Всичко, което трябва да знаем за атопичния дерматит

Всичко, което трябва да знаем за атопичния дерматит

Атопичният дерматит е незаразно състояние на кожата, свързано със свръхактивност на имунната система. Това е най-често срещаният тип екзема и засяга около 20% от децата и 3% от възрастните хора. Често засегнатите от атопичен дерматит са склонни към проява и на астма, алергичен ринит, алергичен конюктивит, хранителни алергии, уртикария и други видове екземи.

Полезно е да знаем, че обикновено атопичният дерматит се отключва през първите 6 месеца от живота на бебето, като някои деца го израстват с възрастта. За съжаление, при други проблемът остава за цял живот. Лечение все още не е открито, но съществуват множество начини за облекчаване на симптомите. Повече за тях прочетете по-долу.

Вземете козметични продукти за проблемна кожа на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Какво представлява атопичният дерматит?

Както вече споменахме, атопичният дерматит се обуславя от свръхактивната имунна система на засегнатото лице. Вследствие на тази прекомерна активност на имунните клетки епидермисът се възпалява и кожната му бариера се нарушава. Той става сух и лесно се раздразва. Става по-податлив и на външни дразнители като прах, акари, замърсен въздух, които лесно могат да преминат през наранения хидролипиден слой.

Симптоми

Сред симптомите на атопичния дерматит са:

  • сърбеж;
  • обриви;
  • зачервяване при светлата кожа и оцветяване в лилав, кафеникав или сивкав отенък на по-тъмната.

Тъй като дискомфортът често е постоянен, той може да доведе до безсъние, хронична умора, нарушена концентрация, да влоши както начина на живот, така и здравето на потърпевшия.

Добре е и да отбележим, че най-често засегнати от тези признаци са вратът, горната част на гърдите, клепачите, дланите, стъпалата, глезените, китките, сгъвките на лактите и коленете, като при децата обхващат още лицето и скалпа.

Фази

Атопичният дерматит е рецидивиращ проблем, който се характеризира с периоди на обостряне на симптомите и с моменти на ремисия. Също така се отличават четири фази на протичане на заболяването:

  1. Всичко започва с формирането на червени сърбящи и топли петна по кожата.
  2. Следва появата на малки везикули, съдържащи течност. На този етап е наличен и характерният за атопията сърбеж.
  3. След това кожата се покрива с жълти корички, които постепенно се отделят до няколко дни.
  4. Финалната фаза включва покриването на лезиите със сквами. По-късно те могат да се облекчат, да рецидивират или да се задържат и хронифицират, изсушавайки още повече епидермиса.

Какви са причините за появата на атопичен дерматит?

Конкретната причина за свръхактивността на имунната система все още не е известна. Въпреки това са установени определени фактори, които предразполагат към това състояние:

Генетична предразположеност

Често в семействата с хора, засегнати от атопичен дерматит, се раждат и бебета, страдащи от екземата. Върху генетичната предразположеност оказва влияние и начинът на живот на майката по време на бременността. В случай че тя претърпи инфекциозно заболяване, докато носи бебето, е възможно след раждането му да се проявят подобни алергични проблеми.

Среда на живот

През последните десетилетия случаите на атопичен дерматит нарастват по брой. Основният виновник за това е по-замърсената ни среда на живот. Фините прахови частици, тютюневият дим и останалите външни агресори, на които се излагаме ежедневно, са в състояние да отключат заболяването.

Стрес

В някои случаи виновни за развитието на проблема са високите нива на стрес в живота на засегнатия. При хронично нервно напрежение шансовете за проява на атопичен дерматит са немалки.

Каква козметика трябва да използваме при атопичен дерматит?

Изборът на висококачествена медицинска козметика е основополагащ за облекчаване на дискомфорта при атопичен дерматит. Важно е използваните продукти да са щадящи към епидермиса и по възможност да бъдат специализирани за състоянието.

Ключови в случая са овлажняването и хидратацията, за които помагат емолиентите. Това са дълбоко хидратиращи продукти, възстановяващи увредения хидролипиден слой и по този начин защитаващи епидермиса от навлизане на дразнители в него. Препоръчително е този тип козметични средства да се използват поне два пъти дневно или по-често, ако чувстваме необходимост. Добре е с хидратиращи свойства да бъдат както кремовете и млеката за лице и тяло, така и измивните ни продукти.

Отлични варианти са:

Как да облекчим сърбежа и други симптоми на атопичен дерматит?

Други методи за облекчаване на дискомфорта са:

Ежедневни навици

Промяната на ежедневните навици е основополагаща за постигането на така желания комфорт. Аспектите от живота си, на които е добре да обърнем внимание, са:

  • къпане - препоръчително е внимателно да обтриваме епидермиса си, да се мием с хладка (а не с топла или гореща) вода за не повече от 10 минути. Ваните са противопоказни. Важно е и да се подсушаваме внимателно с леки потупващи движения с мека памучна кърпа;
  • правилна диета - противопоказно в случая може да бъде храненето, включващо канела, ванилия, карамфил, джинджифил, бобени култури, миди, соя, шоколад, кафе, спанак, захарни и тестени изделия, подсладени и газирани напитки, някои дресинги за салата;
  • ограничено излагане на слънце - за съжаление, слънцето е в състояние да влоши проблема, поради което е препоръчително да не прекарваме дълги часове под лъчите му. В случай че все пак се налага да се изложим на слънце, е важно да използваме слънцезащита с висок фактор;
  • носене на дрехи от леки и естествени материи - чудесен избор е памукът;
  • пране на дрехите с подходящи препарати - важно е да обърнем внимание и на перилните препарати, препоръчително е те да бъдат подходящи за чувствителна кожа. Отличен избор са бебешките варианти като Тео Bebe Течен перилен препарат с екстракт от лавандула 2.2 л;
  • отказ от тютюнопушенето - това е един от особено стресиращите организма ни фактори, чието изключване е в състояние да допринесе в голяма степен за нашия комфорт;
  • намаляване на стреса - тъй като стресът може да се превърне в причина за отключване на атопичния дерматит, намаляването му е в състояние да облекчи симптомите.

Билки

За домашното лечение на атопичния дерматит помагат и някои билки, сред които:

  • репей;
  • жожоба;
  • женшен;
  • астрагалус;
  • женско биле;
  • невен;
  • куркума;
  • лайка;
  • ехинацея.

Хомеопатия

В случай на атопичен дерматит помагат и определени хомеопатични препарати като Boiron Agraphis nutans Аграфис нутанс 5 СН и Boiron Anacardium orientale Анакапдиум ориентале 15 СН. Хомеопатията е изключително подходящ избор при подобна атопия, тъй като може да се употребява продължително време дори от деца.

Лекарства

При по-тежки симптоми дерматолозите препоръчват и употребата на препарати, известни като кортикостероиди. Те се нанасят най-вече локално под формата на крем. Действат противовъзпалително и спомагат за успокояване на раздразнения епидермис.

Погрижете се за комфорта си с продукти за проблемна кожа на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.