Как да се справим с болките в кръста при бременност?

Как да се справим с болките в кръста при бременност?

Бременността е период на силни емоции, интензивни усещания и големи промени. Много от тях предизвикват усмивка у бъдещата майка. В утробата й расте живот. Щастието я залива на огромни приливни вълни. Често обаче морето в съзнанието й е бурно и мрачно. За това допринасят неприятните симптоми като така характерните за бременността болки в гърба и кръста. Какво ги провокира и има ли начин да се справим с тях или поне да ги облекчим, ще разгледаме в днешната статия.

Кога започват болките в кръста при бременност?

Кога бременната ще изпита болки в кръста за пръв път, зависи от редица фактори. Сред тях са физическото, хормоналното и емоционалното й състояние. Макар и при някои болките в кръста при бременност да са по-силни, отколкото при други, статистиките показват, че поне половината от жените имат подобни усещания по време на своята бременност.

Възможно е те да се проявят още през началните месеци, като е добре да имаме предвид, че причините тогава се различават от тези през втория и третия триместър.

Защо се появяват болките в кръста по време на бременност?

Сред основните фактори, отключващи болките в кръста по време на бременността, са:

Хормонални промени

Хормоналните промени в женското тяло започват още със самото забременяване. Нивата на хормоните прогестерон и релаксин се повишават. Прогестеронът води до отпускане на тазовите мускули и връзки, като е възможно това да доведе до проблеми със стабилността.

В същото време релаксинът, допринасящ за имплантацията на оплодената яйцеклетка в матката, предпазва жената от преждевременни контракции. С напредване на бременността обаче хормонът оказва стимул на шийката на матката, така че тя да омекне и да се разтвори в очакване на раждането. Също така отпуска тазовите мускули и връзки, осигурявайки безпроблемното разширяване на родовия канал при появата на бебето.

Релаксинът разбалансира и връзките на гръбначния стълб, което води до допълнителна нестабилност, придружена от болки в гърба и кръста.

Покачване на теглото

Износването на бебето е неизбежно свързано с покачване телесната маса на майката. Тъй като по-голямата част от новонатрупаните килограми е съсредоточена в областта на корема, центърът на тежестта се измества напред. Ако тялото ни не е добре тренирано, това може бързо да доведе до болки в кръста.

Важно е и да знаем, че колкото повече надебелеем, толкова по-голям е рискът за здравето и общото ни благосъстояние. Като нормални приблизителни стойности на качените килограми в края на бременността се приемат:

  • между 13 кг и 18 кг при поднормено тегло преди зачеването;
  • между 11 кг и 16 кг при нормално тегло преди забременяването;
  • между 7 кг и 11 кг при наднормено тегло преди зачеването;
  • между 5 кг и 9 кг при сериозно затлъстяване преди забременяването.

Мускулна сепарация

За нормалното поддържане стабилността на гърба помагат коремните мускули:

  • прав коремен мускул;
  • вътрешни коремни мускули;
  • външни коремни мускули;
  • дълбоко разположен напречен мускул.

Когато жената е бременна, растящото в утробата й дете притиска мускулите, като ги разтяга, а понякога и разделя. Това ги отслабва и с напредване на бременността е много вероятно болката в кръста да става все по-силна.

Промяна в позата

Растящият корем в даден момент започва да придърпва майката да се привежда леко напред. В същото време тя често се изпъва назад в опит да запази нормалната си стойка. Това увеличава още повече напрежението в кръста и повишава болката.

Неправилна стойка

Дори да не сме бременни, ако прекараме целия ден на крак или приведени над бюрото, е възможно да изпитваме болка в гърба в края на работното време. В случай на бременност този негативен ефект се увеличава дори повече.

Стрес

Високите нива на стрес са в състояние да предизвикат болки и скованост в кръста още при ранна бременност. В случай че не бъдат взети мерки, с напредването й е възможно да допринесат за още по-силни болки в кръста в комбинация с други от гореизброените фактори.

Слаба мускулатура

Ако не сме тренирали мускулите си достатъчно преди забременяването, то те са слаби и трудно се справят с повишеното тегло и всички промени в организма. Това причинява чувство за нестабилност и силни болезнени усещания.

Как да облекчим болките в кръста при бременност?

Важно е да отбележим, че приемът на повечето лекарства по време на бременност е противопоказен и не трябва да се предприема без консултация с лекар. Ала за щастие, съществуват и други способи за лечение и облекчаване на неприятния дискомфорт:

Прием на витамини и минерали

Витамините и минералите са ключови за нашето здраве, за нормалната функция на всички системи в човешкия организъм. Много от тях са в състояние не само да ни пазят от неразположения, а и да ни помагат в преодоляването на някои от тях.

В случая способни да възстановят комфорта или поне да облекчат дискомфорта ни са:

  • витамин D - помага за нормалното усвояване на калция от костите, при дефицит е възможно развитието на остеопороза;
  • калций - за здрави и стабилни кости и нормалното свиване на мускулите;
  • магнезий - при недостиг изпитваме още по-силни мускулни болки, получават се крампи, докато в обратния случай дори може да облекчи дискомфорта;
  • калий - участва в предаването на стимулите на нервните и мускулните клетки, помага за растежа на клетките и формирането на протеините. Благоприятства мускулната функция и предотвратява схващанията и силната умора.

В случай че не успяваме да си набавяме тези ценни микронутриенти в достатъчно количество по естествен начин, е възможно следящият бременността ни гинеколог да ни предпише хранителни добавки като:

Вземете специализирани добавки за бременни на топ цена от онлайн аптека galen.bg още сега!

Упражнения

От голяма полза в случая са и подходящите за състоянието упражнения. Преди да се прибегне към тях, е важно да се консултирате с лекар за състоянието Ви и за това дали определен вид движение е противопоказен. В общия случай трябва да се избягват вдигането на тежести и цялостното физическо претоварване на тялото.

Сред полезните активности са лекото тичане, плуването и продължителните разходки. Що се отнася до специализираните упражнения за бременни, е добре да потърсите съдействието на треньор или да гледате професионално заснети онлайн видеа с напътствия.

Избягване на тежки физически натоварвания

За бременните е противопоказно да:

  • вдигат тежки предмети;
  • да прибутват или дърпат тежки предмети;
  • да се навеждат - по-щадяща алтернатива е клякането;
  • да се претоварват с домакински задължения или друг тип движение.

Компреси

В много от случаите за облекчаване на дискомфорта помагат топлите компреси в областта на кръста. За целта можете да използвате бутилки със загрята вода, ориз в памучен чорап, който да затоплите в микровълновата, или препоръчани Ви от лекар медицински продукти.

Масажи

В случай че не са противопоказни за Вашия конкретен случай, масажите на гърба са от голяма полза при подобни болки. Добра идея е да помолите своя партньор за отпускаща и възстановяваща комфорта разтривка или да посетите сертифициран масажист за бременни.

Правилна поза

Правилната поза е изключително важна за свеждането на болката в кръста по време на бременност до минимум. Добре е да се обърне внимание както на позата на седене, така и на тази по време на сън.

На седене

Ако прекарвате дълги часове от деня в седнало положение, е много важно да сте в удобна позиция. За целта е препоръчително да използвате ергономичен стол с поддържаща кръста Ви облегалка. Ако не разполагате с такъв, можете да поставите малка възглавница в долната част на гърба. Важно е и да не се заседявате за твърде дълго. Добре е да ставате и да се раздвижвате на всеки 20 минути.

По време на сън

Докато спите, е препоръчително да лежите на една страна - най-добре лявата, що се отнася до кръвообращението Ви. За още по-голямо удобство могат да Ви помогнат специалните възглавници за бременни, които се поставят между краката и подпират корема, така че тазът да е максимално облекчен.

Удобни обувки

Ключови за стабилността на гърба Ви са и удобните обувки. През тези девет месеца от живота Ви е препоръчително да не носите високи токове, а колкото е възможно по-удобни обувки с леко повдигнат ток.

Колан за бременни

От помощ може да бъде и коланът за бременни, чиято цел е да придържа корема. Така той намалява натоварването върху кръста.

Можем ли да предотвратим болките в кръста при бременност?

Както и друг път сме споменавали, подготовката за безпроблемната бременност започва още преди самото зачеване. Затова и е хубаво забременяването да бъде добре обмислено решение, предшествано от определени приготовления. Сред тях са тренировките за засилване на мускулатурата с цел предотвратяване на евентуалните бъдещи болки в кръста по време на бременността.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Всичко, което трябва да знаем за цветната бременност

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.