Как да се предпазим и да лекуваме сенната хрема с хомеопатия

Как да се предпазим и да лекуваме сенната хрема с хомеопатия

В наши дни алергиите засягат все повече хора. Те представляват свръхреакция на тялото към неща, които то приема за вредни, въпреки че не са. Сред най-разпространените алергени са полените, домашният прах, акарите, слънцето. Някои алергии се развиват още в детството, други на по-късна възраст. За част от тях се вярва и че са генетично заложени в организма ни. В случай че страдаме от алергия, пълното изцеление е почти невъзможно, но с прилагането на правилната превенция лесно можем да се избавим от неприятните симптоми. Наш отличен съюзник в борбата с алергиите са хомеопатичните препарати, солите на д-р Шуслер и самите ние, като внимаваме какво вкарваме в тялото си, така че то да е здраво и силно.

В днешната статия ще разгледаме една сезонна алергия, която скоро ще споходи мнозина. Това е сенната хрема, провокирана от пролетните полени. Тъй като разпространението на полените скоро ще достигне своя апогей, точно сега е моментът да започнем подготовката на организма си за тях. Взимането на превантивни мерки е в състояние да ни дари с по-приятна пролет от всякога.

Какво е добре да знаем за сенната хрема

Проявленията на сенната хрема, известна още като сезонен алергичен ринит, са характерни за пролетно-летния сезон или по-конкретно – за месеците от март до началото на октомври. В случая неприятните симптоми като кихане, кашляне, сълзене и сърбеж на очите, хрема са провокирани от непоносимост към цветовете на горски и овощни дървета, към цветен прашец, плевели, храсти, треви. Моментен начин за превенция от сенната хрема е носенето на предпазна маска, докато сме навън.

Превенция и лечение на алергичния ринит с Шуслерови соли

Шуслеровите соли наподобяват хомеопатичните средства по своята безопасност – за бебета, деца и възрастни, и по силната си разреденост. Начинът им на действие обаче е друг. Д-р Шуслер открива, че всички познати ни болести са предизвикани от недостиг или излишък на поне една от 12-те минерални соли, налични в клетките на здравия организъм. Чрез своите соли той се стреми да възстанови баланса, възвръщайки здравето ни. Повече по темата ще прочетете в Как да сме здрави с Шуслеровите соли.

Логично, сред Шуслеровите соли има и предназначени за справяне със сенната хрема. Част от тях се отличават със способността си да ни предпазят изцяло от проявлението на неприятните симптоми. За целта обаче е необходимо да започнем с приема им поне 1-2 месеца преди силното разпространение на полените и останалите дразнители – а именно в началото на март. Това са:

  • Шуслерова сол №2 – алергените представляват чужди белтъци, които попадат в организма ни, а Шуслеровата сол №2 успява да повлияе на структурата им, възвръщайки баланса в нашето тяло;
  • Шуслерова сол №3 – подпомага протичането на нормална имунна реакция, стопирайки възпалителните процеси, които иначе биха настъпили при сезонния алергичен ринит;
  • Шуслерова сол №8 – заздравява назалната лигавица и ограничава воднистия ринит.

Препоръчително е изброените соли да се приемат по 3 пъти на ден по 2 таблетки от възрастните и по 3 пъти на ден по 1 таблетка от децата. В случай че се забавим с взимането на превантивни мерки и сенната хрема ни навести, тези три Шуслерови соли отново могат да ни помогнат, но чрез приемането на по-големи дози – по 1 таблетка от всеки вид през час в продължение на поне 1 месец.

Превенция и лечение на алергичния ринит с хомеопатия

Хомеопатичните средства действат по малко по-различен начин от Шуслеровите соли. Те също се отличават с липсата си на странични реакции и пълната безопасност при приложението им, но лекуват чрез наподобяване на болестта. В случая със сенната хрема от помощ могат да ни бъдат:

  • Boiron Poumon histamine Поумон хистамин 15 СН – препоръчва се при всеки вид респираторна алергия – вкл. сенна хрема. За профилактика и превенция, както и при вече появил се проблем се приемат по 5 гранули сутрин;
  • Boiron Pollens Поленс 15 СН – препоръчва се конкретно при алергия към полени, за профилактика и превенция се приемат по 5 гранули сутрин и вечер, а при вече възникнал проблем – по 5 гранули 3-4 пъти на ден.
  • Boiron Apis mellifica Апис мелифика 15 СН – препоръчва се при оток на лигавиците, за профилактика и превенция се приемат по 5 гранули сутрин и вечер, а при вече възникнал проблем – по 5 гранули 3-4 пъти на ден.

В случая с хомеопатичните средства също е хубаво превантивният прием да започне няколко седмици преди силното разпространение на алергените.

Полезно е да споменем и няколко хомеопатични препарата, които могат да ни помогнат при вече проявили се симптоми:

  • Boiron Euphrasia officinalis Еуфразиа официналис 9 СН – при възпаление на очната и носната лигавица със сълзене, при възпаление и оток на клепачите, усещане за пясък в очите и секрет от носа, при заслепяване от светлина, приемат се по 5 гранули 3-4 пъти на ден;
  • Boiron Sabadilla officinarum Сабадила официнарум 9 СН – при сърбеж на небцето, непоносимост към аромата на цветята, воднист секрет от носа, кихане, приемат се по 5 гранули 3-4 пъти на ден;
  • Boiron Allium cepa Алиум цепа 9 СН – при сълзене на очите, обилен воднист секрет от носа, често кихане, приемат се по 5 гранули 3-4 пъти на ден.

Превенция на сенната хрема с промяна на диетата

Продуктите, които консумираме, са от голямо значение за устойчивостта на организма ни към алергените. Млечните и захарните изделия, храните с глутен, захар, подсладители, консерванти спомагат за развитието на възпаление в назалната кухина и на дихателните пътища, увеличавайки интензитета на алергичните ни симптоми.

От друга страна, добавянето на пробиотици в диетата ни увеличава броя на добрите бактерии в организма, благоприятствайки имунната ни система, облекчавайки имунния отговор към алергените. Храни, богати на пробиотици, са киселото зеле, туршията, гъбата комбуча.

Добре е да повишим и количеството на приеманата от нас вода на ден. Тя е в състояние да разгражда слузта, намалявайки течащите от носа и очите секрети.

Променяйки режима си на хранене поне 1-2 месеца преди сезона на сенната хрема, вероятността да ограничим проявленията на алергията ни се увеличава. В допълнение към това ще се почувстваме по-жизнени и ще подобрим общото си здраве, тъй като здравословното хранене действа точно така.

Алергиите представляват обширна тема, която и преди е ставала предмет на наши статии. Предполагаме, че ще ви е интересно да прочетете още:

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.