Как да облекчим алергичната кожа

Как да облекчим алергичната кожа

Кожата е най-големият орган в човешкия организъм. Тя е и нашият щит срещу външните агресори. Предпазва ни от директното зловредно влияние на патогени, бактерии, алергени. Защитава ни от загуба на влага, от сериозни наранявания и инфекции, от шок вследствие на резки температурни промени. Като всеки щит на първа фронтова линия обаче кожата ни е изложена и на голям риск от проблеми като лющене, изсушаване, сърбеж, опъване, парене, обриви. Сред най-разпространените причини за подобен дискомфорт е развитието на кожна алергия.

Вземете висококачествена козметика за алергична кожа на изгодна цена от онлайн Аптека Гален сега!

Какво е алергията

Алергията представлява състояние, при което имунната ни система отчита принципно напълно безвредна субстанция за опасна. Тогава имунните клетки я атакуват, причинявайки ни наподобяващи болестно състояние симптоми. Съществуват най-различни алергии, тъй като всеки организъм е индивидуален и е възможно да отключи подобен тип непоносимост към разнообразни алергени. Някои алергии са вродени, други се придобиват на по-късен етап от живота. Сред най-разпространените са сенната хрема, алергичната астма, хранителните алергии и кожните алергии.

Защо страдаме от кожни алергии

Ежедневно кожата ни е подложена на атаките на най-различни потенциални алергени и дразнители. При често и интензивно излагане на едни и същи от тях е възможно да развием алергия. Такъв е случаят при цветарите към цветния прашец, при бояджиите към боята, при фризьорите към използваните продукти за коса. За други хора алергията е вродено състояние, възможно е дори да бъде наследствена. Съществува и вероятност наличието на друг вид непоносимост като например към храни или полени да предизвика и атопия на кожата.

Сред най-разпространените алергени, предизвикващи дразнение на епидермиса, са:

  • акари от домашна прах или мухъл;
  • козина, пера, пух, вълна с животински произход;
  • почистващи и перилни препарати;
  • никел, използван често за бижута;
  • синтетични материи;
  • козметични продукти с агресивни съставки;
  • някои храни – яйца, ядки, млечни продукти, пшеница, морски храни;
  • някои лекарства.

Кожните алергични реакции се проявяват по индивидуален начин при всеки отделен човек. Обривите, сърбежът и дискомфортът се появяват на различни места и с различен интензитет според непоносимостта на конкретния организъм.

Какви са симптомите на кожната алергия

В случая на кожна алергия имунната ни система обикновено атакува попадналия върху епидермиса алерген (например при алергичен контактен дерматит), като същевременно страда и самата ни кожа.

Здравата кожа разполага с хидролипидна обвивка, състояща се от вода и липиди. Именно липидите осигуряват защитната функция, предпазвайки епидермиса ни от загуба на влага. Този слой ни пази и от външни фактори като слънце, вятър, студ, замърсяване, от бактерии и гъбички, осигурява баланса на водата и мазнините в кожата.

В случай на алергична реакция обаче тази защитна бариера бива компрометирана. Вече не ни защитава от външните дразнители и алергени, появяват се възпаления и сърбежи. Тогава кожата не само не ни предпазва от навлизане на зловредни вещества и микроорганизми, а и не е в състояние да възпрепятства загубата на влага. Става суха, груба, опъната.

При атопия на кожата обикновено се наблюдава и недостига й на филагрин – протеин, поддържащ баланса на влагата и структурата на епидермиса стабилна.

Така сред най-разпространените симптоми, придружаващи кожната алергия, се оказват:

  • сухотата;
  • сърбежът;
  • зачервяването;
  • усещането за опъване на кожата;
  • острите инфекции, включващи тежко възпаление на кожата, поява на мехури, сълзене, подуване.

Страдащият от кожна алергия неусетно попада в порочен кръг, тъй като всеки един от тези симптоми може да доведе до поява и на останалите. Сърбежът ни предизвикава да се почешем, което причинява допълнително раздразнение, отслабващо още повече кожната защитна бариера. Всичко това е възможно да предизвика развитието на суперинфекция – тежко възпаление на кожата, причинено от бактерии или вируси.

Каква е разликата между чувствителна, раздразнена и алергична кожа

Дразненията на кожата и отслабването на защитната й бариера засягат все повече хора. Сред най-уязвимите групи са бебетата, малките деца и хората в напреднала възраст. Наред с тях се нареждат и работещите като фризьори, козметици, шлосери, здравни работници, бояджии, хигиенисти, цветари, както и всяка по-дейна домакиня. Силна вреда на кожата ни оказват още студът, честото миене и дезинфекциране на ръцете, употребата на неподходяща козметика, дехидратацията на организма, стресът. Факторите, влошаващи състоянието на кожата, са много.

Често обаче бъркаме естеството на проблема, който те предизвикват. Макар и симптомите на чувствителната, раздразнената и алергичната кожа да си приличат, те са породени от различни дразнители. За да сме в състояние да се избавим възможно най-бързо от дискомфорта си, е необходимо да знаем какво точно го причинява. За това ни помага консултацията с опитен дерматолог. Важно е обаче и самите ние внимателно да наблюдаваме състоянието си, за да можем да отговорим акуратно на въпросите на специалиста при евентуален медицински преглед.

Кога страдаме от чувствителна кожа

Сред обичайните симптоми на чувствителната кожа са леко парене, зачервяване, дискомфорт, сухота, усещане за опънатост. Ключова в случая е липсата на обрив и интензивен сърбеж. В случай че кожата ни е чувствителна, е изключително важно да използваме щадяща и специално пригодена за нея козметика, за да не предизвивкаме допълнителни раздразнения. Повече по темата можете да прочетете в Как да се справим с чувствителната кожа.

Кога кожата ни е просто раздразнена

Възможно е и принципно нормалната ни и толерантна кожа да бъде раздразнена вследствие на употреба на агресивна козметика, перилни препарати и на други агресивни външни фактори. В този случай е много важно своевременно да се погрижим за нея, за да избегнем пълното разрушаване на хидролипидния защитен филм, което е предпоставка за развитие на алергия. Симптомите на раздразнената кожа наподобяват тези на чувствителната, но с взимането на адекватни мерки бързо можем да ги забравим. Препоръчително е да се посъветваме с дерматолог.

Кога става въпрос за кожна алергия

При кожната алергия симптомите на горните две състояния обикновено са придружени и от силен сърбеж и/или обрив. Кожата е зачервена и груба, като е възможно дори да не е дехидратирана. Появяват се още лишеи, екземи, уртикарии, пигментации. При кожна алергия консултацията с дерматолог е силно препоръчителна. Стандартната практика в случая е провеждане на пач тест, посочващ към какво точно сме алергични. Избягвайки конкретните алергени, възможността да възстановим комфорта си, е голяма.

Какви са видовете кожни алергии

До момента говорихме най-много за алергичния контактен дерматит. В този случай алергичната реакция протича след пряк контакт на кожата с алергена. Така например, ако сме алергични към никел, носенето на гривна от този метал предизвиква зачервяване и сърбеж точно в зоната на китката ни. Съществуват обаче и други видове кожни алергии. Сред тях са:

Атопичен дерматит

При атопичния дерматит алергията е вродена и оказва негативно въздействие върху целия организъм. Това състояние може да се превърне в причина за уртикария, мигрена, бронхиална астма и много други. По отношение на кожата атопичният дерматит засяга най-вече лицето, шията и ръцете, като децата са най-предразположени към проявленията му.

Уртикария

Това е едно от най-често срещаните алергични състояния, засягащи кожата. Изразява се в появата на различни по форма и големина папули, които бързо завяхват и сменят местоположението си.

Строфулус

Проявява се след ухапване или ужилване от насекомо или след консумация на алергенни храни като шоколад, ядки, мляко. Засяга най-често децата от 2 до 7 години и се изразява в появата на папули и везикули – малки сърбящи мехури.

Екзема

Този кожен обрив се отличава с наличие на възпаление, зачервяване и удебеляване на епидермиса, понякога придружени и от лющене. Възможно е екземата да е признак на друго заболяване, а не просто алергична реакция, поради което консултацията с лекар е силно препоръчителна.

Слънчева алергия

В този случай алергенът е слънцето, което трудно можем да избягваме. Как да облекчите този проблем, прочетете в Превенция и лечение на слънчева алергия с хомеопатия.

Как да се грижим за алергичната кожа

Алергиите са трудни за преодоляване състояния. Затова и лечението им обикновено се изразява в облекчаване на симптомите и избягване на алергените. За възстановяване на комфорта ни при кожна алергия ни помагат:

UV защитата

При алергия на кожата е препоръчително да я пазим от UV лъчите с висококачествена слънцезащитна козметика, предназначена за атопична, чувствителна и/или алергична кожа. Отлични примери за това са:

Употребата на специализирани козметични продукти

Ежедневно използваме най-разнообразни козметични продукти за поддържане чистотата, красотата и комфорта на кожата ни. Ако тя е алергична обаче, е още по-важно да подхождаме с голямо внимание към съставките им. Общо правило в този случай е да използваме поне 2 пъти в деня овлажняващ продукт, спомагащ за възстановяване на хидролипидния защитен слой на кожата. Добре е и да почистваме епидермиса си само с нежни и щадящи го продукти като Mustela Stelatopia Душ-гел за атопична кожа 200 мл и Bioderma Sensibio Мицеларна вода за чувствителна кожа 250 мл.

Също така е препоръчително винаги да избираме специализирана медицинска козметика за атопична кожа. Сред ключовите съставки на продуктите, които използваме, е хубаво да присъстват:

От голяма полза в случай на кожна алергия са ни специализираните серии на световните лидери в дермокозметиката като:

Редуцирането на стреса

Високите нива на стрес са в състояние сами по себе си да доведат до отключване на кожна алергия. За да облекчим сърбежа и останалите причини за кожен дискомфорт, е препоръчително да открием начин за по-добра релаксация. От полза могат да са ни активните тренировки, йогата, медитацията, както и приемът на билкови продукти като Swanson Valerian Root Liquid Extract Течен екстракт от корен на валериан 29,6 мл.

Къпането с хладка вода

Твърде топлата и прекалено студената вода допълнително влошават симптомите, съпътстващи алергията на кожата. Оптимална в случая е средната температура на водата, с която мием ръцете и лицето си, с която се къпем. Добре е да имаме предвид и че по-продължителните душове и ваните допълнително изсушават епидермиса. Затова и е добре душовете ни да не продължават повече от 10 минути.

Носенето на подходящи дрехи

При избора на дрехи е хубаво да четем внимателно етикетите. В случай на склонна към алергии кожа е важно да избягваме синтетичните материи и вълната. Препоръчителни са дишащите и деликатни памучни и ленените тъкани.

Избягването на алергените

Най-сигурният начин за ограничаване на алергията е избягването на алергените. Ако имаме непоносимост към акари, е важно да почистваме дома си старателно и ежедневно. Ако алергията ни е към никел, е добре да носим само сребърни и златни бижута. Ако сме алергични към козина, е препоръчително да не съжителстваме с домашни любимци.

Вземете специализирана козметика за алергична кожа на топ цена от онлайн Аптека Гален и възстановете комфорта си!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.