Какъв крем за лице да използваме през зимата?

Какъв крем за лице да използваме през зимата?

През зимата кожата ни е изложена на тежки изпитания - студ, вятър, замърсен и сух въздух, изгарящо слънце в ски курортите. В най-голяма степен от това страда лицето ни. То обикновено остава открито, докато останалата част от тялото е защитена с дебели дрехи и ръкавици. От какво се нуждае, за да се чувства и изглежда добре, ще разгледаме в днешната статия.

Поръчайте висококачествени подхранващи кремове за лице на топ цена от galen.bg!

Какви съставки да съдържа зимният ни крем за лице?

Когато избираме крем за лице, е препоръчително да обърнем специално внимание на активните му съставки. Важно е да не се водим само от името, изписано с големи букви върху опаковката, а от ефекта, който формулата е в състояние да ни осигури.

Сред ингредиентите, за чиято наличност да следим, са:

  • растителни масла с подхранващо, омекотяващо и овлажняващо действие, които възстановяват липидния слой на кожата - масло от шеа (карите), арганово масло, масло от макадамия, масло от жожоба, бадемово масло, рициново масло и други;
  • витамини, заздравяващи, възстановяващи и предпазващи кожата от оксидативния стрес - такива са витамин A, витамин C и витамин Е;
  • лечебни съставки, които облекчават възпаленията и зачервяванията, спомагат за възстановяването на здравия вид на кожата - добри примери са пантенолът и алантоинът;
  • овлажняващи съставки, които спомагат за задържането на водата в кожата - това са хиалуроновата киселина и глицеринът;
  • защитни съставки - те обикновено са изкуствени силикони, които в този случай са от голяма полза за епидермиса, тъй като го покриват с невидим филм, предпазващ го от студа и останалите зимни агресори.

Защо през зимата кожата на лицето се нуждае от още по-дълбоко подхранване?

През студените месеци вятърът, студът и климатиците изсушават кожата на лицето. В същото време по-бедната на витамини и минерали диета води до множество дефицити, отразяващи се и на състоянието на епидермиса ни. В резултат се появяват раздразнения, зачервявания, лющене. Мнозина прибягват към хидратиращи кремове за лице, за да възстановят комфорта и здравословното състояние на епидермиса си. Облекчението, което те носят, обаче е краткотрайно или дори никакво.

Веднъж нарушена хидролипидната бариера на кожата - защитен слой от вода и липиди, предпазващ влагата да напуска епидермиса, тя няма как да бъде възстановена с хидратиращи съставки. Необходимо е дълбоко подхранване, което да спомогне за възстановяването. Това осигурява нужната на лицето протекция, неутрализираща вредното действие на агресивните външни фактори.

Хидратиращ, подхранващ или защитен крем за лице да изберем през зимата?

Както вече споменахме по-горе, леките хидратиращи кремове не са в състояние да отговорят на нуждите на лицето през студените месеци. Въпреки това някои жени с по-мазна кожа се притесняват от по-плътните и мазни текстури, поради което не подменят лятната си козметика със зимна. Ала това води до обратен на желания ефект. Кожата не получава необходимото й подхранване, изсушава се, поради което започва да произвежда още повече себум с цел да се защити. По този начин мазната, но дехидратирана от зимните условия кожа, става още по-мазна.

За да се предпазим от това, е добре да знаем, че на пазара се предлагат отлични подхранващи кремове, подходящи за различните типове кожа.

Защитните кремове за лице, от друга страна, покриват епидермиса с протективен филм, заместващ или допълващ функцията на хидролипидния слой. Тази бариера е в състояние да предпази кожата ни от увреждане, но не и да я възстанови, ако тя вече е засегната от неблагоприятните зимни условия.

Подхранващите кремове за лице се оказват най-добрата алтернатива. Те обикновено съчетават богата текстура, полезни и възстановяващи кожата съставки и овлажняващ в дълбочина ефект. Чудесни варианти са:

Отлични подхранващи кремове за лице през зимата, които в допълнение осигуряват или засилват естествената защита, са:

  • Jowae Подхранващ крем за много суха кожа 40 мл - с 85% натурални съставки, сред които лумифенол за балансиране на епидермиса и защита от агресивните външни фактори, масло от камелия за подхранване и хидратация, масла от ший и макадамия за подхранване, глицерин за дълбоко овлажняване;
  • Nuxe Reve de Miel Подхранващ дневен балсам за лице 50 мл - съдържа 92,9% естествени съставки, като активните са мед, прополис, масла от карите и арган. Подхранва, хидратира, защитава и осигурява дълготраен комфорт и мекота;
  • Uriage Xemose Подхранващ крем за лице за много суха кожа 40 мл - подходящ за цялото семейство, съдържа термална вода Юриаж за балансиране на микробната бариера, chronoxine за незабавно успокояване, cerasterol 2F за възстановяване и подсилване, TLR2 Complex за регулиране на вродената имунна бариера на кожата;
  • Eucerin pH5 Подхранващ крем за лице и тяло 75 мл - за възрастни и деца над 3 години, съдържа pH5 цитратен буфер, подсилващ естествената защитна бариера и регулиращ естествения хидробаланс, декспантенол за възстановяване и успокояване на раздразненията, глицерин за дълбоко овлажняване.

Много добра опция са и колд кремовете, които ще разгледаме подробно по-долу.

Какво представлява cold кремът за лице?

Едни от най-подходящите кремове за лице през зимата са така наречените cold кремове. В превод от английски cold означава студено, но названието им не идва от факта, че са подходящи при ниски температури, а от лекия охлаждащ ефект, който осигуряват.

Може би ще се запитате защо ни е да се охлаждаме през зимата? Отговорът е много прост - за мигновено облекчение на раздразнението и дискомфорта.

Студените кремове или колд кремове за лице обикновено включва в състава си пчелен восък и олио/ масло. Тази комбинация осигурява дълбоко подхранване, защита и овлажняване на епидермиса, което я прави подходяща за сухата кожа, изложена на ниски температури. Полезно е да отбележим че колд кремовете също така предпазват от зачервявания, усещане за опъване и зимно акне. Благодарение на изключителните си свойства този вид продукти често са препоръчвани за чувствителна, много суха и бебешка кожа.

Чудесни примери са:

Слънцезащита за лице през зимата

Не на последно място, кожата на лицето се нуждае и от слънцезащита. Макар и слабо, слънцето продължава да ни огрява и през студените месеци.

През този сезон в градски условия можем да използваме ниски фактори като SPF 15 или SPF 20, които често се съдържат във фон дьо тена или BB крема. Добри примери са:

Когато сме в планината и се разхождаме, караме ски или сноуборд, е добре да предпазваме кожата на лицето си и с продукти като:

Поръчайте висококачествени кремове за лице на промо цена от онлайн Аптека Гален още сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

Прочетете още: Кои са най-добрите кремове за ръце за зимата

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.