Как да се справим със сухотата в очите при носене на контактни лещи

Как да се справим със сухотата в очите при носене на контактни лещи

Сухотата в очите е проблем, който в наши дни засяга все повече хора. Дразнещо усещане, сълзене, чувство, че имаме чуждо тяло в окото си, замъглено виждане, сърбеж и умора – все симптоми на този неприятен проблем. Причините за появата му са многобройни – от прекалено продължително взиране в екран до дехидратация, недоспиване, медикаменти. Повече по-темата сме разказвали в статията Как да се справим със сухите очи. Днес обаче ще разгледаме един по-специфичен фактор, който лесно може да доведе до сухота и неприятни усещания в областта на очите – носенето на контактни лещи.

Защо контактните лещи водят до сухота в очите

Стотици хора в цял свят носят контактни лещи всеки ден и повечето от тях нямат проблеми. Те са създадени, за да улесняват живота ни, за да виждаме и да се чувстваме по-добре. В случай че започнат да ни създават дискомфорт, не бива да игнорираме случващото се и да го приемаме за нормално. Добре е да посетим офталмолог, който да ни прегледа, да види и лещите ни, за да открие и реши нашия проблем.

Разбира се, съществуват хора с непоносимост към контактни лещи, които не могат да използват това средство за подобряване на зрението. Ако сте сред тях обаче, вероятно сте щели да го разберете още при първия си опит за слагане на лещи.

Голяма част от контактните лещи са изработени от материал с високо съдържание на вода. С течение на деня под влиянието на вятъра и топлината те постепенно я губят. За да компенсират недостига си, лещите започват да извличат течността от слъзния филм на окото. По този начин водят до проблемната сухота – особено ако тялото ни е принципно дехидратирано.

За да преодолеем този проблем, е препоръчително да сменим лещите си със силиконов хидрогелов вариант, отличаващ се с по-висока пропускливост на кислород, което намалява нуждата им от вода. Хубаво е и да се спрем на лещи, съдържащи хиалуронова киселина, спомагаща за задържането на течността в тях.

Друга причина за дразнението, което контактните лещи ни предизвикват, е евентуалната им несъвместимост с окото ни. Рядко се говори за факта, че лещите не се произвеждат в един единствен размер и модел. Те са с различни диаметри, с различна степен на плоскост. В случай че нашият модел не пасва на окото ни, че е по-плосък или голям, отколкото е необходимо, то усещането за чуждо тяло и непрестанното сълзене са гарантирани. В подобна ситуация е добре да посетим очния си лекар, който да ни предпише подходящи за нас контактни лещи.

Още една евентуална причина за подобни дразнения е фабричен дефект. Възможно е някъде по повърхността на лещата да има малко ръбче, издутина, които да не виждаме с просо око, но да ни причиняват голям дискомфорт. Тук решението е просто – смяна на лещите. Преди това обаче е добре да сме занесли сегашните си при специалист, който да провери дали наистина става въпрос за фабричен дефект. Подобен е и случаят, при който ние самите сме издраскали лещите си – обикновено се случва, ако имаме дълги нокти. Възможна причина за деформирането са и навлезли в очите ни едри прашинки. Затова е добре, ако ползваме контактни лещи, да носим слънчеви очила, докато сме на плажа.

Проблем могат да ни създадат и контактни лещи с минал срок на годност. Възможно е да започнат да се разграждат, да предизвикат парене, зачервяване, дискомфорт.

Фактори, които повишават вероятността за поява на сухота в очите при употреба на контактни лещи

На фона на всичко, което изброихме дотук, мнозина ще се запитат – как така аз никога не съм имал/имала подобен проблем? Защо никой не ми е казал от какъв материал са моите лещи, нито пък че има различни размери?

Ако и вие се питате същото, то вероятно сухотата в очите ви е по-скоро моментно състояние, появяващо се от време на време. Ето кои са възможните фактори, които го предизвикват:

  • дехидратация на организма – недостигът на вода в тялото води до редица проблеми. За него най-ясно можем да съдим от състоянието на кожата, косата, ноктите, а и очите. Недостигът на вода в тялото води до дефицита й в слъзния филм на очите. Това може да предизвика дразнение и сухота дори без да ползваме лещи, а в комбинация с тях води до силен дискомфорт;
  • прием на големи количества кафе и/или алкохол – и двата вида напитки водят до бърза дехидратация на тялото, която както стана ясно, причинява и сухота в очите. В този случай е препоръчително да компенсираме с прием на вода и да спрем консумацията на кафето и алкохола, ако изпитаме подобен проблем. От полза могат да са ни и капките с изкуствена сълза, ако ни очаква дълъг ден, през който ще се нуждаем от кофеин, или парти нощ, когато не ни се ще да ограничаваме алкохола;
  • пушене – само по себе си пушенето води до сухота в очите и е възможно да отключи заболявания като дегенерация на макулата. В комбинация с контактните лещи е много вероятно дискомфортът да се увеличи, поради което честата употреба на качествени овлажняващи капки за очи е задължителна за нашия комфорт;
  • алергия – в този случай не говорим за алергия към материала на лещите, а към полен или животни например, която предизвиква сърбеж и/или зачервяване на очите ни. При отключване на подобна алергия оставането с контактните лещи е почти невъзможно, затова е препоръчително просто да ги свалим, докато пристъпът не премине;
  • прием на някои медикаменти – някои медикаменти повишават чувствителността ни към контактните лещи. Такива са например противозачатъчните и други хормонални медикаменти, съдържащи естроген. Антихистамините, от своя страна, повишават сухотата в очите, което води до затруднено носене на контактните лещи. Лекарствата за справяне с акнето могат да доведат до сърбеж на очите, който да се влоши от лещите. Дори аспиринът е в състояние да доведе до дразнение. Важно е и да отбележим, че при прилагане на медикаменти под формата на капки и мехлеми за очи е важно да прочетем в листовката дали те са съвместими с носенето на лещи;
  • сух въздух – този фактор лесно може да доведе до дискомфорт и при хората без контактни лещи, но комбинацията с тях често създава проблеми. Затова е добре да сме подготвени с капки с изкуствена сълза, ако ни предстои пътуване със самолет, цял ден в помещение с климатик, разходка на място със сух климат.

За какво още е добре да внимаваме при употребата на контактни лещи

За хората, носещи контактни лещи от години, процесът по слагането и свалянето им се превръща в рутина, в рефлексно изпълнявани движения, за които дори не се замисляме.

Това обаче може да доведе до някои проблеми:

  • заспиване с лещите – в случай че свалянето на контактните ни лещи се е превърнало в такъв рефлекс, че дори не ни остава спомен от извършването му, съществува опасност да забравим да ги извадим от очите си и да си легнем да спим. Вероятността да се събудим с кръвясали очни ябълки, със залепнали клепачи, които не можем да отворим, с подути очи, е много голяма. Ако принципно страдаме от сухота в очите или сме дехидратирани, колкото повече време спим с лещите, толкова по-неприятни ще са усещанията, с които ще се събудим;
  • премахване на грим, без да сме си свалили лещите – за дамите почистването на грима лесно се превръща в също толкова несъзнавано действие, колкото и махането на лещите. Комбинацията, при която пропуснем да отстраним контактните лещи, преди да посегнем към клепача си с тампон, може да доведе до нараняване на очната повърхност, което да ни създава дискомфорт с дни;
  • сваляне или слагане на лещите с неизмити ръце – това най-често се случва, когато усетим дразнение и свалим лещата си, за да я почистим с разтвор. Възможно е обаче да не сме измили ръцете си и да си създадем по-големи проблеми – навлизане на бактерии в организма ни, на капки парфюм или друга предизвикваща дразнение на очите козметика. Важно е винаги да мием добре ръцете си, преди да докоснем лещите, за да избегнем подобни проблеми. Препоръчително е това да се случва със сапун без парфюм, за да се презастраховаме, че остатъци от сапун по дланите ни няма да доведат до дразнение на очите.

Друга неволна грешка, която е възможно да допуснем, е да посетим фризьорски салон с контактни лещи. Разбира се, ако принципно нямаме проблеми като сухота и дразнение в очите, е възможно подобна ситуация да не доведе до проблем. Ако обаче сме с по-изразена чувствителност, е много вероятно химикалите от лаковете за коса и боите, изпълващи въздуха, да доведат до дразнение в очите ни. Много е вероятно негативният ефект да бъде допълнен и от сешоара, който може да изсуши очите ни. В подобна ситуация най-доброто, което можем да направим, е да свалим лещите си, или да мигаме възможно най-много.

Друга неправилна, но широко разпространена практика е да пресипваме от разтвора за лещите или от изкуствената си сълза в наши по-малки шишенца. Това е много удобно, когато сме на път, но по този начин повишаваме риска от замърсяване и внасяне на бактерии в очите ни.

Хубаво е и да имаме предвид, че производителите често променят състава на разтворите за съхранение и промиване на лещите. Макар и да е малка, съществува вероятност новата ни разфасовка от продукт, който употребяваме от години, вече да съдържа съставка, към която имаме непоносимост. Затова и е добре при поява на дискомфорт, за който нямаме друго обяснение, да погледнем съдържанието на новите си продукти за очи и лещи.

Добре е да обърнем внимание и на контейнерите, в които съхраняваме контактните лещи. Те обикновено са изработени от пластмаса, което налага смяната им през поне няколко месеца, тъй като започват да отделят вредни вещества, а и е възможно да задържат бактерии.

Важно е да следим и за срока на годност и на експлоатация на лещите ни. В случай че са предназначени за 3-месечно ползване, е хубаво към средата на третия месец вече да се снабдим с нови. Добре е да имаме предвид и че колкото по-продължително и често носим лещите си, толкова по-скоро ще се наложи да ги сменим, ако желаем да избегнем евентуалните дискомфорт и изсушаване на очите.

Не на последно място, е добре да имаме предвид, че в случай на боледуване, зловредните микроорганизми от тялото ни бързо полепват по контактните лещи. Затова е препоръчително да не ги използваме докато сме болни и след оздравяването да ги подменим с нови.

Топ разтвори и капки за очи при носене на контактни лещи

Важно е при избора на разтвори за съхранение и промиване на контактните ни лещи да се допитаме до специалиста, от който сме купили лещите. Той може да ни посъветва за продукти, за чиято съвместимост с лещите знае от опит. На пазара се предлага и богат избор от универсални разтвори, които пасват на почти всички видове лещи.

Висококачествени примери за разтвори за лещи са:

  • Eye See Aqua Balance Разтвор за лещи 360 мл – този разтвор е специално създаден за хора с изразена чувствителност на очите. Съвместим е с всички видове меки контактни лещи – включително със силиконовите хидрогелови модели. Отличава се със съдържанието си на хиалуронан и алантоин, които осигуряват нужната хидратация и защита на лещите. Продуктът е подходящ както за почистване, така и за съхранение на лещите;
  • Alcon Opti Free Pure Moist Разтвор за лещи 300 мл – чудесен избор за дезинфекция, почистване, съхранение и овлажняване на всички видове меки контактни лещи – включително силиконови хидрогелови лещи. Употребата му спомага за усещането за комфорт при употреба на контактните лещи. Осигурява висока хидратация на лещите, която се запазва до 16 часа на ден. Предлага се и в опаковка от 90 мл, подходяща за чантата или раницата ни;
  • ReNu MultiPlus Разтвор за лещи 360 мл Bausch+Lomb – отстранява замърсяванията, бактериите и полепналите по лещите протеини от окото, осигурява овлажняващ ефект, кондиционира, промива и защитава лещите от изсъхване. Съвместим е с всеки вид контактни лещи. Може да се използва и за съхранението им;
  • Eye See Разтвор за лещи 360 мл – стандартен вариант, служещ за елиминиране на замърсяванията, вирусите и бактериите от повърхността на лещите, както и за съхранението им. Продуктът се предлага и в по-малка разфасовка от 100 мл, подходяща за път.

По отношение на капките с изкуствена сълза също е добре да се допитаме до специалист. Отлични варианти са:

  • Alcon Systane Ultra Овлажняващи капки за очи без консерванти 10 мл – осигуряват дълготрайно овлажняване на очите, премахвайки усещането за сухота. Неутрализират вредното действие на агресивните външни фактори като вятър, топлина, климатици, UV лъчения върху очите. Капките са подходящи при употреба на контактни лещи и са без консерванти;
  • Doppelherz Aktiv Капки за очи с Хиалурон 0,2% 10 мл – отличен вариант за хора, носещи лещи. Съдържа добавени хиалуронова киселина и хипромелоза за максимален овлажняващ ефект. Успокояват усещането за сухота, възстановяват увредения слъзен филм, намаляват зачервяването, чувството за умора, не съдържат консерванти;
  • СуперОптик Хидробаланс Капки за очи 5 мл 2 бр Polpharma – чудесен вариант за овлажняване на очите при употреба на контактни лещи. Предлага се и в още по-малки флакони от по 0,5 мл, които спокойно можем да носим винаги с нас. Капките предпазват очите и от агресивните външни фактори като вятър, топлина, климатици, UV лъчения;
  • Alcon Systane Hydration Капки за очи 10 мл – тези капки са специално създадени за облекчаване на паренето и дразнението в очите, за осигуряване на нужната влага при носене на контактни лещи. Съвместими са с всички видове хидрогелни и хидрофилни контактни лещи;
  • ViziHelp Hydro Капки за сухи и уморени очи 10 мл NaturProdukt – овлажняват и се справят със сухотата при продължително носене на лещи. Отличават се със специалната си формула с провитамин B5 и натриев хиалуронат, които осигуряват силния овлажняващ ефект на продукта;
  • Thealoz Duo Kапки при сухота в очите 5 мл Laboratories THEA – добър избор при употреба на всички видове контактни лещи. Премахват дискомфорта, паренето, дразнението в очите, осигуряват хидратация и комфорт. Без консерванти;
  • Alcon Systane Complete Овлажняващи капки за очи 10 мл – облекчават и овлажняват сухите очи, възстановяват и защитават всички слоеве на слъзния филм, предоставят защита по цялата повърхност на очите срещу по-нататъшно дразнене и сухота. За дълготраен комфорт.

Други ефективни продукти за справяне със сухотата на очите при носене на контактни лещи са:

  • Vismed Gel При дразнене и сухота в окото 0.45 мл х20 дози TRB Chemedica – този продукт под формата на гел наподобява капките за очи, като се отличава с по-плътната си текстура. Характеризира се с високото си съдържание на натриев хиалуронат, спомагащ за преодоляване на дискомфорта и сухотата в очите;
  • HydraMed Night Офталмологична маз х 5 гр Naturpharma – този мехлем е предназначен за нанасяне на долния клепач, така че да се разнесе вътре в окото. Използва се, когато вече сме свалили контактните лещи. Действа релаксиращо на очите, осигурява овлажняващ ефект и защита, спомага за преодоляване на проблеми като сухота, раздразнение, парене, зачервяване.

Хранителни добавки за по-добро зрение и комфорт при носене на лещи

От голямо значение за нормалното състояние на очите ни са и витамините, минералите и микроелементите, които поемаме с храната си, а и с хранителните добавки. Чудесни примери за добавки, подпомагащи хидратацията и комфорта на нашите очи, са:

В случай че страдате от сухи и уморени очи, прекарвате часове пред екрана, вероятно ще ви е интересно да прочетете и 8 начина да предпазите очите си от екраните на компютъра и смартфона.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.