Връзката между тромбозите и векторните ваксини срещу COVID-19

Връзката между тромбозите и векторните ваксини срещу COVID-19

В началото на 2020 г. Ковид-19 изненада света, но ваксините бяха разработени светкавично бързо. Днес ежедневно се ваксинират хиляди, ала въпросите около този процес все още са много. Сред основните притеснения са тромбозите, за които се предполага, че се образуват вследствие от векторните ваксини, каквито са примерите с AstraZeneca и Johnson & Johnson, но доколко и кога тази тревога е основателна?

Тромбози, свързвани с векторните ваксини

Тромбозата представлява патологично съсирване на кръвта в кръвоносните съдове - този процес е известен като тромбогенеза. Факторите, които могат да доведат до това състояние са много – някои контрацептиви, бъбречни проблеми, бременност и раждане, травми, медицински процедури, дехидратация при децата и др.

Въпреки това броят на тромбозите, появили се след масовото разпространение на векторните ваксини, доведе до подозрението, че именно те ги причиняват. Наблюдаваните тромбози, свързвани с ваксинацията са:

  • мозъчна венозна синусова тромбоза;
  • тромбоза на спланхничните вени (коремна).

Мозъчната венозна синусова тромбоза е по-често срещаната. Ако не бъдат взети навременни мерки, тя може да причини парализа и/или инсулт, като всяка тромбоза е в състояние да доведе до летален край. Въпреки това, ако хората са запознати със симптомите и потърсят лекарска помощ своевременно, усложненията могат да бъдат избегнати. Ако съсиреците се установят достатъчно рано, често биват излекувани напълно успешно чрез подходящите медикаменти. Такива са например имуноглобулините, които разреждат кръвта.

В общия случай възникването на тромбозите е предизвикано от тромбоцитопения – състояние, характеризиращо се с нисък брой тромбоцити в кръвта. Сред най-разпространените обяснения за комбинацията от кръвните съсиреци и понижените нива на тромбоцитите в кръвта е имунен отговор, предизвикан от вкарвания в организма принципно безвреден геном на протеина на SARS-CoV-2.

Според учените подобни проблеми са най-често свързвани с векторната ваксина на AstraZeneca, като тази на Johnson & Johnson все още е в процес на проучване. Същевременно за руската векторна ваксина Спутник V и за китайската CanSino няма данни за причиняване на тромбози.

Колко разпространени са мозъчните тромбози

Допреди COVID-19 мозъчните тромбози се считаха за изключително рядък проблем. Широко разпространяваните данни в световен мащаб сочеха за от 2 до 5 случая годишно на милион души. Затова и дори единичните случаи на тромбоза след ваксинацията с АстраЗенека предизвикаха напрежение в цял свят. Постепенно обаче бяха изведени по-подробни данни за обстановката преди ваксините – 13,2 тромбози на милион души в годината за Нидерландия, 15,7 – за Австралия.

Що се отнася до тромбозите, свързвани с векторните ваксини, те са също толкова редки. Към 24.03.2021 г. в Англия са поставени около 18 милиона ваксини на AstraZeneca, а последвалите тромбози са 30 – само 7 от тях смъртоносни. Към 29.03.2021 г. в Германия са направени 2,7 милиона ваксинации със същия препарат, тромбозите са 31, а починалите от тях – 9.

В обобщение на наличните данни за разпространението на този проблем към април тази година директорът на Изпълнителната агенцията по лекарствата (ИАЛ) - маг. фарм. Богдан Кирилов, обясни, че случаите на тромбози след ваксинация с препарата на АстраЗенека са 3 на милион.

Често се прави сравнение между векторните ваксини и контрацепцията. И в двата случая съществува минимален риск от тромбоза, но средствата за предпазване от нежелана бременност са приети и широко разпространени от години. Вероятно това очаква и ваксините, тъй като ползите от тях надвишават риска, както отчита Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Кой е в най-голям риск от мозъчна тромбоза, причинена от векторна ваксина

Досега изследваните случаи сочат, че по-застрашени от мозъчна тромбоза са младите хора и жените. За най-рискова възраст е сочена около 30 години, а за по-безопасна - над 50-60 години. Предполага се, че причината жените да са по-засегнати от мъжете, е свързана с хормоните. Въпреки това трябва да се има предвид и фактът, че ваксината на АстраЗенека в Германия, където е проведено съответното проучване, е приложена върху по-голям брой жени, отколкото върху мъже.

Данните за ваксината на Джонсън енд Джонсън обаче потвърждават статистиката. В Америка наблюдаваните 6 тромбози след прилагането й към април тази година засягат само жени между 18 и 48-годишна възраст.

Симптоми за наличието на тромбоза

Развитието на мозъчна тромбоза след поставянето на векторна ваксина обикновено се случва от 4 до 16 дни след ваксинацията. Сред най-разпространените и осезаеми симптоми е силното главоболие, което продължава повече от няколко часа. Друг сравнително сигурен показател е появата на малки подкожни кръвоизливи, които се виждат с просто око. Това изключа мястото на убождане с инжекцията.

Сред симптомите за наличие на тромбоза от този и друг вид са още:

  • задух;
  • размазано виждане;
  • гърчове;
  • болка в областта на гърдите;
  • подуване на крак/а;
  • неспираща болка в корема.

При появата и на най-малкото притеснение за тромбоза е добре човек да потърси лекарска помощ, за да избегне възможните усложнения. Това е в сила и при общо неразположение, продължаващо повече от ден-два след ваксината. Хубаво е да се има предвид и че след 16 дни от поставяне на инжекцията, рискът се смята за отминал.

Как медиците разбират, че става въпрос за тромбоза

Веднъж потърсили лекарска помощ, специалистите могат много бързо да установят дали наистина става въпрос за тромбоза, чрез антигенен тест. В случай че той реагира на комплекса хепарин-тромбоцитен фактор-4, това ще сочи за проблем с кръвосъсирването, активизиращ тромбоцитите. Пример са 3 от пациентките с тромбоза след поставянето на препарата на Джонсън енд Джонсън в САЩ, при които проблемът е доказан точно чрез този метод.

Могат ли векторните ваксини да се модифицират така, че рискът да се избегне

Учени от университета във Франкфурт наскоро излязоха със становище (което все още очаква рецензия), че имат подозрение за причината за тромбозите след векторните ваксини. Те смятат, че развитието на проблема започва с доставянето на гена за спайк протеина на Sars-CoV-2, което при векторните ваксини се случва чрез аденовирусна система. Следващата стъпка е транскрибирането на гена на SARS-CoV-2 вътре в ядрото и последващото му изнасяне като иРНК от него. Отивайки в цитозола - течността, която се съдържа се в клетките, иРНК-то отново се трансформира в спайк протеин. Точно тук учените смятат, че настъпва проблемът.

Ролф Маршалек – един от провелите изследването, обяснява, че „Вирусната част от ДНК, произлизаща от РНК вирус, не е оптимизирана така, че да бъде транскрибирана вътре в ядрото”. Според него обаче е напълно възможно векторните ваксини да бъдат така изменени, че да се спре производството на анормални протеини, причиняващи тромбоцитопения.

Ако ви предстои да се ваксинирате срещу Ковид-19, можете да разберете как и защо да подсилите имунната си система преди инжекцията, от нашата статия по темата.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.