Как да се противопоставим на стареенето на косата

Как да се противопоставим на стареенето на косата

Косата е много важна за цялостния ни външен вид – особено при жените. Повечето от дамите ежедневно полагаме усилия, за да постигнем перфектна прическа, боядисваме се, изправяме и къдрим косата си. Много от нас се стараем да приведем вредата от тези процеси до минимум, но въпреки това често пропускаме важни стъпки от правилната грижа.

Докато сме млади, може и да се справяме лесно с увредените кичури, да експериментираме без притеснение от дълготрайни последствия. С напредването на възрастта обаче признаците на стареенето засягат всяка част от тялото ни – включително косата и скалпа. Тогава вредните фактори, на които подлагаме косъма си, допълнително подсилват увреждането и нуждата от по-големи и специализирани грижи нараства.

Поддържането на здрава и жизнена коса не е просто прищявка. Видът на прическата ни се отразява на нашето самочувствие, на общуването ни с околните. Затова нека й даваме грижите, от които се нуждае, винаги, не само когато увреждането стане отчетливо за очите ни.

Кои са признаците на стареене на косата и кога стават видими

Мнозина свързват остаряването на косата основно с побеляване и оплешивяване. Признаците за стареене на косъма обаче са доста повече:

  • посивяване;
  • изтъняване;
  • става по-чуплив;
  • дехидратиране;
  • расте по-бавно;
  • губи жизнеността си;
  • губи обема и еластичността си;
  • структурата му се нарушава.

Немалко хора обясняват загубата си на коса с хормонални проблеми и други заболявания, но рядко се замислят за процесите на стареене, обяснява проф. д-р Северин Лойшли за Ревалид.* Важно е да познаваме тялото си и процесите, които се случват в него, за да сме в състояние да взимаме адекватни мерки в точните моменти.

Побеляването например се дължи на клетъчни изменения в космения фоликул, явяващи се част от епидермиса и образуващи коса в кръгов процес.* Когато възрастта ни започне да напредва, активният цикъл на космения фоликул се съкращава и клетките, образуващи пигмента на косъма, намаляват своята активност. Това постепенно причинява не само обезцветяването (побеляването) на косата, а и забавя растежа й, прави я по-тънка и слаба.

Интересен факт е и че дебелината и плътността на косъма достигат максимума си, когато сме приблизително на 30 години. След това постепенно намаляват, като признаците на остаряване стават отчетливи към 40-ата ни годишнина. Именно тогава е препоръчително да обърнем по-специално внимание на косата и скалпа си, да им осигуряваме необходимите подхранване и защита, за да се радваме на красива и жизнена прическа възможно най-дълго.

Косата изисква грижа подобна на тази за кожата ни

Само се замислете, повечето от дамите над 40 ежедневно нанасят специализирани и висококачествени козметични продукти на лицето си, за да го поддържат младо и красиво въпреки възрастта си. В същото време много от тях дори не се замислят за остаряването на косата. Всъщност това, което правим, за да предпазваме епидермиса си от увреждане и да забавим стареенето му, до голяма степен наподобява и нуждите на косата ни.

На една от челните позиции можем да поставим слънцезащитата. „Стволовите клетки в космените фоликули се диференцират в нещо прекрасно и специално – здрава коса. Това е биологично чудо, което се случва непрекъснато, косата расте и се подменя. следователно, тя остава силно податлива на стресови фактори, като например свободните радикали, причинени от UV радиацията или замърсяването на въздуха”, споделя проф. д-р Северин Лойшли*.

С годините клетките на косъма отслабват, стават все по-подвластни на външните промени и процесите на стареене, оксидативният стрес придобива все по-голяма способност да уврежда ДНК-то на косъма, понякога перманентно. Макар и да е трудно да избягаме от радиационните UV лъчи на слънцето и замърсяването на въздуха в градска среда, с употребата на подходящи защитни средства сме в състояние да доведем негативния им ефект до минимум.

Важно е да знаем, че UV лъчите разрушават протеините в косъма, намалявайки силата и плътността му. По този начин и го предразполагат към накъсване. Увреждат също така космените фоликули (корените на косъма), скалпа, превръщат прическата ни в безжизнена слама. Затова и както използваме слънцезащита с висок фактор за кожата си, така е необходимо да нанасяме подобен продукт на своята коса. Добре е да не забравяме тази стъпка от грижата си за нея не само когато сме на море или в планината, а и в ежедневието си в града. Хубаво е да запомним, че слънцето е вредно за косата ни навсякъде и във всеки момент от годината. Добре е да знаем, че се предлагат чудесни козметични продукти, предпазващи я от UV лъчението, без да я омазняват и утежняват, без да влияят негативно на прецизната ни прическа. Чудесен вариант е Revalid Anti-Aging Fluid Анти-ейдж флуид за тънка коса 100 мл.

От огромно значение за здравето, красотата и жизнеността на косата са още:

  • редовното нанасяне на овлажняващи продукти за скалпа и косата;
  • достатъчното подхранване на косата и скалпа с необходимите им витамини, минерали и микроелементи;
  • употребата на противовъзпалителни средства, поддържащи натуралния липиден и микробиомен баланс на скалпа;
  • използването на антиоксидантни средства, защитаващи клетките на косата и скалпа от оксидативния стрес.

За целта до голяма степен ни помагат специализираните шампоани, балсами, маски и флуиди без отмиване за коса, предназначени за забавяне процесите на стареене, както и за справяне с изтъняването на косъма. Препоръчително е да подпомогнем ефекта им и с подходящи хранителни добавки.

Кои продукти Revalid да изберем за красотата и здравето на косата и скалпа си и защо

Revalid е швейцарска марка за висококачествена медицинска козметика, която води началото си от 1992 г. Широката й гама от продукти предоставя комплексна грижа за косата, скалпа и лечение при косопад. Ревалид е част от швейцарската фармацевтична компания Евофарма, притежаваща дълбоки познания и дългогодишен опит в поддържането красотата и здравето на косата. Днес тя развива все по-иновативни и ефективни продукти, като много от тях са предназначени именно за стопиране процесите на стареене на косата.

В разработването на козметиката за коса Ревалид участват висококвалифицирани здравни специалисти, дерматолози и независими институти. Важно е да отбележим и че всички продукти на марката преминават през щателни дерматологични тестове, уверяващи ни в качеството им.

Специалистите зад Revalid се водят от холистичния подход, учещ ни, че косата се нуждае от дълбоко подхранване по цялото си продължение – от самите корени чак до връхчетата. Отчитат и голямото значение на красивия външен вид на косата за нашите самочувствие и увереност, за цялостния ни начин на живот.

От марката заявяват, че се стремят да ни демонстрират, че качествената грижа за косата и за нас самите като цяло ни помага вътрешната ни красота да засияе и навън.*

За това ни служат висококачествените продукти за косата и скалпа Ревалид на топ цени от онлайн Аптека Гален.

Какво ни предлага серията Revalid Anti-Aging за изтъняваща коса

Серията Revalid Anti-Aging за изтъняваща коса е специално разработена за дамите над 30 години, които желаят да забавят процесите на стареене на косата или да се справят с вече видимите признаци на възрастта. Важно е да отбележим и че продуктите от серията са дерматологично тествани и не съдържат вредни ингредиенти. А ето и как могат да ни помогнат:

  • Revalid Anti-Aging Shampoo Шампоан Анти-ейдж за тънка коса 200 мл - този висококачествен медицински шампоан е специално разработен, за да отговори на нуждите на тънката и изтощена коса. Той защитава скалпа от негативни външни влияния, сред които и оксидативния стрес. В същото време забавя остаряването на косъма и стопира изтъняването му. Косата става по-здрава и по-малко накъсваща се. Специалната формула на шампоана съдържа три изключително ефективни активни съставки. Това са:
    - DN-Age – тази ключова за серията съставка осигурява мощен антиоксидантен ефект и оказва противовъзпалително действие на скалпа и космените фоликули;
    - екстракт от листа на Cassia Alata/ Касиа Алата – това растение се отличава със способността си да предпазва ДНК-то на скалпа и косата от увреждане, забавя побеляването на косъма, подпомага поддържането на плътна, здрава и гъста коса;
    - екстракт от цветето еделвайс – макар и ендемитно у нас, това цвете е характерно за земите на Швейцарските Алпи, откъдето и води своя произход, използваното за шампоана. Именно този екстракт ефективно защитава косата и скалпа от вредното действие на UV лъчите и високите температури, той оказва антиоксидантен ефект, предпазва от свободните радикали и защитава ДНК-то от увреждане. Важно е да отбележим и че шампоанът придава обем и плътност на прическата и е без включени парабени, сулфати, силикони. Препоръчва се за комбинирана употреба с флуида от серията;
  • Revalid Anti-Aging Fluid Анти-ейдж флуид за тънка коса 100 мл – активните съставки във флуида от серията на Ревалид Анти-Ейджинк за тънка коса съдържа същите активни съставки като шампоана - DN-Age, екстракт от листа на Cassia Alata и екстракт от еделвайс. Той допълва и засилва ефекта му. Подпомага здравето на косъма и скалпа, предпазва ДНК-то им от увреждане, оказва ефективна защита от UV лъчението на слънцето, от замърсяванията в градска среда, от свободните радикали. Придава обем и допълнителна сила на нашата прическа. Добре е да обърнем внимание и на начина му на употреба. Флуидът е подходящ за нанасяне както на суха, така и на влажна коса, като не е необходимо да се изплаква с вода. Ако желаем да окажем протекция на скалпа си, е необходимо да разделим косата на път и да втрием 1 пипета от продукта в скалпа с деликатни масажиращи движения. В случай че целта ни е да защитим косата, флуидът се нанася върху дланите ни, след което го разнасяме равномерно по цялата дължина на косата, като междувременно я разресваме с четка.

С редовната употреба на тези два продукта косата придобива плътността и здравината, които винаги сме искали. Забавяме процесите на стареене и й оказваме необходимата защита от слънцето, без това да утежнява нашата прическа.

Можете да се сдобиете с шампоана и флуида на Ревалид и под формата на различни промо комплекти:

Какво ни предлага серията Revalid Hair Loss

Серията Revalid Hair Loss е предназначена за интензивна борба с косопада и за дълбоко подхранване на косата. Серумът и шампоанът от гамата дължат невероятния си ефект на своя специален състав:

  • редензил - патентована активна съставка от областта на регенеративните медицински изследвания. Оказва стимул на растежа на косъма и ефективно редуцира падането на косата;
  • екстракт от пелин от Швейцарските Алпи – отличава се със силни естествени антиоксидантни свойства;
  • аjidew – оказва естествено овлажняване, улеснява оформянето на прическата и я предпазва от наелектризиране;
  • пантенол - помага за съхранение и абсорбиране на влагата в косата, за регенериране на увредената коса и редуциране на цъфтежите;
  • токоферил никотинат (витамин E) – оказва силни антиоксидантен и овлажняващ ефект. Съдържа се само в шампоана.

Серията включва и високоефективна хранителна добавка, оказваща пълноценна грижа на косата и ноктите - Ревалид Грижа за коса и нокти 60 капсули. Тя им осигурява оптимална комбинация от хранителни вещества за максималните им здраве и красота. Така с козметиката и хранителната добавка на Ревалид прическата ни получава грижа отвътре навън и бързо придобива жизнеността, за която винаги сме мечтали.

Как да използваме продуктите на Ревалид

Както ни съветва проф. д-р Северин Лойшли, за да се възползваме от максималния благоприятен ефект на специалната козметика за коса Revalid, е необходимо стриктно да следваме инструкциите за употреба*. Важно е да употребяваме шампоаните, балсамите, маските и флуидите толкова често, колкото е упоменато на опаковката. Хубаво е да се придържаме към инструкциите във връзка с начина им на нанасяне – в корените на косата, по протежението й, в скалпа или навсякъде. Добре е да проверим и дали продуктът е предназначен за втриване във влажна коса, или е по-добре тя да бъде суха. Ключов фактор е и евентуалната необходимост от измиване на продукта.

Макар и през по-голямата част от съзнателния си живот да сме използвали шампоани и балсами за коса, когато желаем да постигнем противостареещия ефект, който серията Revalid Anti-Aging за изтъняваща коса ни предлага, стриктното следване на инструкциите е основополагащо за успеха ни. Добре е да акцентираме и на постоянството, което процесът по възстановяване здравето и красотата на косата изисква. Редовната употреба на медицинската козметика е това, което ще ни дари с бленуваната жизнена прическа.

Погрижете се отвътре навън за косата си, подхранете я с висококачествената хранителна добавка Ревалид Грижа за коса и нокти 60 капсули и я защитавайте от UV лъчите с Revalid Anti-Aging Fluid. Ефектът няма да закъснее.

Вземете продуктите Revalid на топ цена от онлайн Аптека Гален сега, изпитайте благотворното им действие върху косата и скалпа си!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.


* RevalidBG

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.