Utipro Plus – различното решение при цистит

Utipro Plus – различното решение при цистит

Циститът е проблем, засягащ милиони жени в цял свят. В много от случаите и се хронифицира, което го превръща в честа причина за дискомфорт. Дали можем да го определим като сезонно неразположение? По-скоро не, тъй като е характерен за студените месеци, но през топлите обуславящите го фактори са толкова много, че лесно може да ни застигне и в слънчеви дни.

На пазара се предлагат редица средства за профилактика и лечение на уроинфекциите. Повечето от тях са на основата на червена боровинка, оказваща своето действие директно върху уретрата и урината. Тя ограничава закачането на зловредни бактерии Ешерихия коли за стените на уретрата, а благодарение на антиоксидантния си ефект и възпрепятства допълнителното им размножаване в урината.

За разлика от всички тези медикаменти и хранителни добавки двойното действие на Утипро Плюс оказва благотворен ефект и върху пикочния мехур, и на мястото, където се заражда проблемът – червата. Така хранителната добавка на Montavit не само помага за преодоляване на уроинфекцията, а и ефективно ни предпазва от повторната й поява. Повече за цистита и Utipro Plus прочетете надолу в статията.

Справете се с цистита с Utipro Plus AF на топ цена от онлайн Аптека Гален!

Какво да знаем за бактерията Escherichia coli

Escherichia coli или Ешерихия коли представлява грам-отрицателна бактерия, характерна за чревната флора на повечето бозайници – в това число и човека. Интересен факт е, че тя се заселва в дебелото черво на бебето още през първите 40 часа от живота му посредством майчиното мляко или дори само чрез контакт с грижещите се за него хора. Съществуват и теории, според които бактерията може да навлезе в детския организъм още докато е в утробата на майката.

Веднъж попаднала в дебелото черво, Escherichia coli допринася за здравето ни чрез множество положителни ефекти, сред които и участието й в естествения синтез на витамин К. Ешерихия коли също така ни защитава от разпространяването на зловредни бактерии в него. Тя се използва и в някои пробиотични хранителни добавки за бебета и малки деца с цел лечение на стомашно-чревни проблеми.

Следователно, ако не навлезем в по-големи подробности, бързо можем да заключим, че Escherichia coli не е заплаха за здравето ни. Подобно твърдение обаче би било много далече от истината.

Тя се среща в различни щамове – някои безвредни и полезни, други доста рискови за нашия организъм. Представители на втория вид лесно могат да попаднат в червата ни чрез прием на фекално замърсена подпочвена вода или от някои крайбрежни термални извори. Те са в състояние да доведат до сериозни стомашно-чревни проблеми.

Важно е и да отбележим, че понякога дори непатогенните щамове на Escherichia coli могат да ни окажат голяма вреда. Това се случва, когато бактериите попаднат в други органи. Достигнали до коремната кухина, те водят до тежкото възпаление перитонит. Навлизайки в простата на мъжете, могат да причинят бактериален простатит – както остър, така и хроничен. В най-голям риск се оказват дамите, чиято къса уретра обуславя сравнително лесното навлизане на Ешерихия коли от ануса във влагалището, което води до сериозни уроинфекции, сред които е и циститът.

Какво да знаем за цистита

Циститът е най-разпространената уроинфекция, а и една от най-повсеместените бактериални инфекции изобщо. Интересно е да знаем, че не е запазен само за дамите, но те са далеч по-често потърпевши от него в сравнение с господата. Причината – късата уретра, която споменахме по-горе. Важно е да имаме предвид и че сред най-рисковите групи са момичетата в детска възраст и бременните жени.

Същност

Циститът в своята същност е възпаление, засягащо лигавицата на пикочния мехур. Това състояние най-често е вследствие на протичаща в пикочните пътища инфекция.

Най-разпространеният причинител на тази инфекция е именно бактерията Escherichia coli. Веднъж навлязла в уринарния тракт, тя се вкопчва за стените на пикочните пътища. Там бактерията се размножава и води до развитието на инфекция. Когато това се случи, лечението на цистита е много трудно и изисква дълготрайна отдаденост и усилия.

Важно е и да знаем, че ако не предприемем необходимите мерки своевременно, проблемът може да се задълбочи, хронифицира и дори да засегне цялата пикочно-полова система и бъбреците.

Симптоми

Симптомите, съпътстващи цистита, са бързо забележими, отчетливи и създаващи силен дискомфорт. Сред тях са:

  • парещо усещане по време на уриниране;
  • коремни болки;
  • спазми и болки в гърба и тазовата област;
  • чести пориви за уриниране;
  • усещане за пълен пикочен мехур дори след уриниране;
  • урина с тъмен цвят и силна неприятна миризма;
  • кръв в урината;
  • повишена температура;
  • болки и дискомфорт по време на полов акт.

Фактори

Както вече стана ясно, основният причинител на цистита е бактерията Escherichia coli. Важно е и да имаме предвид, че от нас зависи да ограничим шанса инфекцията да ни сполети. За целта е добре да сме запознати със следните фактори и да знаем как да се предпазим:

  • проблемна интимна хигиена – изрядната интимна хигиена е основополагаща мярка в превенцията на цистита и други уроинфекции. Важно е да знаем, че е необходимо не само редовно да почистваме интимната си област, но и да използваме подходящи хигиенни средства за това. Употребата на неспециализирани сапуни и душ гелове, на агресивни интимни препарати със силни парфюми, честото прилагане на интимни душове и интимни мокри кърпички – всичко това може да се окаже причина за възникване на проблем. Тези хигиенни средства са в състояние бързо да влошат киселинността на средата, а това повишава предразположеността ни към уроинфекции;
  • море и басейни – както казахме, през лятото факторите, водещи до по-лесно развитие на уроинфекции, стремглаво се повишават. Тук на преден план излизат посещенията ни на морските плажове и басейните. Водата е отлична среда за размножаване на бактерии. Солта и хлорът ограничават разпространението им, въпреки което е възможно да ни застигнат. Но по-голям риск крие мокрият ни бански. Оставайки с него дори след като излезем от водата, осигуряваме на бактериите благоприятна среда за развитие и размножаване. Затова и най-простият, а и ефективен начин да се предпазим, е като сменяме банския си със сух чифт, щом излезем от морето или басейна;
  • дехидратация – още един летен фактор. Колкото по-дехидратирани сме, толкова по-рядко усещаме позив за уриниране. По този начин урината се застоява за по-дълго в пикочния ни мехур, оказвайки се благоприятна среда за популацията на зловредни бактерии. За да избегнем това през лятото, е препоръчително осъзнато да пием по-голямо количество вода, да намалим обезводняващите ни алкохол и кафе, да посещаваме редовно тоалетната;
  • сексуална активност – сам по себе си половият акт не представлява чак такъв риск по отношение на уроинфекциите. Проблемът настъпва, когато често сменяме сексуалните си партньори, прекъснем дълъг период без сексуална активност с дни, в които често сме интимни с партньора си, не извършваме необходимото интимно хигиенизиране след полов акт, използваме неподходящи за нас лубриканти или презервативи. Най-лесно изпълнимият съвет, който можем да последваме в случая, е да уринираме и почистваме добре интимната си област след полов акт. Добре е да обърнем внимание и на още един рисков фактор по отношение на половата интимност – употребата на диафрагма със спермицид като средство за контрацепция. Тя повишава в пъти риска за развитие на пикочна инфекция, поради което е препоръчително да я избягваме – особено през летния сезон;
  • простуда – именно това прави студените месеци толкова рискови по отношение на цистита. Важно е обаче да отбележим, че простудите не са изключени дори през лятото. Дали причината ще е надухал ни климатик, или мразовит зимен ден, резултатът е един и същ. В случай че простудим бъбреците си, шансът да последва уроинфекция, е голям;
  • бременност и менопауза – тези два периода от живота на повечето жени са свързани с големи хормонални промени и дисбаланси в организма. Именно оттук следва и повишеният риск за развитие на инфекция на пикочните пътища. При спадане нивата на естроген в женския организъм уретрата става по-тънка и бива изложена на по-голям риск от инфектиране. Добре е да обърнем внимание и на друг рисков фактор, свързан с менопаузата – редуцираната вагинална секреция, оставяща интимната област без нейния естествен щит срещу бактериите.

Рискови групи

Най-застрашени от развитие на цистит са:

  • жени в периода на менопауза – поради хормоналните промени и намалената вагинална секреция;
  • бременните дами – поради хормоналните промени и уголемяването на матката, притискаща пикочния мехур и пикочните пътища;
  • бебета и деца – имунитетът на детския организъм все още не действа с пълна сила. Именно заради това бебетата и малките деца са в по-голям риск от развитие на инфекции – включително уроинфекции, в сравнение с възрастните. Сред причините се нареждат и все още недоразвитите им хигиенни навици. Важно е да обясним на малките си момиченца, че правилната посока за почистване след дефекация е отпред назад с цел ограничаване на шанса за попадане на бактерии от ануса във влагалището;
  • жени, които са страдали от цистит в миналото – веднъж застигнала ни тази неприятна уроинфекция, шансът да се хронифицира, е голям. Сред факторите, които много лесно могат да я отключат отново в бъдеще, са стресът, неправилната интимна хигиена, консумацията на вредна храна – особено на големи количества захар. Именно тук се намесва профилактичният прием на Utipro Plus AF, ограничаващ риска от рецидиви на цистита.

Кое прави Utipro Plus различен в борбата срещу цистита

Когато говорим за употребата на Утипро Плюс като средство за контрол и превенция на уроинфекциите като цистит, е важно да споменем способността му да се справи с проблема още в зародиш. Това е възможно благодарение на двойното му действие – както в пикочния мехур, така и в червата, откъдето започва пътят на бактерията Escherichia coli.

Utipro Plus се предлага в два варианта:

Разликата между тях е в подобрената формула на Утипро Плюс АФ, осигуряваща на чревния тракт защитен филм, изцяло базиран на растителна основа. Капсулите на добавката също така са без глутен, без лактоза и са 100% вегетариански.

Utipro Plus е първото медицинско средство на пазара, оказващо своя ефект директно върху първоизточника за уроинфекцията – червата. Той е и първият подобен медикамент, действащ в по-голяма степен в червата, но същевременно грижещ се и за правилното функциониране на пикочния мехур.*

Важно е да знаем, че Utipro Plus AF е подходящ за употреба не само при уроинфекции, причинени от Ешерихия коли, а и от други грам-отрицателни бактерии. Медицинското средство е изключително ефективно в случаи на остри и хронични цистити, като е подходящо за лечение както в комбинация с, така и без антибиотици. Бързо облекчава неприятните симптоми и намалява шанса за повторната им поява.

За да изпитаме максималния благоприятен ефект на продукта, е препоръчително да започнем приема му още при първите симптоми на уроинфекцията. По този начин бързо ограничаваме разпространението на зловредните бактерии и дори е възможно да предотвратим инфектирането. Добре е да имаме предвид и че препоръчителният период за употреба на Утипро Плюс е 3 месеца с цел профилактика и предпазване от рецидиви на инфекцията. В този случай е добре да следваме следния график на прием:

  • по 1 капсула в рамките на 15 последователни дни;
  • 15 дни без прием;
  • по 1 капсула в рамките на 15 последователни дни;
  • 15 дни без прием;
  • по 1 капсула в рамките на 15 последователни дни;
  • 15 дни без прием.

За да разберем по-добре начина на действие на Utipro Plus AF от Монтавит, е хубаво да разгледаме активните му съставки:

  • Xyloglucan (ксилоглюкан) – той представлява хемицелулоза, храктерна за клетъчната стена на съдовите растения. Приет перорално чрез капсулите минава непроменен през стомаха и оказва благотворното си действие директно върху дебелото черво, населявано от бактериите E. coli. Там ксилоглюканът възпрепятства увеличаването на популацията им;
  • Gelose (гелоза) – гелозата в Утипро Плюс АФ е с изцяло растителен произход. Тя ефективно подпомага действието на другата активна съставка Xyloglucan;
  • Propolis (прополис) – прополисът се отличава с редица полезни за организма ни действия. Сред тях е и противовъзпалителното. Именно то ни помага в случая на уроинфекциите като цистит;
  • Hibiscus sabdariffa (хибискус) – хибискусът е известен още като каркаде. Това лечебно растение се отличава не само с противовъзпалително действие, а и стимулира уринирането, като по този начин ни помага по-бързо да изведем бактериите от пикочния мехур.

Комбинацията от ксилоглюкана и гелозата оказва механичен ефект върху чревния лумен или с други думи – изгражда защитен филм върху червата. По този начин предотвратява допира на патогенните бактерии с чревната лигавица. Това, от своя страна, ни предпазва от разпространението им към пикочните пътища.

В същото време прополисът и хибискусът противодействат на вече попадналите в пикочния мехур бактерии, като така бързо облекчават симптомите, съпътстващи уроинфекцията.

За финал запомнете – колкото по-бързо започнете лечението на уроинфекцията, толкова по-бързо и леко ще мине тя.

Вземете Утипро Плюс на ниска цена от онлайн Аптека Гален сега!

Статията е с информативен характер. Преди да предприемете действия, свързани с Вашето здраве, е препоръчително да се консултирате с лекар или специалист в съответната област.

Ако статията Ви беше полезна и интересна, се абонирайте за бюлетина ни. Чрез него ще получавате актуална информация, промоции и специални оферти от онлайн аптека galen.bg.

* MontavitBG

За автора

Кристина Кацарска-Стоименова

Кристина Кацарска е бакалавър по „Връзки с обществеността“ и магистър по „Международни бизнес комуникации“. Страстта си към писането открива още в гимназията и постепенно й отрежда централно място в своя живот.

През годините пише за различни медии и компании. В средата на 2020 г. стартира свой собствен блог, където разказва за темите, които я вълнуват. Сред тях на преден план излизат пътешествията и планинските преходи. За нея те са съществена част от здравословния начин на живот, изпълнен с движение и време сред природата.

Кристина проявява интерес и към правилното хранене, методите за поддържане на тялото красиво отвън и здраво отвътре, следи новостите в медицинския и фармацевтичния сектор.

От началото на 2021 г. съчетава интересите и уменията си като част от екипа на Аптеки Гален, подготвяйки интересни и полезни за читателите на блога ни материали по теми, свързани с поддържане на здравето, енергията и красотата.