Как да се отървем от болките в колената?

Как да се отървем от болките в колената?

Проблемите с коленете засягат както млади, така и възрастни хора. Най-общо казано те се изразяват в болка и дискомфорт. Симптомите обаче могат да са много повече и по-специфични - подуване, пукане, нестабилност и усещане за слабост в колянната област, скованост, трудно сгъване на крака, болка при седене, болка при движение, хронична болка.

Възможните причини за възникване на проблема могат да бъдат най-различни. Някои от тях водят до временен дискомфорт, но в други случаи той се хронифицира. Чрез установяване на причиняващите го фактори се определя и най-подходящият метод за облекчението му.

Вземете висококачествени добавки за здрави кости и стави на топ цена от онлайн Аптека Гален! Погрижете се за Вашите колене!

Защо Ви болят коленете?

В следващите редове ще Ви запознаем с едни от най-разпространените причини за този проблем. Важно е обаче да имате предвид, че конкретната причина за Вашия дискомфорт може да бъде определена най-точно и сигурно от лекар.

Синдром на пателофеморалната болка

По-лесното за запомняне име на този синдром е коляно на бегача. Това състояние засяга най-често спортисти и хора, водещи много активен начин на живот - без значение от възрастта.

Обикновено се получава:

  • при много на брой повтарящи се еднакви движения. Добри примери са тичането, тренирането на кростренажор или велоергометър, карането на колело;
  • при рязко повишаване на продължителността и интензивността на тренировките;
  • при редовно носене на неудобни обувки.

Коляното на бегача представлява болка в областта на патела (капачката на коляното). Тя обикновено се проявява при продължително седене и при претоварване.

В тази ситуация специалистите често препоръчват компреси с лед и почивка. В по-тежки случаи се назначава и физиотерапия.

Други травми

Възможно е проблемът да е причинен от моментна травма вследствие на удар, усукване, натъртване. В някои случаи те са придружени от скъсване на коленни връзки - често срещано явление при спортистите.

При наличието на травма, засягаща коленете, е добре веднага да се обърнете към травматолог, който да прецени щетите и да Ви предпише необходимото лечение.

Остеоартрит

Най-широкоразпространената форма на артрита е именно остеоартритът. Обикновено засяга хора в по-напреднала възраст. Основните причина за развитие на това заболяване са износването на коленния хрущял и намаленият естествен синтез в тялото на колаген вследствие на напредналата възраст.

Друга разпространена причина за развитието му е наднорменото тегло. Излишните килограми натоварват твърде много ставите и това води до тяхното по-бързо износване.

В някои случаи остеоартритът се изразява в умерена болка и лека скованост, но в други е в състояние да доведе до обездвижване. Освен коленете той често засяга пръстите, раменете, лактите.

Още по темата: Как да облекчим симптомите на остеоартрита

Остеоартроза

Остеоартрозата е форма на остеоартрита. В този случай се наблюдава прогресираща загуба на ставния хрущял. Остеоартрозата засяга най-вече основните носещи стави като коленните, тазобедрените и тези на гръбначния стълб. Сред причиняващите я фактори могат да бъдат:

  • инфекции;
  • травми;
  • ставни заболявания.

При остеоартрозата ставният хрущял губи своята еластичност, откъдето следва и прекомерното триене, увреждащо костите. Вследствие на това се усеща болка в ставите, която се увеличава при натоварване.

Кога да посетите лекар?

Възможно е дискомфортът да не е свързан със сериозен проблем, да налага единствено малко по-дълга почивка. Въпреки това съществува вероятност и да се нуждаете от специфично лечение. По тази причина е препоръчително да се консултирате с лекар, ако:

  • дискомфортът продължи повече от три дни;
  • болката е придружена от подуване;
  • усещате коленете си нестабилни;
  • неспособни сте да разгънете коляното си;
  • наскоро сте претърпели нараняване/ травма;
  • коляното Ви е подуто, болезнено и имате висока температура.

Как да се отървете от болките в колената?

Както вече казахме по-горе, Вашият лекар е в състояние най-добре да определи необходимото Ви лечение за облекчаване на този дискомфорт. Въпреки това съществуват и някои помощни средства, които можете да използвате и при по-леки болки в коленете. В следващите редове ще изброим едни от най-подходящите сред тях.

Прием на хранителни добавки

Сред най-ефективните хранителни добавки в полза на ставите, са тези с колаген. Той представлява естествено произвеждан от организма ни протеин, който мнозина определят като лепило, прикрепващо всички наши тъкани в едно цяло. С времето обаче нивата му в тялото постепенно спадат и сред резултатите от това е появата на болки в коленете. За да противодействаме на този процес, е препоръчително при навлизане в по-зряла възраст да започнем редовния прием на добавки с колаген тип 2.

Още по темата: Как течният хидролизиран колаген с куркума и джинджифил ни помага за здрави и подвижни стави

Висококачествени добавки с колаген тип II са:

Друга съществено важна съставка в добавките за по-здрави колене е глюкозамин сулфатът. Той е основен компонент от състава на синовиалната течност.

Още по темата: Как да сме по-подвижни това лято

С времето, подобно на гореспоменатия протеин, нивата му в организма спадат, което води до триене и износването им. За да компенсираме дефицита, е добре да приемаме добавки като:

Употреба на облекчаващи болката локални мехлеми

При травма или остеоартрит обикновено са необходими локални противовъзпалителни и обезболяващи средства. Чудесни варианти за такива мазила са:

Вземете висококачествени лекарства при болки в коленете на ниска цена от онлайн Аптека Гален, раздвижете се още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.