Какво да правим при изгаряне от слънцето: съвети за безопасно лято?

Какво да правим при изгаряне от слънцето: съвети за безопасно лято?

Слънчевото изгаряне е реакция на увреждане на външния слой на кожата от интензивно UV лъчение. На практика това е ярко и болезнено зачервяване на кожата, което се появява след продължително излагане на слънце или при особено интензивно UV лъчение. Хората често наричат ​​това изгорено. Всеки може да изгори, независимо от цвета на кожата, пола и възрастта.

Какво да правим при изгаряне от слънцето?

Ако вече сте получили изгаряне от слънцето, е важно да действате бързо, за да облекчите болката и да подпомогнете възстановяването на епидермиса. Първите стъпки включват охлаждане на изгорената зона и поддържане на добра хидратация.

Защита от слънцето

Слънчевото изгаряне може да бъде предотвратено с правилната защита, но тя е задължителна и като част от неговото лечение. Носенето на защитно облекло и използването на подходяща слънцезащитна козметика са едни от най-важните стъпки:

  • слънцезащитни кремове – винаги избирайте продукти с висок SPF (най-малко 30) и осигурете повторно нанасяне на всеки два часа или след плуване и изпотяване;
  • носете шапки с широки периферии и очила с UV защита, за да предпазите лицето и очите си от вредните UVA и UVB лъчи;
  • тениски и дрехи с дълги ръкави: защитното облекло може да намали прякото достигане на UV лъчите до кожата и да я предпази от изгаряне. Избирайте материи, които са дишащи, за да не ви запарят допълнително – лен, памук и др. 

Охлаждане на кожата

Ако вече сте получили изгаряне от слънцето, незабавно се охладете, за да намалите възпалението и болката. Използвайте следните методи:

  • прилагайте студени компреси на засегнатите участъци за 10-15 минути на всеки час;
  • вземете студен душ или вана, за да намалите температурата и да облекчите дискомфорта.

Хидратация

Хидратацията е от изключителна важност след изгаряне от слънцето, тъй като тялото губи много вода по време на слънчевото излагане.

  • пийте много вода – консумирайте поне 8-10 чаши вода дневно, за да подпомогнете възстановяването на кожата и да предотвратите обезводняването;
  • хидратиращи кремове и лосиони – използвайте хидратиращи продукти, които съдържат алое вера или хиалуронова киселина, за да поддържате кожата хидратирана и да намалите лющенето.

Лечение с домашни средства

Използването на домашни средства може да облекчи симптомите на изгаряне от слънцето и да ускори процеса на възстановяване. Ето някои ефективни методи:

Кисело мляко

Киселото мляко е отлично за охлаждане и облекчаване. Нанесете го директно върху засегнатите участъци и оставете за 20-30 минути, преди да изплакнете с хладка вода.

Мед

Медът има антибактериални и хидратиращи свойства. Нанесете тънък слой мед върху изгорялата зона и оставете да действа за 15-20 минути. Изплакнете с хладка вода.

Алое вера

Алое вера е известно със своите успокояващи и възстановяващи свойства. Нанесете чист гел от алое вера върху изгарянето и оставете да изсъхне. Можете да повторите процедурата няколко пъти на ден.

Овесени ядки

Овесените ядки са отлични за облекчаване на сърбежа и възпалението. Пригответе паста от овесени ядки и вода и я нанесете върху изгарянето. Оставете за 15-20 минути и изплакнете.

Лайка

Чаят от лайка има противовъзпалителни свойства. Направете студен компрес с чай от лайка и го приложете върху изгорялата кожа за 10-15 минути.

Оцет

Оцетът може да облекчи болката и сърбежа. Разредете оцет с вода в съотношение 1:1 и нанесете с памучен тампон върху изгорялата кожа.

Кокосово масло

Кокосовото масло хидратира и подхранва кожата. Нанесете тънък слой кокосово масло върху изгорелите участъци и оставете да попие.

Какви са рисковете при слънчевото изгаряне?

Слънчевото изгаряне може да има сериозни последици за вашето здраве. Някои от тях са:

  1. Преждевременно стареене – постоянното излагане на слънце без защита води до преждевременно стареене на кожата, като се появяват бръчки и пигментни петна.
  2. Рак на кожата – UV лъчите са основен фактор за развитието на рак на кожата, включително меланома. Защитата от слънцето е ключова за намаляване на този риск.

Как ефективно да се предпазваме от слънцето?

Ефективната превенция на слънчевото изгаряне изисква последователност и използване на различни методи за защита.

Слънцезащитна козметика

Използването на слънцезащитни продукти е задължително за предпазване от UV лъчите. Изберете продукти с висок SPF – минимумът нека е SPF 30, за да осигурите защита срещу UVA и UVB лъчите. А нанасянето нека да става на всеки два часа и след плуване.

Защитно облекло и аксесоари

Правилното облекло и аксесоари могат значително да намалят риска от изгаряне от слънцето. Широките шапки и очилата с UV защита предпазват лицето и очите. Леките и светли тениски и панталони предлагат допълнителна защита срещу UV лъчите, защото не привличат излишно слънцето както черният цвят например. Залагайте на леки материи – лен, памук, които ще ви носят прохлада.

Избягване излагането на слънце в пиковите часове

Избягването на излагане на слънце през най-горещите часове на деня може значително да намали риска от изгаряне.

  • планирайте активностите на открито сутрин или късно следобед: Избягвайте слънчевите лъчи между 10:00 и 16:00 часа;
  • ако трябва да сте навън през пиковите часове, търсете сянка и носете защитни аксесоари.

Слънчевото изгаряне може да бъде предотвратено с правилната защита и грижа за кожата. Следвайте съветите за превенция, използвайте домашни средства за облекчаване на симптомите и поддържайте добра хидратация. Така ще се радвате на безопасно и приятно лято.

За автора

Екип Аптеки Гален