Как да сме по-подвижни това лято

Как да сме по-подвижни това лято

Когато времето навън е хубаво, и нашето настроение се подобрява. Топлите слънчеви лъчи ни зареждат с позитивизъм, с копнеж по далечните хоризонти, с приключенски дух. Иска ни се да тичаме боси по свежи поляни, да покоряваме алпийски височини, да преплуваме океани. Е, възможно е и мечтите ни да стигат до Черни връх или Мусала, но и за там са ни нужни здрави стави и мускули.

Как да подкрепим опорно-двигателната си система, да облекчим дискомфорта, болките, пуканията, за да се наслаждаваме на слънчевите дни пълноценно, ще разгледаме в следващите редове.

Защо и какъв колаген да приемаме

Когато говорим за здравето на опорно-двигателната система, колагенът е съставка номер 1 във формулата за подвижност. Той е лепилото, свързващо всички тъкани в нашето тяло.

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкия организъм и участва във формирането на съединителната тъкан. Освен това благоприятства състоянието на мускулите, сухожилията, кръвоносните съдове, кожата и на всяка друга част от опорно-двигателната система.

Тъй като колагенът е основополагащ както за целостта на тялото ни, така и за неговото нормално движение, организмът ни притежава способността да го произвежда сам. С напредване на възрастта обаче естественият му синтез постепенно отслабва – този процес започва към средата на 20-те ни години, докато в един момент не спира напълно. Това се отразява на кожата ни, която се сбръчква, на ставите, които отслабват и започват да ни болят, на костите, мускулите, косата и ноктите, на енергията ни. Страда дори нашата храносмилателна система.

За да противодействаме на този негативен процес, е препоръчително да приемаме колаген под формата на хранителни добавки. Преди да изберем най-подходящата за нас обаче, е добре да се запознаем с още няколко важни факта за протеина-лепило.

Кой тип колаген да изберем

Интересно е да споменем, че съществуват 16 типа колаген, открити в човешкото тяло. Всеки от тях изпълнява своята важна функция, но най-съществена за опорно-двигателната система е тази на:

  • колаген тип I – това е най-здравият, издръжлив на опъване и разпространен тип колаген в тялото ни. Около 55% от колагена в организма ни е от него. Той изгражда сухожилията, костите, кожата и редица органи, отговаря за здравината и еластичността им;
  • колаген тип II – този колаген е ключов за ставите и хрущялите, предпазва и облекчава болките, скърцането и пукането им;
  • колаген тип III – среща се най-много в епидермиса, мускулите, кръвоносните съдове, като обикновено е съчетан с колаген тип I.

Оттук лесно можем да заключим, че за оптималната подвижност на тялото ни е важно да си набавяме тези три форми на колагена, но най-вече колаген тип 2.

С какво се отличава хидролизираният колаген

При избора на хранителна добавка с колаген е от голямо значение под каква форма е той. Хидролизираният колаген се отличава със своята по-висока усвояемост от организма, тъй като пептидите му са преминали през процеса хидролиза. Това означава, че протеиновите им вериги са накъсани, а по-малките молекули се усвояват по-лесно от човешкото тяло.

Коя хранителна добавка с колаген да изберем

На пазара се предлагат разнообразни хранителни добавки с колаген. Когато търсим нещо, което да ни помогне за болките в ставите и да подобри подвижността на тялото ни, е препоръчително:

  • да избираме добавки с хидролизиран колаген тип 2;
  • да избираме колаген в съчетание с витамин C, повишаващ усвояемостта на протеина и стимулиращ естественото му производство;
  • да се спираме на течни форми, тъй като се усвояват по-добре.

Отлични варианти са:

Полезно е да споменем и хранителната добавка AboPharma Procollagen За здрави стави, кости, сухожилия и кожа 30 таблетки. Нейната специална формула, съдържаща патентован комплекс от NDF, MSM и витамин С, стимулира естественото производство на колаген в организма – отличен избор особено за по-млади хора.

Още за колагена научете от: Как течният хидролизиран колаген с куркума и джинджифил ни помага за здрави и подвижни стави

Как глюкозамин сулфатът подкрепя ставите

Друг ключов градивен елемент на ставите и хрущялите е глюкозамин сулфатът. Той представлява амино-монозахарид, съставен от глюкоза и глутамин.

Глюкозамин сулфатът се среща естествено в човешкия организъм и по-конкретно – в течността около ставите и хрущялите. Той поддържа опорно-двигателната ни система във форма. Въпреки това в даден момент от живота ставите неизбежно се износват. Тогава допълнителният му прием чрез хранителни добавки спомага за облекчаване на болката и дискомфорта, за възстановяване на нормалната ни подвижност.

Важно е да знаем, че глюкозамин сулфатът се среща естествено в мидените и рачешките черупки, но е възможно да се синтезира и в лаборатория. Когато избираме хранителна добавка в помощ на опорно-двигателната си система, е препоръчително да взимаме вариант, в който тази активна съставка е с естествен произход, за да е по-голяма и ползата от приема й. А ето в какво се изразява тя - глюкозамин сулфатът:

  • спомага за по-доброто усвояване на други вещества, подобряващи състоянието на ставите, костите и сухожилията, сред които е колагенът;
  • спомага за уголемяване на хрущялния слой върху костите;
  • предпазва хрущялните тъкани от износване и от разпадане с времето;
  • ускорява зарастването на раните;
  • редуцира болките при голямо физическо натоварване като например чести интензивни тренировки;
  • оказва мощен антибактериален ефект на целия организъм;
  • ефективно се бори с остеоартрита, засягащ коленете.

Интересно е да знаем и че много специалисти препоръчват приема на глюкозамин сулфат в комбинация с други съставки като МСМ, хондроитин сулфат, хрущял от акула, хиалуронова киселина, колаген, куркумин с цел повишаване на положителния ефект върху опорно-двигателната система.

При приема на хранителни добавки с глюкозамин сулфат е добре да имаме предвид и че:

  • той обикновено се добива от миди и ракообразни, затова не се препоръчва в случай на алергия към тях;
  • при астма е препоръчително да се консултираме с лекар преди прием;
  • при глаукома е препоръчително да се консултираме с лекар преди прием;
  • при предстояща ни операция е препоръчително да не го приемаме около 2 седмици преди това, тъй като може да се отрази на нивата на кръвната ни захар по време на операцията или след нея.

Висококачествени и ефективни хранителни добавки с глюкозамин сулфат са:

Вземете хранителни добавки за стави на ниска цена от онлайн Аптека Гален!

Как магнезият подобрява подвижността ни

Магнезият е ключов за тялото ни минерал, който откриваме в най-голямо количество в нашите кости и мускули. Той играе важна роля в над 300 ензимни реакции в човешкия организъм, подпомага здравето и енергичността ни, има важна роля както за физическото, така и за психическото ни благосъстояние. През лятото магнезият ни прави по-енергични, по-позитивно настроени и по-способни да покоряваме върхове.

Този толкова важен минерал спомага за обработването на захарта от приеманата храна и за превръщането й в глюкоза, изпълваща мускулите ни с енергия. Магнезият подпомага мускулите ни и при тежко физическо натоварване. При усилена тренировка, интензивен физически труд или дори при продължителен поход в планината количеството кислород в организма ни се понижава. Вследствие на това в клетките на мускулите се синтезира млечна киселина, която намалява устойчивостта им. В тази ситуация приемът на магнезий повишава издръжливостта им, намалява мускулната треска и ускорява възстановяването.

Добре е да споменем и че магнезият ефективно ускорява метаболизма, като по този начин прави поддържането на здравословните ни килограми по-лесно.

Освен това този минерал – четвърти по количество в организма ни, спомага за усвояването на калция, благоприятствайки състоянието на нашите кости. Важно е да отбележим, че магнезият подкрепя и синтеза на колаген, като така се грижи за състоянието и функцията на кожата, костите, хрущялите ни. Добре е да знаем, че набавянето ни на достатъчно количество магнезий увеличава плътността на костите, спомага за нормалното формиране на костните кристали, намалява риска от остеопороза.

Що се отнася до здравето на духа ни, магнезит благоприятства нашата нервна система, като подобрява съня ни, редуцира нервното напрежение и раздразнителността.

За щастие, природата се грижи за нас, осигурявайки ни магнезий чрез почти всички плодове и зеленчуци, тъй като минералът преминава в тях от почвите. В днешния индустриален свят обаче почвите стават все по-бедни на минерали и нуждата от допълнителен прием на магнезий чрез хранители добавки се увеличава. Затова е препоръчително към разнообразната си диета да добавим и някой от следните варианти:

Интересно е да обърнем внимание и на AboPharma Magnesium Gel Магнезиев гел 200 мл. Този висококачествен медицински продукт за външно приложение ни помага за локално осигуряване на магнезий на отделните части от нашата опорно-двигателна система. Подходящ е за втриване чрез масаж или йонофореза и ултразвук. Заздравява костите, подобрява мускулната функция, намалява напрежението след голямо физическо натоварване и повишава общия ни тонус. В същото време подобрява състоянието на кожата, като я овлажнява, омекотява и допринася за еластичността й.

Научете още за магнезия от: Защо да приемаме магнезий в комбинация с витамин B6

С какво да се намажем при болка в мускулите и ставите

В случай на вече появили се болка и напрежение в мускулите и ставите всички ние търсим възможно най-бързото решение. Обикновено това са медицинските изделия за локално приложение под формата на гелове, кремове, спрейове. Добре е да знаем обаче, че някои от тях ни осигуряват само моментно облекчение, но други лекуват и възпалението, причиняващо болката. Чудесни варианти с комплексно действие са:

  • Herbamedica Flex Code Gel Терапевтичен гел за стави и мускули 110 мл – съдържа хондроитин сулфат – за задействане възстановителните процеси в сухожилията, МСМ (метилсулфонилметан) – осигурява болкоуспокояващо и противовъзпалително действие, глюкозамин сулфат – с противовъзпалителен ефект и за възстановяване на синовиалната течност, ментол – за бързо облекчаване на болката благодарение на охлаждащото действие, успокоява възпаленията, отоците и помага за по-бързо възстановяване, камфор – с болкоуспокояващ ефект. Тази комбинация бързо прониква в дълбочина и ефективно облекчава възпалението и болката. Препоръчва се в случаи на ставни възпаления, спортни травми, схващания и разтежения;
  • NaturProdukt Ибутоп Гел при болки в ставите и мускулите х50 грама – активната съставка в случая е ибупрофен, спомагащ за лечението на остри разтежения, навяхвания или контузии, мускулен ревматизъм. Препоръчва се още при артрози, възпалителни ревматични заболявания на ставите и гръбначния стълб, подуване или възпаление на околоставните меки тъкани;
  • NaturProdukt Allga San Mobil Creme Крем със загряващо действие при болки в мускулите и ставите 50 мл – този продукт осигурява бързо болкоуспокояващо и противовъзпалително действие благодарение на екстракта от алпийски клек, маслото от розмарин и камфора в състава. Формулата съдържа и алантоин, забързващ възстановителните процеси и спомагащ за по-бързото заздравяване на травмите и раните. Кремът се препоръчва при болки в гърба, мускулите и ставите;
  • Волтарен Емулгел с апликатор 1.16% х75 грама GlaxoSmithKline – активната съставка в гела е диклофенак диетиламин, облекчаващ болката, възпалението и отока при болезнени състояния, свързани със ставите и мускулите. Подходящ е още в случаи на леки форми на артрит на коленете или пръстите. Предлага се в опаковка със специален апликатор, спомагащ за по-доброто втриване на продукта в кожата с цел оптимално действие;
  • Фелоран Форте 5% Гел за болки и възпаления в сухожилията 120 гр Sopharma – активната съставка е диклофенак натрий, бързо облекчаващ болката, отока и възпалението при ставни и мускулни болки. Препоръча се при травми на сухожилията като навяхвания, изкълчвания, разтежения, натъртвания и болки в гърба от спортни травми. Подходящ е при извънставен ревматизъм - възпаления на сухожилията като тенис лакът или бурсити.

Осигурете си необходимите ви хранителни добавки и мазила за активно лято без болки и схващания сега и се наслаждавайте на всеки топъл миг. Вземете всичко за здрави кости и стави на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.