Какви са симптомите и причините за задна хрема?

Какви са симптомите и причините за задна хрема?
Задната хрема е проблем, който е спохождал повечето от нас. Тя е свързана със защитните механизми на тялото ни. Може да бъде провокирана както от по-безобидни причини като студен или сух въздух, така и от алергени, бактерии и вируси.
 
При запушен нос и хрема се доверете на ефективните лекарства на ниска цена от онлайн аптека galen.bg!

Какво представлява задната хрема?

Назалната лигавица е съставена от множество жлези, непрекъснато произвеждащи слуз. Тя предпазва дихателните пътища от изсушаване. В същото време улавя навлизащите през ноздрите алергени, прах, бактерии и вируси и ги унищожава благодарение на съдържащите се в състава й ензими и антитела. 
 
Важно е да обърнем внимание и на покриващите назалната лигавица реснички. Те са в постоянно движение и служат за транспортиране на събралата вредни частици слуз към гърлото. Оттам тя бива поглъщана и унищожавана от стомашните киселини.
 
В нормалния случай ние не усещаме наличието на този секрет. Под влиянието на определени фактори обаче количеството му се увеличава и това може да доведе до задна хрема. Задната хрема представлява голямо количество слуз, което усещаме в задната част на носоглътката си и не успяваме да изчистим през носа.

Какви са симптомите на задна хрема?

Задната хрема може да провокира появата и на други симптоми като:
  • възпалено гърло;
  • нужда от често прочистване на гърлото;
  • кашлица, която се засилва по време на сън;
  • гадене вследствие на поглъщаните секрети;
  • повишено слюноотделяне;
  • лош дъх.

Какви са причините за задна хрема?

Сред най-разпространените причини са:

Алергия

Много често задната хрема е сред признаците за сезонна алергия. Тя може да бъде провокирана от навлизащи в дихателната ни система полени, цветен прашец, прах и други алергени.

Бактериална или вирусна инфекция

Сред обичайните дразнители за дихателната ни система - особено през зимата, са вирусите и бактериите. Още щом навлязат в тялото ни, то започва борбата си с тях - включително чрез отделяне на повече слуз от носа. В този случай симптомите рядко отшумяват сами и се налага медикаментозно лечение.
 
При бактериални инфекции най-често се назначават антибиотици, а при вирусни - друг тип лекарства.

Дразнители от околната среда

Възможните дразнители, които ни заобикалят, са много. До задна хрема могат да доведат фините прахови частици, домашният прах, дори въздухът, който дишаме.
 
Както студеният, така и сухият въздух са в състояние да раздразнят гърлото и носа ни. Вследствие на това назалната лигавица произвежда допълнително количество от секрета, необходим за овлажняване и затопляне на раздразнените дихателни пътища.
 
Други фактори, провокиращи задната хрема, са:
  • киселинен рефлукс - особено при бременност;
  • консумация на пикантна храна;
  • попадане на чуждо тяло в назалната кухина;
  • тютюнопушене;
  • натрапчиви аромати на парфюми, почистващи препарати, индустриални изпарения;
  • наличие на хронично респираторно заболяване;
  • някои лекарства като например контрацептивите и медикаментите за контрол на кръвното налягане;
  • изкривяване на носната преграда между двете ноздри.

Заразна ли е задната хрема?

Това дали е заразна, зависи от причината за възникването й. В случай че е вследствие на бактериална или вирусна инфекция, то тя може да се предаде на околните. Когато е провокирана от някой от останалите гореизброени фактори, не е заразна.

Как да лекуваме задна хрема?

В случая лечението зависи и от причината, но голяма част от възможните способи за облекчаване на задната хрема са подходящи във всяка една ситуация. 

Инхалации

Употребата на качествен инхалатор е сред най-подходящите средства за облекчаване на проблема. С помощта на най-обикновен хипертоничен разтвор за инхалации можем да овлажним дихателните си пътища и да подпомогнем по-лесното изхвърляне на секретите. Чудесни инхалатори, подходящи за цялото семейство, са:

По-висока влажност на въздуха

Повишаването влажността на въздуха в помещението е още един отличен способ за облекчаване на неразположението. За целта можем да използваме специален овлажнител или да поставим тенджера с вода на слаба температура на котлона.

Промивки с физиологичен разтвор

От голяма полза са и назалните промивки с физиологичен разтвор. Той помага за втечняване на слузта и за по-лесното й изхвърляне през носа. Добри варианти са:

Прием на течности

Изключително важно е да приемаме и много течности - за предпочитане вода и чай. Те овлажняват лигавиците, помагат за втечняване на секретите и благоприятстват общото ни здравословно състояние. В допълнение към това затоплящият ефект на чайовете облекчава болките в гърлото и помага за изчистване на синусите.

Хомеопатия

Помагат и хомеопатични продукти като:
Добра идея е и употребата на Шуслерови соли. Подходящи при задна хрема са:

Лекарствени продукти

Лечението на задната хрема може да включва употребата на различни видове медикаменти. Някои от тях служат за изсушаване на секрета. Важно е обаче да знаем, че прекомерната им употреба можем да изсуши лигавицата и това да доведе до допълнително раздразнение. Друг вариант са средствата, съдържащи лоратадин или цетиризин - неседативни антихистамини. Те облекчават алергичните симптоми и не предизвикват сънливост.
 
Отлични примери за лекарствени средства в случая са:
Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.
 
Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.
 

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.