Защо да се ваксинираме против грип

Защо да се ваксинираме против грип

Грипът е едно от най-разпространените инфекциозни заболявания в света. Макар и мнозина да го изкарват леко, той не е никак безобиден. При нисък имунитет или други обстоятелства, отслабващи организма, грипът може да доведе до усложнения, постоянни увреждания и дори летален край.

На фона на вируса на Ковид-19 темата с противогрипните ваксини сякаш остава настрана, но тя е наистина важна. Интересно е да споменем и че медици от Мичиганския университет в САЩ заявяват, че лицата, ваксинирани против сезонния грип, се заразяват по-рядко и прекарват по-леко COVID-19. Тези твърдения могат да се сметнат и за догадки, но сигурното противогрипно действие на сезонните ваксини е вече изпитано и доказано. Ясен е и фактът, че грипът допълнително отслабва имунитета, прави ни по-податливи на Ковид-19, а комбинацията от двете болести е опасна за организма.

Какво е грипът

Есенно-зимният грип – инфлуенца, представлява остра, много заразна инфекция, лесно водеща до епидемии и пандемии. Той се причислява към род Orthomyxoviridae и бива причинен от три типа вируси:

  • Тип А – най-разпространен и заразен. Засяга не само хората, а и животните и птиците, с което се обяснява лесното му разпространение на различни географски ширини. Освен това може да мутира, създавайки нови щамове. Това е и причината организмът ни да не може да се сдобие с постоянни антитела срещу вируса. Грипните вируси от тип А се видоизменят и щамовете, които ни застрашават са различни всяка година. Това и налага ежегодното ваксиниране с цел превенция от инфекцията;
  • Тип B – този вирус е по-слабо мутиращ и засяга основно човека. Не е в състояние да доведе до пандемия, но се изменя достатъчно, че телата ни да не успеят да си изградят постоянна защита;
  • Тип C – засяга хората, кучетата и прасетата. Мутира в още по-слаба степен в сравнение с тип B, рядко разболява хората, като може да доведе до леки здравословни проблеми основно при малките деца.

Всички тези вируси се предават по въздушно-капков път, като при кашляне могат да се разпространяват в радиус от до 3 метра. Това се случва най-лесно в затворени помещения с много хора като градския транспорт, класните стаи, офисите, ресторантите.

Как да различим грипа от обикновена настинка

Както при грипа, така и при настинката човек може да изпита общо неразположение, да получи ринит, гърлобол, да вдигне температура, да киха и кашля. Докато настинката е сравнително лек вид инфекция обаче, грипът представлява сериозен риск за организма ни.

Възможно е и двата проблема да започнат с еднакво слаби симптоми. При грипа обаче до ден-два температурата рязко се повишава и може да достигне 39-40°C. При грипа вирусът обикновено навлиза в тялото ни през носоглътката, но бързо прониква в клетките и се разпространява из целия организъм. Започваме да усещаме мускулни болки, отпаднали сме, сухата кашлица скоро се превръща в продуктивна, като може да стане и гнойна.

При малките деца есенно-зимният грип понякога причинява още гадене, повръщане, стомашни болки и диария – симптоми обикновено характерни за летния стомашен грип.

Кога и какви мерки да вземем при грипна инфекция

Грипът е тежка инфекция, която обаче не се повлиява от антибиотици. Те са предназначени за бактериални болестни състояния, а както вече си изяснихме – грипът е причинен от вируси. Антибиотиците ще ни помогнат само в случай че грипът се превърне в причина за бактериална инфекция, каквато е пневмонията например.

При грип обикновено се препоръчва прием на антипиретици – медикаменти за сваляне на температурата, за облекчаване на гърлобола, хремата, кашлицата. Полезен е още приемът на антиоксиданти като витамините C и E, които подпомагат действието на имунната ни система.

Важно е обаче да запомним, че и при най-малкото съмнение за грипна инфекция е препоръчително да се обърнем към своя личен лекар. Той е човекът, който ще разчете симптомите най-добре и ще ни предпише правилните лекарствени средства. Колкото по-рано започнем с необходимото ни лечение, толкова по-бързо и безпроблемно ще се справим с болестта. Разбира се, най-препоръчителна е превенцията, за която ни помагат противогрипните ваксини.

Хубаво е да знаем и че инкубационният период на тази инфекция трае няколко дни, като в този период от време вече и самите ние можем да заразяваме. Освен това дори към края на болестта, когато възвръщаме силите си и се чувстваме по-добре, също сме заразни.

Кой е най-застрашен от усложнения при грип

Макар и грипът да се изменя всяка година и да е в състояние да ни изненадва, най-застрашени от по-тежко протичане обикновено са едни и същи групи от хора. Това са:

  • бременните;
  • хората над 65-годишна възраст;
  • хора с наднормено тегло;
  • лица с придружаващи заболявания като диабет, хронични белодробни проблеми като астма, хронични сърдечни заболявания, хронични бъбречни проблеми;
  • хора с нисък имунитет поради заболяване, при противораково лечение или третиране със стероиди;
  • лица с неврологични здравословни проблеми като инсулт, множествена склероза, церебрална парализа;
  • деца, които вече са преминавали през тежка белодробна инфекция;
  • хора, изложени на риск от зараза с Ковид-19;
  • хора, живеещи заедно с човек от гореизброените рискови групи.

Именно тези хора са и най-силно нуждаещите се от противогрипна ваксина.

Важно е да обърнем внимание на две от рисковите и често пораждащи въпроси, свързани с ваксините, групи – децата и бременните. В случай че няма друга причина, налагаща неваксинирането им, то не съществува опасност от прилагането на тази превантивна мярка при даден човек само защото е бременна дама или дете.

Освен това съществуват специални ваксини за деца от 2 до 17-годишна възраст, които се поставят чрез назален спрей – напълно нетравматичен метод за подрастващите.

Интересно е да отбележим и че при бременните жени няма пряка връзка между етапа от бременността и ваксинирането. В общия случай то е безопасно във всеки един момент. Чрез ваксинацията майката защитава не само себе си, а и бебето.

До какви усложнения може да доведе грипът

Повечето хора успяват да се излекуват напълно от грипа до 2-3 седмици. Това важи най-вече за лицата с добро общо здраве, които и преди са се срещали с подобни грипни щамове и имунната им система „знае“ как да реагира.

На фона на това обаче при ненавременно взимане на мерки или други фактори грипът може да доведе до:

  • бронхит;
  • пневмония;
  • миокардит;
  • гърчове;
  • менингит;
  • енцефалит;
  • проблеми за бебето при бременните;
  • аборт;
  • смърт.

Как да се защитим

Най-ефективният начин да се защитим от сезонния грип е чрез поставянето на ваксина. Имунизирането ни прави по-устойчиви на вирусите, разболяваме се по-рядко, а ако това ни се случи – преминаваме през болестта по-леко.

Тъй като грипните щамове, върлуващи в пространството, са различни всяка година, такива са и ваксините. Всеки сезон те се менят, за да обхванат „най-актуалните“ вируси. През сезон 2021/2022 това са:

  • Victoria;
  • Cambodia;
  • Washington;
  • Phuket.

Чудесни варианти за противогрипни ваксини срещу тези щамове са:

Други начини да подпомогнем защитата си са:

  • приемът на витамини и минерали за повишаване на имунитета;
  • честото миене на ръцете;
  • воденето на цялостно здравословен начин на живот.

Кога да се ваксинираме

За сезон на грипа се счита периодът от октомври до март-април. Пикът на този грип обикновено се наблюдава през месеците декември и януари. За да се сдобие с имунитет след ваксинацията, организмът ни обикновено се нуждае от около 2-3 седмици. По тази причина най-подходящи за поставяне на имунизация са октомври и ноември.

Важно е отново да обърнем внимание на факта, че ваксините се видоизменят всяка година според новите атакуващи щамове. Оттук лесно можем да заключим, че дори да сме ваксинирани през април, реимунизацията ще ни бъде необходимо още през октомври-ноември, за да сме защитени през новия сезон.

Интересно е да отбележим и че противогрипното имунизиране не изключва поставянето на ваксина срещу вируса на COVID-19. Необходимо е единствено да ни бъдат инжектирани през посочен от личния ни лекар интервал – обикновено през около 2 седмици.

Какъв е ефектът от противогрипната ваксина

Антителата в организма ни започват да се изграждат скоро след ваксинацията, като след от 7 до 10 дни вече са налични в тялото ни. До около месец вече можем да сме сигурни, че ваксината е свършила напълно своята работа.

Добре е да повторим и че имунизирането не ни предпазва напълно от разболяване от грип, но ни помага да преминем през него по-леко и без усложнения, без опасност за нашия живот.

Важно е да имаме предвид и че противогрипната ваксина не ни защитава от настинки, бактериални инфекции и други здравословни проблеми. Изключение от това може би е вирусът на Ковид-19, за който има догадки, че преминава по-леко при хора с поставена противогрипна ваксина.

За кого е противопоказно да се ваксинира

Добре е да знаем, че противогрипните ваксини се закупуват само по лекарско предписание и е препоръчително да бъдат поставяни от медицински лица.

Лекарският контрол е изключително важен особено за хора с алергии към яйца, към съставки във ваксината или с отслабен имунитет. За някои от тях имунизацията с конкретни ваксини може да бъде противопоказна.

Противогрипната имунизация е противопоказна и за болните от грип и настинка. При висока температура, гърлобол, хрема, кашлица е необходимо ваксинацията да бъде отложена.

Важно е обаче да знаем, че за човек с добро общо здраве ваксината е безопасна и не води до разболяване от грип. Тя може да причини временни странични реакции като отпадналост, повишаване на температурата, локална болка в областта на поставяне на инжекцията, но това е напълно нормално и не представлява повод за притеснение. Други по-тежки странични реакции се наблюдават изключително рядко.

След като се запознахте с най-важното за противогрипните ваксини, може би ще ви е интересно да прочетете и за имунизацията против вируса на Ковид-19:

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.