Как да поддържаме здравето си с напредване на възрастта?

Как да поддържаме здравето си с напредване на възрастта?

Кога започваме да стареем и какво е то биологична възраст?

Знаехте ли, че дегеративните процеси в човешкия организъм започват още след навършване на 30 години? Естественото синтезиране на определени вещества в тялото ни започва да отслабва, все по-трудно усвояваме полезните съставки от храната, клетките ни започват да стареят, а с тях и всички тъкани, органи и системи.

Поддържайте здравето си с хранителни добавки DanhsonLife на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Макар и да не можем да прелистим календарните листове в обратна посока, контролът върху биологичната ни възраст е изцяло в наши ръце. Тя представлява реалната възраст на клетките, тъканите и органите ни от биохимична гледна точка.

Замисляли ли сте се как хора на еднакви години могат да изглеждат напълно различно? Например мъж, който прекарва живота си сред природата, храни се със здравословна и натурална храна, не пие, не пуши и се движи редовно, обикновено изглежда в пъти по-млад от свой набор, водещ заседнал начин на живот, консумиращ мазни и тежки храни, алкохол и пушещ цигари. В случая дори не става въпрос само за телосложение и брой бръчки по лицето.

Човекът от първия тип следва да се чувства в пъти по-жизнен, да се радва на силен имунитет и да е в много по-малък риск от развитие на тежки болести. Лицето от втория обикновено усеща хронична умора, разболява се често и с напредване на възрастта развива редица хронични проблеми и сериозни заболявания.

Разбира се, факторите, оказващи влияние на биологичната възраст, са много повече от изброените. Те включват още нивата на стреса, степента на наспиване, емоционалното състояние, редовните медицински прегледи и профилактика на възможни здравословни проблеми.

В следващите редове ще обърнем внимание на всички тези променливи и на това как да съхраним здравето си възможно най-дълго.

Храна и напитки

Здравословното хранене е важно през всеки момент от живота, но с напредване на възрастта става още по-ключово за нашето благосъстояние. След около 50-годишна възраст храносмилането ни се забавя, започваме да усвояваме и в по-малка степен важните витамини, минерали и микроелементи от консумираните продукти.

По тази причина е препоръчително да се придържаме към богата на полезни съставки диета, която да успява да задоволи до максимална възможна степен нашите нужди. Хубаво е тя да включва много и разнообразни плодове и зеленчуци, нетлъсто месо, яйца, ядки, риба и морски дарове, бобови култури и други източници на фибри.

Добре е и да ограничим вредните храни и напитки, които изпълват тялото ни с токсини, свободни радикали и нездравословни мазнини. Такива са бързите храни като хамбургери и пици, полуфабрикатите, захарните изделия, белите тестени продукти, алкохолът, газираните и подсладените напитки.

По този начин ще намалим шанса за развитие на дефицити на витамини и минерални, които биха довели до редица здравословни проблеми. Освен това ще поддържаме теглото и холестерола си в норма, ще намалим риска от развитие на диабет и чернодробни проблеми, ще имаме силен имунитет.

Особено важно е да споменем и водата. Консумацията на необходимото ни количество от благотворната течност поддържа клетките добре хидратирани, здрави и жизнени. Само в това състояние те са способни да усвояват необходимите им витамини, минерали и микроелементи. От друга страна, обезводняването води след себе си редица неразположения като например влошаване функцията на бъбреците.

Физическа активност

Спортът е здраве. Това е всеизвестен факт, пред който мнозина затварят очите си. Не са малко хората, които щом завършат училище, повече дори не помислят за упражнения като тичане, клякане, коремни преси. А и това всъщност дори не е толкова нужно.

За да сте здрави, не е важно колко се потите и кой фитнес можете да се похвалите, че посещавате. За благосъстоянието на тялото и духа Ви от полза са дори най-обикновените разходки в парка, извървяването на някоя спирка в повече, използването на стълбите.

Чрез тези леки, но редовни активности ще ограничите значително шансовете си за затлъстяване и повишаване на лошия холестерол, за сърдечно-съдови, опорно-двигателни, пикочно-полови и редица други проблеми.

Наспиване

Както спортът, така и сънят е здраве. Докато спим, телата ни се регенерират, отпочиват си, събират енергия за активната част от денонощието. Благодарение на пълноценния и редовен сън сме по-устойчиви на стрес, радваме се на по-добра мозъчна функция и на физическа издръжливост. От друга страна, недоспиването ни прави раздразнителни, разхлабва имунитета ни, причинява хормонален дисбаланс, влошава мисловната и когнитивната функция.

Ако докато сме млади, телата ни са здрави и силни и сме в състояние по-лесно да се справяме с негативните ефекти от краткото спане, с възрастта нощната почивка ни става все по-нужна за поддържане на цялостното ни благосъстояние.

Добър пример за осезаем негативен ефект от недоспиването е затлъстяването, придружено от висок лош холестерол. Причината - хормоналният дисбаланс, породен от нашия лош навик.

Емоционално здраве

Психическото или емоционално здраве е изключително важно през всеки етап от живота. Интересен факт е обаче, че когато започнем да остаряваме, то се оказва изложено на сериозни изпитания. Обикновено проблемът настъпва през така наречената критическа възраст - след навършване на 45-50 години. Тогава дамите навлизат в перименопауза и менопауза, а и в телата на мъжете започват да се случват резки хормонални промени. Това може да предизвика лошо настроение, напрежение и стрес.

По-късно, след пенсиониране, задълженията намаляват, децата обикновено са големи и се нуждаят в много по-малка степен от помощта и вниманието на родителите си. Това често предизвиква усещания за непълноценност, за загуба на фокуса и предизвиква депресия.

И в двата случая е важно да се съсредоточим върху емоционалното си състояние и да положим реални усилия за подобряването му.

За целта помагат сбирки с приятели, редовен спорт, посещения на активности като танци, рисуване, започване на хоби, свързано с общуване с други хора. Все пак човекът е социално животно и обикновено се чувстваме най-добре, заобиколени от други същества от нашия вид.

Профилактични прегледи

Колкото и да се грижим за здравето си, някои заболявания, свързани с възрастта, а и не само, не могат да бъдат избегнати. Те просто се случват. Но ако вземем навременни мерки за лечението им, често е възможно да бъдат преодолени или поне облекчени.

Тъй като в много от случаите този вид болести са безсимптомни в самото начало или признаците наподобяват лек здравословен проблем, единствено редовните медицински прегледи могат да ни помогнат за навременното им диагностициране. Колкото по-възрастни сме, от толкова по-честа профилактика се нуждаем - особено ако не сме се погрижили навреме за биологичната си възраст.

Вредни навици

Когато чуем словосъчетанието вредни навици, обикновено се сещаме за алкохол и цигари. Тук обаче можем да причислим всичко, което вече Ви посъветвахме да избягвате - заседяването, вредните храни и напитки, недоспиването, стреса, нередовните посещения при лекар.

Тенденциозното придържане към тези неща ги превръща в навици. Колкото по-малко са вредните навици в ежедневието ни, толкова по-здравословен ще е нашият живот.

Растителни екстракти за дълъг живот от Danhson

Линията с натурални хранителни добавки на Danhson - DanhsonLife, е специално разработена, за да ни защитава от едни от най-разпространените здравословни проблеми. Повечето от тях са свързани именно с напредването на възрастта - както астрономическа, така и биологична:

  • високо кръвно налягане и лош холестерол;
  • сърдечно-съдови проблеми;
  • уголемена простата при господата;
  • влошена функция на черния дроб;
  • проблеми с бъбреците и жлъчката;
  • повишаване нивото на токсините в организма;
  • понижаване на имунитета.

Серията DanhsonLife ни помага да живеем по-здрави и енергични без значение от възрастта. Всяка една от хранителните добавки съдържа специално подбрани растителни екстракти, предпазващи и спомагащи за облекчаването на гореизброените проблеми:

  • Cholestin за нормализиране на холестерола и кръвното налягане 30 капсули Danhson - тази добавка съдържа куркумин, биофлавоноида рутин и екстракт от азиатската билка волско коляно (Radix Achyranthis bidentatae). Така мощната комбинация нормализира високото кръвно налягане, редуцира лошия холестерол и помага в борбата със затлъстяването;
  • Bovega С детоксикиращо и имуномодулиращо действие 30 таблетки Danhson - тук ключов е сухият екстракт от Herba Phyllanthi amari, осигуряващ мощно детоксикиращо действие. Благодарение на него добавката подкрепя функцията на черния дроб и спомага за възстановяването му. Същевременно повишава имунните защити на организма;
  • Tadimax За здрава простата 42 таблетки Danhson - тази добавка съдържа букет от сухи екстракти от множество лечебни растения. Комбинацията им ефективно подобрява състоянието на простатата при мъжете, като така улеснява и уринирането. В същото време подкрепя хормоналния баланс и сексуалната активност;
  • VG-5 За здрав черен дроб 30 таблетки Danhson - тук към екстракта от Herba Phyllanthi amari са добавени още растения, допълващи ефекта му. В резултат на това разполагаме с мощна хранителна добавка, която помага на черния дроб да преодолява трудностите, на които го подлагаме ежедневно - мазна и тежка храна, алкохол, лекарства;
  • Bai Thach За здрави бъбреци и жлъчка 50 таблетки Danhson - в този случай силата на растителните екстракти е насочена към поддържане здравето на бъбреците и на жлъчката. Добавката се препоръчва като превантивно средство, защитаващо ги от образуване на камъни и други здравословни проблеми.

Никога не е късно да забавите стрелките на биологичния си часовник. Погрижете се за здравето и младостта на Вашите клетки, органи и системи. Живейте здравословно и се доверете на DanhsonLife! Поръчайте добавките от серията на ниска цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.