среда е твърде стресираща, помислете за по-ранно излизане в болничен.

Ходете на масажи и физиотерапия

От голяма полза в случая могат да бъдат масажите и специализираната физиотерапия. С помощта на специалистите в тези области можете да закрепите шийните си и гръбначните мускули и да подобрите стойката си. С помощта на разтягания, сензорно-моторно обучение и упражнения за стабилност, сила и мобилност е възможно скоро да забравите за главоболието.

Какво може да се пие при главоболие при бременност?

В случай че гореизброените методи не помогнат, можете да се обърнете към парацетамола. Това е едно от малкото позволени лекарства за главоболие по време на бременността. Важно е обаче да взимате възможно най-ниската ефективна доза и то не твърде често. В голямо количество съществуват противопоказания дори за това лекарствено средство..

В случай че страдате от мигрена, от полза може да Ви бъде и Omni Biotic Migra При мигренозна болка 3 гр 30 сашета. Този специализиран пробиотик е напълно безопасен за прием по време на бременност и осигурява ефективно действие, намалявайки интензивността, а понякога и премахвайки мигренозното главоболие.

Кога да посетим лекар?

Важно е да знаете, че главоболието по време на бременност не е за подценяване. В случай че е хронично, е добре своевременно да известите наблюдаващия Ви акушер-гинеколог, а в следните ситуации е необходимо да потърсите спешна медицинска помощ:

Силно главоболие, което не отминава

Ако интензивността му е твърде силна и дори парацетамолът не помага, е добре да се обърнете към лекар. Особено ако това състояние е продължително и необичайно за Вас.

Замъглено зрение и/или чувствителност към светлина

Ако е придружено от замъглено зрение и чувствителност към светлина, гадене и подуване на ръцете и лицето, то се обадете на 112 или отидете максимално бързо до избраната от Вас специализирана болница за бременни.

Силна болка под ребрата

Друг притеснителен симптом са болезнените усещания под ребрата. В тази ситуация също е добре да се консултирате с лекар.

Внезапно подуване

Възможно е главоболието да бъде придружено от подуване. То може да засегне лицето, ръцете, краката.

Рефлукс, който не отминава

В случай че проблемът е придружен от рефлукс и/или гадене, които не отминават при прием на лекарства, то потърсете медицинска помощ.

Треска и/или схванат врат

Ако вдигнете висока температура и имате треска, е добре бързо да посетите лекар. Само по този начин ще се установи какво провокира състоянието Ви и ще Ви бъде назначено подходящо лечение.

Изтръпвания

В някои случаи болезнените усещания в главата са придружени и от усещане за изтръпване. Това е притеснителен симптом и налага преглед от лекар.

Вземете висококачествени добавки за бременни на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.