Как да се справим с летните алергии

Как да се справим с летните алергии

В днешно време алергиите спохождат все по-голяма част от населението. В същността си те са проявлението на свръх силната реакция на организма ни към дразнители, които той приема за опасни, въпреки че не са. Съществуват редица алергени, като дори е възможно някои от тях да са характерни за дадени части на света, а за други не. Едни от най-често сещаните са полените, прахът у дома, акарите, някои насекоми, плесента, слънцето. Част от алергичните непоносимости започват още в детските години, докато други се отключват в по-зряла възраст. Възможно е и някои от алергиите да са генетично заложени в нашето тяло.

Лечението на алергиите е изключително трудно, а в някои случаи дори невъзможно. Въпреки това с взимането на необходимите предпазни мерки и прилагането на облекчаващи симптоматиката медикаменти сме в състояние да живеем напълно комфортно и без сълзящи очи и носове.

Какво наричаме летни алергии, причини и симптоми

Всеки сезон се характеризира с по-широкото разпространение на определен вид алергени, реакцията към които наричаме сезонна алергия. Летният период на изостряне на този вид непоносимости обхваща времето от края на юни, юли, август и началото на септември. Интересно е да знаем, че сред най-разпространените алергични реакции през лятото са същите като тези през пролетта – само провокаторът е малко по-различен.

Изберете противоалергични средства на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Кое причинява алергичния ринит през лятото

Ако само сте чували за сенната хрема, но не ви е спохождала, вероятно я свързвате единствено с пролетта. В случай че сте сред засегнатите обаче, вероятността да получавате алергични симптоми и през лятото, е голяма. Може би сте се питали защо, каква е причината, след като дърветата от доста време са покрити със зелена премяна?

Макар и полените от короните им вече отдавна да са си отишли, размножаването на други видове растения не спира и през лятото. През топлите месеци най-голям проблем се оказват плевелите - обикновеният пелин, глухарчетата, бялата сладка трева, живовлякът, щирът, казашкият бодил и много други са растенията, покриващи неподдържаните тревни площи в и около населените места. Обикновено именно хората, проявяващи непоносимост към цветен прашец и полени, са алергични и към тези растителни видове.

Симптомите са кихане, кашляне, хрема, сълзене на очите, подуване и сърбеж на очите, конюнктивит, уртикария, дразнене, болка и сърбеж в гърлото. Много често човек дори не разбира как пролетната му алергия се прелива в лятна, и остава с впечатлението, че страда от целогодишна сенна хрема.

Тук е мястото да споменем един любопитен факт – терминът сенна хрема се отнася само до ринита и конюнктивита, провокирани от имунна реакция към полените. Затова и не можем да говорим за целогодишна сенна хрема, в тези случаи става въпрос за хроничен алергичен ринит. Интересно е да отбележим и че наименованието на сенната хрема е напълно буквално, то идва от описаната за първи път през XVIII век чувствителност към окосено сено.

Добре е да знаем, че климатичните промени играят ключова роля за изострянето или успокояването на алергичните състояния през лятото. Когато времето е без вятър, влажно и студено, разпространението на алергените се редуцира до минимум. В случай на по-топъл, сух и ветровит климат обаче е препоръчително хората с изразена чувствителност към гореизброените бурени да вземат предпазните мерки, за които ще поговорим по-долу.

Всички лесно можем да разберем как вятърът влияе на симптоматиката. Колкото по-силни са теченията на въздуха, толкова по-надалече се разнасят алергените. А каква е ролята на температурата и на влажността?

Всъщност отделяното от растенията поленово зърно само по себе си не предизвиква имунната реакция на човека с непоносимост. Истинският алерген е белтъкът, съдържащ се вътре в зърното. Поленовите зърна представляват мъжките полови клетки на бурените. Щом тези зърна се закачат за плодника на растението, естествената му влага провокира разтварянето на каналите на зърната, като така белтъкът от тях излиза и опложда растението.

Когато влажността на атмосферата е висока, това се случва и директно във въздуха, като поленовите зърна биват обезвредени. Така дори да попаднат в очите, носа и устата ни, те не предизвикват алергични реакции. В случай на сухо, ветровито и топло време обаче поленовите зърна достигат до лигавиците ни и се разтварят там, провокирани от характерните за тях влага и топлина. Ако не страдаме от непоносимост, последствията не са особено силни, но при изразена алергия хремата, сълзенето и всички останали симптоми бързо се проявяват.

По принцип неразположенията, свързани с този вид алергични реакции, създават основно дискомфорт и са приемани за неприятен козметичен проблем, който не застрашава здравето сериозно. Ако не вземем адекватни мерки обаче, проблемите с горните дихателни пътища могат да се задълбочат, отключвайки бронхиална астма.

За да не допуснем това да се случи, ни помага употребата на медикаменти, успокояващи алергичните симптоми, като:

  • Зиртек 10мг х10 таблетки UCB – съдържа цетиризинов дихидрохлорид, който служи за лечение на сезонни и целогодишни алергични проявения като хрема, запушен нос, кихане, дразнение и сърбеж в носа и очите, сълзене на очите. Прилага се още при уртикария. Подходящ е за възрастни и деца над 6 години;
  • Zyrtec-D при алергии 5 мг/120 мг 6 таблетки UCB Farchim – в този случай активните съставки са две - цетиризинов дихидрохлорид с незабавно освобождаване и псевдоефедринов хидрохлорид с удължено освобождаване, осигуряващи по-дълготраен противоалергичен ефект. Това лекарствено средство без предписание ефикасно облекчава алергичните кихане, хрема, сълзене на очите, запушен нос, сърбеж и дразнение на лигавиците. Препоръчва се за прием от възрастни и деца над 12 години;
  • Ксизал перорален разтвор при алергии 0.5 мг/мл 200 мл – активната съставка е левоцетиризинов дихидрохлорид, отличаващ се с по-бързото си действие благодарение на течната форма на медикамента. Препоръчва се за симптоматично лечение на алергичен ринит, сълзене на очите, хронична уртикария. Пероралният разтвор е подходящ за възрастни и деца над 2-годишна възраст. Важно е да знаем, че след отваряне разтворът е годен до 3 месеца, след което е необходимо да го изхвърлим;
  • Ксизал при алергии 5 мг х20 таблетки UCB – таблетките Xyzal наподобяват пероралния разтвор, като активната съставка отново е левоцетиризинов дихидрохлорид. Той осигурява същото противоалергично действие, но поради формата на медикамента, се препоръчва за възрастни и деца над 6-годишна възраст. Що се отнася до срока на годност, той е по-дълъг спрямо срока на разтвора. Таблетките се предлагат и в по-малка разфасовка от 7 броя;
  • Отривин Ментол Спрей за нос, разтвор 0,1% х10 мл GlaxoSmithKline – този спрей за нос е подходящ при различни проблеми с дихателните пътища – както при простудни заболявания, така и при алергичен ринит. Съдържа охлаждащите етерични масла ментол и евкалиптол, които допълват действието на назалния деконгестант ксилометазолинов хидрохлорид. Назалният деконгестант действа, като свива кръвоносните съдове на лигавицата и бързо намалява отока в назалната кухина, редуцирайки и отделянето на секрет. Спреят се отличава с бързия си ефект – след едва 2 минути, който продължава до 12 часа. Препоръчва се за възрастни и деца над 12 години;
  • Отривин Спрей 0.1% с хидратираща формула х10 мл – този спрей наподобява горния по активната си съставка - ксилометазолинов хидрохлорид, свиваща съдовете, намалявайки отока и секрецията на носа. Отличава се обаче със съдържанието си на метилхидроксипропилцелулоза - специално подбран хидратиращ ингредиент, който облекчава сухотата и дразнещите усещания в назалната кухина. Спреят се препоръчва както при простуда, така и при алергия, като ефектът трае до 12 часа. Подходящ е за възрастни и деца над 12 години;
  • Отривин Капки за нос детски 0,05% х10 мл GlaxoSmithKline – и тук активната съставка е ксилометазолинов хидрохлорид, но в по-малко количество – 1 мл съдържа 0,5 мг ксилометазолинов хидрохлорид, което прави капките подходящи за употреба от деца между 2 и 11-годишна възраст. Съдържа още хидратиращата съставка метилхидроксипропилцелулоза за облекчаване на дразнението в носа, съпътстващо алергичния ринит. Продуктът се препоръчва при запушен и течащ нос, причинен от простудни заболявания, синузит, сенна хрема или други алергични ринити.

Много ефективни в превенцията и преодоляването на сенната хрема са и хомеопатичните лекарствени средства. Те се отличават с липсата на нежелани странични реакции и възможността да се прилагат дори при много малки деца и бебета. Повече по темата научете от: Как да се предпазим и да лекуваме сенната хрема с хомеопатия.

Какво да знаем за алергиите към насекоми

През лятото животът е в разгара си. Природата разпръсква благоуханието на билките и цветята и жужи в хор от пчели, оси и комари. Да, през лятото на дневен ред излизат хапливите и жилещите насекоми.

Дори да не сме алергични към тях, всички ние получаваме токсична реакция при ухапване от комар или ужилване от пчела. Тя обикновено е локална, засяга само мястото на ухапването/ ужилването. В случай че сме алергични обаче, проблемът може да бъде далеч по-сериозен от няколко пъпки и двудневен сърбеж.

Ако страдаме от алергия към отровата на даден вид насекомо, вариантите са два – да получим местна или обща алергична реакция.

Местната алергична реакция трудно се различава от токсичната, защото подобно на нея се проявява в обсега на ухапването или ужилването. При обща алергична реакция обаче – тя обикновено се проявява при непоносимост към жилещи насекоми, съществува дори риск за живота. Възможно е да сме ужилени по крака или ръката, а проявлението на алергията да засегне вътрешни органи, дихателната, сърдечно-съдовата или нервната система.

Тъй като обикновено не знаем дали сме алергични към пчели, оси или стършели до първия път, в който ни ужилят/ ухапят, е важно да наблюдаваме тялото си. Ако засегнатото място се зачерви и отече в радиус до 2-3 см, то това е слаба реакция и няма причина да се притесняваме. В случай че зачервяването обхване радиус от над 10 см, алергичната реакция е тежка и е препоръчително да потърсим медицинска помощ.

Що се отнася до общата алергична реакция, симптоми като задух, причерняване, стягане на гърлото, промяна в говора ни сигнализират за тежестта на нашето състояние. В тези случаи спешната медицинска помощ е задължителна.

При алергии към насекоми ни помагат медикаменти като:

Какво да знаем за алергията към плесени

Сред алергените, разпространявани през топлия сезон, са и спорите на плесените.

Плесените представляват микроскопични гъби, виреещи във влажна външна среда. Можем да ги намерим както върху дървета и почви, така и в банята или мазето, по хляба, сиренето, плодовете и зеленчуците. Те не са опасни за здравето ни, но в случай на алергия водят до неприятни симптоми, сред които:

  • сърбящи нос и уста;
  • запушен нос;
  • хрема с бистър воднист секрет;
  • отслабване и загуба на обонянието;
  • кихане.

Плесените се размножават чрез отделянето на спори - подобно на полените от растенията. Те се пренасят във въздуха и са най-много през летните месеци юли, август и септември. Попаднали в назалната лигавица, отключват алергията, ако имаме такава.

Подобно на непоносимостта към полените и в този случай, ако не лекуваме симптомите, алергичният ринит може да доведе до развитие на астма. Що се отнася до медикаментите за облекчаване и лечение на проблема, те са същите като в случая със сенната хрема:

Как да се предпазваме от алергии през лятото

Що се отнася до превенцията от алергии през лятото, ви предлагаме да следвате тези лесни за изпълнение препоръки:

  • ограничете излизанията си сутрин преди 10 ч., защото тогава полените се разпространяват в най-голямо количество;
  • не простирайте прането си навън, за да го предпазите от полепване на полени;
  • не проветрявайте толкова много - особено сутрин;
  • поставете комарници на прозорците си – те ще ви предпазят от насекомите, като ще ограничат и навлизането на полени;
  • носете слънчеви очила, шал, шапка, когато се налага да излизате преди 10 ч. сутринта, за да предпазите лигавиците на носа, очите и устата от попадане на полени и спори на плесен;
  • ако забележите плесен в дома си, вземете мерки за отстраняването й и за превенция от повторна поява;
  • редовно сменяйте филтрите на климатиците си;
  • ежедневно пускайте прахосмукачка и почиствайте прахта;
  • когато се приберете отвън, мийте лицето си и сменяйте дрехите си;
  • ограничете стреса, защото той усилва симптомите на алергичната реакция;
  • не излизайте навън с твърде ярки дрехи защото те привличат насекомите;
  • не използвайте твърде силни и сладникави парфюми, както и други подобни козметични продукти, тъй като те също привличат насекомите;
  • използвайте репеленти.

Друга характерна за лятото алергия е слънчевата. Повече за нея прочетете в Превенция и лечение на слънчева алергия с хомеопатия.

Вземете висококачествени и ефективни противоалергични лекарства на промо цена от онлайн Аптека Гален.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.