Защо може да изпитвате дискомфорт в рамото при движение?

Защо може да изпитвате дискомфорт в рамото при движение?

Раменете ни често носят тежки товари, отговарят за безброй движения и ни служат вярно, докато не ни заболят. Болката в тях при вдигане на ръката може да бъде силна, пареща, остра или по-тъпа. Тези усещания са широкоразпространен симптом, който в някои случаи е патологичен, а в други - непатологичен. Понякога се свързва с умора и претоварване, но друг път е вследствие на по-сериозни проблеми.

Какви са причините за болка в рамото при вдигане на ръка?

Сред най-разпространените причини за болки в рамото при вдигане на ръката са:

Тендинит на ротаторния маншон

Ротаторният маншон е съвкупност от четири мускула:

  • supraspinatus;
  • infraspinatus;
  • teres minor;
  • subscapularis.

Към тях са добавени и прилежащите им сухожилия, осигуряващи нормалното движение на раменната става. В случай на нараняване, възпаление или износване на някое от тези сухожилия е вероятно да изпитате болка в областта на ротаторния маншет при вдигане на ръката.

Тендинитът представлява възпаление на сухожилието. Сред симптомите са остра болка и подуване над предната или външната раменна област. Понякога болезнените усещания се разпростират и по цялото протежение на ръката.

Важно е да отбележим, че някои засегнати изпитват болка в рамото не само при вдигане на ръката, а и при спане. Тя е силна и пулсираща, като е в състояние да прекъсне съня.

Сред причините за развитие на тендинита са разхлабени стави, необичайни костни аномалии, често натоварване чрез вдигане на тежести и други товари над нивото на раменете. Важно е и да отбележим, че проблемът не възниква изведнъж, а се развива с времето.

За лечението му се прилагат методи като прием на нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства, поставяне на лед или друг тип студени компреси на засегнатото място, употреба на стероиди. В по-тежки случаи се стига до щадящия оперативен метод акромиопластика или до сериозна оперативна интервенция.

Прищипване в ротаторния маншон

Прищипването в ротаторния маншон, известно още като Синдром на удареното рамо, представлява прищипване на мускулите в ротаторния маншон на рамото. Те биват приклещени между главната раменна кост и израстък на лопатката, наречен акромион.

Този проблем се среща по-често при хора над 30-годишна възраст - както сред водещите заседнал начин на живот, така и сред спортистите. Сред обичайните провокиращи го причини са удар или шип. Болезнените усещания обикновено се локализират във външната страна на рамото. Понякога достигат цялата ръка, лакътя, врата. При вдигане на ръката болката се засилва, характерни са още признаци като пукане и/или прищракване.

Ако не бъдат взети навременни мерки, засегнатите мускули отслабват и с времето могат да се разкъсат. Сред начините за преодоляване на състоянието са физиотерапия, прием на противовъзпалителни болкоуспокояващи, прилагане на противовъзпалителни инжекции. Рядко се достига до оперативна намеса.

Бурсит на ротаторния маншон

Бурситът представлява възпаление на дадена бурса - малка торбичка, изпълнена с течност и редуцираща триенето между костите, сухожилията, мускулите и кожата.

Възможно е бурситът да бъде остър, който се появява изведнъж и се свързва с остра болка, или хроничен - продължителен, с по-слаби симптоми и спонтанни остри кризи.

Бурситът на рамото е известен още като бурсит на бейзболистите. Обикновено е предизвикан от травма, причинила разкъсване на ротаторния маншон или възпаление на сухожилията му. И в този случай неприятните усещания се проявяват при вдигане на ръката. Сред симптомите са още усещане за стържене и прескачане.

Сред възможните методи за лечение са противоинфекциозно, топлолечение, студотерапия, ултразвук, йонофореза и други.

Адхезивен капсулит

Адхезивният капсулит е известен още като замръзнало рамо. Представлява възпаление на капсулата на ставата на рамото. Сред симптомите са засилваща се болка и усещане за скованост в раменната област. Често проблемът отшумява с времето, но в много от случаите за това са необходими около три години.

Остеоартрит

Остеоартритът, засягащ рамото, се нарича още омартроза. Обикновено се свързва с изменение в ставата на рамото, което е вследствие на износване. Сред причините това да се случи са напредването на възрастта, недобре излекувана фрактура, бактериална инфекция, наследственост, редовно едностранно натоварване (например при носене на тежка дамска чанта), натоварващ спорт или редовно свирене на музикален инструмент.

Калцифициращ тендинит

В този случай се наблюдава натрупване на калциеви отлагания в мускулните сухожилия на ротаторния маншон. Проблемът обикновено засяга лица между 30- и 50-годишна възраст.

Конкретната причина за поява на калцифициращия тендинит не е известна. Предполага се, че не е свързана с травма.

Болката в случая се проявява както в покой, така и при вдигане на ръката. Начините за лечение включват употреба на НСПВС, аналгетици, лъчетерапия, физиотерапия и други.

Кои хора са предразположени към болки в рамото?

Сред хората, които са в най-голям риск от проява на подобен тип дискомфорт при вдигане на ръката са спортистите - баскетболисти, плувци, тенесисти. Наред с тях се нареждат музикантите като свирещите на цигулка например.

Кога да се консултирате с лекар?

Важно е да се консултирате с лекар, ако изпитате много силна болка при вдигане на лявата или дясната ръка, ако тя е продължителна, ако е придружена от подуване и/или зачервяване. Препоръчително е да посетите специалист и ако наскоро сте претърпели травма, засягаща тази област.

Поръчайте ефективни обезболяващи лекарства на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.