Как да поддържаме нервната система здрава: ефективни решения и действия?

Как да поддържаме нервната система здрава: ефективни решения и действия?

Съвременният начин на живот ни излага на постоянни предизвикателства. В света на бързо променящите се технологии и непрекъсната динамика нашата нервна система е постоянно подложена на изпитания. Тя предава сигнали между различните части на тялото и в комбинация с ендокринната регулира всички наши вътрешни процеси.

Сред нейните ключови функции са:

  • установяване на стабилна вътрешна среда – хомеостаза;
  • провеждане на рефлексни реакции;
  • контрол на съзнателните движения;
  • организация на паметта и процеса на учене.

За да останем в крак с динамичния свят около нас, е от съществено значение да осигурим подходящата грижа за тази ключова система. Прочетете в статията нашите препоръки за ефективни решения.

Здравословно хранене

Проучвания показват, че храненето има директно влияние върху функционирането на нервната система. Всяка храна, която консумираме, може да помогне или да навреди на здравето на нервите. Важно е да знаем кои хранителни вещества са от съществено значение за поддържане на благосъстоянието й и как да ги включим в нашето меню.

Ето и основните:

  • витамини от групата B: те играят ключова роля във функционирането на системата. Подпомагат производството на червени кръвни клетки, които носят кислород до мозъка и съдействат за правилната функция на нервите;
  • магнезий: неговият дефицит може да доведе до усещане за изтръпване и слабост в мускулите, тъй като той е важен за предаването на електрически импулси между клетките;
  • омега-3 мастни киселини: помагат в борбата с възпаленията и могат да предотвратят или намалят симптомите на някои невродегенеративни заболявания.

Редовна физическа активност

Докато повечето хора свързват активността с увеличаване на силата и издръжливостта, то тя също така играе ключова роля в поддържането на здравето на нервната система. Редовните физически упражнения не само подпомагат здравословния начин на живот, но също така предоставят специфични ползи за нашите нерви и мозъчна функция. Примери за това са:

Подобрено кръвообращение

Редовните тренировки и/или движение помагат за циркулацията на кръвта в тялото, чрез която повече кислород и хранителни вещества достигат до мозъка и други части на нервната система. Това поддържа здрави нервните клетки и стимулира регенерацията на нови.

Стимулация на нервните клетки

Физическата активност стимулира освобождаването на различни молекули в мозъка. Те помагат за развитието и укрепването на връзките между нервните клетки, улеснявайки тяхната комуникация и усъвършенствайки паметта и ученето. Това поддържа когнитивната функция и намалява риска от невродегенеративни заболявания.

Намаляване на стреса

Намаляването на стреса е от ключово значение за поддържане на здравето на нервната система, тъй като постоянното напрежение може да има деструктивно въздействие върху нейното функциониране. В случая отново помага физическата активност.

Спортът е известен като естествен антистресов агент. Той стимулира
освобождаването на ендорфини - химически вещества в мозъка, известни като хормон на щастието.

Пълноценен сън

Сънят не е просто почивка за тялото и ума, той е важен период от денонощието, през който се извършват много биохимични и физиологични процеси, особено по отношение на нервната система. Те подпомагат когнитивните функции, паметта, настроението и общата работоспособност на организма. Всеки човек има вътрешен биологичен часовник, който регулира 24-часовия цикъл на сън и будуване. Този ритъм влияе върху производството на различни хормони, телесната температура, апетита и други. По време на дълбокия сън организмът активира процеси на възстановяване и регенериране на нервните клетките.

Прием на витамини и минерали

Здравето на нервната система зависи в голяма степен от осигуряването на необходимите й витамини и минерали. Сред продуктите, които предоставят такава целенасочена подкрепа, е Невробекс.

Това е комбиниран лекарствен продукт, който съчетава в себе си ключови витамини от група В. В неговия състав се включват тиаминов нитрат (витамин B1), пиридоксинов хидрохлорид (витамин В6) и цианкобаламин (витамин B12). Те са част от различни ензимни системи, които участват активно в метаболитните процеси на въглехидратите, мазнините и белтъците в организма.

Освен основна роля в енергийния метаболизъм витамините от група В имат и ключова роля в поддържането на здравето на нервната система. Те помагат на организма в борбата с възпалителните и дегенеративните процеси, свързани с промени в структурата на тъканите, където жизнеспособността на клетките е нарушена.

Невробекс се препоръчва при различни състояния, засягащи периферните нерви, като неврити и полиневрити, както и при други проблеми като невралгии, миалгии и парестезии. Освен това е изключително полезен при състояния на реконвалесценция, хроничен алкохолизъм, отравяния и умора. Невробекс предоставя необходимите подкрепа и укрепване на нервната система, като осигурява на организма важни витамини от група В.

Вземете Невробекс на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Използвани източници

Brain Fatty Acid Composition and Inflammation in Mice Fed with High-Carbohydrate Diet or High-Fat Diet Lorena Gimenez da Silva-Santi
dar-center.com
Polyunsaturated fatty acids and their metabolites in brain function and disease Richard P Bazinet 1, Sophie Layé 2
synevo.bg
zdraveikrasota.bg

За автора

Екип Аптеки Гален