Как се развива бебето в различните гестационни седмици?

Как се развива бебето в различните гестационни седмици?

Бременността е вълнение, бременността е промяна. Спокойно можем да кажем, че тези две думи вървят ръка за ръка през целия период от зачеването до раждането. Всяка седмица ни поднася нови усещания, вълнува ни по нов начин и носи нови промени - както за майката, така и за бебето.

Радвайте се на бременността с продукти за бременни на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Какво е гестационна седмица?

Продължителността на бременността се измерва в гестационни седмици. Подобно на астрономическите и тези се състоят от по 7 дни всяка. Интересно е да споменем, че терминът гестационен произлиза от латинското gestatio, което се превежда като нося в утробата. Думата се употребява и в медицината със значението свързан с бременността.

Колко гестационни седмици е бременността?

За нормална се счита бременност с продължителност от 40 гестационни седмици. Това се равнява на приблизително 280 дни. Важно е и да знаем, че раждането често не се случва точно на термин. При приблизително 40% от жените бременността продължава от 275 до 285 дни, а при ⅔ от тях - от 270 до 290 дни. Всяко едно от тези отклонения се приема за нормално и незастрашаващо детето.

Откога се брои бременността?

За да изчислим правилно термина - очакваната дата на раждане, е необходимо да знаем деня, на който е започнала последната менструация. Това е и моментът, от който се брои първата гестационна седмица.

Коя гестационна седмица на кой месец отговаря?

Ето и приблизителното разпределение на седмиците от бременността по месеци:

  1. Календарен месец – от 1 до 4 г. с.
  2. Календарен месец – от 5 до 8 г. с.
  3. Календарен месец – от 9 до 13 г. с.
  4. Календарен месец – от 14 до 17 г. с.
  5. Календарен месец – от 18 до 22 г. с.
  6. Календарен месец – от 23 до 26 г. с.
  7. Календарен месец – от 27 до 30 г. с.
  8. Календарен месец – от 31 до 35 г. с.
  9. Календарен месец – от 36 до 40 г. с.

Какво е развитието през първия триместър?

Бременността е изключително динамичен период. Всеки месец се характеризира с нови усещания за майката и с новости в развитието на малкия организъм. Понякога промените се случват дори за броени дни. В следващите редове Ви запознаваме с най-характерното за първия триместър.

Важно е обаче да отбележим, че всяко човешко същество е уникално и е възможно някои от долуизброените особености да не отговарят на Вашето износване на плода.

1-4 седмица

Това е самото начало на бременността. Ето какво се случва през всяка една от тези 4 седмици:

Първа

Същинското оплождане предстои. Обикновено това е времето на последния менструален цикъл преди него. Тялото се подготвя за зачеването и износването на бебето.

Втора - трета

При нормален 28-дневен месечен цикъл това е времето, когато жената е в овулация и оплождането се осъществява. С други думи, сперматозоидът прониква в зрялата яйцеклетка и дава началото на нов живот.

Обикновено овулацията настъпва на 14-ия ден след началото на последната менструация. Въпреки това зачеването може да бъде вследствие на полов акт, извършен от около три дни преди до три дни след овулацията.

Прочетете още: Овулация: какви са симптомите и как да я разпознаем?

В повечето случаи самото оплождане става неусетно. Въпреки това е възможно признаците за забременяването да се проявят почти веднага. Сред тях са гадене, подуване и болезнени усещания в гърдите, безсъние. Може да се наблюдава и леко вагинално кървене вследствие на пробиването на яйцеклетката от сперматозоида.

Макар и все още да не е време за направата на домашен тест за бременност, можете да установите зачеването с кръвен тест. Той показва покачване нивата на хормона на бременността (HCG) в организма около 10 дни след оплождането.

Четвърта

През 4 г. с. бебето вече е ембрион. Нарича се още зародиш. Стандартно дължината му е около милиметър - милиметър и половина, а телесната маса - броени милиграми. Зародишът все още не прилича на човек, а по-скоро на малко червейче. Тялото му е прозрачно и меко. Едва стартира оформянето на главата и на малка опашка.

Постепенно започва образуването на органи и тъкани, което вече е изключително интензивно и ще продължи да бъде такова през следващите два месеца. До края на седмицата се оформя и затваря спиналната тръба, стартира развитието на мозъка и на гръбначния стълб. Образуват се още сърцето, кръвоносните съдове, пъпната връв, свързваща малкото с плацентата.

5-8 седмица

В началото на този период сърдечната дейност вече е стабилна, а нормалният пулс е около 150 удара в минута. Оформят се двете сърдечни камери и започва образуването на кръвоносна система, панкреас, черен дроб, стомах, бели дробове, хранопровод, вътрешно и външно ухо, гласови връзки, длани и пръсти. Заформят се и първите черти на лицето.

Постепенно се оформят и долните крайници от разделената на две по-рано опашка. Появява се и дупето. Могат да се видят още нокти, клепачи и мъх по скалпа на непропорционално голямата глава на бебето, дълго едва 2 см. Макар и изумително малко към края на този интервал то вече пъха палец в устата си.

9-12 седмица

В началото на този времеви интервал вътрешните органи са почти напълно оформени и нормално функциониращи. Появяват се още зародиши на бъдещите зъби, известни като зъбни пъпки. През 10 г. с. приключва развитието на плацентата. Оттук нататък малкото ще расте най-вече, уголемявайки размерите си. През 12 г. с. малкото вече е дълго около 7 см, а теглото му надвишава 20 грама.

Постепенно се оформят още костите, хрущялната обвивка на мозъка, налични са дори пръстови отпечатъци.

Какво е развитието през втория триместър?

През втория триместър развитието на мъника продължава с бързи обороти. Всяка седмица удвоява размера си.

13-16 седмица

В началото на този период мозъкът вече е добре развит и бебето може да прави гримаси, да върти очите си, да движи крайниците си все по-координирано. Освен това започва да складира подкожни мазнини. Задстомашната жлеза вече синтезира инсулин, регулиращ нивата на кръвната захар.

Динамично продължава и оформянето на половите органи. Възможно още на първата фетална морфология полът на бебето да бъде определен - не със 100-процентова достоверност, но първите признаци обикновено са налице.

Мъникът упражнява и дишането, поемайки амниотична течност в белите си дробове, което води до множество хълцания.

Към 15 г. с. бебето вече чува и разпознава гласа Ви. Време е да му пускате любимия Моцарт, който активира мозъчната дейност и стимулира движенията на малчугана.

Тъй като той все още е сравнително малък, разполага с голямо пространство за акробатични номера като завъртания и подскоци. Скоро майката ще ги усеща като нежни подритвания от вътрешността на корема. При първа бременност този вид усещания може да се забавят, но при втора често са налице в края на четвъртия и началото на петия месец.

В края на 16 гестационна седмица детето е с почти нормални пропорции, по-здрави кости и придобива все по-пухкав вид. Освен това често реагира на случващото се във външния свят. В този момент обикновено е с дължина от около 13 см и с тегло от 140 грама.

17-20 седмица

Макар и бебчето да е сбръчкано и покрито с мъх, то със сигурност ще сгрее сърцето Ви, ако имате възможност да го видите с ултразвук в началото на този период. То смуче палец, хълца, прозява се и разтрива лицето си с ръчички.

Постепенно тялото му става напълно пропорционално. На преглед вече се измерва дължината му от глава до пети, а не само до бедрото като до този момент. През 20 г. с. то е дълго приблизително 26-27 см и тежи около 360 г.

Продължава усиленото трупане на подкожни мазнини, които ще го топлят, щом се появи на бял свят. Освен това тренира функциите на храносмилателния си тракт, поглъщайки от сладката амниотична течност, в която е потопено. След това я изхвърля под формата на урина. Част от нея задържа и в себе си, като ще се изчисти чрез първите си изпражнения - мекониум, когато се роди. Те са с характерен тъмнозелен или дори черен цвят.

В някои случаи бебето започва да отделя мекониум още в края на бременността, оцветявайки околоплодната течност в зелено. Важно е да отбележим обаче, че това невинаги причинява стрес на детето.

21-24 седмица

В периода от 19 до 23 гестационна седмица обикновено е време за втората фетална морфология. Често се прави по-скоро в интервала 21-22 седмица, защото тогава бебето е по-голямо и органите му се виждат по-добре. Очите и слухът му функционират отлично. То се оглежда в утробата Ви и се заслушва в гласа Ви.

През 23 г. с. всички органи с изключение на белите дробове работят нормално. При преждевременно раждане, макар и да не може да диша самостоятелно, детето вече има шанс да оцелее.

През 24 г. с. малкото постепенно започва да се позиционира с главата надолу - необходимата позиция за нормално вагинално раждане. В същото време очите, косата и кожата му се оцветяват в цвета, който ще видите, щом се роди.

Какво е развитието през третия триместър?

Малкият човек продължава да се развива усилено и през третия триместър на бременността.

25-28 седмица

Мозъкът, костната система и белите дробове се развиват все повече. Бебето вече разпознава не само майчиния глас, а и тези на останалите хора, които често заобикалят бременната.

Движенията му стават все по-осезаеми. Чудесна идея е да започнете да си записвате кога е в активна фаза и кога по-скоро спи и си почива. По този начин ще сте запознати с режима му, който вече се заформя.

Колкото и невероятно да звучи, през 26 седмица на бременността малкото човече вече има спомени. През 27-28 седмица е възможно движещите се ръчички и крачета на бебето да се виждат като отпечатък на корема Ви.

Същинското навлизане в третия триместър се отброява от 28 г. с. Тогава малкото вече само контролира температурата си, а при преждевременно раждане шансовете за оцеляване са големи.

29-32 седмица

В началото на този времеви интервал детето вече тежи около 1,1 кг и е с дължина от приблизително 38 см. Въпреки това продължава да се движи изключително много, като това се очаква да продължи до към 36 г. с.

Постепенно кожата придобива розов и гладък вид. Слухът става все по-остър и прекалено силните шумове могат да го увредят. В края на този период бебето обикновено заема своята позиция за раждане.

33-36 седмица

В началото на този месец малчуганът разпознава различните окраски на гласовете, усеща промените в светлината, демонстрира вкусови предпочитания. При момчетата стартира навлизането на тестисите в скротума, но при момичетата яйчниците се позиционират нормално едва след раждането. Имунната система все още е недоразвита и разчита на антителата от майката. Това ще продължи и по време на кърменето.

В последните седмици преди раждането най-динамично е натрупването на подкожни мазнини. Налични са ноктите, с които бебето може да се одраска, дори докато още е в майчината утроба. В организма на малкото се синтезира кортизол, подготвящ белите дробове за дишането веднага щом се покаже на бял свят.

37 седмица до раждането

След настъпване на 37 г. с. можете да очаквате раждането във всеки един момент. Малчуганът също се подготвя и става все по-активен. Той е напълно развит и чака точния момент, за да се сгуши в прегръдките Ви. Въпреки това растежът му продължава. Колкото по-близко до термин е раждането, толкова по-готово за живота навън ще е малкото.

Какво се случва с майката през тези периоди?

Докато бебето се развива, на динамични промени е подложено и тялото на майката.

Първи триместър

Първият триместър обхваща периода от последната менструация, през зачеването по време на овулацията до към 12 гестационна седмица. В този момент бременността все още не личи външно - възможно е коремът да е все така плосък. В същото време обаче симптомите и неразположенията обичайно са изключително осезаеми. Сред тях са:

  • липса на менструация;
  • подути и болезнени гърди;
  • гадене;
  • повръщане;
  • главоболие;
  • липса на апетит;
  • мускулни крампи;
  • умора;
  • променливи настроения.

Прочетете още: Какви са ранните симптоми на бременност?

Втори триместър

Вторият триместър се приема за най-приятната и спокойна част от бременността. В повечето случаи неприятните признаци като гадене, повръщане и главоболие изчезват. Плодът се качва нагоре, матката расте, появява се и коремчето. В средата или в края на този период майката започва да усеща движенията на бебето.

За съжаление, е възможна проявата и на следните неразположения:

  • болки в гърба и кръста;
  • киселини;
  • често уриниране;
  • безсъние;
  • мускулни крампи;
  • променливи настроения;
  • умора;
  • вагинално течение с бял и/или прозрачен цвят.

Трети триместър

През третия триместър бременността се отразява все по-силно на тялото Ви. Коремът натежава, а болката в гърба и кръста става по-силна. Особено характерни са и така наречените Бракстън Хикс контракции. Те са леки и служат за подготовка на матката за раждането.

Уголемяването на гърдите, започнало още в самото начало, се забързва. Възможно е да се усеща и напрежение в зърната, съпътствано от потичане на малко количество коластра.

Засилва се и бялото течение. Възможно е с наближаване на термина то да бъде примесено с малко кръв. Това най-вероятно е падналата слузеста тапа, запушвала матката до този момент. След падането й можете да очаквате появата на Вашата рожба съвсем скоро.

Сред обичайните симптоми, че раждането настъпва, са:

  • изтичане на водите - прозрачна течност с лек специфичен аромат;
  • поява на ритмични контракции - това са болезнени пристягания на корема, които не минават след почивка или прием на болкоуспокояващи лекарства като No-Spa Comfort 40 мг х24 таблетки. Тези контракции постепенно зачестяват и стават по-продължителни. Обикновено при първа бременност се счита, че е време да отидете в болницата, когато контракциите продължават по около 40 секунди и се повтарят на всяка пета минута в рамките на поне час. При втора и всяка следваща бременност е добре да тръгнете по-рано. А ако прокървите преди постигане на описания ритъм на контракциите, е важно спешно да посетите болницата, в която ще раждате.

Преживейте една спокойна и щастлива бременност с продукти за бременни на топ цена от онлайн аптека galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.