От какво зависи бързината на лекарственото действие

От какво зависи бързината на лекарственото действие

Когато сме болни или чувстваме някакво неразположение – главоболие, менструални болки, гадене, нервност, невъзможност да заспим, всички ние си мечтаем за мигновено изцеление. За някои здравословни проблеми наистина съществуват медикаменти, които бързо възвръщат комфорта. В други случаи обаче, за да почувстваме ефекта на приетото лекарство се налага да изчакаме часове или дори дни. Можем ли да ускорим този процес? Как да не го забавяме? От какво зависи моментът на така мечтаното облекчение? Отговор на всички тези въпроси ще дадем в днешната статия.

Каква е ролята на формата на медикамента

За да почувстваме желания ефект от лекарството, то трябва да е достигнало засегнатата част от нашето тяло. Колкото по-бързо се случи това, толкова по-скоростно е действието. Лекарствата обикновено се разпространяват из тялото ни чрез кръвния поток. Затова и е логично директно инжектираните медикаменти обикновено да успяват да ни повлияят възможно най-бързо.

Друг сравнително скоростен начин за лечение са инхалациите. Чрез тях ефективно облекчаваме инфекции на долните и горните дихателни пътища, до които прилаганите медикаменти достигат почти мигновено.

Не много дълъг е и периодът, отнемащ да усетим действието на течните лекарствени средства като ефервесцентните таблетки, капките, соковете. На тях не им се налага да се разтварят в организма, което спомага за по-бързото им преминаване към кръвния поток. От друга страна, капсулите и таблетките, които приемаме чрез вода, първо, трябва да се разтворят в стомаха и червата, за да преминат в кръвта чрез чревната лигавица. Това обаче отнема повече време.

Сравнително бърз е ефектът и на таблетките за смучене, чиито активни съставки бързо навлизат в организма ни през устната лигавица.

Какво е влиянието на течностите и на храната

Какъвто и медикамент да приемаме, винаги е необходимо, първо, да сме се запознали с препоръките от листовката. От нея можем да разберем дали дадено лекарство се приема на гладно, по време или след хранене.

Когато вземаме даден медикамент на празен стомах, той се абсорбира по-бързо от организма ни, което ни осигурява и по-бърз ефект. В същото време обаче, ако е твърде агресивен и е в състояние да предизвика стомашни проблеми, то не е препоръчително да го приемаме гладни.

В същото време мастноразтворимите медикаменти, каквито са и много витамини – А, D, E, K, се препоръчва да се приемат с храна, спомагаща усвояването им от организма. Най-добре е това да са месо, млечни продукти, риба.

Видът на храната, която консумираме заедно с или преди лекарството, е от ключово значение за ефекта. Хубаво тя да е не само богата на мазнини, но и да е бедна на фибри, тъй като те спомагат за по-бързото прочистване на тялото ни, чрез което лекарствата често биват изхвърлени заедно с останалите отпадъчни субстанции, преди да ни предоставят действието си. Сред храните, които е препоръчително да избягваме, са:

  • овесени ядки и трици;
  • пълнозърнести продукти;
  • плодове – особено ябълки;
  • боб, леща;
  • тиква;
  • зеле;
  • гъби.

Голяма роля за действието на лекарствата играе и течността, с която ги приемаме (когато такава е необходима). Обикновено водата е най-добрият избор, тъй като тя спомага за оптималното им разтваряне. Колкото по-голямо е количеството й, толкова повече ускоряваме ефекта на действието. Добре е да отбележим и че в много от случаите по-топлата вода спомага за по-бързото разграждане на лекарствата.

Важно е и да знаем, че някои течности са изключително противопоказни за комбиниране с медикаментите, тъй като отслабват, забавят или напълно неутрализират ефекта. Такива примери са:

  • млякото – то намалява силата на действието на антибиотиците;
  • сокът от грейпфрут – изменя фармакологичното действие на медикамента;
  • кафето и колата – разтварят лекарствата твърде бързо и не успяваме да усвоим максималната доза от активните им съставки;
  • чаят – забавя абсорбирането на медикаментите, с което и техния ефект;
  • алкохолът – може да увреди черния дроб.

Има ли значение по кое време от деня приемаме лекарството

В много от случаите лекарствата се приемат сутрин, ако е необходимо това да се случва на празен стомах. За вечерта обикновено са предназначени тези от медикаментите, на които им отнема повече време, за да подействат. Добър пример са онези от тях с лаксативен ефект, които приемаме преди лягане, за да усетим действието им сутринта.

Добре е да имаме предвид и че някои лекарствени средства се приемат през точно определен интервал от време, за да усетим действието им. Пример са антибиотиците, при които се цели оптимално насищане на кръвта с активните съставки. Ако пропуснем прием, лечението няма да постигне желаните резултати.

Други фактори, повлияващи бързината на действие на лекарствата

Рядко споменаван факт е, че дори позицията на тялото ни се отразявана бързината на действие на медикаментите. Ако сме в изправено състояние, когато ги приемаме, те преминават много по-бързо през хранопровода, което ускорява действието им. Съответно, ако ги приемаме легнали, се случва точно обратното и усещаме подобрение на неразположението ни много по-бавно. По тази причина дори и да ни е лошо, да сме изморени и отпаднали, е препоръчително да ставаме от леглото поне за приема на лекарствата си.

Важно е да обърнем внимание и на необходимостта от достигане на определено ниво на насищане на тялото ни с активните съставки, за да усетим действието им. При някои медикаменти това се случва по-бавно – например при антидепресантите, поради което ефектът им става осезаем след едва няколко дни или дори седмици.

Добре е да знаем и че някои медикаменти не се приемат в активната им форма. За да ни удовлетворят с действието си, най-напред трябва да се преобразуват в организма ни. Така например някои форми на фолиевата киселина се превръща във витамин Б9, преди да бъдат усвоени от тялото, а бета каротинът – във витамин А.

Отношение към ефекта на медикаментите има и комбинираният им прием с други лекарства. В много от случаите той е противопоказен, тъй като отслабва, неутрализира ефекта или е възможно да доведе до нежелани странични реакции. Затова и е препоръчително, ако лекуващият лекар изрично не ни е посъветвал да взимаме два, три или повече медикамента наведнъж, да ги приемаме с по поне 10 минути разлика между всеки два от тях.

Разбира се, всеки организъм е различен, поради което и моментът на действието може да бъде по-скорошен или по-забавен. Въпреки това съществуват някои лекарствени средства, които се отличават именно със своя експресен ефект:

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.