Какви са ранните симптоми на бременност?

Какви са ранните симптоми на бременност?

Периодът на бременността е време, изпълнено с промени, ала и с трепети на блаженство. През тези девет месеца в организма на жената се развива нов живот, който скоро ще се появи на бял свят и ще я направи по-щастлива от всякога.

Зачеването обаче често изненадва дамите или се оказва дългоочаквано и трудно за осъществяване. И в двата случая наличието дори на най-малък симптом за бременност предизвиква силни емоции. Кои са първите признаци, които могат да ни сигнализират за наличието на ембрион в утробата ни и кога да ги очакваме, ще разгледаме в днешната статия.

Вземете сигурен тест за бременност на топ цена от онлайн аптека galen.bg сега!

Кога се появяват първите симптоми на бременност?

Нормалното износване на бебето при човека трае 40 гестационни седмици. Колкото и странно да звучи, за началото му се приема първият ден на последната менструация. Тъй като в стандартния случай овулацията - моментът от месеца, когато жената може да зачене, се пада около 2 седмици след първия ден на последната менструация, забременеем ли, то автоматично вече сме в трета гестационна седмица.

Прочетете още: Как се брои месечният цикъл?

Още тогава тялото започва да се променя, подготвяйки се да износи здрав и защитен плод. Наличието на симптоми все още е малко вероятно, но не е изключено. Симптомите се засилват през четвъртата и петата седмица.

Какви са ранните симптоми на бременност?

След като оплодената яйцеклетка се имплантира в матката, женският организъм започва да синтезира човешки хорион гонадотропин (ЧХГ) - хормона на бременността. Той спомага за протичането на нормалната бременност, като в същото време причинява много от ранните симптоми. Сред тях са:

  • гадене, което в някои случаи е придружено от повръщане - обикновено е сред първите сигнали за състоянието. При някои жени се проявява само сутрин, тъй като гладът го засилва, при други се превръща в целодневен дискомфорт. Възможно е да се провокира от определени храни и/или миризми. В много от случаите отминава към края на третия месец, но не при всяка жена. Интересно е да знаем и че при някои дами този симптом изобщо не се проявява;
  • липса на менструално кървене - бременността обикновено се свързва със симптома физиологична или вторична аменорея - отсъствие на менструация. Причината за това са именно хормоналните промени в тялото. Този симптом е съпроводен от изменението на матката, която се пригажда към своята нова функция - да спомогне за нормалното износване на бебето. Важно е да имаме предвид, че съществуват и други причини за закъснението на месечния цикъл. Такива са стресът, хормоналният дисбаланс, някои заболявания;
  • повишена базална телесна температура - това е температурата на тялото след събуждане, когато все още сме в покой. Обичайно тя е от 36.5֯С до 37֯С, като преди и в периода на месечния цикъл се понижава. В началото на забременяването тя обикновено е 37֯С. Освен заради хормоналните промени температурата се увеличава и поради забързания метаболизъм, необходим за поддържането на живота на две същества;
  • набъбване на гърдите - ЧХГ оказва стимул за увеличаването размерите на жлезистата гръдна тъкан. Уголемявайки се, гърдите се подготвят за кърменето. В някои случаи се и зачервяват. Увеличават се още ареолите и зърната. Така те придобиват по-голяма чувствителност, характерно е и придружаващо болезнено усещане, което обикновено отшумява с времето.

Друг начален симптом е болката в корема и/или яйчниците в комбинация с леко кървене. Това усещане е характерно за момента на имплантиране на ембриона в лигавицата на матката. Кървенето в този случай е слабо и по-светло в сравнение с менструалното. Освен това е съвсем кратко и често дори не му обръщаме внимание.

Сред симптомите, характерни за периода на бременността, са още:

  • вагинално течение - в случая то е без цвят, мирис или сърбеж и е породено от завишените нива на хормона прогестерон;
  • резки промени в настроението - този симптом често се бърка с признак за настъпването на предменструалния синдром (ПМС). Причината е характерният и за двете състояния хормонален дисбаланс на естрогена и прогестерона, отразяващ се на нервната система;
  • обща отпадналост - бременните обикновено са постоянно отпаднали и сънливи. В същото време кръвното им налягане е по-ниско, което намалява концентрацията и трудоспособността;
  • главоболие - то често е свързано с усещането за умора и с ниското кръвно налягане;
  • липса или увеличаване на апетита - в някои случаи се отключва апетит за нехаресвани до този момент храни, както и за нестандартни комбинации. В други се наблюдава непоносимост към много храни, както и липса на апетит като цяло;
  • засилване на обонянието - често миризмите се усещат по-силно и ако са твърде натрапчиви, могат да предизвикат гадене;
  • често уриниране - тъй като количеството кръвна плазма на жената се увеличава, бъбреците започват да отделят повече течност;
  • храносмилателни проблеми - за този период е характерно и забавянето на чревната перисталтика. В резултат на това се наблюдават запек, подуване на корема, газове. Възможни са още киселини и рефлукс;
  • пигментация - пигментни петна се появяват по лицето и тялото. Характерно е и оцветяване на средната коремна линия. Потъмняват и зърната на гърдите;
  • дискомфорт в корема и гърба - за началото на този период са характерни още усещане на напрежение в областта на корема и долната част на гърба. Важно е обаче да знаем, че ако болката се засили, може да е симптом за извънматочна бременност или спонтанен аборт. В подобна ситуация е необходимо веднага да посетим специалист.

Кога да направим тест за бременност?

Начините за установяване на зачеването са три:

  • лабораторен кръвен тест;
  • домашен уринарен тест;
  • преглед от гинеколог.

В първите два случая се отчита нивото на ЧХГ в организма. Завишаването най-рано може да се отчете от кръвен тест - от 7 до 10 дни след зачеването.

При тестовете за домашна употреба се използва проба от урината. Наличието на по-голямо количество от хормона в нея обикновено може да се установи едва когато месечният ни цикъл закъснее с поне един ден. Макар и на много от домашните уринарни тестове да пише, че отчитат забременяването по всяко време от денонощието, най-голям е шансът за верен положителен резултат при тестване на първата сутрешна урина. В повечето случаи тестът е негативен при поява на една цветна чертичка и положителен при наличието на две.

Отлични примери са:

Диагнозата от гинеколог може да бъде поставена едва през пета гестационна седмица чрез преглед с ехограф.

Поръчайте необходимите Ви продукти за бременни на изгодна цена от galen.bg!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.