Всичко, което трябва да знаем за цветната бременност

Всичко, което трябва да знаем за цветната бременност

Много от нас сме чували за цветната бременност, но знаете ли какво всъщност представлява тя, какви са симптомите? Еднократно прокапване на кръв или кървене, наподобяващо менструация през деветте месеца? В следващите редове ще дадем отговор на всичките Ви въпроси относно цветната бременност и придружаващите я симптоми.

Какво е цветна бременност?

За цветна се приема бременност, при която се наблюдава леко кървене, което може да е налице един или няколко последователни дни. Най-често то е имплантационно кървене, получаващо се вследствие на имплантирането на яйцеклетката. Обикновено се наблюдава в периода на 4-5 гестационна седмица. Възможно е дори да съвпадне с момента на очакваната месечна менструация.

Може да бъдат усетени още лека болка и крампи при имплантирането.

Колко често се среща?

Лекото прокървяване през първия триместър се среща изключително често и в повечето случаи не води до сериозни проблеми. Според статистиките 1 от 4 жени имат някаква форма на цветна бременност, като голяма част от тях раждат напълно здрави деца.

Как да я различим от нормалната менструация?

За разлика от нормалната менструация при нея кървенето е съвсем слабо и обикновено е със светъл цвят. То е по-скоро под формата на зацапване, отколкото на обилно кървене. Освен това се наблюдава само в рамките на от един до няколко дни.

Какви са симптомите на цветна бременност?

Повечето от симптомите съвпадат с тези на обикновено протичащото износване на бебе. Сред симптомите в случая са:

Кървене

Това е най-отличителният за състоянието симптом. Както казахме, то е леко и бледо. Освен това се наблюдава едва няколко дни, а не по време на цялото износване на детето.

Често уриниране

Това е изключително характерен симптом за този период от живота на жената. Той се наблюдава още през първия триместър. Сред причините са нарастването на матката и хормоналните изменения в тялото. През втория триместър поотшумява, тъй като матката се измества по-нагоре и не притиска пикочния мехур. Честите позиви се завръщат през финалния етап, тъй като тогава бебето притиска мехура.

Чувствителност в гърдите

Това е още един често срещан признак. Причината за чувствителността, подуването и дори болката в гърдите се корени в хормоналните промени в организма. Възможно е болката да се разпростре даже към областта на подмишниците.

Гадене и/или повръщане

Причината за този така характерен симптом е повишаването нивото на хормона на бременността - хорионгонадотропин или ЧХГ. В повечето случаи гаденето продължава само през първия триместър, като с времето тялото се адаптира и симптомът отшумява.

Какви може да са причините за кървене в първия триместър от бременността?

Освен цветното носене на плода има и други причини, които могат да предизвикат кръвоизлив. За съжаление, някои от тях крият опасност за живота на ембриона и/или на майката.

Хормонален дисбаланс

Често потичането на леки капки кръв е породено от недостига на хормона прогестерон в тялото. В тези случаи обикновено се предписва прогестерон под формата на капсули за орален прием или свещички за вагинална употреба. В голяма част от случаите терапията продължава едва няколко седмици, а симптомът бързо изчезва и не създава проблеми по време на износването на бебето.

В някои по-тежки случаи прогестеронът се влива венозно в болнично заведение.

Възможно е да бъде изписан и прием на лекарства като No-Spa Comfort 40 мг х24 таблетки с цел облекчаване на евентуално придружаващата болка, както и за успокояване на матката.

Ако не бъдат взети адекватни и навременни мерки, е възможно възникване на спонтанен аборт.

Предимплантационно кървене

Както вече споменахме по-горе, най-честата причина за цветната бременност е именно тази. При пробиване на яйцеклетката от сперматозоида е възможно да прокапе и малко количество кръв.

Полип на шийката на матката

Полипите представляват доброкачествени, в повечето случаи малки по размер образувания. Отличават се с крехка повърхност, която лесно може да бъде наранена по време на полов акт през първия триместър. Вследствие на това е възможно да се появи генитално зацапване. Добре е да се има предвид, че то се появява само след интимност с партньора и е под формата на ясна кръв.

В същото време под влияние на високите хормонални нива в тялото полипите могат да станат и по-големи и да прокървяват дори при лек напън или физическо натоварване. Обикновено не се третират по време на самата бременност - освен ако няма наложителна причина. Отстраняват се оперативно около 42 дни след раждането.

Възпалителни заболявания на влагалището

Сред най-типичните са бактериалните и гъбичните инфекции. В случая отделянето на кръв е леко и в повечето случаи е придружено от симптоми като усещане за дискомфорт, парене и болка.

Извънматочна бременност

Тя може да е животозастрашаваща за жената и е важно да се потърси медицинска помощ и при най-малко съмнение.

Това състояние се изразява в имплантиране на оплодена яйцеклетка извън самата матка. Сред характерните симптоми са:

  • тазови или коремни болки;
  • прокапване на кръв;
  • гадене.

Макар и тези симптоми да наподобяват обикновените признаци при забременяване, е важно да се посети лекар, който да установи дали бременността е нормална. Ако тя е извънматочна и яйцеклетката продължи да расте, е възможно това да доведе до разкъсване или пукане на фалопиевата тръба. Така може да се предизвика силно вътрешно кървене, което да застраши живота на бременната.

Спонтанен аборт

За съжаление, при част от жените ранното кървене е симптом на спонтанен аборт. В случая то е по-силно и е придружено от болки в корема. Могат да се наблюдават и други симптоми като гадене, повръщане и висока температура.

Спонтанните аборти обикновено се случват при жени в по-напреднала възраст, но са възможни и при млади дами.

Тестовете за бременност отчитат ли цветната бременност?

Да, тестовете за бременност отчитат и това състояние. Кървенето по никакъв начин не повлиява тяхната точност.

Опасна ли е цветната бременност?

Както вече посочихме по-горе, в някои случаи цветната бременност може да е признак за налична опасност, а в други е напълно нормално физиологично състояние. Всичко зависи от причината за това да бъде цветна.

Кога да потърсите лекарска помощ?

В случай че сте бременна и забележите дори леко зацапване от кръв по бельото си, потърсете Вашия гинеколог за съвет. Важно е той да Ви прегледа възможно най-скоро, за да установи причината за проблема, да назначи евентуално необходими изследвания и да Ви предпише най-подходящото лечение.

Ако кървенето Ви е по-силно, веднага се обадете на 112 с молба за линейка или посетете най-близката специализирана болница.

Вземете висококачествени добавки за бременни на ниски цени от онлайн аптека galen.bg! Радвайте се на спокойна и красива бременност!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още:

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.