Как да се справим със загрубелите стъпала и ръце

Как да се справим със загрубелите стъпала и ръце

Пролетта е към края си, слънчевите лъчи все по-често ни огряват и мисълта за наближаващата морска ваканция ни отнася към пясъчни дюни и шумящи вълни. Броени седмици ни делят от любимия плаж – достатъчно време да се приведем в перфектен вид за разходките по брега.

Следвеликденските майски дни се превръщат в период на диети и усилени тренировки за много дами. Междувременно не бива да забравяме за една ключова част от тялото - стъпалата.

Какви са биологично заложените причини за дебелата и суха кожа на ходилата

Пристъпвайки с боси крака в топлия пясък, всяка жена желае ходилата й да са нежни и гладки, да впечатляват с изящество и красив педикюр.

Стъпалата са най-натоварваната част от тялото. Те са под непрекъснато напрежение, поемайки тежестта ни и честите удари, стъпвайки по твърди и грапави повърхности и носейки неудобни обувки. Затова природата ни е подсигурила с по-дебела кожа в тази област – от 1 до 5 мм в сравнение с 0,1 мм по останалите части на тялото.

От друга страна, постоянното триене на ходилата при вървене нарушава бариерната функция на епидермиса, като така може да се появи свръх удебеляване на кожата, наречено хиперкератоза, както и сухота, напукване.

Още фактори за сухата кожа на стъпалата и как да се справим с тях

Освен биологичната ни предразположеност към сухи и грапави пети, съществуват още много фактори, които допринасят за това състояние. Осъзнавайки ги, можем по-лесно да се справим с тях:

  • Обезводняването: кожата на стъпалата съдържа по-малко количество липиди в сравнение с други части от тялото, затова по-трудно задържа вода и съответно е по-склонна към сухота. За да компенсираме това, е необходимо ежедневно да пием поне по 2 литра вода – през горещите дни дори повече;
  • Липсата на витамини: през зимата диетата става по-еднообразна и липсата на определени витамини се превръща в повсеместен проблем. Това води до изсушаване на кожата. Решението се крие в здравословното и разнообразно хранене, при нужда – комбинирано с прием на витамини А, F, C и Е под формата на хранителни добавки;
  • Скритите стъпала през зимата: през студените сезони често забравяме за кожата на ходилата, скрити в чорапи и ботуши. Поради малкото количество на липиди в епидермиса им ежедневното хидратиране на кожата с подходящи кремове е изключително важно. В случай че забравим за този си ритуал за цял един сезон, е напълно нормално стъпалата ни да не са в най-доброто си състояние на пролет. В този случай може да ни помогне балсамът за напукани пети Flexitol;
  • Възрастта и хормоналните влияния: с напредването на възрастта производството на липиди от тялото намалява, поради което кожата става по-предразположена към изсушаване. Изключително критични са и периодите на бременността и менопаузата, тъй като измененията в хормоналния баланс могат да окажат негативно влияние на производството на липиди и задържането на влага в кожата. Затова през тези етапи от живота ни е необходимо да сме още по-отдадени на грижата за кожата, за да я запазим в добро състояние;
  • Теглото: при напълняване увеличеното натоварване върху стъпалата се отразява и на тяхната кожа, те стават по-предразположени към загрубяване, така че поддържайки добрата си фигура, ще запазим и ходилата си в по-добро състояние.

През лятото факторите за загрубяване на стъпалата се увеличават

През лятото се появяват още причини за загрубяване на ходилата, поради което е добре да полагаме дори по-прецизна грижа за тях.

Сезонът на отворените обувки и плажните разходки излага стъпалата на действието на външните климатични фактори:

  • Слънце: ултравиолетовата слънчева светлина изсушава всяка част от тялото, която не е предпазена с подходящ слънцезащитен продукт, така че нека не забравяме за стъпалата си, когато сме на плажа и си нанасяме слънцезащитно мляко;
  • Вятър: морският бриз е изключително приятен насред летните горещини, но изложената на него кожа на ходилата бързо се изсушава;
  • Вода: неблагоприятно е и дългото киснене на кожата във вода – нещо нормално за топлите месеци, през които търсим прохлада в басейни и морета. Това води до дехидратация и предразполага към напукване на петите;
  • Пясък: ходенето по боси крака сред златния пясък има положителен ексфолиращ ефект, но в комбинация с високата температура на напечената от слънцето повърхност, кожата може да изгори, така че е по-добре да обуваме джапанките в най-топлите часове от деня.

Поради всички тези фактори е хубаво да отделяме внимание на стъпалата си не само преди лятната почивка, но и по време на престоя си на морето, както и след като се приберем у дома.

Как да се сдобием с гладки пети

Наред с основните принципи, които да следваме, съществуват и някои дребни ритуали, лесно осигуряващи по-нежна кожа на стъпалата. Превръщайки ги в част от ежедневието си, нашите пети ще са хубави във всеки момент от годината:

  • Да ходим с удобни обувки, които прилягат добре на ходилата ни. При нужда може да използваме и анатомични стелки. Добре е да намалим времето, в което носим високи токчета и сандали с твърди и напълно плоски подметки. Материята на обувките и стелките също е от значение. Те трябва да дишат, така че да предпазват краката ни от спаряване и задържане на влага – негативни фактори както за мекотата, така и за хигиената на стъпалата;
  • Често да изрязваме ноктите на краката си, за да не се забиват в кожата и да не я нараняват;
  • Да отстраняваме мъртвата кожа с пемза или пила за пети по време на баня или след това. Тогава кожата е омекнала и пада по-лесно. Накисването на краката във вода с етерични масла или морска сол за двайсетина минути, последвано от нежно ексфолиране с пемзата или пилата за пети е още една чудесна идея;
  • Да превърнем в ежедневна своя рутина нанасянето на балсам за овлажняване на петите. Флекситол е изключително подходящ за целта, тъй като съдържа 25% урея, пантенол, масло от ший, глицерин и други омекотяващи и изграждащи защитен филм на кожата ни съставки. Flexitol Балсам ефективно подхранва и овлажнява напуканите ходила в дълбочина. Освен това се абсорбира бързо, така че няма проблем да обуем чорапи и обувки малко, след като сме го нанесли.

И няколко думи за кожата на ръцете

Голяма част от гореизброените фактори за изсушаване и загрубяване кожата на стъпалата се отнасят и за ръцете:

  • По-малкото количество на липиди в сравнение с кожата на други части от тялото;
  • Дехидратирането;
  • Липсата на витамини;
  • Възрастта и хормоналните влияния;
  • Продължителното обливане с вода (особено гореща или ледена): при ръцете този проблем е дори осезаем, тъй като постоянно ги мием. Негативният ефект се засилва и от дезинфектантите и препаратите за съдове, които използваме;
  • Температурните крайности: студът през зимата и горещината през лятото увреждат епидермиса на ръцете, които често са директно изложени на действие на атмосферните влияния;
  • Вятърът;
  • Ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Затова е добре отдадеността в грижата за ръцете да бъде постоянна и всеотдайна. Като помощно средство при вече много суха и лющеща се кожа – каквато обикновено е по време на и непосредствено след зимния сезон и след морските ваканции, можем да се доверим на Flexitol Балсам за ръце за много суха кожа с 10% урея. Подобно на варианта за стъпала и този продукт съдържа урея (но в по-малко количество), глицерин, пантенол и масло от ший за дълбоко подхранване, хидратация и протекция. Продуктът също така нежно облекчава сърбежа и зачервяванията. Действието му е много бързо, така че да усетим подобрение още след първото му нанасяне. Разфасовката е достатъчно малка – 56 г, за да я носим спокойно в дамските си чанти, използвайки балсама по време на целия ден без значение от местоположението ни.

Важно е и да наблюдаваме състоянието на кожата си. В случай че след полагане на нужните грижи и употреба на подходящите продукти за овлажняване и подхранване, не забележим подобрение в рамките на около две седмици, е препоръчително да се консултираме с дерматолог.

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.