Превенция и лечение на слънчева алергия с хомеопатия

Превенция и лечение на слънчева алергия с хомеопатия

Алергиите са сериозен проблем, който засяга все повече хора. Те представляват силен имунен отговор на тялото ни срещу вещество или друг дразнител, който имунната ни система погрешно възприема като вреден за нас. Такъв е случаят и със слънчевата алергия.

Тъй като лятото наближава, решихме да посветим днешната статия именно на този проблем. В следващите редове ще разгледаме няколко лесни и напълно безвредни начина да се предпазим от симптомите на слънчевата алергия. С тяхна помощ спокойно можем да се насладим на едно ведро и безпроблемно лято. А ако пропуснем да вземем превантивни мерки и алергията ни застигне, сме подготвили и няколко способа за бързо и ефективно потушаване на дискомфорта. Наши верни съюзници ще са хомеопатията, Шуслеровите соли (разклонение на хомеопатията) и здравословният начин на живот.

Какво е добре да знаем за слънчевата алергия

Слънчевата алергия представлява свръх непоносимост към UV лъчите на слънцето дори и в малки количества, при която се активира защитна реакция на тялото. Обикновено се отключва в периода от 20 до 40-годишна възраст. Сред причините могат да бъдат отслабен имунитет, липса на дадени витамини, проблеми с функцията на вътрешни органи и метаболизма, хронични заболявания, генетична предразположеност. При излагане на слънце се появява кожна реакция под различни форми като например сърбящ обрив, зачервяване, екзема. В този случай можем да се предпазим за определен период от време чрез често нанасяне на слънцезащитни продукти с висок фактор, съдържащи диоксибензон, екамсул, авобензон, титаниев двуокис или цинков окис.

Превенция и лечение на слънчевата алергия с Шуслерови соли

Шуслеровите соли са разклонение на хомеопатията. Те са вдъхновени от нея, но и много се отличават. Общото между двата метода на лечение е, че са напълно безвредни за хора от всяка възраст – вкл. за малки деца. Начинът им на действие е това, което ги различава. Д-р Шуслер открива, че всички заболявания са породени от дефицит или свръх натрупване на поне една от 12-те минерални соли, намиращи се в клетките на здравия човек. Чрез Шуслеровите соли той постига нормализиране на баланса, възстановявайки здравето ни. Повече по темата ще откриете в статията ни Как да сме здрави с Шуслеровите соли.

Шуслеровите соли са отлично средство за превенция на слънчевата алергия. Добре е да започнем с приема им поне няколко седмици преди морската почивка или преди началото на изцяло слънчевите дни, ако прекарваме повече време на открито. Чудесен избор е Шуслерова сол №10. Тя спомага за детоксикирането на тялото, за инактивирането на задействащите се от слънцето и водещи до сърбеж токсини в кожата. Препоръчва се да се приемат по 3 таблетки по 3 пъти на ден през периода, в който се излагаме на слънце, и в по-малко количество при започване на превантивната терапия. Добре е да се посъветваме със специалист за дозировката в нашия конкретен случай.

При вече възникнали възпаление и раздразнение на кожата ни помага Шуслеров мехлем №3, който ефективно ги облекчава. Препоръчително е да се нанася върху засегнатата област по 2 пъти на ден.

Превенция и лечение на слънчевата алергия с хомеопатия

Хомеопатията е друго ефективно и безопасно средство за облекчаване на симптомите на слънчевата алергия. Тъй като хомеопатичните препарати се предлагат в различно разреждане, е препоръчително да се посъветваме с професионалист хомеопат за конкретния вариант и дозата, подходящи за нас. Същото важи и за момента, в който да започнем приема им, за да се възползваме от превантивния ефект. Чудесен избор в случая са:

  • Hypericum perforatum 9CH, 15CH или 30CH – интересното при този хомеопатичен препарат е, че съдържа билката жълт кантарион, но много разредена. Приемът на тази билка под друга форма може да влоши слънчевата алергия, но хомеопатичните й разреждания са изключително ефективни в преодоляването на проблема. Приемът на този препарат повишава устойчивостта на кожата към UV лъчите. Хомеопат най-точно може да предпише разреждането и дозировката;
  • Pulsatilla 5CH, 9CH, 15CH или 30CH – благоприятства състоянието на кожа, склонна към слънчева алергия, хомеопат най-точно може да предпише разреждането и дозировката.

Хубаво е да споменем и хомеопатичните препарати, които могат да ни помогнат при вече развили се симптоми на слънчева алергия:

  • Apis mellifica 9CH, 15CH или 30CH – прилага се в случай на парещи и щипещи розови подутини по кожата, хомеопат най-точно може да предпише разреждането и приема;
  • Belladonna 9CH, 15CH или 30CH – препоръчва се при яркочервени обриви, които излъчват топлина и/или да водят до повишаване на температурата, хомеопат най-точно може да предпише разреждането и приема;
  • Natrum muriaticum 9CH, 15CH или 30CH – препоръчва се при уртикария, екзема, акне, херпес и други проявления на кожната алергия, хомеопат най-точно може да предпише разреждането и приема;
  • Sulfur 9CH, 15CH или 30CH – при слънчева алергия, проявяваща се под формата на обрив, придружен от силно парене и сърбеж, хомеопат най-точно може да предпише разреждането и приема.

Превенция на слънчева алергия с промяна на приеманите медикаменти

Важно е да знаем, че ако страдаме от слънчева алергия, съществуват лекарства, чиито прием може да влоши проявленията на проблема ни.

Както вече споменахме приемът на жълт кантарион във форма, различна от тази на хомеопатичния препарат, е в състояние да повиши чувствителността на кожата ни към слънцето. Подобен е случаят и с нестероидните противовъзпалителни средства, статините, някои диуретици, антибиотиците и препаратите, понижаващи кръвната захар.

В случай че страдаме от слънчева алергия и се налага да приемаме дори едно от тези лекарствени средства, е добре да се обърнем към лекуващия ни лекар, който би могъл да прецени дали е възможна временна замяна или спиране на медикамента.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Предполагаме, че ще Ви е интересно да прочетете и:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.