Кои са витамините, от които се нуждаем през лятото?

Кои са витамините, от които се нуждаем през лятото?

Летните месеци изискват специално внимание към витамините, които поддържат нашето здраве и енергичност. Високите температури и увеличената физическа активност налагат необходимостта от допълнителни хранителни вещества, които може да помогнат на тялото ни да се справи с предизвикателствата на сезона. 

Нека разгледаме кои са основните витамини, от които се нуждаем през лятото.

Витамин А

Витамин А представлява съвкупност от съединения, като се съхранява в черния дроб. Той е есенциален за нашето здраве, особено през летния сезон. Лятото е времето, когато кожата ни е изложена на повече слънчева светлина и се нуждае от допълнителна защита и възстановяване. Ето какви са ползите от него:

  • подмладяване на кожата – спомага за регенерацията ѝ и предотвратява уврежданията, причинени от UV лъчите. При недостиг се стига до суха, удебелена и неравна кожа;
  • подобряване на зрението – важен е за поддържане на добро зрение, особено при слаба светлина, а ниските му нива може да доведат до нощна слепота;
  • засилване на имунитета – подпомага имунитета, като увеличава устойчивостта на тялото към инфекции.

Включването на храни като моркови, спанак и сладки картофи, може да помогне за поддържане на оптимални нива на този важен витамин. Освен в растителни източници, се съдържа още в животински, като яйца, млечни продукти, риба, черен дроб.

Витамин C

Витамин C е един от най-мощните антиоксиданти и е изключително важен за доброто здраве през лятото. Има ключова роля в поддържането на имунната система, производството на колаген и борбата със свободните радикали. За какво помага?

  • подобряване на имунитета – стимулира производството на бели кръвни клетки, които са основни за борбата с инфекциите;
  • антиоксидантни свойства – предпазва клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, което е особено важно през лятото, когато сме изложени на повече слънце;
  • поддръжка на кожата – подпомага синтеза на колаген, което води до по-еластична и здрава кожа.

Цитрусовите плодове, ягодите, броколите, пиперът, спанакът, доматите, грахът и картофите са отлични източници на витамин C и трябва да бъдат включени в дневния хранителен режим.

Витамин Е

Витамин Е е мастноразтворим, усвояващ се заедно с мазнините, известен със своите силни антиоксидантни свойства. Играе важна роля за здравословното състояние на кожата и предпазва клетките от оксидативен стрес. Какво е неговото значение?

  • защита на кожата – помага за предпазването ѝ от увреждания, причинени от слънчевите UV лъчи и предотвратява преждевременното стареене;
  • подобряване на косата и ноктите – укрепва косата и ноктите, правейки ги по-здрави и по-устойчиви;
  • антиоксидантно действие – неутрализира свободните радикали, които може да увредят клетките и да предизвикат различни заболявания.

Консумацията на храни като ядки, семена, зелени листни зеленчуци, тиква, авокадо и сушени кайсии може да помогне за поддържането на здравословни нива на витамин Е.

Витамин D

Витамин D е уникален с това, че може да се синтезира от кожата под въздействието на слънчевата светлина. През лятото, когато сме изложени на повече слънце, е важно да се уверим, че получаваме достатъчно от него. Защо ни е нужен?

  • поддържане на костите – подпомага абсорбцията на калций и фосфор, което е от съществено значение за здравето на костите;
  • имунна система – играе важна роля в поддържането на имунната система и предпазва от различни инфекции;
  • настроение и енергия – свързан е с подобряване на настроението и повишаване на енергията.

Включването на храни като гъби, яйца, млечни продукти и сьомга, както и редовното излагане на слънце, може да помогне за установяването на оптимални нива на витамин D.

Витамин B12

Витамин B12 е жизненоважен за защитата на централната и периферната нервна система. Това е най-сложната молекула и може да се складира до 4 години в тялото. През летните месеци е важно да се уверим, че получаваме достатъчно от него, за:

  • подобряване на енергията – помага за преобразуването на храната в енергия, което е важно за активния летен начин на живот;
  • поддържане на нервната система – важен е за здравето на нервната система и помага за предотвратяване на невропатии;
  • предотвратяване на проблеми със сърдечно-съдовата система – необходим е за уравновесяване на хомоцистеина и предотвратяване на потенциални сърдечно-съдови нарушения.

Храни като месо, риба, яйца, млечни продукти, спанак, ядки, бобови растения, зелени зеленчуци и цитрусови плодове са основни източници на витамин B12 и трябва да бъдат включени в дневния хранителен режим.

Съвети за хранителен режим през лятото

Летният сезон изисква специално внимание към хранителния режим, за да се поддържа оптимално здраве и енергия. Ето някои полезни съвети за хранене през лятото.

Сезонни плодове и зеленчуци

През лятото има богат избор от сезонни плодове и зеленчуци, които са не само вкусни, но и богати на витамини и минерали, от които:

  • плодове – диня, пъпеш, ягоди и череши са отлични за хидратация и осигуряване на нужните нутриенти;
  • зеленчуци – домати, краставици, тиквички и спанак са идеални за леки и освежаващи ястия;

Консумацията на сезонни плодове и зеленчуци е ключова за доброто здраве.

Хидратация

Хидратацията е от съществено значение през летните месеци. Тялото губи повече течности чрез потене, така че е важно да се пие достатъчно вода. Ето няколко съвета за хидратация:

  • пийте вода редовно – дори когато не сте жадни, уверете се, че пиете вода на малки глътки през целия ден;
  • избягвайте сладки напитки – те може да доведат до дехидратация и да добавят ненужни калории.

Добрата хидратация подпомага всички телесни функции, включително баланса на електролитите в лятото и помага за поддържане на енергийни нива и добро настроение.

Ограничаване на тежките и мазни храни

През лятото е препоръчително да се избягват тежки и мазни храни, които може да натоварят храносмилателната система и да доведат до дискомфорт. Спазвайте следните препоръки:

  • леки протеини – изберете риба, пилешко или растителни протеини като киноа и боб;
  • здравословни мазнини – включете авокадо, ядки и зехтин вместо тежки сосове и пържени храни.

Леките и здравословни храни подпомагат доброто здраве и осигуряват нужната енергия за летните активности.

С правилно подбран хранителен режим, богат на витамини и минерали или чрез приема на хранителни добавки, може да се насладите на здравословно и енергично лято.

За автора

Екип Аптеки Гален