Какво се пие при болки в стомаха

Какво се пие при болки в стомаха

Коремните болки са едно от най-честите неразположения за много от нас. Вероятно не съществува човек, който да не е изпитвал подобен проблем поне веднъж в своя живот. Те засягат както бебетата, така и възрастни хора. Могат да са тъпи или пронизващи, хронични или появяващи се за кратко. Какви са причините за спазмите в коремната област и как най-лесно да ги преодолеем, ще разгледаме в следващите редове.

Поръчайте добавки за стомашен комфорт сега!

Защо имаме болки в стомаха

Факторите, които водят до подобно неразположение, са много. Затова и установяването на конкретния проблем често е трудно. В случай че не сме сигурни в причината за болките, е препоръчително да се консултираме с лекар - особено ако не отшумят до няколко часа или ден.

Сред най-разпространените причини са:

  • преяждане с вредна храна, водещо до проблеми с преминаването й през червата;
  • непоносимост към консумираната храна - например към лактоза, яйчен протеин, морски дарове, ядки, соеви храни;
  • гастроезофагеален рефлукс - придружен е от парене в гръдната област и връщане на стомашни киселини;
  • апендицит - представлява възпаление на израстването на сляпото черво и изисква хирургическа намеса;
  • нерви и стрес - широко разпространени причини при децата;
  • физическо натоварване - такова може да е и продължително ходене, тичане, танцуване;
  • камъни в бъбреците - болките са причинени от попадане на твърде големи песъчинки в урината;
  • гастрит - представлява възпаление на лигавицата на стомаха;
  • раздразнени стомах и/или черва - причините за това могат да са нередовно хранене, преяждане, бързо хранене, прием на някои медикаменти, консумация на кафе на гладно и много други;
  • стомашна язва - представлява рана, причиняваща прорязване в горната част на корема най-често след хранене.

Как да облекчим стомашните болки

Методите за облекчаване на спазмите се определят съобразно причината за неразположението. Въпреки това съществуват някои универсални лекове, които могат да ни помогнат в множество ситуации.

Сред тях на челна позиция поставяме хидратацията. Приемът на достатъчно вода подобрява храносмилането и спомага за облекчаване на болки, породени от констипация. Освен това компенсира водните загуби при повръщане и диария.

Когато страдаме от спазми в стомаха, е важно и да не пушим и пием алкохол. Тези два порока влияят негативно както на общото ни здраве, така и на конкретното неразположение.

Препоръчително е да консумираме полезна и лесна за смилане храна. Важно е да избягваме пържени и мазни ястия, полуфабрикати, продукти с много подправки, комбиниране на повече от един вид протеин.

Що се отнася до най-популярните и ефективни лекове за болки в стомаха, можем да започнем с джинджифила. Той помага при лошо храносмилане, в случаи на гадене, диария и повръщане, киселини. Можем да го приемаме както под формата на чай, така и на хранителни добавки като:

Друго природно лекарство за болки в стомаха е растението алое вера. Гелът и сокът от него подобряват храносмилането, редуцират излишните количества стомашен сок, подобряват усвояването на протеините. Освен това спомагат за осигуряване на балансирана стомашно-чревна флора и облекчават възпалението при раздразнен стомах. Отлични добавки с алое вера са:

Прочетете още: Алое вера – едно растение, десетки ползи за здравето и красотата

При неразположения на стомаха изключително ефективни са още отварите от лайка, мента, копър, канела, зелен чай. Подходящи лекарствени средства и добавки за болки в стомаха, съдържащи някои от тези билки, са:

Добре е да обърнем внимание и на ролята на пробиотиците за стомашния комфорт. Повече за тях прочетете в Как и кои пробиотици засилват имунната ни система.

Вземете висококачествени добавки за стомашен комфорт сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, абонирайте се за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.